of 137/137
MODUL P&P GURU DAN MODUL LATIHAN UPSR PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH SEBERANG PERAI TENGAH BERSAMA GURU SUMBER BAHASA MELAYU DAERAH GURU SUMBER BM PPD SPT

Modul Latihan Upsr 2016

  • View
    77

  • Download
    8

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Modul Latihan UPSR 2016

Text of Modul Latihan Upsr 2016

MODUL P&P GURU

DAN

MODUL LATIHAN UPSR

PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH SEBERANG PERAI TENGAH BERSAMA

GURU SUMBER BAHASA MELAYU DAERAH

Pendahuluan

Sejajar dengan pelaksanaan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan melengkapi pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) di samping membudayakan unsur-unsur Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT), maka format pentaksiran UPSR yang baharu dan ditambah baik akan dilaksanakan mulai 2016. Sehubungan dengan itu, atas inisiatif Pejabat Pendidikan Daerah Seberang Perai Tengah bersama Guru Sumber Bahasa Melayu Daerah telah berjaya menghasilkan Modul P&P Guru dan Modul Latihan Bahasa Melayu UPSR 2016. Modul P&P Guru yang mengandungi 15 modul ini diharapkan dapat memberikan panduan dan membantu guru-guru Bahasa Melayu dalam pelaksanaan P&P berpusatkan murid dan berasaskan Standard Pembelajaran. Objektif dan aktiviti-aktiviti yang dicadangkan di dalam modul yang berfokuskan kemahiran menulis ini juga diharapkan dapat menarik perhatian dan merangsang murid ke arah kesediaan minda bagi;

Menghasilkan atau mengolah sesuatu idea secara

asli atau autentik.

Membuat pertimbangan dan penilaian atau rumusan

tentang sesuatu idea atau maklumat.

Memberi ruang untuk menjawab dengan lebih bebas.

Menguji pemikiran aras tinggi (analisis, sintesis dan penilaian).

Dapat mentaksir kebolehan(mengaitkan idea, maklumat dan perkara-perkara lain dalam penulisan) Modul Latihan UPSR 2016 pula mengandungi 12 topik berasaskan latihan topikal tatabahasa pelbagai item soalan objektif dan subjektif termasuk soalan-soalan petikan kefahaman.

Jawatankuasa Kerja Penyediaan Modul P&P Guru dan Modul Latihan Bahasa Melayu UPSR 2016

Pengerusi Encik Pauzi bin Haji Omar Ketua Pegawai Pendidikan Daerah Seberang Perai Tengah

Naib Pengerusi Encik Saipollizan bin Saad Ketua Unit Pengurusan Akademik PPD SPT

Pengurus Projek Encik Ramlan bin Haji Mislan Penolong PPD

Bahasa Melayu Rendah

Ahli- ahli Panel

1. Encik Roslen bin Abd Ghani SISC+ Bahasa Melayu

2. Encik Abu Seman bin Mat KarimSISC+ Bahasa Melayu

3. Encik Abdul Razak bin KamalSK St Mark Perai

4. Tuan Haji Yusoff bin Mat PJMSK Seri Penanti

5. Encik Amlee bin Kamarudin SK Seberang Jaya 2

6. Encik Ahmad Kamarut bin Mohd SallehSK Bukit Minyak

7. Puan Siti Umaiyah binti Haji BakarSK Bukit Indera Muda

8. Puan Che Natrah binti Md SaidSK Pauh Jaya

9. Puan Norizam binti NgahSJKC Kim Sen

10. Puan Lim Sok HuaSJKC True Light

11. Puan Nor Adelia binti Abdul WahabSJKT Ladang Prye

12. Puan Lechumi a/p AbimananSJKT Permatang Tinggi

AYAT AKTIF / AYAT PASIF

ATukarkan ayat aktif berikut kepada ayat pasif dengan melengkapkan ayat yang diberikan.CONTOH

Mereka berjaya mengangkat setandan kelapa sawit yang berat itu.

Setandan kelapa sawit yang berat itu berjaya diangkat oleh mereka.

1Raymond akan menyertai pertandingan pidato pada minggu depan.

Pertandingan pidato akan disertai _______________________________.2Pihak polis akan memantau kawasan yang dianggap hitam itu.

Kawasan yang dianggap hitam itu _______________________________.3Abang mendapat surat tawaran kerja pada minggu yang lalu.

Surat tawaran kerja diterima ___________________________________.4Faiz menendang bola dengan kencang ke sasaran .

Bola ditendang _____________________________________________.5Syahirah telah membeli baju yang berwarna merah di pasar raya itu.

Baju yang berwarna merah telah _________________________________.6Kakak membeli cenderahati untuk kami semasa dia berkunjung ke Jepun.

Cenderahati dibeli ______________________________________________.7Gayatri dapat menyelesaikan masalah Sains itu dengan cepat.

Masalah Sains itu dapat _________________________________________.8Pihak sekolah akan mengadakan sukan tahunan pada bulan depan.

Sukan tahunan _______________________________________________.9Mereka menonton perlawanan bola sepak itu di Stadium Shah Alam..

Perlawanan bola sepak itu __________________________________________.10Pihak kastam telah merampas beberapa buah buku yang diharamkan di pasaran.

Beberapa buah buku _______________________________________________.

BTukarkan ayat aktif berikut kepada ayat pasif. (Pilihan jawaban diberikan)

1 Saya akan memulangkan buku itu esok.

ABuku itu akan saya pulangkan esok.

BBuku itu akan dipulangkan oleh saya esok.

2 Saya telah mengecat kelas yang kotor itu..

AKelas yang kotor itu telah dicat oleh saya.BKelas yang kotor itu telah saya cat.

3 Kita patut mematuhi peraturan sekolah.

APeraturan sekolah patut kita patuhi.

BPeraturan sekolah kita patut patuhi.

4 Kamu patut membantu budak itu.

ABudak itu patut kamu bantu.

BBudak itu patut dibantu oleh kamu.5Tuan hamba perlu membantu hamba dalam hal ini.

ADalam hal ini, .hamba perlu tuan hamba bantu.BDalam hal ini, .hamba perlu dibantu oleh tuan hamba.6 Saya telah menjemur pakaian yang basah itu.

APakaian yang basah itu telah dijemur oleh saya.

BPakaian yang basah itu telah saya jemur.7Kami memetik buah betik di belakang rumahnya.

ABuah betik di belakang rumahnya kami petik.

BBuah betik di belakang rumahnya dipetik kami.

8 Saya mencatat isi-isi penting yang disampaikan oleh guru.

AIsi-isi penting yang disampaikan oleh guru dicatat oleh saya.

BIsi-isi penting yang disampaikan oleh guru saya catat.

9Kami berjaya memberkas dua orang pencuri malam tadi.

ADua orang pencuri berjaya kami memberkas malam tadi.

BDua orang pencuri berjaya kami berkas malam tadi.

10Kami berjaya menyelesaikan masalah yang rumit itu.

AMasalah yang rumit itu berjaya kami selesaikan.BMasalah yang rumit itu berjaya diselesaikan oleh kami .CTuliskan jenis ayat yang berikut sama ada ayat aktif atau ayat pasif.

CONTOH:

Buku itu baru dibaca oleh Ali.

Jawaban : Ayat pasif1Fizal telah menyusun buku itu di para-para.Jawaban : ________________________

2Pasukan Malaysia telah berjaya mengalahkan pasukan Jepun dalam perlawanan hoki itu.

Jawaban : ________________________

3Baju yang mahal itu tidak mampu dibelinya.

Jawaban : ________________________

4Kasut baharu itu baru saja saya beli semalam.

Jawaban : ________________________

5Karangan itu perlu disiapkan oleh mereka secepat mungkin.Jawaban : ________________________

6Kami menyertai acara sukan itu kerana hadiahnya sungguh lumayan.Jawaban : ________________________

7Razif berjaya memperoleh kontrak bermain selama setahun dalam pasukan Perak .

Jawaban : ________________________

8Nasi itu telah digoreng oleh kakak.Jawaban : ________________________

9Penceramah itu berjaya menyampaikan ceramahnya dengan berkesan.

Jawaban : ________________________

10Sekeping poskad dikirimkan Sarah kepada abangnya di London.Jawaban : ________________________

D.

Pilih ayat-ayat yang betul.

1 I Berbagai-bagai makanan dijual di situ.

II Pelbagai-bagai makanan dijual di situ.

III Pelbagai makanan dijual di situ.

IV Berbagai makanan dijual di situ.

A I dan II

B I dan III

C I dan IV

D III dan IV

2

I Azmir mendapat rawatan di Klinik Iskandar di Taman Pauh.

II Ibu menggoreng mi dengan memasukkan cili sos.

III Azmir mendapat rawatan di Iskandar Klinik di Taman Pauh.

IV Ibu menggoreng mi dengan memasukkan sos cili.

A I dan II

B I dan IV

C II dan III

D III dan IV

3I Dia memberikan makanan itu kepada kucingnya pada tiap pagi.

II Mereka-mereka yang bersalah telah didenda oleh pihak berkuasa.

III Mereka yang bersalah telah didenda oleh pihak berkuasa.

IV Dia memberikan makanan itu kepada kucingnya pada setiap pagi.

A I dan II

B I dan IV

C II dan III

D III dan IV

4I Pada zaman pendudukan Jepun, rakyat hidup dalam kesukaran.

II Di zaman pendudukan Jepun, rakyat hidup dalam kesukaran

III Jasmin baru saja mendapat surat daripada Universiti Putra Malaysia.

IV Jasmin baru saja mendapat surat dari Universiti Putra Malaysia.

A I dan II

B I dan III

C I dan IV

D III dan IV

5I Mereka sekeluarga membeli-belah di Pasaraya Berkat.

II Setiap malam, Anis akan mengulangkaji pelajaran.

III Setiap malam, Anis akan mengulang kaji pelajaran.

IV Mereka sekeluarga membeli-belah di Pasar Raya Berkat.

A I dan II

B I dan III

C I dan IV

D III dan IV

6I Gadis kampung itu sungguh ayu.

II Gadis kampung itu sungguh tampan.

III Gadis kampung itu sungguh kacak.

IV Gadis kampung itu sungguh jelita.

A I dan II

B I dan IV

C II dan IV D III dan IV

7I Balqis memperoleh markah yang tertinggi sekali dalam pelajaran Sains.

II Balqis memperoleh markah yang paling tinggi sekali dalam pelajaran

Sains.

III Balqis memperoleh markah yang tertinggi dalam pelajaran Sains.

IV Balqis memperoleh markah yang paling tinggi dalam pelajaran Sains.

A I dan II

B I dan III

C I dan IV

D III dan IV

8I Kevin akan disingkirkan daripada pasukan sekiranya dia memonteng latihan.

II Kevin akan disingkirkan daripada pasukan jika dia memonteng

latihan. III Kevin akan disingkirkan daripada pasukan jika sekiranya dia memonteng latihan.

IV Kevin akan disingkirkan daripada pasukan kalau sekiranya dia

memonteng latihan.

A I dan II

B I dan III

C I dan IV

D III dan IV9I Zaim tidak hadir ke sekolah oleh sebab dia demam.

II Zaim tidak hadir ke sekolah oleh kerana dia demam.

III Zaim tidak hadir ke sekolah sebab dia demam.

IV Zaim tidak hadir ke sekolah kerana dia demam.

A I dan II

B I dan III

C I dan IV

D III dan IV

10I Lori tanah yang menggunakan jalan taman amat merbahaya kepada

penduduk.

II Lori tanah yang menggunakan jalan taman membahayakan

penduduk.

III Lori tanah yang menggunakan jalan taman amat berbahaya kepada

penduduk.

IV Lori tanah yang menggunakan jalan taman amat membahayakan

kepada penduduk.

A I dan II

B I dan IV

C II dan III

D III dan IV

11I Budak kecil itu menangis tersipu-sipu kerana duit belanjanya hilang.

II Ibu bapa diundang untuk menyertai pertandingan masakan itu.

III Rubiah tersengguk-sengguk di dalam kelas kerana mengantuk.

IV Berbagai cerita menarik dapat ditonton melalui siaran televisyen itu.

A I dan III

B II dan III

C II dan IV

D III dan IV

12I Di hari ini, jualan nasi ayam Mak Jah tidak laris.

II Anis membuka matanya bila hari telah siang.

III Tipah menuntun wanita yang tua itu melintas jalan yang sibuk.

IV Banyak pelancong asing gemar melancong ke sini.

A I dan III

B II dan III

C II dan IV

D III dan IV

13I Keluarga Encik Saiful akan bercuti di Pulau Pinang selama

seminggu.

II Harga diri seseorang itu amat penting di masa sekarang.

III Setakat ini, tiada mangsa tanah runtuh yang ditemukan.

IV Pegawai Pelajaran Daerah itu telah berceramah ke guru-guru.

A I dan II

B I dan III

C II dan IV

D III dan IV

14I Mereka telah menyiapkan tugasan itu semalam.

II Kerja-kerja itu terpaksa ditangguhkan kerana hujan turun dengan

lebatnya.

III Jus kurma itu telah dipasarkan ke Eropah pada minggu depan.

IV Terdapat beberapa golongan tikar di atas rumah nenek.

A I dan II

B II dan III

C II dan IV

D III dan IV

15I Semua ahli-ahli persatuan pengakap dikehendaki hadir ke mesyuarat agung.

II Kebanyakan guru-guru di sekolah itu berkelulusan ijazah.

III Ayah memberikan sepenuh kepercayaan kepada abang.

IV Suka dan duka sudah menjadi lumrah dalam kehidupan kita.

A I dan III

B II dan III

C II dan IV

D III dan IV

16I Safi dapat menendang dengan kuat bola itu.

II Hazim membuat kerja itu secara sambalewa sahaja.

III Sudah empat tahun Encik Ali bekerja sebagai pengurus di estet mini

itu.

IV Cikgu Hani telah menyiapkan jadual bertugas untuk kelasnya.

A I, II dan III

B I, II dan IV

C I, III dan IV D II, III dan IV

17I Pelbagai kuih-muih dijual di gerai itu.

II Lori balak itu terpaksa bergerak perlahan kerana sarat dengan muatan.

III Cahaya lampu yang berkilau-kilau itu menyakitkan mata saya.

IV Petani itu sedang merumput di ladang.

A I, II dan III

B I, II dan IVC I, III dan IV D II, III dan IV

18I Ayah telah ambil keputusan hendak melancong ke Langkawi.

II Dari masa ke semasa dia mengulang kaji pelajarannya.

III Dia menghadiahkan sepasang kasut kepada adiknya.

IV Budak yang tidak berbaju itu sedang bermain di bawah pokok.

A I dan II B III dan IV

C I, II dan III D II, III, dan IV

19I Mereka lebih gemar membawa bekalan makanan sendiri.

II Rumahnya terletak di antara sebatang sungai dengan sawah padi.

III Kebanyakan penonton-penonton bola sepak itu terdiri daripada orang lelaki.

IV Dia rela berkorban demi untuk negara.

A I dan II

B I dan III

C II dan IV

D III dan IV

20I Di dalam kelas saya, dialah yang terpandai.

II Ayah membaca akhbar manakala emak sedang menidurkan adik.

III Para pekerja-pekerja itu sedang menggali parit itu.

IV Kakak membeli goreng pisang di Gerai Mak Limah.

A I dan II

B I dan III

C II dan IV

D III dan IV

Baca petikan dan jawab soalan-soalan yang berikutnya.

Pada hari ini, remaja sering didedahkan dengan pelbagai bahan bacaan. Bahan bacaan ini boleh didapati di perpustakaan sekolah, perpustakaan awam dan kedai buku. Minat mambaca ini hendaklah dipupuk sejak kecil. Bak kata pepatah Melayu, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Bahan bacaan bukan hanya terhad kepada buku pelajaran tetapi merangkumi surat khabar, majalah, buku cerita dan sebagainya. Sesetengah remaja menjadikan amalan membaca sebagai hobi pada masa lapang. Amalan membaca ini memberikan banyak faedah kepada remaja. Antaranya, mereka juga dapat mengetahui isu-isu semasa yang berlaku di dalam dan di luar negara. Oleh itu, mereka tidak akan berfikiran seperti katak di bawah tempurung. Minat membaca turut membantu remaja bertutur dan menulis dengan baik. Keadaan ini akan membentuk keyakinan dalam diri mereka.

Ibu bapa merupakan pendorong yang utama untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak mereka. Ibu bapa haruslah menunjukkan sikap suka membaca selain membeli bahan bacaan yang sesuai dengan tahap umur anak-anak. Lazimnya, kanak-kanak gemar mambaca buku-buku cerita yang bergambar dan berwarna-warni. Selain itu, ibu bapa yang berkemampuan perlu menyediakan perpustakaan mini di rumah. Hal ini secara tidak langsung dapat mengelakkan anak-anak membuang masa dan terlibat dalam kegiatan yang kurang sihat.

a. Bahan bacaan yang bagaimanakah dapat menarik minat kanak-kanak?

________________________________________________________________

________________________________________________________________

b.Mengapakah peranan ibu bapa amat penting untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak-anak?________________________________________________________________

________________________________________________________________

c.Padankan pernyataan di bawah berdasarkan petikan. Satu daripadanya telah ditunjukkan sebagai contoh.

Baca petikan dan jawab soalan-soalan yang berikutnya.

Menemui saudari Noor Intan yang berada di Kuantan, Pahang. Semoga Intan sihat sejahtera di samping keluarga.

Saudari,

Apa khabar? Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih atas kiriman kad ucapan Tahun Baharu Cina. Oleh itu, saya ingin berkongsi kemeriahan sambutan perayaan Tahun Baharu Cina baru-baru ini dengan Intan.

Beberapa hari sebelum ketibaan Tahun Baharu Cina, kami sibuk membuat pelbagai persiapan. Ayah saya menggantungkan reben dan tanglung merah manakala ibu memasak kuih bulan sebagai hidangan khas. Saya turut menampal puisi di pintu rumah. Puisi tersebut ditulis di atas kertas merah yang panjang. Bagi masyarakat Cina, warna merah dianggap lambang keberanian dan pembawa tuah. Pada sebelah malam pula, kami berkumpul untuk makan besar.

Sambutan Tahun Baharu Cina kali ini sungguh menyeronokkan. Saya telah menerima angpau daripada kakak saya dan suaminya. Mereka baru saja pulang dari luar negara. Untuk pengetahuan Intan, pemberian angpau ialah suatu kemestian semasa perayaan Tahun Baharu Cina.

Pada zaman dahulu, hanya sehelai kertas merah dilekatkan pada duit syiling. Sebelum diberikan kepada anak cucu, duit syiling itu akan dipanaskan terlebih dahulu. Hal ini bertujuan untuk mengalu-alukan tuah selain mengelak sebarang bencana. Setiap anak yang menerima angpau pula dikehendaki berlutut di depan ibu bapa masing-masing.

Mengikut adat masyarakat kami, angpau hanya diberikan oleh orang yang lebih tinggi taraf sosialnya. Antara golongan pemberi angpau ialah ibu bapa dan pemimpin manakala golongan penerimanya ialah kanak-kanak dan pekerja. Angpau ini turut diberikan sempena majlis hari jadi, majlis perkahwinan dan sebagainya.

Baiklah, Intan, nampaknya setakat ini yang dapat saya tulis.

Sekian, terima kasih.

a. Noor Intan tinggal di _____________________________________________.[1 markah]

b. Mengapakah duit syiling perlu dipanaskan ________________________________________________________________

________________________________________________________________ [2 markah]

c . Padankan pernyataan di bawah berdasarkan petikan. Satu daripadanya telah ditunjukkan sebagai contoh.

KATA TANYAPraktis 1 1. _______ yang sedang kamu menungkan itu, Merry? Aku harap kamu dapat berikan

perhatian kepada penceramah, kata Shanty kepada Marry.

A Mengapakah B Siapakah

C Bilakah

D Apakah

2.Amboi, comelnya kucing awak! _______ namanya? kata Atiqah kepada Aliah.

A Manakah

B Siapakah

C Adakah

D Apakah

3._______kah gadis yang berbaju kurung hijau yang berjalan dengan awak, semalam? tanya Maniam kepada Razif.

A Apa

B Mana

C Siapa

D Mengapa

4.Sejak ____________ kamu bertukar ke sekolah ini?

A siapakah

B apakah

C mengapakahD bilakah

5.___________ kah semua murid berkumpul di tengah padang pagi tadi ?

A Bila

B BagaimanaC Mengapa

D Siapa

6. ___________kah pihak polis membuat sekatan jalan raya?

A Apa

B Di mana

C Berapa

D Siapa

7.___________ kah pendapatan Encik Shamsul selepas dinaikkan pangkat ?

A Apa

B Di mana

C Berapa

D Bagaimana

8. ___________ orangkah yang akan menyertai rombongan lawatan sambil belajar anjuran Kelab Kembara ke Kuala Lumpur ?

A Siapa

B Apa

C Berapa

D Bagaimana

9.Benda yang terletak di sudut itu __________ ?

A apa

B di mana

C bila

D bagaimana

10. _____________ kah kita tidak dibenarkan masuk ke dalam dewan ?

A Bila

B Mengapa

C Siapa

D Bagaimana

11.______________ kah yang bakal menggantikan tempat Tuan Guru Besar selepas

beliau bersara wajib nanti?

A Apa

B Di mana

C Berapa

D Siapa

12.______________ kah yang ada di dalam sampul surat itu ?

A Ada

B Apa

C Berapa

D Bila

13.Roslan keluar dari rumahnya______________ ?

A bila

B siapa

C di mana

D berapa

14.______________ kah caranya kamu mencapai keputusan cemerlang dalam

Peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah ?

A Siapa

B Kenapa

C Berapa

D Bagaimana

15.______________ kah kereta itu boleh terbabas ke dalam gaung?

A Bila

B Mengapa

C Bagaimana

D Berapa

16._____________ kah dia masih belum tiba? keluh Pak Saman.

A BagaimanaB Siapa

C Apa

D Mengapa

17._____________ kah kamu tidak menghadiri kelas tambahan Bahasa Melayu semalam ?

A Apa

B Mengapa

C Siapa

D Bila

18.______________ kah perasaan kamu apabila diumumkan sebagai murid cemerlang dalam UPSR ?

A Mengapa

B Bila

C Berapa

D Bagaimana

19.______________ lamakah masa yang diambil oleh peserta ekspedisi untuk tiba

di puncak Gunung Ledang?

A BagaimanaB Di mana

C Berapa

D Apa

20.Pada pendapat anda, ______________ kepentingan pengambilan makanan yang seimbang ?

A mengapakahB bagaimanakahC apakah

D berapakah

Praktis 2

Tulis ayat tanya yang paling sesuai bagi jawaban yang diberikan.1.___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

Budaya ialah amalan atau adat yang telah menjadi cara hidup sesuatu kelompok masyarakat.

2.___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

Masalah yang rumit itu hanya dapat diselesaikan melalui perbincangan.

3.___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

Petani dahulu membajak sawah menggunakan kerbau.

4.___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

Mereka mengadakan latihan tarian di dewan sekolah.

5.___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

Pihak sekolah mengenakan tindakan tatatertib terhadap pelajar itu kerana dia ponteng sekolah.

6.___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

Puan Noor Fatiqah mula menceburi bidang penternakan ikan sejak dua tahun yang lalu.Kata Ganti NamaPRAKTIS 1

1____________ berpeluang memenangi hadiah wang tunai berjumlah RM500.00 sekiranya dapat meneka soalan kuiz ini, kata juruhebah radio itu.

A KalianB Anda

C AwakD Engkau

2Sampaikan salam ____________ kepada ibu dan bapa kamu setelah tiba di rumah, pesan datuk dan nenek kepada Azean.

A kamiB awak

C kitaD saya

3____________ sangat mengharapkan kerjasama daripada kalian untuk membimbing anak-anak agar memperoleh keputusan yang cemerlang, pesan Guru Besar kepada ibu bapa.A AkuB Kita

C SayaD Mereka

4 Pencuri itu telah diberkas oleh pihak polis semalam. ___________ didapati telah meragut beg tangan seorang wanita.

A.Baginda

B. Beliau

C. Mereka

D.Dia

5 Siti dan Leela berkawan baik sejak di bangku sekolah rendah lagi. Persahabatan ____________ bagai isi dengan kuku.

A merekaB dia

C kamiD awak

6 ____________ seorang perantau yang datang berlindung di bawah pemerintahan ____________ yang adil, kata Awang Lela kepada Laksamana Hang Tuah.

A Patik ... tuankuB Beta ... kakanda

C Hamba ... bagindaD Hamba ... tuan hamba

7 Sebentar lagi ____________ akan berangkat ke balairung seri untuk majlis bersama rakyat, titah Sultan Muzaffar Shah kepada bendahara.

A bagindaB hamba

C tuankuD beta

8 __________ tunggu saya di stesen bas sehingga saya sampai, kata Farahin kepada rakan-rakannya.

A KamuB Mereka

C AndaD Kalian

9 ____________ tidak dibenarkan memasuki pusat sumber tanpa kebenaran Cikgu Lim, kata Ahmad kepada rakan-rakannya.

A SaudariB Kami

C KitaD Awak

10 ________________ perlu bermain bersungguh-sungguh untuk memenangi perlawanan itu, kata jurulatih itu kepada para pemainnya.

A Kalian

B Anda

C AwakD Mereka

11 Tolong berikan kuih ____________ kepada jiran kita, pesan Mak Limah sambil menghulurkan sepiring kuih lapis.

A iniB sini

C ituD sana

12 Bilakah kamu akan ke ____________ ? tanya emak kepada abang yang akan menyambung pelajaran ke luar negara dalam bidang perubatan.

A iniB situ

C siniD sana

13 Ingatlah pesanan nenek moyang kita yang mengatakan di ___________ bumi dipijak, di ____________ langit dijunjung.

A sini ... sana

B sana ... sini

C mana ... situD situ ... sana

14 Saya tidak bercadang untuk ke ____________ pada cuti pertengahan ini kerana hendak membuat persiapan untuk menghadapi peperiksaan UPSR, kata Flora kepada Samynathan.

A apa-apaB bila-bila

C mana-manaD siapa-siapa

15 ____________ kamu ada masa, datanglah ke rumah kerana pak cik berasa sunyi tinggal seorang diri, kata Pak Wahab kepada Hashim.

A Apa-apa

B Bila-bila

C Siapa-siapaD Mana-mana

16 Terima kasih kerana mengampunkan kesalahan ____________ , tuanku, kata

Panglima Mahmud dengan penuh keinsafan kepada Sultan Ahmad.

A tuankuB beta

C patikD hamba

17 Apabila kerja rumah ____________ sudah disiapkan, saya akan mengikut ____________, kata Chong kepada Rahim dan John.

A aku ... engkauB saya ... kalian

C kamu ... awakD kita ... awak

18 Wah, cantik sungguh kasut baharu ____________ ini! kata Ratna kepada Mei Ling.

A kau

B nya

C muD ku

19 Para penyokong pasukan JDT sudah memenuhi stadium untuk menyaksikan perlawanan akhir bola sepak Piala Malaysia. ____________ memegang bendera dan sepanduk.

A Mereka

B Kita

C KamiD Kalian

20 ____________ rela berkorban demi mempertahankan kedaulatan negara tercinta ini, tuanku, sembah hulubalang kepada Sultan Alauddin.

A Beta

B PatikC TuankuD Baginda

Penjodoh Bilangan

1 Juzaidah mendeklamasi ____________ sajak sebelum mengakhiri ucapannya sempena sambutan Hari Guru peringkat sekolah.

A sekuntum

B sepatah

C sejambakD seuntai

2 Dua ___________ rumah kedai yang terbakar itu telah berjaya dipadamkan oleh ____________ bomba dan penyelamat.A biji ... sekumpulan

B buah ... segerombolan

C pintu ... sepasukanD baris ... sekawan

3 Pak Ariffin memetik ____________ kelapa muda untuk dibuat minuman.

A sebuah

B semayang

C seketulD sepapan

4 Beberapa ____________ poster bertemakan gaya hidup sihat dilekatkan oleh Puan Vimala pada papan kenyataan bilik kaunseling.

A helai

B bidang

C kepingD lembar

Soalan 5 berdasarkan gambar di bawah.

5 Puan Leha telah meletakkan se____________ kacip dan se____________ tepak sirih di atas meja.A bentuk ... biji

B bilah ... buah

C jambak ... kapurD tangkai ... bilah

6 Puan Mei Hwa merasa se____________ sambal belacan yang dibuatnya bagi mengetahui tahap kepedasannya.

A genggam

B mangkuk

C cebisD colek

7 Kakak menampal bajunya yang koyak menggunakan se__________ kain perca.

A cebis

B cubit

C lembarD naskhah

8 Budak lelaki itu mandi di se____________ sungai .

A batang

B bilah

C buahD laras

9 Setiap penduduk Kampung Sungai Tiram yang menganggotai Pasukan Rela diberikan se____________ senapang patah.

A bilah

B batang

C rawanD laras

10 Mak Cik Esah memasukkan beberapa ____________ air asam jawa dan ____________ serbuk perasa ke dalam masakannya.A sudu ... secubit

B titik ... sesenduk

C mangkuk ... sebukuD mangkuk ... segenggam

11 Ladang tebu milik Encik Muthusamy telah dirosakkan oleh ____________ gajah liar.

A sekawan

B sekumpulan

C sepasukan

D seangkatan

12 Beberapa ____________ tembakan meriam telah dilepaskan ke udara selepas upacara

pertabalan Sultan Kedah.A pucuk

B das

C butirD laras

13 Pak Mail memotong beberapa ____________ pisang yang telah matang di dusunnya untuk dijual kepada peraih.

A sisir

B biji

C batangD tandan

14 Emak membuang beberapa ____________ berus gigi ke dalam tong sampah kerana sudah rosak.

A bentuk

B batang

C biji

D bilah

15 Beberapa ____________ mutiara telah dijumpai oleh pembantu rumah Puan Swee Lan ketika membersihkan bilik tidur.

A bentuk

B keping

C butirD ulas

16 Adik berasa kenyang selepas makan lima ____________ sate dan ____________ kek dalam majlis hari jadi kawannya.

A bilah ... separuh

B batang ... sebiji

C cucuk ... sepotongD piring ... segenggam

17 Di dalam kotak itu ada ____________ cermin mata dan ____________ sapu tangan.

A sebentuk ... secarik

B sebatang ... sebilah

C sepasang ... sehelaiD sepasang ... sebatang18 Ayah menggantungkan ____________ kunci pada paku itu lalu memasukkan beberapa ____________ duit syiling ke dalam bekas kaca.

A sebatang ... biji

B sebuah ... keping

C sebatang ... bijiD sejambak ... keping

19 Kakak menggilap barangan tembaga dengan se____________ kain.

A helai

B lembar

C cebisD keping

20 Pak Leman membawa beberapa____________pokok padi untuk ditanam di ____________ sawah.

A cekak ... sebiji

B batang ... sebuah

C gemal ... sebidangD batang ... sebidangKata Kerja

Praktis 1

Soalan 1 berdasarkan gambar 1

Gambar 1

1. Ming Yi __________ warna pada kertas lukisannya.

A. mencakar

B. mencelup

C. mencalit D. menggarisi

Soalan 2 berdasarkan Gambar 2

Gambar 2

2.

Kamil _____________ melalui tingkap rumahnya kerana terdengar suara orang memanggilnya.

A. mengintai

B. meninjau

C. menjenguk

D. mendongak

3. Keindahan sawah yang luas terbentang itu __________ sesiapa sahaja yang berkunjung ke situ.

A. memukau

B. menghijau

C. merisaukan

D. membosankan

4. Ayah ____________ bahu adik sambil memujinya.

A. menumbuk-numbuk

B. mengetuk-ngetuk

C. memijak-mijak

D. menepuk-nepuk

Soalan 5 berdasarkan Gambar 4

Gambar 4

5. Cikgu Yuhana berjalan ke bilik guru sambil ___________ buku.

A. membimbitB. memegang C. mengelek

D. menjinjing

6. Cikgu Asmah _______________ senyuman yang manis kepada Laily Lee.

A. menyampaikanB. menunjukkanC. menghulurkanD. mengukirkan

7. Mak Minah _______ kuih pau di dalam sebuah periuk.

A. menanak

B.merebus

C. mengukus

D. menggoreng

8.Ibu ayam sedang ____________ telur di dalam reban ayam.

A. melulur

B.mengeram

C. menternak D. menduduki

9. Bagi memudahkannya memanjat pokok kelapa itu, Amri __________batangnya dengan parang.

A menakik B mengerat C menghiris D menggaris

10. Kerajaan sentiasa berusaha untuk __________kemiskinan tegar dalam kalangan

rakyatnya.

A menghalang B membuang C membasmi D membaiki

11. Bangunan yang __________langit itulah yang menjadi kebanggaan Malaysia.

A mencengkam B menyentuh C memegang D mencapai12. Kerja-kerja...........................padi daripada tangkainya dilakukan dengan mesin.

A menanggalkan B memencilkan C meleraikan D menjauhkan

13. Strategi.................budaya lepak dalam kalangan remaja akan dibincangkan dalam

mesyuarat itu.

A menahan B menangani C melupuskan D memberhentikan

14. Si Tompok ...............................daun pintu kerana hendak keluar.

A mengais B mengorek C mencakar D mengambus

15.Daging ini hendaklah...............................sehingga lumat, kata ibu kepada Suzana.

A ditetak B dihiris C dikerat D dicencang

16. Pasukan kami akan mengikuti ekspedisi...................................hutan belantara.

A meredah B memintas C merempuh D meneroka

17. Posmen itu ..................................sepucuk surat kepada Hazlina.

A menyerahkan B meletakkan C melepaskan D mengeluarkan

18. Dia berjalan dengan hati-hati di atas batas supaya tidak..........................ke dalam sawah.

A terjerumus B tertolak C terjerut D terjunam

Soalan 19 berdasarkan Gambar 5

Gambar 519.Kapal terbang yang mengalami kerosakan kecil itu berjaya ___________________ dengan selamatnya.

A. berlabuh

B. belayar

C. berlepas

D. mendarat

20.Orang asli mahir _______________ kayu bagi menghasilkan patung.

A. mengerat

B. mengukir

C. menebuk

D. menakik

Soalan 21 berdasarkan Gambar 7

Gambar 7

21. Baju yang baru dibasuh itu ____________ pada ampaian.

A. digantung

B. disidai

C. disangkut

D. diletakkan

22. Kereta pacuan empat roda itu cuba ___________ anak sungai yang deras airnya.

A. mengharung B. melintas

C. menyeberangD. melalui

23. Sekumpulan pencuri telah ____________ rumah itu untuk mencari

barangan berharga.

A. menyelerak B. memunggah C. mencuri D. menggeledah

24.Vivian jalan ___________ kerana kakinya luka terkena kayu ketika bermain tanpa berkasut.

A. berjengket

B. berjinjing

C. berbimbit

D. berlenggang25. Kakak sibuk __________ ketupat di dapur menjelang Hari Raya Puasa.

A. menyirat

B. mengupas C. menjala D. menganyamPraktis 2

mengamalkan dilakukan memperoleh diperlukan

melahirkan diambil meningkatkan menyelesaikan

Kadar obesiti dalam kalangan remaja semakin meningkat. Langkah-langkah segera perlu ____________untuk mengatasi masalah obesiti. Antaranya ialah mengamalkan cara hidup aktif bagi ____________ kadar pembakaran kalori dalam badan seperti aktiviti bersenam. Selain itu, pemeriksaan doktor hendaklah ___________dengan lebih kerap terutamanya bagi remaja yang mempunyai sejarah keluarga berisiko tinggi. Malahan, remaja hendaklah _________________ pemakanan seimbang iaitu memastikan badan _______________ khasiat yang diperlukan iaitu protein, karbohidrat, vitamin C, dan sebagainya. Pembudayaan amalan ini dapat _________________ masalah obesiti bagi melahirkan remaja sihat. ( 5 markah )

Praktis 3

Garisi Kata Kerja yang terdapat dalam ayat-ayat di bawah.1. Bau ikan yang hanyir itu dapat dihidu oleh adik di ruang tamu.

2. Yang Amat Berhormat Menteri Besar Perak akan merasmikan majlis yang mulia ini.

3. Projek penyelidikan itu akan melibatkan beberapa buah institusi tempatan.

4. Majlis pelancaran model baharu keluaran Proton itu diraikan secara gilang-gemilang.

5. Harap kita akan berjumpa lagi pada suatu hari nanti.

Latihan 1

Isi tempat kosong dengan jawaban yang paling sesuai.

1Tabiat suka membaca seharusnya __________sejak kecil lagi.

A. dipupuk

B. pupukan

C. memupukD. memupukkan

2Ahli nujum itu sedang ___________raja di balairung seri.

A. dihadapi

B. terhadap

C. berhadapD. menghadap

3Pada hari _________, keluarga kami sering menjenguk datuk dan nenek kami di kampung.

A. lepasan

B. melepas

C. berlepas D. kelepasan

4Minggu Bahasa Melayu telah ______________oleh Guru Besar.

A. merasmikan

B. dirasmikan

C. merasmi

D. perasmian

5______________yang dilakukan oleh pemain bola sepak itu sungguh menarik.

A. Jaring

B. Jaringan

C. PenjaringD. Menjaringkan

6Encik Borhan telah banyak menempuh pahit maung dalam kehidupannya sebelum ________seorang usahawan yang berjaya.

A. terjadi

B. kejadian

C. menjadi

D. menjadikan

7__________bukit itu mengambil masa selama dua jam.

A. Pendakian

B. Terdaki

C. Pendaki

D. Dakian

8Rahman dan Sani ___________apabila mendengar bunyi letupan yang kuat.

A. pandangan

B. memandangC. pemandanganD.berpandangan

9Murid-murid perlu berdisiplin supaya proses pengajaran dan __________lebih berkesan.

A. belajar

B. pelajaran

C. pembelajaranD. pelajar

10Siaran langsung Kejohanan Badminton Piala Thomas yang ditayangkan melalui TV3 itu mendapat _________daripada Syarikat Insurans Kurnia.

A. tajaan

B. penaja

C. menaja

D. penajaan

11 _________perjalanan, kami dapat melihat pemandangan pantai yang indah.

A. BerpanjanganB. Memanjang

C. Sepanjang

D. Panjangan

12. Ashraf amat sedih kerana kasut sekolahnya sudah buruk dan tidak __________pada tahun ini.

A. gantian

B. berganti

C. pengganti

D. digantikan

13. Encik Azli menikmati makan malam bersama-sama keluarganya agar dapat _________hubungan antara ahli keluarga.

A. keeratan

B. pengerat

C. mengeratkan D. dieratkan

14. Ibu mengutip manik yang jatuh _________di atas lantai itu.

A.taburan

B. bertaburan

C. menabur

D. tertabur

15. Para peserta larian sedang ____________diri di kaunter pendaftaran.

A. mendaftarkanB. pendaftaran

C. didaftarkan

D. berdaftar

16. Tukang jahit itu menjahit baju pelanggannya dengan ________yang halus dan kemas.

A. penjahit

B. menjahit

C. dijahit

D. jahitan

17. Encik boleh _________ lesen pemandu selama setahun, tiga tahun atau lima tahun, kata kerani itu kepada Encik Azhar.

A. pembaharu

B. pembaharuanC. kebaharuanD. membaharui

18. __________saham yang melabur dengan bank itu telah menerima dividen masing-masing.

A. Berpegangan

B. Memegang

C. Pegangan D. Pemegang

19. Pelepasan asap dari kilang simen itu _______udara di sekeliling kawasan.

A. pencemaran

B. pencemar

C. mencemarkanD. dicemari

20. __________para peserta untuk mengikuti kursus yang diadakan itu adalah pada bulan Jun.

A. Termasuk

B. Kemasukan

C. DimasukkanD. Memasukkan

Latihan 2Pilih perkataan yang paling sesuai untuk diisi pada tempat kosong dalam petikan yang diberikan.

menjalankan mengadakan memajukan melahirkan menggunakan menghasilkan

Penduduk Kampung Pianggu _________________masa yang terluang untuk

membuat kerja-kerja yang berfaedah. Ada yang bercucuk tanam di belakang rumah. Jadi, mereka tidak perlu membeli sayur-sayuran di pasar. Selain itu, ada juga penduduk yang __________________perusahaan secara kecil-kecilan seperti memproses ubi kayu dan __________________kraf tangan daripada bahan terbuang. Penduduk Kampung Pianggu sentiasa berusaha _____________kampung mereka.

Petikan 1 (N0. 24)

Baca petikan e-mel di bawah, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.

Kepada : [email protected]

Daripada :[email protected]

Subjek :Pengalaman Berkhemah di Hutan Lipur Ulu Yam

Hai, Liana! Tujuan saya menghantar e-mel kali ini adalah untuk bercerita tentang pengalaman saya bersama 34 orang ahli pengakap yang lain berkhemah di Hutan Lipur Ulu Yam pada minggu lepas.

Sebelum bertolak ke tapak perkhemahan, kami berkumpul di kantin untuk mendengar taklimat yang disampaikan oleh Cikgu Hassan, selaku guru pengiring. Setelah itu, barulah kami bertolak dengan menaiki sebuah bas yang disewa khas. Kami beratur dengan tertib dan tidak bertolak-tolakan sewaktu menaiki bas bagi mengelakkan sebarang kemalangan.

Kami tiba di sana pada pukul 10.00 pagi. Kami terus menjalankan tugas masing-masing dengan tekun dan bersungguh-sungguh. Ada yang memasang khemah, mencari kayu api, mengambil air dan memasak makanan.

Pada sebelah petang pula, kami berkawad dan meredah hutan. Menjelang malam, kami membuat unggun api dan menyaksikan persembahan yang disampaikan oleh setiap kumpulan.

Pada hari terakhir perkhemahan, kami mengemas tapak perkhemahan sebelum pulang. Kami mengutip sampah sarap yang ada di sekitarnya. Selepas itu, barulah kami pulang. Kami sangat berpuas hati kerana perkhemahan ini berjalan lancar.

Rasanya, setakat ini sahaja coretan saya pada kali ini. Semoga kita berjumpa lagi dalam e-mel yang akan datang. Terima kasih.

a. Perkataan taklimat dalam petikan boleh juga digantikan dengan perkataan _______________________________________________________________

(1 markah)

b. Mengapakah peserta perkhemahan tidak bertolak-tolakan sewaktu menaiki bas?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________ (2 markah)

c. Apakah yang dilakukan oleh peserta perkhemahan pada sebelah petang hingga malam?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________ (2 markah)

d. Adakah wajar mereka mengutip sampah di kawasan perkhemahan sebelum pulang? Mengapa?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3 markah)

Petikan 2 (N0 25)

Baca pantun di bawah, kemudian jawab soalan-soalan yang berikut.

Mari belayar ke Selat Sunda,

Bawa bersama puteri jauhari;

Hidup tiada ilmu di dada,

Pasti menyesal kemudian hari.

Tengah hari memetik kelapa,

Ambil airnya untuk dirasa;

Ibu dan bapa jangan dilupa,

Kelak hidup aman sentosa.

Elok digilap cincin suasa,

Digilap dayang sehabis daya;

Hormati guru setiap masa,

Hidup pasti akan berjaya.

Petang hari menumbuk padi,

Disambar pipit isinya kurang;

Selagi hidup biarlah berbudi,

Kelak nanti dikenang orang.

a. Apakah maksud rangkap pertama pantun di atas?

______________________________________________________________________________________________________________________________

(2markah)

b. Apakah yang perlu kita lakukan terhadap guru?

________________________________________________________________

________________________________________________________________

(2 markah)

c.Tandakan () bagi pernyataan yang betul dan (x) bagi pernyataan yang salah berdasarkan pantun tersebut.

Melupakan ibu bapa untuk hidup sentosa

Hidup berjaya dengan menghormati guru

(1 markah)

Selagi hidup biarlah berbudi,

Kelak nanti dikenang orang.

d. Terangkan maksud baris-baris pantun di atas.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3 markah)

Imbuhan Pinjaman

Latihan 1

Isi tempat kosong dengan jawaban yang paling sesuai

1. ___________itu telah menyatakan persetujuannya untuk membiayai kos pembinaan masjid di kampung kami.

A. Budiman

B. Hartawan

C. SukarelawanD. Angkasawan

2. Antara punca kegagalan pelajar dalam mata pelajaran Bahasa Melayu ialah mereka tidak menguasai __________dengan baik.

A. tatasusila

B. tatakerja

C. tatabahasa D. tataetika3. Marina yang ___________itu bekerja sebagai pramugari di Air Asia.

A. jutawan

B. jelitawan

C. mahasiswi

D. budayawan

4. Tindakan __________boleh dikenakan kepada pegawai yang tidak bertanggungjawab.

A. tatabahasa

B. tatasusila

C. tatacara

D. tatatertib

5. Pelancong haruslah mematuhi ____________berpakaian ketika melawat ke Masjid Putrajaya.

A. tatacara

B. tataetika

C. tatatertib

D. tatasusila

6. Manusia zaman ___________ mempunyai taraf hidup yang rendah.

A. prakata

B. prasejarah

C. poliklinik

D. politeknik7. Abang berjaya melanjutkan pelajarannya ke _____________. A. prasekolah

B. PrasejarahC. poliklinik

D. politeknik

8. Lukisan itu dikurniakan oleh _____________China kepada Sultan Mansor Shah.

A. Maharani

B. Mahaguru

C. Maharaja

D. Mahasiswa

9. Jasa __________yang memperjuangkan kemerdekaan negara wajar dihargai.

A. negarawan

B. ilmuwan

C. cendekiawanD. olahragawan

Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah.

10. ____________itu berada di tempat kejadian untuk melaporkan berita terkini tentang peristiwa tanah runtuh.

A. Peragawati

B. Budayawan

C. Sejarawan

D. Wartawan

11. Beberapa orang ________________hadir untuk membentangkan kertas kerja dalam forum bahasa itu..

A. jutawan

B. peragawan

C. cendekiawanD. hartawan

12. Lakonan ____________yang hebat itu telah membolehkan beliau memenangi anugerah pelakon wanita terbaik.

A. seniwati

B. jelitawan

C. peragawatiD. olahragawati

13. Pendidikan _______________amat penting kepada kanak-kanak sebelum mereka memasuki sekolah rendah.

A. prakata

B. prabayar

C. Prasekolah

D. prasejarah

14. ______________dari Ukraine itu berasa kecewa atas kegagalan mempertahankan pingat emas yang dimenanginya dalam acara lompat bergalah empat tahun lalu.

A. Cendekiawan

B. HartawanC. BudayawanD. Olahragawan

15. Saya dan adik berasa gembira kerana dapat menghadiri _____________filem Aku Bahagia semalam.

A. prauniversiti

B. pratonton

C. prasyarat

D. prasekolah

16. Walaupun berasal daripada keturunan _____________ tetapi Tengku Majid tidak sombong.

A. beliawan

B. usahawan

C. bangsawan

D. cendekiawan

Soalan 17 berdasarkan gambar di bawah.

17. Encik Rashid ____________. Beliau sering menghulurkan wang kepada anak-anak yatim.

A. wartawan

B. dermawan

C. sasterawan

D. cendekiawan

18. Dr. Sheikh Muszaphar Shukor dipilih sebagai ___________pertama negara dan berjaya membuat penyelidikan di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

A. angkasawan

B. sukarelawan

C. hartawan

D. jutawan

19. A. Samad Said ialah __________ negara yang aktif dalam penulisan novel.

A. budayawan

B. negarawan

C. sasterawan

D. angkasawan

20. ________________itu berjalan sambil menggayakan fesyen pakaian terkini.

A. Peragawati

B. Seniwati

C. Budayawan

D. Sasterawan

Latihan 2

Pilih perkataan yang paling sesuai untuk diisi pada tempat kosong dalam petikan yang diberikan.

hartawan jelitawan mahasiswa

angkasawan dermawan budiman

Encik Hashim seorang ___________________yang terkenal di bandar Mersing. Dengan kekayaan yang ada, beliau tidak pernah lupa diri. Beliau seorang _______________kerana suka membantu orang yang susah. Beliau juga seorang yang _____________kerana suka berbudi kepada orang dan menghormati orang lain. Anak-anak beliau juga berjaya dalam pelajaran. Mereka merupakan _____________di universiti tempatan.

Latihan 3

Garisi kata berimbuhan pinjaman yang terdapat dalam ayat di bawah.

1. Kamus dwibahasa ini RM45.00 sahaja, kata jurujual itu.

2. Anugerah Olahragawati Kebangsaan telah dimenangi oleh Nicol Ann David kerana

kecemerlangannya dalam sukan skuasy.

3. Kursus tatarias oleh jurusolek terkenal itu mendapat sambutan daripada kaum wanita.

4. Para wartawan sibuk mengambil gambar dan menyampaikan maklumat tentang

kemalangan jalan raya itu.

KATA ADJEKTIF

LATIHAN A

1.Durian itu tidak boleh dimakan lagi kerana masih _______, kata ayah

kepada ibu.

Alemau

Cmengkal

Blidas

Dmasam

2.Pramugari yang jelita itu memakai baju kurung dengan potongan

_________________ di sebelah kiri.

Acondong

C bengkok

Bserong

Dbongkok

3.Taklimat projek yang disampaikan oleh pegawai itu sangat __________________.

Asuntuk

Cderas

Blincah

Djelas

4. Pemain pingpong yang ______________ itu sukar dikalahkan oleh sesiapa saja.

A rajin

C sabar

B tekun

D handal

5. Pak Karim meraut rotan dengan ___________________ supaya jarinya tidak

terluka.

A cepat

C cermat

B kemas

D molek

6. Jalan yang ____________ itu akan dilebarkan tidak lama lagi.

A sempit

C cetek

B pendek

D tinggi

7. Makanan segera digemari kerana _____________ dan cepat disiapkan.

A ringan

C payah

B mudah

D sukar

8. Peserta kursus itu _______________ mendengar ceramah agama.

A asyik

C khusyuk

B ghairah

D leka

9. Apabila hari _______________ malam, barulah abang pulang ke rumah.

A hampir

C ingin

B nyaris

D dekat

10. Nureen berjalan dengan ______________ apabila hujan mulai turun.

A kencang

C laju

B deras

D pantas

11. Tiang telefon di tepi jalan itu sudah __________________ .

A bengkok

C condong

B bongkok

D serong

12. Tali itu ditarik sehingga ___________________________ .

A beku

C kejur

B kaku

D tegang

13. Budak budak itu dilarang mandi di air yang _______________________.

A kuat

C deras

B jernih

D sejuk

14. Airil tidak _______ untuk bertarung dengan lawannya dalam pertandingan catur

itu.

A gawat

C gentar

B gusar

D gugat

15. Rakyat Malaysia yang ______ akan nasib rakyat Palestin telah menderma

untuk Tabung Keamanan Antarabangsa Malaysia.

A segan

C waswas

B simpati

D benci

16. Minyak masak itu sudah berbau _____________ kerana sudah lama disimpan.

A basi

C hapak

B tengik

D masam

17. Ubi yang direbus ibu begitu __________________ dan enak.

A empuk

C lembik

B lunak

D kenyal

18 Mulut budak perempuan itu sungguh bagai murai tercabut ekor.

A becok

C petah

B celupar

D lancar

19. Berita tentang gejala sosial yang melanda negara kita sedang ___________. diperkatakan.

A riuh

C hangat

B luas

D bising

20 Pasir yang ditimbunkan di kawasan perumahan itu ___________ tingginya.

A menggunung

C menjulang

B melangit

D melaut

LATIHAN B

Garisi kata adjektif yang sesuai.

1.Udara di pergunungan memang ( enak, nyaman ).

2.Para peminat bola sepak berbaris ( cepat, panjang ) untuk membeli tiket perlawanan akhir Piala Malaysia di Stadium Shah Alam.

3.Daging itu dihiris ( tebal, nipis ) agar cepat empuk.

4.Safia berasa ( segar, penat ) setelah berlatih bola jaring agak lama.

5.Peristiwa ( ganjil, panas ) yang berlaku di kawasan itu telah menggemparkan

orang ramai.

LATIHAN C

Padankan ayat sama ada betul atau salah.

1.Budak itu tidak terdaya mengangkat kotak yang berat itu.

2.Minyak masak yang telah lama disimpan itu berbau masam.

3.Amin dan kawan-kawannya gemar mandi di sungai itu kerana

Betul

airnya dalam sahaja.

4.Atuk berasa sangat sayang akan cucu-cucunya yang sudah

Salah

sebulan tidak pulang ke kampung.

5.Lauk-pauk yang dijual oleh Mak Cik Siti digerainya sangat

lazat.LATIHAN D

Isi tempat kosong dengan kata adjektif yang sesuai.

bencisayangsenangketat

sempitterharusedihgembira

Sebagai anak sulung, Arifah selalu membantu dan membimbing adik-adiknya dalam pelajaran. Kedua-dua orang adik Arifah sangat _____________________ akan kakaknya itu. Sikap Arifah yang penyayang juga sangat disenangi oleh datuk dan neneknya. Semasa datuk dan neneknya berkunjung ke rumah mereka, Arifah sibuk membantu ibunya di dapur. Rumahnya yang agak ____________________ disusun dengan kemas supaya kelihatan cantik dan selesa. Nenek dan datuknya amat ___________________ dengan perangai cucu mereka itu. Mereka memberikan seutas rantai emas sebagai hadiah dan ganjaran kepada Arifah. Arifah amat _________ dan bangga menerima hadiah itu. Dia mengucapkan terima kasih kepada datuk dan neneknya.

LATIHAN PETIKAN

Baca cerita di bawah ini, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.

Pelukan Keluarga

Ayah! jerit Syukri sambil tersenyum riang. Dia berdiri di muka pintu untuk menyambut kepulangan ayahnya. Encik Murad yang baru sahaja tiba di rumah segera memeluk anaknya itu dengan eratnya. Pada ketika itu , perasaannya cukup bahagia. Pelukan anak bongsunya itu telah menghilangkan penat lelahnya bekerja dengan serta-merta.

Tanpa kita sedari, pelukan keluarga mempunyai banyak kelebihannya. Kajian mendapati bahawa pelukan akan mengurangkan tekanan emosi, merendahkan tekanan darah serta mengurangkan risiko serangan penyakit jantung. Secara saintifiknya, pelukan akan meningkatkan hormon kesihatan jantung dan mengurangkan hormon kortisol, iaitu hormon yang menyebabkan stres dan meningkatkan tekanan darah.

Kajian oleh seorang pakar psikologi mendapati bahawa pelukan keluarga dapat meningkatkan jangka hayat seseorang. Pelukan sekurang-kurangnya 10 saat setiap hari dapat memanjangkan usia seseorang untuk tempoh lima tahun.

Selain itu, kajian lain membuktikan bahawa pelukan dapat memberikan impak positif kepada manusia. Menurut pakar fisioterapi, setiap individu memerlukan empat pelukan sehari. Lapan pelukan sehari dapat meningkatkan kesihatan manakala 12 pelukan sehari dapat menjadikan seseorang itu awet muda.

a. Perkataan stres boleh digantikan dengan ______________________________

[1 markah]

b. Berikan dua kelebihan pelukan keluarga. ________________________________________________________________________________________________________________________________

[2 markah]

c. Tandakan (/) bagi pernyataan yang betul dan( x) pada pernyataan yang salah berdasarkan petikan tersebut.

10 pelukan sehari dapat menjadikan seseorang itu awet muda.

Lapan pelukan sehari dapat meningkatkan kesihatan.

[1 markah]

d. Pada pendapat anda, apakah peranan seorang anak untuk membahagiakan keluarga selain pelukan?

[3 markah]

KATA PENGUAT

PRAKTIS 1

1. Ibu saya __________ sayang akan koleksi barangan antiknya yang telah

disimpan

sejak 20 tahun yang lalu.

Asangat

Bnian

Cbenar

Dsekali

2. Karangan saya telah terpilih memenangi kategori karya yang __________ kreatif

antara peserta yang bertanding.

A agak

B paling

Csekali

D benar

3. Rohana _________ pandai jika dibandingkan dengan adik-beradiknya dalam

bidang akademik.

Anian

Bsekali

Cagak

Dbetul

4.Tempat ini indah_______ sehingga dapat menenangkan fikiran yang kusut.

Apaling

Bterlalu

Cagak

Dnian

5. Cendol Pak Hassan __________ enak sehingga terkenal di kawasan Permatang

Pauh.

Asangat

Bbetul

Csekali

Dbenar

6.Kakak saya sedih __________ apabila nenek meninggal kerana dia tinggal

dengan nenek sejak kecil lagi.

Abenar

Bpaling

Cagak

Dterlalu

7. Jurulatih itu _________ tegas terhadap pemain jika berkaitan dengan disiplin.

Asungguh amat

Bpaling benarCbenar sekaliDsungguh nian8.Kediamannya terletak _________ jauh dari kawasan bandar dan kekurangan

kemudahan asas.

Anian

Bbenar

Cagak

Dsekali

9.Para doktor tetap meneruskan tugas menyelamatkan mangsa serangan askar

Israel walaupun mereka _________ letih.

Aamat

B sekali

Cbetul

Dnian

10 Memang tidak dijangka, rupa-rupanya Farid ______________ pandai memasak

makanan tradisional Melayu.

A betul

B nian

C benar

D sungguh

11.Kerap _________ dia ke perpustakaan belakangan ini kerana ingin mengulang

kaji pelajaran.

Apaling

Bsungguh

Cterlalu

Dagak

12.Kubah masjid yang terletak di bandar itu_______________unik buatannya.

Asekali

Bnian

Cbenar

Dteramat

13.Hujah-hujah yang dikemukakan oleh pihak pencadang dalam pertandingan

Bahas itu ___________ meyakinkan.

A sekali

Bbenar

Cbetul

Damat

14. Hakimilah yang ________ banyak mengemukakan idea dalam perbincangan

tentang aktiviti tahunan Persatuan Bahasa Melayu.

Apaling

Bbenar

Csekali

Dnian

15.Jangan _________ mengharap kita akan menang kerana peserta-peserta

sekolah lain tidak kurang hebatnya.

Apaling benarBbenar sekaliCsungguh nian

Dterlalu amat16.Indah _________ pemandangan matahari terbenam pada waktu senja di pantai

itu.

Anian

Bpaling

Cterlalu

Dagak

17.Tikar mengkuang yang dianyam oleh kakak _________ kemas dan sentiasa

menarik minat pengunjung yang datang ke kedai kraf tangannya.

Asungguh amat

Bpaling benarCbenar sekaliDsungguh nianSoalan 18 hingga 20

Pilih penggunaan kata penguat yang betul.

18. ANian kurang bijak kamu jika cepat mempercayai kata-kata jurujual itu.

BSungguh kurang sopan perangai kamu.

CBetul kurus kamu sekarang.

DNian lembut kek yang dibuat oleh Mazni itu.

19. AKari kepala ikan yang dimasak emak benar enak.

BSoalan-soalan ujian Bahasa Melayu kali ini susah paling.

CDatuk dan nenek tersangat gembira apabila kami pulang ke kampung.

DKebun datuk di kampung itu nian luas dan berbuah lebat.

20. APerangai budak-budak itu baik sekali.

BBiskut yang dibuat oleh Kak Umi nian rangup.

CPahlawan Melayu yang betul handal ialah Hang Tuah.

DMenara Taming Sari itu tinggi agak.

PRAKTIS 2

A.Garisi kata penguat yang terdapat dalam ayat di bawah.

1.Harga makanan yang dijual di restoran itu mahal betul, kata Pak Cik Salim.

2.Sakit benar kaki saya apabila terpijak paku payung itu.

3.Badannya agak susut setelah menghidap penyakit kronik itu.

4.Murid yang baru berpindah ke sekolah ini bijak amat.

5.Indah nian pemandangan di tepi pantai tatkala matahari terbenam.

B.Tandakan ( / ) pada ayat yang betul dan ( X ) pada ayat yang salah.

1. Anjing itu sangat garang. ( )

2. Soalan inilah yang paling sukar sekali.

( )

3. Antara kami, dialah yang paling tinggi.

( )

4. Anis amat kuat menjerit apabila mendengar berita itu.

( )

5. Murid baru itu amat pandai melukis.

( )

6. Bajunya lebih merah daripada baju saya.

( )

7. Ubat itu sangat pahit betul.

( )

8. Wajah Rozita masam amat apabila disindir oleh kakaknya. ( )

9. Umurnya baru dua belas tahun tetapi dia nian besar daripada ibunya.( )

10. Buah rambutan di sekeliling rumahnya benar manis.

( )

11. Stadium inilah yang terbesar sekali di dunia. ( )

12. Pisau itu perlu diasah kerana terlalu tumpul. ( )

13. Saya kuat amat berlari dari sini ke kedai itu.

( )

14. Saya gemar amat lagu-lagu Melayu asli.

( )

15. Asmah mendapat markah yang teramat baik. ( )

KATA SENDI NAMA

PRAKTIS 1

1.Guru merupakan orang yang perlu dihormati _________________ semua pelajar.

A.kepada

B.oleh

C.pada

D.umpama

2.Asyikin makan buah durian _________________ kenyang.

A.sejak

B.terhadap

C.hingga

D.dengan

3.Badannya besar _____________________ seekor gajah.

A.hingga

B.umpama

C.sejak

D.akan

4.Gunasekaran tidak dapat berjalan ___________________ terlibat dalam satu kemalangan jalan raya.

A.pada

B.kepada

C.hingga

D.sejak

5.Kami menunggu Shahrul _____________________ rumah Nina petang semalam.

A.ke

B.sejak

C. dari

D.di

6.Pengetip kuku yang dicari Ramona itu ada ________________ Fakaruddin.

A.pada

B.ke

C.kepada

D.daripada

7.Nasihat awak kepadanya __________________ mencurah air ke daun keladi.

A.terhadap

B.sampai

C.umpama

D.tentang

8.Mereka bersembunyi __________ balik semak _____________ mengelak daripada ditangkap oleh orang jahat.A.ke .... pada

B.di .... untuk

C.dari .... sejak

D.di .... hingga

9.Surat itu saya terima _________________ emak saudara yang tinggal ___________ Filipina.

A.dari .... di

B.pada ... ke

C.dari .... ke

D.daripada .... di

10.Encik Ramlee menceburi bidang perniagaan ________________ kecil kerana beliau sangat berminat dalam bidang tersebut.

A.pada

B.kepada

C.demiD.sejak

11.Mangsa-mangsa kemalangan itu sudah dihantar ______ hospital dengan ambulans.A.pada

B.dari C.ke

D.di

12.Seminar guru kaunseling itu akan diadakan ______ Hotel Seri Malaysia pada

minggu hadapan.

A.ke

B.di

C.pada D.daripada

13.Bilakah sahabat pena kamu ______ Jepun akan datang ke Malaysia? tanya Azlan

kepada Asyikin.

A.daripada

B.dari

C.ke

D.hingga

14.Syazreen berasa sedih ______ seminggu yang lalu kerana datuk kesayangannya

meninggal dunia.A.hingga

B.pada

C.sejak

D.demi15.Adib Ammar membuat latihan untuk menyertai pertandingan pidato yang akan diadakan

___________ minggu hadapan.

A.di

B.pada

C.untukD.hingga

16.Keputusan pertandingan bercerita tahap kedua telah ditampal ______ papan kenyataan

A.pada

B.dari

C. untuk

D.kepada 17.Tok Wan sedang bercerita ______ pengalaman silamnya kepada Arif dan Najwa.

A.di

B.kepada

C.pada

D.tentang

18.Salma tinggal bersama ibu saudaranya ______ dia berumur dua tahun.

A.di

B.ke

C.sejak

D.sebagai

19.Maria dan dua orang adiknya hendak pergi ___________ restoran makanan Jepun bersama keluarga mereka___________ meraikan ulang tahun kelahiran ibu mereka.

A.di ... untuk

B.pada ... tentang

C.ke ... untuk

D.kepada ... sebagai

20.Kamal Baharin telah berada ______ stesen bas itu ______ pukul 8.00 pagi lagi.

A.dike

B.didari

C.kepada

D.padadari

PRAKTIS 2

1.Feri ______________ Langkawi sedang berlabuh di jeti Kuala Kedah untuk

mengambil penumpang.

2.Amir hendak ____________ kedai untuk membeli susu yang dipesan oleh ibunya.

3.Calon-calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah harus mengambil berat

__________________ pelajaran menjelang peperiksaan.

4.Jangan bermain __________________ tepi parit itu,'' pesan ayah kepada

kami.

5.Cikgu Rosmariani memberikan penjelasan _____________ format baharu

peperiksaan UPSR kepada calon tahun ini.

6.Jam tangan itu dibuat_____________ emas tulen.

7.Wajah gadis itu berseri - seri __________puteri dari kayangan.

8.Hadiah ulang tahun hari kelahiran ini adalah ___________ buah hatinya.

9.Ah Theik menyapu cat ________ dinding ruang tamu rumahnya.

10.Ali yatim piatu ______ berusia dua tahun setelah kematian ibu dan bapanya dalam

suatu kemalangan jalan raya.

SIMPULAN BAHASA

BAHAGIAN A

Pilih simpulan bahasa yang paling sesuai untuk diisikan di tempat kosong dalam ayat di bawah.

1 Ravendran membuka _________________ apabila seekor anjing menyalak lalu

mengejarnya.

Alangkah seribu

Blangkah kanan

Clangkah kiri

Dlangkah lari

2Nasrul menghadiahi ibunya sebuah beg tangan berjenama setelah mendapat ____________________ pada minggu lalu.

Aakal kancil

Bdurian runtuh

Cpaku belanda

Dtelinga lintah

3Budak yang _________________ itu cepat berang apabila ada orang yang bercakap tentang dirinya.

Atelinga nipis

Btelinga kuali

Ctelinga lintah

Dtelinga tempayan

4Peniaga ______________________ itu sentiasa mencengkam kehidupan

orang di kampungnya.

Atelinga lintah

Blintah darat

Cmandi peluh

Dtangkai jering

5Azman hanya _____________________________, sedangkan orang

ramai bertungkus-lumus menyelamatkan mangsa tanah runtuh itu.

Abermuka dua

Bberpeluk tubuh

Cbersengkang mata

Dbergadai nyawa

6Asmida dan Liyana ______________________ ketika menonton filem komedi di pawagam.

Apecah perut

Bgoyang kaki

Cpatah kemudi

Dtajam akal

7Adam ______________ apabila tidak terpilih sebagai ketua pasukan bola sepak sekolahnya.

Aada hati

Bbuah hati

Cbuta hati

Djauh hati

8Tudung yang dijual di butik Fareeda itu cantikcantik menyebabkan Fazlina ___________________ .

Amata air

Bsakit mata

Cmata angin

Drambang mata

9Butik itu menawarkan _____________ hingga menyebabkan banyak pelanggan tidak mahu membeli pakaian di butik tersebut.

Aharga pokok

Bharga mati

Chisap darah

Dlintah darat

10Pak Samad _________________ mengusahakan kebun di belakang rumahnya.

Abermandi peluh

Bberputih tulang

Cbertegang urat

Dberbesar hati

Pilih peribahasa yang paling sesuai untuk diisikan pada tempat kosong.

11Negara kita akan maju dan damai sekiranya wujud perpaduan antara rakyat, bak kata pepatah ______________________________________ .

Aantan patah lesung hilang

Bbersatu teguh, bercerai roboh

Cberdiri sama tinggi, duduk sama rendah

Dsesat di hujung jalan, balik ke pangkal jalan

12Puan Aminah kecewa kerana anak yang selama ini disayangi dan dijaga ___________________________________ akhirnya melukakan hatinya.

Abagai isi dengan kuku

Bbagai bulan dipagari bintang

Cbagai si kudung mendapat cincin

Dbagai menatang minyak yang penuh

13Kedua-dua mempelai itu sama cantik dan sama padan _________________.

Aseperti anjing dengan kucing

Bseperti pinang dibelah dua

Cseperti langit dengan bumi

Dseperti isi dengan kuku

14Pergaduhan antara Jefry dengan abangnya tidak akan berpanjangan kerana _____________________________.

Atiada rotan akar pun berguna

Bair dicencang tidak akan putus

Cnasi sudah menjadi bubur

Dada udang di sebalik batu

15Dia suka membeli barang-barang yang berjenama dan mahal harganya, maklumlah ___________________

Amakan hati berulam jantung

Bsudah jatuh ditimpa tangga

Cberingat-ingat sebelum kena

Dbesar periuk, besarlah keraknya

16Hakimi tercengang-cengang _______________________ sebaik sahaja kapal terbang yang dinaikinya mendarat di lapangan terbang Tokyo.

Aseperti rusa masuk kampung

Bseperti burung dalam sangkar

Cseperti ayam kehilangan anak

Dseperti anjing menyalak bukit

17Nasihat ibunya ___________________________________ kerana tidak diikutinya.

Aseperti katak di bawah tempurung

Bseperti kancil dengan harimau

Cseperti tikus membaiki labu

Dseperti hujan jatuh ke pasir

18Penduduk di Kampung Aman itu hidup saling membantu _________________.

Aseperti isi dengan kuku

Bseperti kerbau dicucuk hidung

Cseperti enau dalam belukar

Dseperti aur dengan tebing

19Kita hendaklah melakukan sesuatu pekerjaan sehingga selesai.

Aalah bisa tegal biasa

Balang-alang mandi biar basah

Cberakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian

Dbagai tikus membaiki labu

20

Sebagai anggota masyarakat yang bertanggungjawab, kita tidak seharusnya mementingkan diri _____________________________________ .

A seperti si buta kehilangan tongkat

B seperti anjing dengan kucing

C seperti anjing dengan bayang-bayang

D seperti enau dalam belukar

BAHAGIAN BIsi tempat kosong dengan peribahasa yang sesuai berdasarkan pernyataan di bawah ini.

kaca terhempas ke batu

anjing dengan kucing

kera mendapat bunga

pahat dengan penukul

sirih pulang ke gagang

itik pulang petang

ayam berak kapur

rusa masuk kampung

1. Syafiqah seperti ____________________________ apabila tiba di majlis yang

gilang-gemilang itu.

2. Hati Mak Bedah seperti ________________________________ apabila anak-

anaknya sudah tidak pulang menjenguknya di kampung.

3. Kakak dan adik seperti _______________________, seringkali bergaduh walaupun disebabkan perkara yang remeh.

4. Sivanesh seperti ______________________ kerana dia langsung tidak menghargai hadiah yang diberikan oleh kawan-kawannya sempena hari jadinya tempoh hari.

5. Adib yang malas itu akan membuat kerja apabila disuruh sahaja.

__________ ________________________________.

.

BAHAGIAN C

Padankan ayat dengan peribahasa yang sesuai

BAHAGIAN D

Nyatakan peribahasa yang sesuai berdasarkan gambar di bawah.

BAHAGIAN E

Isi tempat kosong dengan peribahasa yang sesuai

bagai enau dalam belukar bagai aur dengan tebingseperti bulan jatuh ke riba

bagai mencurah air ke daun keladi seperti ayam bertelur sebiji riuh sekampung

Masyarakat Kampung Padang Balang terkenal dengan semangat bekerjasama dan suka tolong-menolong dalam sesuatu pekerjaan terutama dalam majlis kenduri. Mereka suka hidup dalam keadaan______________________________________. Masyarakat di bandar pula lebih suka hidup mementingkan diri sendiri. Jika berlaku sesuatu masalah, mereka terasa berat untuk membantu. Keadaan ini berpunca daripada latar belakang hidup yang berbeza kerana sikap mereka yang berkeadaan_____________________________________________________. Namun keistimewaan tinggal di bandar, penduduknya terasa aman kerana tiada orang yang menyibuk akan hal orang lain. Sedangkan jika di kampung, apabila berlaku sahaja sesuatu perkara, akan gemparlah seluruh kampung ______________________________________________________________________.LATIHAN PETIKANBaca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.

Tahun ini genaplah enam tahun umur adikku, Irfan. Seperti murid prasekolah yang lain, Irfan sudah mula belajar menulis, membaca dan mengira. Irfan sangat rajin dan bersungguh-sungguh semasa belajar. Sebagai abang, aku sering memberikan bimbingan dan tunjuk ajar kepadanya.

Daripada pemerhatianku, pencapaian Irfan dalam pelajaran masih sederhana. Namun begitu, ada keistimewaan yang begitu terserlah pada dirinya. Irfan sangat pandai melukis. Bakatnya sangat istimewa.

Bagiku Irfan sangat hebat. Dalam usia semuda itu dia mampu menghasilkan lukisan yang bukan calang-calang orang mampu melukisnya. Ayah dan ibu juga sedar akan hal ini. Mereka berusaha untuk menggilap bakat Irfan. Irfan sering dihantar untuk menyertai pertandingan melukis. Irfan juga dimasukkan ke kelas lukisan bagi meningkatkan kemahirannya.

a. Irfan mempunyai bakat istimewa dalam bidang ___________________________

.

[1 markah]

b. Nyatakan usaha ibu bapa Irfan untuk menggilap bakat Irfan?

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

[2 markah]

c . Padankan pernyataan di bawah berdasarkan petikan. Satu daripadanya telah ditunjukkan sebagai contoh.

( 2 markah )

d.Pada pendapat anda, adakah Irfan akan berjaya dalam bidang lukisan ? Mengapa?

( 3 markah )

Baca petikan dan jawab soalan-soalan yang berikutnya.

Seawal pagi lagi, aku dan keluargaku bersiap-siap. Cuti hari ini kami bercadang untuk berkelah di Pantai Teluk Cempedak. Emak dan kakak menyediakan makanan. Pukul 8.15 pagi, kami bertolak ke Pantai Teluk Cempedak. Jarak rumahku di Bandar Bentong ke Pantai Teluk Cempedak kira-kira 120 kilometer. Kami terpaksa melalui Daerah Temerloh dan Daerah Maran sebelum sampai ke sana.

Perjalanan kami mengambil masa selama satu jam 45 minit. Kami memilih tempat di bawah sebatang pokok yang rendang. Kakak membentangkan tikar dan meletakkan bekal yang dibawa. Aku dan adikku mandi laut sambil bermain bola. Kami juga membina istana pasir. Suasana di situ cukup meriah.

Setelah penat, kami pun makan bekal yang dibawa. Sebelum pulang, kami mengambil gambar dan membeli cenderamata sebagai kenangan. Kami mengutip sampah dan memasukkannya ke dalam tong sampah yang disediakan oleh Majlis Perbandaran Kuantan.

Sebelum pulang, kami singgah di rumah Pak Ngah untuk bermalam di situ kerana pada esoknya, hari Isnin merupakan cuti umum bagi negeriku.

a. Bilakah penulis dan keluarga berkelah?

___________________________________________________________________

[ 1 markah ]

b.. Apakah tujuan penulis mengambil gambar dan membeli cenderamata ?

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

[ 2 markah ]

c.Padankan pernyataan di bawah berdasarkan petikan. Satu daripadanya telah ditunjukkan sebagai contoh.

[ 3 markah ]Baca temu ramah dan jawab soalan-soalan yang berikutnya.

Rohaya : Selamat pagi, saudari Rohani. Saya, Rohaya pengarang majalah Tunas

Baru. Saya ingin menemu ramah saudari untuk dimuatkan dalam majalah sekolah.

Rohani :Selamat pagi. Boleh, apa salahnya?

Rohaya : Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan tahniah kepada saudari kerana

kejayaan saudari memenangi pingat emas dalam Kejohanan Silat Negeri

Selangor baru-baru ini. Apakah rahsia kejayaan saudari?

Rohani : Terima kasih. Sebenarnya saya telah menjalani latihan kira-kira enam bulan sebelum pertandingan. Rakan pelatih saya pula kebanyakannya lebih tua daripada saya. Hal ini mungkin menjadi faktor kejayaan saya.

Rohaya : Bagaimanakah saudari boleh melibatkan diri dalam sukan ini?

Rohani : Sebenarnya, arwah datuk saya merupakan seorang guru silat. Saya mula belajar silat semenjak berumur tujuh tahun. Pada mulanya, saya sekadar ikut-ikut tetapi akhirnya serius apabila saya mendapat bengkung kuning tanda lulus peringkat asas.

Rohaya : Hal ini bermakna saudari telah melibatkan diri dalam bidang ini selama lima tahun. Boleh saudari ceritakan tentang kejayaan saudari?

Rohani : Baru-baru ini saya memenangi pingat emas kategori bawah 12 tahun puteri dalam acara tempur. Selain itu, saya pernah memenangi peserta terbaik dalam acara persembahan silat pulut ketika berumur 9 tahun. Persembahan ini diadakan sempena Festival Silat Kebangsaan. Saya juga telah memenangi pingat perak dalam acara jurus berkumpulan semasa pertandingan silat kanak-kanak anjuran negeri Johor.

Rohaya : Apakah harapan saudari pada masa hadapan ?

Rohani : Harapan saya adalah untuk mewakili Malaysia dan memenangi pingat emas dalam acara silat di Sukan SEA. Selain itu, saya bercita-cita untuk memiliki sebuah sekolah silat di luar negara apabila dewasa kelak.

Rohaya : Wah, sungguh hebat tu ! Mengapakah saudara ingin membuka sekolah silat

di luar negara?

Rohani : Saya ingin memperkenalkan seni tradisional Melayu hingga peringkat antarabangsa agar nama Malaysia dapat dikenali setanding dengan seni pertahanan diri dari Thailand, Korea, China, dan Jepun.

Rohaya : Oh, begitu! Saya berharap agar saudari akan lebih berjaya lagi pada masa-masa akan datang. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk ditemu ramah.

Rohani : Terima kasih kembali.

a. Apakah tujuan temu ramah ini diadakan?

[ 2 markah ]

b, Nyatakan acara yang pernah dimenangi oleh Puan Rohani.

__________________________________________________________________

[ 2 markah ]

c. Tanda ( pada kenyataan yang benar dan X pada kenyataan yang salah.

Rohaya dan Rohani belajar di sekolah yang sama. (

Rohani mulai belajar seni silat kira-kira enam bulan yang lalu sebelum pertandingan.

Rohani seorang murid perempuan Tahun 6.

Rohani memenangi pingat emas dalam Kejohanan Silat Negeri Selangor dan pingat perak dalam acara jurus berkumpulan semasa Pertandingan Silat Kanak-kanak anjuran Negeri Johor. .

Rohani telah memenangi pingat emas dalam acara silat di Sukan SEA.

[ 3 markah ]

LAMPIRAN JAWABAN

AYAT AKTIF / AYAT PASIF

A.

1. oleh Raymond pada minggu depan.

2. akan dipantau oleh pihak polis.

3. oleh abang pada minggu lalu.

4. dengan kencang ke sasaran oleh Faiz.

5. dibeli oleh Syahirah di pasar raya itu.

6. oleh kakak untuk kami semasa dia berkunjung ke Jepun.

7. diselesaikan oleh Gayatri dengan cepat.

8. akan di adakan oleh pihak sekolah pada bulan depan.

9. ditonton oleh mereka di Stadium Shah Alam.

10. yang diharamkan di pasaran telah dirampas oleh pihak kastam.

B.

1A

2B

3A

4A

5A

6B

7A

8B

9B

10A

D. Pilih ayat-ayat yang betul

1B

2B

3D

4B

5D

6B

7D

8A

9C

10C

11B

12D

13B

14A

15D

16A

17D

18

19A

20A

KATA TANYA

Praktis 1

1D

2D

3C

4D

5C

6B

7C

8C

9A

10B

11D

12B

13A

14D

15B

16D

17B

18D

19C

20D

KATA TANYA

PRAKTIS 2

1. Apakah maksud budaya?

2. Bagaimanakah masalah yang rumit itu dapat diselesaikan?

3. Bagaimanakah petani dahulu membajak sawah?

4. Di manakah mereka mengadakan latiham tarian?

5. Mengapakah pihak sekolah mengenakan tindakan tatatertib terhadap pelajar itu?

6. Sejak bilakah Puan Noor Fatiqah mula menceburi bidang penternakan ikan?

KATA GANTI NAMA

1A

2A

3C

4D

5A

6C

7D

8D

9C

10A

11A

12D

13C

14C

15B

16C

17B

18C

19A

20B

PENJODOH BILANGAN

1D

2C

3B

4C

5B

6D

7A

8A

9D

10A

11A

12B

13D

14B

15C

16C

17C

18D

19C

20C

KATA KERJA

PRAKTIS 1

1C

2C

3A

4D

5C

6D

7C

8B

9A

10C

11D

12C

13B

14A

15D

16A

17A

18A

19D

20B

21B

22A

23D

24A

25D

PRAKTIS 2

diambil

meningkatkan

dilakukan

mengamalkan

memperoleh

menyelesaikan

PRAKTIS 3

1.dihidu

2.merasmikan

3.penyelidikan

4.pelancaran

5.berjumpa

IMBUHAN

LATIHAN 1

NO.SOALANJAWABANNO.SOALAN JAWABAN

1A11C

2D12B

3D13C

4B14B

5B15A

6C16D

7A17D

8D18D

9C19C

10A20B

LATIHAN 2

menggunakan

menjalankan

menghasilkan

memajukan

IMBUHAN PINJAMAN

LATIHAN 1

NO.SOALANJAWAPANNO.SOALANJAWAPAN

1B11C

2C12A

3B13C

4D14D

5B15B

6B16C

7D17B

8C18A

9A19C

10D20A

LATIHAN 2

hartawan

dermawan

budiman

mahasiswa

LATIHAN 3

dwibahasa

Olahragawati

tatarias

wartawanKATA ADJEKTIF

LATIHAN A

NO.SOALANJAWABANNO.SOALANJAWABAN

1C11A

2B12D

3D13C

4D14C

5C15B

6A16B

7B17A

8C18A

9A19C

10D20A

LATIHAN B

1.nyaman

2.panjang

3.nipis

4.penat

5.ganjil

LATIHAN C

2. Salah3.Salah4.Salah4.Betul

LATIHAN D

sayang

sempit

gembira

terharu

KATA PENGUAT

PRAKTIS 1

NO.SOALANJAWABANNO.SOALANJAWABAN

1A11B

2B12D

3C13D

4D14A

5A15D

6A16A

7A17A

8C18B

9A19C

10D20A

PRAKTIS 2

A.

1.betul

2.benar

3.agak

4.amat

5.nian

B.

1. /2. X 3. /4. /5. /6. /7. X 8. /9. / 10. X11. X12. /13. /

14. /15. X

KATA SENDI NAMA

PRAKTIS 1

NO.SOALANJAWAPANNO.SOALANJAWAPAN

1B11C

2C12B

3B13B

4D14C

5D15B

6A16A

7C17D

8B18C

9D19C

10D20B

PRAKTIS 2

1.dari

2.ke

3.terhadap

4.di

5.tentang

6.daripada

7.seperti

8.untuk

9.pada

10.sejak

PERIBAHASABAHAGIAN A

NO.SOALANJAWAPANNO.SOALANJAWAPAN

1A11B

2B12D

3A13B

4B14B

5B15D

6A16A

7D17D

8D18D

9B19B

10A20D

BAHAGIAN B

1.rusa masuk kampong

2.kaca terhempas ke batu

3.anjing dengan kucing

4.kera mendapat bunga

5.pahat dengan penukul

BAHAGIAN C

Berat sama dipikul,ringan sama dijimjing

Alah membeli menang memakai

Melentur buluh biarlah dari waktu rebungnya

Bagai pinang dibelah dua

Bagai mencurah air ke daun keladi

BAHAGIAN D

Seperti itik pulang petang

Seperti kera mendapat bunga

Bagai aur dengan tebing

Seperti kucing dengan anjing

Bagai pinang dibelah dua

BAHAGIAN E

bagai aur dengan tebing

bagai enau dalam belukar

seperti ayam bertelur sebiji riuh sekampung

*JAWABAN UNTUK SETIAP SOALAN PETIKAN DITERIMA MENGIKUT

KESESUAIAN

Bahan bacaan boleh didapati di sekolah sahaja.

Bahan bacaan hanya terhad kepada buku pelajaran.

BETUL

SALAH

Minat membaca turut membantu remaja bertutur dan menulis dengan baik.

SALAH

SALAH

Membaca dapat membentuk keyakinan diri anak-anak.

Puisi ditulis di atas kertas biru yang panjang.

angpau hanya diberikan oleh orang yang lebih tinggi taraf sosialnya.

betul

Bagi masyarakat Cina, warna biru dianggap lambang keberanian dan pembawa tuah.

Setiap anak yang menerima angpau pula dikehendaki berlutut di depan ibu bapa masing-masing.

salah

terhadap untuk di tentang sejak

daripada seperti pada dari ke kepada hingga

sampai akan

Melentur buluh biar dari waktu rebungnya.

Semua penduduk kampung bergotong-royong membina semula jambatan yang runtuh itu.

Bagai mencurah air ke daun keladi.

.Hasan membeli seutas jam tangan yang mahal kerana dia faham bahawa jam yang berkualiti akan tahan lebih lama.

Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing.

Ibu bapa perlu mendidik anak-anak sejak

kecil lagi.

Alah membeli menang memakai.

Pasangan pengantin itu sama cantik sama padan.

Bagai pinang dibelah dua.

Segala nasihat yang diberikan kepadanya tidak diendahkannya.

Irfan sangat pandai melukis dan hasi lukisannnya sangat mengagumkan.

Ayah dan ibu berusaha untuk menggilap bakat Irfan dan sering menghantar Irfan menyertai pertandingan melukis.

betul

Abang Irfan sering memberikan sumbangan kepada Irfan.

Oleh sebab Irfan suka melukis maka pelajarannya sangat lemah.

salah

Penulis dan keluarganya berkelah pada hari cuti.

SALAH

Penulis seorang yang tidak menjaga kebersihan

Keluarga penulis seramai enam orang

BETUL

Mereka membawa bekal makanan semasa berkelah.

Keluarga penulis bermalam di rumah Pak Ngah pada hari Isnin.

GURU SUMBER BM PPD SPT