Click here to load reader

Portfolio Kun Ma

  • View
    225

  • Download
    1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Sheffield School of Architecture Year2

Text of Portfolio Kun Ma

  • Kun MaSheeld School of Architecture Year 2

  • Birthday: 09 /05/19 9 0Pho ne: + 44 79 65836682Em ail: km [email protected] sheeld.ac .ukAdress: 41 H arc o urt Ro ad, Sheeld, UK S10 1D H

    Educ atio n

    N o tting ham

    Central Co lleg e

    Fo undatio n

    2012-2013

    University o f Sheeld

    B.arc h

    2013-no w

    University o f Sic huan

    B.arc h

    2010-2012

    O ther Skill and Perso nality

    O rg anisatio n

    Co m m unic atio n

    Tim e M anag em ent

    Resp o nsibility

    As the fo under o f ASA, it is c ruc ial that I

    need to o rg anise team m em bers w o rk,

    deal w ith pdeal w ith p ro blem s eec tivly. It c ultiva-

    tes m y skills in bo th o rg anisatio n, c o m -

    m unic atio n w ith bo th team m em bers,

    sp o nso rs and c o llabrato rs.

    The sc ho o l p ro jec ts, additio nal c o m p e-

    titio ns and ASA w o rk im p ro ved m y tim e

    m anag em ent and stress to leranc e.

    PPresentatio n

    Sketc hes are used w idely in m y sc ho o l

    w o rk and travelling . The sketc h has he-

    lp ed m e to p resent m y ideas, c um unic -

    ate w ith o thers and rec o rd the exp erie-

    nc e q uic kly.

    O p tim istic Curio sity

    M y Sp ec ialities

    M o del M aking

    D raw ing

    Pho to g rap hy

    W o rk Skills

    Ado be Pho to sho p

    Ado be Illustrato r

    Ado be Indesig n

    Sketc hup

    Auto CAD

    Artlantis

    V-ray fo r Sketc hup

    Vec to rw o rks

    Rec o g nitio ns

    Fo under and edito r o f ASA

    [ Arc hitec ture Student Asso c iatio n ]

    w w w .asashare.uk

    120 ho urs student c o m p etitio n

    [ ho no rable m entio n ]

    20.02.2015

    AIA UK , 2014 Student D esig n Charrette

    [ 2nd p lac e w inner ]

    10.11.2014

    CO O KIN G

    PH O TO GRAPH Y

    GUITAR

    H IKIN G CAM PIN G

    FO O TBALL TH AI BO X IN G

  • Co ntent

    Year 1 Pro jec t 7

    D ub H o use: sp ac e fo r w o rksho p and living

    [ Prevent dec ay ]

    Year 2 Pro jec t 1

    Arbo rist Training Centre

    [ Transm it arbo rist identity and nature resp ec t ]

    Year 2 Pro jec t 2

    Perfo rm anc e Art Theatre

    [ Art m o tivatio n in c o m m unity develo p em ent ]

    Co m p etitio n Entries

    01 120 ho urs [ Radic al Arc hitec tural Preservatio n ]

    02 Yo ung arc hitec ts c o m p ep itio n [ Ro m e Co m m unity Ring ]

    Sketc h Jo urnal

    Pho to g rap hy

    1 2 3 4 5 6

  • Location: Sharrow, SheeldF u nction: Perform ance art theatre with pu blic sq u are

    Introd u ction:SSharrow was once being popu lar by its food m ark et. D u e to the location and green space it has, sharrow has its ind epend ent econom y by variety of retails. T hree pu blic park s also provid e a better living environm ent. H owever, the cond ition in m y site has a hu ge d ier-ence. Infrastru ctu re is not d eveloped properly. T he terraced hou se in Neil Road has lower q u ality com pare to other place in Sharrow.

    T he pT he project is to insert a theatre in Neil Road , bu ild a d iverse living environm ent to change cu rrent cond ition. T he perform ance art was chosed in m y theatre project as this type of perform ance brings m ore you ng and m id - age people who wou ld accpect m od ern art and bring m ore energy to the com m u nity. Research inclu d es q u estionaire, political proposal, history of sharrow, etc. T he research is to insu re the theatre cou ld reveal Sharrows poten-tial in activating Neil Road .

    Exepct to set a theatre, the bu ild ing itself is d esigned to ad apt pu blic activities. F irst oor has a plu blic sq u are that extend ed to the next street. People has access to the rst oor sq u are from d ierent streets.

    Year 2 Project 2

    Perform ance A rt T heatre

    [ A rt m otivation in com m u nity d evelopem ent ]

  • site pictu res

    T he pictu res illu strate two d ierent u rban facad es in Sharrow. T he d istance between two streets are only 2 m inu tes walk . H owever, the m ark et in Sharrow Vale Road has a m ore d ynam ic cond ition. T he Neil Road is d esolated d u e to its sim plex typology.

    Neil Road Sharrow Vale Road

    site m od el

  • F igu re 2: street v iew

    Th e arch itectu ral form in th is project is to increase interactiv eness between th e bu ilding and people. F igu re 1 sh ows th e v iew from th e top. P eople can access to th e rst oor sq u are from dif-ferent entrances. Th e roof of th e existing bu ilding is u sed as an extended open space. Tim ber fram e allows people to h av e v iews to both inside and ou tside. Th e bu ilding is also adaptable du e to sliding facade. W h en perform ance ends, th e interior space can be opened and u sed by pu blic.

    F igu re 2 shF igu re 2 sh ows th e v iew from N eil R oad. Th e rst block is stick ed ou t. P edestrians cou ld enter th e bu ilding wh en th ey pass by. Tim ber stru ctu re exposed th e activ ities h appened in th e th eatre. P eople cou ld com m inicate with th e bu ilding by eye contact. Th e facade prov ides a rich life im age, wh ich creates a div erse life style in th is sim plex residence area.

    F igu re 1: h igh lev el v iew

  • access to rst oor sq uare

    storage

    cafe and receip tion

    rst oot p erform ance area

    dressing room

    p ublic sq uare

    oce

    disable lift

    dressing room

    lower ground oor p erform ance area

    toilets

    disable toilet

    re exit

    Tim ber structure p rovides sitting and p ublic sp ace.

    F reigh t elevatorTh e elevator is sh eltered by glass. Th e transp orta-tion is exp osed to p ublic to increase p ublic p artici-p ation.

    Th e long french window sh ows th e m ovem ent inside th e building.

    Tim ber connection to th e existing wall

    Stair to rst oor can be used for p ublic from out-side. E ven th e teatre is closed, it p rovides access to th e p ublic sq uare on N eil Road,

  • perspective draw ing s

    dierent view s from streets

  • F uture developmentThe theatre provides a more divers e living atmosphere. The proposal is to bring more en-erg eticall people. A part from creating an art space, the project als o propos ed a future de-velopment to collabrate w ith current project.

    Runing and cycling path:The s ite has its potential to be recog onis ed by people due to its location. Tw o parks , market in tw o s ides of the s ite and shorcut that is used freq uently can attract more people. The proposal is to reg enerate N eil Road. M ore g reen space are provided. N ew running and cycling path connects tw o parks.

    Timber frame ins tallation:The timbeThe timber s tructure is a main identity in this project. To spread the reputation of perfor-mance art theatre, more timber frame ins tallations are s ets throug h the running and cy-cling path.

    Overhead platform:The s ketches illus trate a future development. Timber s tructure is extended to the s treet. M ore open space is provided for audience and public. N eil Road w ould become a land-mark in Sharro

    running and cycling pathconnect tw o parks and bring more people to N eil Road

    Timber ins tallation

    Timber ins tallation

    Timber ins tallation

    Performance art theatre

  • Year 2 Project

    A rborist T raining C entre

    [ T ransm it arborist id entity and Nature Respect ]

    Location: Ringlinglow , Sh e eldF unction: A rborist training centre

    Introd uction:U rban land scape pU rban land scape provid es a lot of benits. It increases urban environm ent, safty, h appyness, etc. A rborist plays a signicant role in im proving urban land scape. T h e project is to transfer th e im portance of arborist as a city d e-veloper. T h e site I ch ose is an enclosed space w ith trees. Instead of d estroy th e nature, all th e trees are re-served and consid ered as a contributor to th e build ing and people.

    In ord er to avoid negative im pact to nature and public life, th e build ing facad e, orientation, form , etc are consid -ered as w ell.

  • T ree benetsA s a com lex space for both ind ustry, consum ption and serving, m od ern city is aim ing to balance th e h um an d em and and sustainability. T rees are playing signicant role in urban d eveloping as it provid es a lot of benets, not only for th e environm ent but also for people. B y search ing th e relation-sh ip betw een trees and city, I realised th e im portance of arborist. T h eir responsibility of m aintaining trees insures th at h um an, nature and city could coexist in a h ealth y and sustainable w ay.

    T h e gure on th e left illuT h e gure on th e left illustrates w h at people and city can benet from trees. In term s of environm ental aspect, trees can provid e cooler air, w h ich d e-creases urban h eat. F resh air is also prod uced by th e trees. T h ey also bring ecological environm ent th at contribute to w ater system , air purication. T h e urban space w ith land scape provid es a m ore com fortable living environm ent. It resolves crim inal issue, increases h appyness, belongingness and safety.

    A rborist trainning space stud yA rborist is a job w h ich is m ore regard ed as a w ork er th an city d eveloper. T h e research w e d id provid es a d eeper und erstand ing of w h at arborist h as to learn and concern about.

    AA s a training centre, th e build ing h as to cover ind oor teach ing space, h alf-open training space and open space for practice. Ind oor teach ing is based on biological course, m eeting , library, etc. H alf-open space is aim ed to provid e place for sim ple training lik e w earing equipm ent, m ach ine operation, etc. T h e open space is for ad vanced stud ents to h ave practice w h ich need s m ore space, lik e tree clim bing, w ood saw ing, team w ork , etc.

  • 13

    2

    4

    1 public w alkin g pathT he proje ct is de sign e d to avoid disturbin g public activitie s. B uildin g facade , acoustic w all a n d la n dscape de sign are aim in g to isolate train in g ce n tre a n d public space .

    2 ruin e d houseT he ruin e d w all is ke pt in m y proje ct. It re m in ds public of the past, in ste ad of fe e lin g um fa m iliar w ith the space be -cause of the n e w con struction .

    3 site e n close d by tre e s. T he adva n tage of te e s is applie d in m y proje ct to tra n sm it arborist ide n tity

    4 n atureT he picture s illustrate the site con dition : tre e s, ope n gre e n la n d, stre a m .

  • T ree benits in deerent seas o n

    O rientatio n is decided by analyse when the building is used m o stly in the day, to ensure the m axim um s o lar energy is used.

    m o delinteriro r

  • gro u nd o o r plan1 :1 00

  • F irst o o r plan1 :1 00

  • Lo catio n : F urn ace H ill, S heeldF un ctio n : H o use fo r S o u n der M ak er w o rk sho p an d livin g

    In tro ductio n :The pThe p ro ject is to p ro vide b o th w o rk sho p fo r s o u n der m ak e an d livin g. The co n cep t started fro m an alizin g sicial co n text in this in dustrial area. D ue to the rap id decay an d high crim in al co n ditio n , the ho use is to p ro duce a sen se o f ho p e an d b elo n gin gn es s b y usin g p o lycar-b o n ate as claddin g.

    The site is en clo sed b y tw o facto ries w hich create a trian gular s p ace. In term s o f fun ctio n , the p ro ject is in ten d to m axim ize s p ace usage b o th fo r w o rk sho p , p rivate residen ce an d co llab rate w ith its n eighb o urs.

    Year 1 Pro ject

    D ub H o use: W o rk sho p w ith livin g s p ace

    [ Preven t decay ]

  • 63

    4

    5

    2

    The in dustrial in vestm en t shift, eco n o m ic decrease an d stagn atio n in urb an develo p -m en t in uen ced the s o cial co n text in F urn ace H ill. F acto ries w ere m o ved o ut due to the decay.

    O ur s o cial co n text research w ere b ased o n crim in al co n ditio n , b uildin g o ccup atiio n , litter an alysis an d en eviro n m en t w hich co uld reect the dep res sio n in F urn ace H ill (p avem en t, b uildin g co n ditio n , street lightin g, etc). A dditio n al studies o f n o ise, w in d w as als o co n sid-ered.

    In o rder to p ro vide a s p ace fo r b o th w o rk sho p an d livin g, the fun ctio n study m ap s o ut every as p ect that w e have to co n sider. Urb an study sho w s a b o arder view o f the site an d the p o sitio n o f F urn ace H ill in S heeld.

    1 Urb an S tudy2 F u n ctio n S tudy3 S ite A n alysis4 S o cial C o n text5 N o ise S tudy6 W in d M o delin g

  • 2 bedroom s w ith sha red ba thSliding door is a pplied betw een tw o room . E na ble to ha ve a exible spa ce for children

    ba th for m a in bedroom

    m a in bedrom mw ith em erg ency a cces s to childrens bedroom s

    oce

    Kitchen50cm low er eleva tion tha n living room

    double heig ht spa ce connect to rs t oor w ork s hop

    living room

    terra ce

    w ork s hop

    C N C m a chine a nd com puter room

    Sta irca s e connects the w ork s hop a nd courtya rd

    s ta irca s e from redidence entra nce to rs t oor

    s tora g ea cces s for va n a nd w ork ers

    open courtya rd

    residence entra nce

    m odel : oor pla ns

  • m aterialsc ross lam inated tim ber

    polyc arbonateac oustic m aterial

    In term of the c rim inal c ondition in F urnac e H ill, the projec t is aim ing to bring a sense of hope and belongingness. Polyc arbonate is applied as c ladding in this projec t. D uring the night, the lighting from inside of the house goes through the fac ade and c reates a brighter surrounding spac e. It reveals the ac tivities that happened behind the fac ade. The sem itransparent m aterial insures the privac y as well. B y the huge urban light, F urnac e H ill c ould have a brighter atm osphere and inc rease the c om m unic ation between people and the streets.

    The feThe feature of polyc arbonate not only provides transparent fac ade but also c reates soft light that is required for work shop. The light is ltered and soften through the m aterial. It avoids heavy shadow that generated by direc t sun-light. The double height spac e on the rst oor dec reased the noise m ade by sounder test and work .

    The work shop noise would aec ts the living room . A c oustic m aterial is applied in living room . The ground and rst oor (used as work shop and storage) are c onstruc ted by c onc rete, whic h desc rease the noise as well.

    The living spac e thThe living spac e that c onsist bedroom s, oc e, k itc hen, living room are enc losed by c ross lam inated tim ber. The high therm al c apac ity allows tim ber to store the heat in the day tim e and release at c old night, whic h c reates a m ore c om -fortable living spac e.

  • S ection 0 m 3 m 6 m

  • C o m pe titio n En trie s120 ho urs s tud e n t co m pe titio n

    [ Ra d ica l A rchite ctura l Pre s e rva tio n ]

    Yo un g a rchite cts co m pe pitio n[ Ro m e C o m m un ity Rin g ]

  • 120 ho urs s tud e n t co m pe titio n

    ho bo ra ble m e n tio n e d[ Ra d ica l A rchite ctura l Pre s e rva tio n ]

    Fo r a rchite ctura l pre s e rva tio n , the co n tin uity o f s o cia l d e ve lo pm e n t a n d e te rn a l d ia lo gue w ith the pa s t, pre s e n t a n d future , ha s criticize d its s tra te gy thro ugh re surre ctio n a n d the re co rd o f im a ge . A rchite ctura l pre s e rva tio n is circum scribe d by its m isco n -ce ptio n in H is to ry a n d M e m o ry.

    The s o cie ty fo rm s the a ppro a ch o f the his to ria n a n d the in te rpre ta tio n o f his to rica l fa cts. A rchite cture , a s a fa ct to re co rd his to ry, is co n tin uin g its ro le w he n tim e , hum a n a ctivitie s a n d e n viro n m e n t a re co lla bo ra tive ly e xis tin g. Im po te n tly, w ha te ve r w e trie d to d o to n d the pa s t m e m o ry thro ugh pre s e rvin g a rchite ctura l fo rm , the tim e , hum a n a ctivitie s a n d e n viro n m e n t fo r tha t pe rio d w e re go n e . The re fo re , the pre s e rva tio n tha t te n d s to tra n s m it the pa s t is po w e rle s s. Re turn to the purpo s e o f a rchite ctura l pre s-e rva tio n , it is ra the r re s e rve M e m o ry tha n H is to ry. H o w e ve r, m e m o ry o n ly e xits w he n his to ry m e e ts its e n d . A s lo n g a s a rchite c-ture its e lf e xis ts, e ithe r re us e d o r pre s e rve d a s a m e m o ria l, the co n ce pt o f pre s e rvin g a rchite ctura l fo rm is un re a s o n a ble .

    B y burn in g d o w n Pyra m id e n , the pro je ct is to tra n s m it the n o tio n o f o bje ctin g pre s e n t a rchite ctura l pre s e rva tio n w hich is re -s tricte d a n d hype rcritica l. It is re ga rd e d a s a pe rfo rm a n ce a rt, a n e ve n t to re m in d us to in tro spe ct curre n t a ctio n in a rchite ctura l pre s e rva tio n .

    This pro je ct is pro po s in g to s e t Pyra m id e n o n re o n the s e le cte d d a y d urin g po la r n ight. Pe o ple fro m a ll o ve r the w o rld a re in -vite d to Pyra m id e n to w itn e s s the d e a th o f this d e s e rte d to w n . The e ve n t w ill la s t fo r fe w d a ys to pre s e n t a co m ple te pro ce s s fro m a burn in g to w n to ruin s.

  • Young A rchitects Com petition

    [ Rom e Cum m unity Ring ]

  • Sk etch Journal

    Photography alb um

  • CoverCVcontentpage 01page 02page 03page 04page 05page 06page 07page 08page 09page 10page 11page 12page 13page 14page 15page 16page 17page 18page 19page 20page 21page 22page 23page 24page 25page 26page 27page 28page 29page 30