Bأ¶lأ¼m 6 ‹NSAN VE أ‡EVRE 7. SINIF FEN أ§evre B) Ekosistem Cansâ€؛z Canlâ€؛ Populas-yon أ§evre أ§evre

  • View
    0

  • Download
    0

Embed Size (px)

Text of Bأ¶lأ¼m 6 ‹NSAN VE أ‡EVRE 7. SINIF FEN أ§evre B) Ekosistem Cansâ€؛z Canlâ€؛...

  • 1.

    Yukar›da verilen flemada K, L, M ve N ile ifade

    edilmek istenen biyolojik kavramlar afla¤›daki

    seçeneklerden hangisinde do¤ru verilmifltir?

    K L M N ––––––––– –––––– ––––––––– –––––––––

    A) Populasyon Cans›z Kommunite Ekosistem çevre

    B) Ekosistem Cans›z Canl› P o p u l a s -

    yon çevre çevre

    C) Kommunite Cans›z Canl› P o p u l a s -

    yon çevre çevre

    D) Ekosistem Cans›z Populasyon Kommuni-

    te çevre

    2.

    Kübra, canl›lar aras›ndaki besin iliflkilerini göste-

    ren bir besin zinciri oluflturmak istiyor. Bu canl›la-

    r›n resimlerini k⤛tlara yap›flt›rd›¤›nda, bir resmin

    eksik kald›¤›n› görüyor.

    Buna göre, Kübra eksik kalan resmin yerine afla-

    ¤›daki tablodan kaç numaral› resmi seçmelidir?

    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

    3.

    Resimdeki bu¤day, fare ve kartal aras›nda bir

    beslenme iliflkisi vard›r. Bu canl›lar›n aras›ndaki

    enerji aktar›m› hakk›nda ö¤renciler afla¤›da veri-

    len tahminlerde bulunuyorlar.

    Buna göre, hangisi ya da hangilerinin tahmin-

    leri do¤rudur?

    A) Tar›k ve Tülay B) Yaln›z Tu¤ba

    C) Yaln›z Tar›k D) Tar›k ve Tu¤ba

    Bence bunlar›n enerji ak›fl›

    bu¤day → fare → y›lan fleklindedir.

    Bence kartala aktar›lan enerji miktar›

    fareye aktar›landan azd›r.

    Bence bu¤daydan kartala do¤ru

    aktar›lan enerji miktar› artar.

    TARIK TÜLAY TU⁄BA

    1 2 3 4

    Besin zinciri

    L Toprak Hava Su

    Bu¤daylar

    Fareler

    Baykufllar

    MK

    N

    Bölüm 6 ‹NSAN VE ÇEVRE 7. SINIF FEN

    1

  • SOSYAL B‹LG‹LER - 6 / T - 1

    4.

    Denge hâlinde bir ekosistemde canl›lar aras›nda

    yukar›daki gibi bir beslenme iliflkisi vard›r.

    Buna göre K, L, M, N ve O canl›lar›n›n beslen-

    me flekilleri afla¤›daki seçeneklerden hangi-

    sinde do¤ru verilmifltir?

    A) K – Üretici B) K – Çürükçül

    L – Otçul L – Otçul

    M – Hepçil M – Üretici

    N – Etçil N – Etçil

    O – Çürükçül O – Hepçil

    C) K – Çürükçül D) K – Üretici

    L – Üretici L – Otçul

    M – Otçul M – Etçil

    N – Etçil N – Hepçil

    O – Hepçil O – Çürükçül

    5.

    Yukar›da verilen kavramlar ile bu kavramlara

    ait örnekler afla¤›daki seçeneklerden hangi-

    sinde do¤ru efllefltirilmifltir?

    A) I - a / II - b / III - c / IV - d

    B) I - b / II - a / III - c / IV - d

    C) I - c / II - b / III - a / IV - d

    D) I - c / II - d / III - a / IV - b

    6.

    Yukar›daki verilenlere bakarak X, Y ve Z ile ifa-

    de edilmek istenenler afla¤›daki seçenekler-

    den hangisinde do¤ru verilmifltir?

    X Y Z –––––––– ––––––––– –––––––––

    A) Populasyon Kommunite Ekosistem

    B) Populasyon Ekosistem Kommunite

    C) Kommunite Populasyon Ekosistem

    D) Ekosistem Kommunite Populasyon

    7. Afla¤›da verilen yarg›lar› okuyarak bu yarg›lar›n

    do¤ru mu yoksa yanl›fl m› oldu¤una karar veriniz.

    Verdi¤iniz yan›t do¤ru ise D, yanl›fl ise Y ile ifla-

    retlenmifl ok yönünde ilerleyerek do¤ru ç›k›fl› bu-

    lunuz.

    Sadece bir ç›k›fl do¤ru oldu¤una göre bu ç›k›fl

    afla¤›daki seçeneklerden hangisinde verilmifl-

    tir?

    A) 1. ç›k›fl B) 2. ç›k›fl

    C) 3. ç›k›fl D) 4. ç›k›fl

    Y

    D

    Y

    D

    Biyolojik çeflitlilik bir bölgedeki canl› say›s›n› ifade eder.

    Bir ekosistem- deki habitat çeflitlili¤inin fazla olmas› tür çeflitlili¤ini art›r›r.

    1. ç›k›fl

    2. ç›k›fl

    Y

    D

    3. ç›k›fl

    4. ç›k›fl

    Bir canl› türünün neslinin tükenmesi tür çeflitlili¤ini art›r›r.

    X

    Y

    Z

    I. a.Populasyon Van kedisi

    II. b.Kommunite ‹zmir Kufl Cenneti'ndeki kufllar

    III. c.Tür Erzurum yaylas›ndaki misk öküzleri

    IV. d.Ekosistem Ankara'daki Atatürk Orman Çiftli¤i

    K

    IfiIK

    O

    L

    N

    M

    TÜRKÇE - 6 / T - ? 2

  • 8. ∗ Her canl› kendisine uygun koflullar› sa¤layan

    bir yaflama alan›nda yaflar. Bu alana ....1....

    denir.

    ∗ Ayn› alanda yaflayan canl›lar›n oluflturdu¤u

    toplulu¤a .....2...... denir.

    ∗ ‹çinde birçok canl›y› ve cans›z faktörleri bar›n-

    d›ran kendine yeterli birimlere .....3..... denir.

    ∗ Su, karbondioksit ve mineraller gibi cans›z

    varl›klar› kullanarak kendi besinlerini yapan

    canl›lara ......4....... canl›lar denir.

    Yukar›da tan›mlar› verilen 1, 2, 3 ve 4 ile gös-

    terilen kavramlar afla¤›daki seçeneklerden

    hangisinde do¤ru efllefltirilmifltir?

    A) 1 → Habitat B) 1 → Kommunite

    2 → Kommunite 2 → Habitat

    3 → Ekosistem 3 → Ekosistem

    4 →Üretici 4 → Üretici

    C) 1 → Ekosistem D) 1 → Habitat

    2 → Habitat 2 → Kommunite

    3 → Kommunite 3 → Ekosistem

    4 → Tüketici 4 → Tüketici

    9.

    Yukar›da ozon tabakas›ndaki delinmenin artma-

    s›yla birlikte günümüzde ortaya ç›kan baz› du-

    rumlar verilmifltir.

    Bu grafikleri inceleyen ö¤renciler, ozon tabakas›-

    n›n delinmesi ile ilgili;

    I. Bitkiler üzerinde olumlu, insanlar üzerinde

    olumsuz etki yapar.

    II. Dünya’ya gelen zararl› ›fl›n miktar›n›n artma-

    s›na neden olur.

    III. Canl› çeflitlili¤inin azalmas›na neden olur.

    fleklinde yorumlar yap›yorlar.

    Bu yorumlardan hangisi ya da hangileri do¤-

    rudur?

    A) Yaln›z II B) I ve II

    C) II ve III D) I, II ve III

    10.

    fiekilde küresel ›s›nma olay› özetlenmifltir.

    Buna göre, bu durumun ortaya ç›kmas›na ne-

    den olan olaylar ve sonuçlar› ile ilgili,

    1. Atmosferdeki CO2 miktar›n›n artmas›

    2. Günefl ›fl›nlar›n›n yans›mas›n›n azalmas›

    3. Yeflil bitkilerin az olmas›

    4. ‹klim de¤ifliklikleri

    5. Sera etkisinin ortaya ç›kmas›

    6. ‹klim de¤iflikli¤inin canl› türlerini etkilemesi

    7. Yeryüzü s›cakl›¤›n›n artmas›

    yukar›da verilenlerin gerçekleflme s›ras› nas›l

    olur?

    A) 1 - 5 - 2 - 3 - 7 - 4 - 6

    B) 3 - 1 - 5 - 2 - 7 - 4 - 6

    C) 5 - 1 - 7 - 2 - 3 - 4 - 6

    D) 5 - 7 - 1 - 3 - 2 - 4 - 6

    DÜNYA

    GÜNEfi

    Is›nan dünyan›n yayd›¤› k›z›lötesi ›fl›nlar

    Güneflten yeryüzüne ulaflan morötesi ›fl›nlar

    Is› tutuldukça atmosferin s›cakl›¤› artar.

    Sera gazlar› (özellikle CO2 miktar› fazla)

    ATMOSFER

    UZAY BOfiLU⁄U

    Uzaya az ›s› kaçar.

    Sera gazlar› k›z›lötesi ›fl›nlar› so¤urup yeniden dünyaya gönderir.

    Tar›m bitkilerinde ürün kayb›

    Ozon tabakas›ndaki delinme

    Cilt kanseri görülme oran›

    Ozon tabakas›ndaki delinme

    Katarak vakas› say›s›

    Ozon tabakas›ndaki delinme

    TÜRKÇE - 6 / T - ? 3

    1.B 2.A

    3.A 4.A

    5.C 6.A

    7.A 8.A

    9.C 10.B

Recommended

View more >