of 41 /41

Click here to load reader

Chimie organică (capitolul Hidrocarburi)

Embed Size (px)

Text of Chimie organică (capitolul Hidrocarburi)

  • 1

    Universitatea Dunrea de Jos din Galai

    CULEGERE DE TESTE PENTRU ADMITEREA 2016

    DISCIPLINA: CHIMIE ORGANIC

    Capitolul Hidrocarburi

    CULEGEREA DE TESTE ESTE RECOMANDAT PENTRU CANDIDAII CARE VOR SUSINE CONCURS DE ADMITERE LA DOMENIILE/SPECIALIZRILE FACULTII DE TIINE I MEDIU I FACULTII DE TIINA I INGINERIA ALIMENTELOR.

  • 2

    1. Alcanii sunt compuii organici caracterizai ca fiind: A. hidrocarburi nesaturate; B. hidrocarburi n care atomii de carbon sunt legai att ntre, ct i cu atomii de hidrogen, numai prin legturi chimice simple de tip CC i CH; C. hidrocarburi aromatice (arene). 2. Cicloalcanii sunt: A. hidrocarburi nesaturate cu formula molecular CnH2n; B. hidrocarburi saturate cu caten ciclic; C. hidrocarburi care au o caten ciclic nesaturat. 3. Numrul radicalilor monovaleni corespunztori formulei moleculare C4H9, este: A. doi; B. patru; C. cinci. 4. Hidrocarbura a crei densitate relativ a vaporilor (c.n.), n raport cu hidrogenul are valoarea 35, are numrul de izomeri ciclici: A. unu; B. doi; C. cinci. 5. Hidrocarbura saturat cu formula C5H10 care conine un atom de carbon cuaternar este: A. 2metil1buten; B. 1,1dimetilciclopropan; C. ciclopentan. 6. Despre alcanii lichizi i solizi este corect afirmaia: A. sunt solubili n ap; B. nu sunt solubili n solveni organici; C. au densitatea absolut mai mic dect unitatea, plutind deasupra apei. 7. Ruperea legturii chimice simple CC din alcani se produce n: A. reaciile de dehidrogenare; B. reaciile de adiie; C. reaciile de izomerizare. 8. Alcanul cu formula molecular C5H12 care prin clorurare fotochimic formeaz un singur derivat monoclorurat este: A. npentanul; B. neopentanul (2,2dimetilpropanul); C. 2,2dimetilbutanul.

  • 3

    9. Denumirea corect a izoalcanului de mai jos este: A. 2izopropil3metilheptan; B. 4etil2,2dimetilhexan; C. 3etil5,5dimetilhexan. 10. Alcanii sunt hidrocarburile saturate care nu pot participa la reacii chimice de: A. hidroliz; B. izomerizare; C. ardere. 11. Prin cracare, alcanii se transform: A. numai n amestec de alcani; B. numai n amestec de alchene; C. n amestec de alchene i alcani. 12. Prin oxidarea catalitic a metanului la temperatura de 400600C, n prezena oxizilor de azot, se formeaz: A. gazul de sintez; B. aldehida formic (formaldehid); C. alcoolul metilic. 13. Prin clorurarea fotochimic a unui izomer al alcanului cu formula molecular C8H18 se obine un singur derivat monoclorurat. Izomerul considerat este: A. 2,3dimetilhexanul; B. 2,2,3,3tetrametilbutanul; C. 2,3,4trimetilpentanul. 14. Prin amonoxidarea metanului la temperatura de 1000C, sub aciunea catalitic a platinei metalice se obine: A. acidul acetic; B. acidul formic; C. acidul cianhidric. 15. Numrul de compui monoclorurai care se pot forma prin clorurarea fotochimic a 2,3dimetilbutanului este: A. doi; B. trei; C. patru. 16. Numrul minim de atomi de carbon ai unui alcan care prin cracare poate forma i butan este: A. 4; B. 5; C. 6.

    H3C CH2HC C

    CH3

    CH3CH3

    CH2CH3

    CH2

  • 4

    17. Prin oxidarea incomplet a metanului, la presiunea de 60 atm i temperatura de 400C, se formeaz: A. CH2O i H2O; B. CH3OH. C. CH3OH i H2. 18. Care este numrul minim de atomi de carbon ai unui alcan, pentru ca prin cracare s formeze alcanul cu numrul minim de atomi de carbon i penten ? A. 5; B. 6; C. 7. 19. Hidrocarbura saturat cu formula molecular C6H12, care are un singur atom de carbon primar i un singur atom de carbon teriar, este: A. ciclopentanul; B. metilciclohexanul; C. metilciclopentanul. 20. Un alcan are masa molecular de ase ori mai mare dect numrul atomilor de hidrogen din molecul; numrul de izomeri pe care acesta i adopt este: A. 3; B. 2; C. 5. 21. Care dintre urmtoarele reacii chimice se desfoar sub aciunea luminii? A. oxidarea fotochimic a metanului; B. clorurarea metanului; C. amonoxidarea fotochimic a metanului. 22.Volumul de metan (c.n.) de puritate 80% necesar obinerii a 270 g acid cianhidric, este: A. 224 L; B. 179,2 L; C. 280 L. 23. 112 cm3 (c.n.) de hidrocarbur gazoas formeaz, prin ardere, 0,88 g dioxid de carbon i 0,45 g ap. Hidrocarbura are formula molecular: A. C4H10; B. C5H8; C. C4H8. 24. Cu oxigenul, n raport molar 1:6,5 se oxideaz complet (arde): A. metanul; B. butanul; C. propanul.

  • 5

    25. Volumul de aer (c.n., 20% O2, procente de volum) necesar obinerii a trei kilomoli de acid cianhidric prin amonoxidarea metanului este: A. 336 L; B. 336 m3; C. 504 m3. 26. Volumul de metan (c.n.) necesar obinerii a 2 kilomoli de clorur de metilen, este: A. 224 m3; B. 22,4 m3; C. 44,8 m3. 27. Dintre substanele urmtoare, hidrocarbura cu cel mai mare numr de atomi de carbon teriar este: A. antracenul; B. izoprenul; C. metilstirenul. 28. Care este volumul de etan (c.n) ce rezult la cracarea integral a 20 m3 butan? A. 10 m3; B. 20 m3; C. 30 m3. 29. Prin arderea a 112 cm3 hidrocarbur gazoas (c.n.) rezult 0,88 g CO2 i 0,45 g H2O. Numrul de radicali monovaleni teriari care corespund acestei hidrocarburi este: A. 1; B. 4; C. 2. 30. Ce volum de propen (c.n.) ce se obine prin dehidrogenarea integral a 1000 m3 propan? A. 1000 m3; B. 625 m3; C. 545,45 m3. 31. Un derivat monohalogenat care conine 33,3% clor se obine ca produs unic la monoclorurarea hidrocarburii: A. 2,2,3,3tetrametilbutan; B. neopentan; C. 1,4dimetilciclohexan. 32. Formula molecular C5H10 corespunde unui: A. compus saturat aciclic; B. compus nesaturat aciclic; C. compus nesaturat ciclic. 33. Adiia acidului clorhidric la izobuten se desfoar: A. conform legii Markovnikov; B. n prezena clorurii de aluminiu anhidre; C. la atomii de carbon din poziiile 1 i 3.

  • 6

    34. Singura buten care prin oxidare energic formeaz o ceton este: A. 2metil2butena; B. 2metil1buten; C. izobuten. 35. Volumul de eten, msurat n condiii normale de presiune i temperatur, necesar obinerii a 1240 g etandiol este: A. 2286,60 L; B. 196,80 L; C. 448,00 L. 36. Prin adiia de acidului sulfuric la 1penten se obine: A. sulfat acid de npentil; B. sulfat acid de secpentil; C. sulfat acid de izobutil. 37. Prin oxidarea propenei cu o soluie neutr sau slab bazic de permanganat de potasiu se formeaz: A. 1,2propandiol; B. oxid de propilen; C. propanal. 38. Ce compus se obine n cantitate mai mare la monoclorurarea propenei la temperatura de 500C? A. clorura de alil; B. 3,3dicloro1propen; C. 1,2dicloropropan. 39. Prin reacia de adiie a acidului clorhidric la izobuten rezult: A. 1clorobutan; B. clorura de terbutil; C. clorura de izobutil. 40. La oxidarea energic a izoprenului rezult: A. monoxid de carbon i ap; B. ap, dioxid de carbon i acidcetopropionic (acid piruvic); C. dioxid de carbon i ap. 41. Prin oxidarea 2pentenei, cu permanganat de potasiu n soluie neutr, se formeaz: A. dou molecule de acid propionic; B. dou molecule de aldehid propionic; C. 2,3pentandiol. 42. Prin oxidarea energic a unei alchene se formeaz acid propanoic, dioxid de carbon i ap. Alchena considerat este: A. 1propen; B. 2buten; C. 1buten.

  • 7

    43. Neoprenul este un cauciuc: A. poliizoprenic; B. policloroprenic; C. polibutadienic. 44. Ce alchen formeaz prin oxidare energic numai propanon? A. 2metil2propena; B. 2,3dimetil2butena; C. 2metil2butena. 45. Izoprenul se obine prin dehidrogenarea catalitic a: A. npentanului; B. izopentanului; C. neopentanului. 46. Prin adiia bromului la 1,3butadien, n raport echimolecular, se obine n cantitate mai mare: A. 1,4dibrom2buten; B. 1,3dibrom2buten; C. 2,3dibrom1buten. 47. Numrul de izomeri geometrici ai 2butenei este: A. 2; B. 3; C. 4. 48. Orbitalii legturilor chimice ale atomului de carbon din molecula metanului au starea de valen: A. sp2; B. sp; C. sp3. 49. Alchina care conine n molecul cel mai mare numr de atomi de carbon cuaternar, se numete: A. 5,5 dimetil2hexin; B. 3,3dimetil1hexin; C. 2,5dimetil3hexin. 50. Prezena triplei legturi n moleculele alchinelor determin apariia: A. izomerilor de conformaie; B. izomerilor de poziie; C. izomerilor geometrici. 51. Formulei moleculare C5H8 i corespunde un numr de alchine izomere: A. 8; B. 3; C. 5.

  • 8

    52. La descompunerea termic metanului n arc electric, alturi de acetilen, se formeaz i un volum de trei ori mai mare de: A. dioxid de carbon; B. hidrogen; C. monoxid de carbon. 53. Volumul de metan, necesar obinerii a zece kilomoli de acetilen este: A. 448 m3; B. 448 L; C. 448 kg. 54. Care din afirmaiile referitoare la acetilena nu este corect? A. acetilena se comprim n cilindri de oel, sub presiune; B. este solubil n ap n raport volumetric 1:1; C. acetilena se transport n cilindri de oel umplui cu azbest mbibat cu aceton. 55. Izoprenul i 1pentina sunt: A. izomeri de caten; B. izomeri de funciune; C. izomeri de poziie. 56. Adiia hidrogenului la molecula acetilenei, n vederea obinerii etanului, are loc n condiiile: A. n prezen de paladiu otrvit cu sruri de plumb; B. n prezen de oxid de aluminiu anhidru (Al2O3); C. n prezen de nichel fin divizat. 57. Clorur cuproas (Cu2Cl2) i clorur de amoniu (NH4Cl) formeaz amestecul cu efect catalitic folosit n reacia de: A. adiie a acidului clorhidric la acetilen; B. adiie a apei la acetilen; C. dimerizare a acetilenei. 58. La arderea unui volum de 2 m3 de acetilen (c.n.) se consum un volum de aer (20% O2) de: A. 12,5 m3; B. 25 m3; C. 250 L. 59. Din 750 kg carbid se obin 224 m3 acetilen (c.n.). Puritatea carbidului folosit este: A. 85,33% ; B. 80,33% ; C. 95,33%. 60. Prin adiia apei la propin, n prezen de acid sulfuric i sulfat de mercur, se formeaz: A. propanal; B. propanon; C. izopropanol.

  • 9

    61. Adiia clorului la acetilen are loc n condiiile: A. n prezen de Hg2Cl2; B. n faz gazoas; C. cnd acetilena dizolvat n tetraclorur de carbon. 62. Se ard separat propena i propina. n care caz raportul molar ntre hidrocarbur i oxigen este 1:4? A. la arderea propenei; B. la arderea propinei; C. att la arderea propenei, ct i la arderea propinei. 63. Prin trimerizarea unei alchine rezult o aren mononuclear cu masa molecular egal cu 120. Alchina considerat este: A. etina; B. propina; C. 1butina. 64. Reacia de adiie a acidului clorhidric la vinilacetilen, conduce la: A. 3clor1butin; B. 4clor1butin; C. 2clor1,3butadien (cloropren). 65. Oxidarea acetilenei cu agent oxidant slabi (permanganat de potasiu, n soluie slab bazic) conduce la: A. acid oxalic; B. acid cetopropionic; C. acid succinic. 66. Prin adiia a doi moli de brom la un mol de 2butin se obine un produs caracterizat prin: A. prezena a doi atomi de carbon secundar; B. prezena a trei atomi de carbon secundar; C. prezena a trei atomi de carbon primar. 67. Reacia clorului n exces cu acetilena n faz gazoas conduce la: A. cisdicloreten; B. transdicloreten; C. carbon i acid clorhidric, avnd loc o descompunere n substane anorganice simple. 68. Ce cantitate de acetilen este necesar pentru obinerea unei tone de clorur de vinil? A. 7,3 t; B. 365 kg; C. 416 kg. 69. Ce cantitate de clorur de vinil se obine din 73 kg de acid clorhidric? A. 4500 kg; B. 125 kg; C. 3000 kg.

  • 10

    70. Despre acetilura de argint este fals afirmaia: A. este insolubil n ap; B. este un precipitat de culoare alb-glbui; C. se obine prin reacia acetilenei cu reactivul Fehling. 71. Reacia de oxidare a propinei cu permanganat de potasiu, n mediu slab bazic, conduce la: A. glicerin; B. 1,2propandiol; C. acid cetopropionic. 72. Reacia acetilenei cu reactivul Tollens este: A. o reacie de substituie; B. o reacie de adiie; C. o reacie de oxidare. 73. Se obin compui ce prezint izomerie geometric n reacia de: A. adiie a acidului cianhidric la acetilen; B. adiie a bromului la acetilen n raport molar 1:1; C. adiie a apei la acetilen. 74. Reacia de trimerizare a acetilenei are loc n condiiile: A. trecere prin tuburi ceramice cu temperatura de 600-800C; B. Cu2Cl2 i NH4Cl, 800C; C. Zn(CH3-COO)2, 200C. 75. Obinerea monomerului numit cloropren are loc prin: A. adiia clorului la butadien; B. adiia clorului la vinilacetilen; C. adiia acidului clorhidric la vinilacetilen. 76. Prin dizolvarea acetilenei n ap se obine o soluie saturat (c.n.) cu concentraia procentual (solubilitatea acetilenei n ap este 1,17g/1 L de ap)? A. 0,116%; B. 1,116%; C. 11,16%. 77. Pentru a obine 2,40 g acetilur de argint este necesar o cantitate de carbid de: A. 2,64 g; B. 0,64 g; C. 2,24 g. 78. Prin adiia apei la difenilacetilen, n condiiile reaciei Kucerov, se obine: A. acetofenona; B. benzilfenilcetona; C. benzofenona. 79. Prin adiia apei la acetilen se formeaz ca produs final de reacie: A. o ceton aromatic; B. aldehid acetic, substan lichid cu miros de mr necopt; C. un alcool monohidroxilic.

  • 11

    80. Se numesc arene (hidrocarburi aromatice): A. substanele cu molecule compuse din atomi de carbon, hidrogen i oxigen care au n structura lor unul sau mai multe nuclee benzenice; B. substanele cu molecule compuse din atomi de carbon i hidrogen, care sunt n raportul atomic C:H=1:1; C. substanele cu molecule compuse din atomi de carbon i hidrogen, care au n structura lor unul sau mai multe nuclee benzenice (aromatice). 81. Formulei moleculare C9H12 i corespunde un numr de izomeri aromatici: A. 6; B. 8; C. 10. 82. Structura chimic propus de ctre August Kekul pentru molecula benzenului este confirmat prin comportarea experimental: A. benzenul particip cu uurin la reacii de substituie; B. benzenul poate fi oxidat cu permanganat de potasiu n mediu acid; C. benzenul poate fi hidrogenat n prezen de catalizatori metalici. 83. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la structura moleculei de benzen nu este adevrat? A. cei ase electroni sunt repartizai uniform n molecul; B. unghiurile dintre valenele atomilor de carbon sunt de 120; C. particip cu uurin la reacii de adiie. 84. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la naftalin este fals? A. se oxideaz mai uor dect benzenul; B. prin sulfonarea la temperatura de 180C se obine acidul naftalinsulfonic; C. poziiile i sunt la fel de reactive. 85. Tratarea toluenului cu clor, n prezen de clorur de aluminiu anhidr (AlCl3), conduce, n principal, la: A. un amestec de oclortoluen i pclortoluen; B. clorur de benziliden; C. oclortoluen. 86. Substana cu formula molecular C6H6Cl6 se obine: A. din benzen i clor printr-o reacie de substituie n prezena clorurii ferice; B. din benzen i clor printr-o reacie de adiie la lumin; C. din ciclohexan i clor prin reacie de adiie. 87. Formula molecular a stirenului este: A. C12H10; B. C8H8; C. C10H12. 88. Ci izomeri de poziie corespund trimetilbenzenului? A. 3; B. 6; C. 2.

  • 12

    89. Produsul principal care se formeaz prin reacia toluenului cu clorul la lumin este: A. clorur de benzil; B. oclortoluen; C. oclortoluen i pclortoluen. 90. Dintre arenele de mai jos, cea care sublimeaz este: A. naftalina; B. toluenul; C. benzenul. 91. Prin oxidarea antracenului cu un agent oxidant mai slab (dicromat de potasiu n mediu de acid acetic, CH3COOH/K2Cr2O7), se formeaz: A. anhidrida ftalic; B. hidrochinon; C. antrachinon. 92. Reacia benzenului cu propena, n prezen de clorur de aluminiu (AlCl3) cu urme de ap, conduce la: A. npropilbenzen; B. izopropilbenzen; C. toluen. 93. Poziiile cele mai reactive, n molecula antracenului, pentru reacia de oxidare cu soluie de dicromat de potasiu n mediu de acid acetic (K2Cr2O7 i CH3COOH), sunt: A. poziiile 1 i 2; B. poziiile 1, 4, 5 i 8; C. poziiile 9 i 10. 94. Care dintre urmtoarele alchene se folosete la obinerea acetonei n metoda petrochimic? A. etena; B. izoproprenul; C. propena. 95. La nitrarea unui mol de toluen cu trei moli de acid azotic se obine: A. 1,3,5trinitrotoluen; B. 2,4,5trinitrotoluen; C. 2,4,6trinitrotoluen. 96. Compuii benzen, toluen, xilen i etilbenzen se gsesc n fraciunea petrolier numit: A. ulei uor; B. ulei mediu; C. ulei greu. 97. Denumirea corect a radicalului C6H5CH2 este: A. fenil; B. benzil; C. benziliden.

  • 13

    98. La nitrarea benzenului cu acid azotic n exces se obine: A. 2,3,5trinitrobenzen; B. 1,3,5trinitrobenzen; C. 2,4,5trinitrobenzen. 99. Acidul ftalic se obine la oxidarea: A. pxilenului; B. oxilenului; C. mxilenului. 100. Acidul tereftalic se obine prin oxidarea: A. oxilenului; B. mxilenului; C. pxilenului. 101. Prin oxidarea energic a etilbenzenului, cu permanganat de potasiu n soluie acid, se formeaz: A. acid fenilacetic; B. acid tereftalic; C. acid benzoic. 102. Prin monoclorurarea toluenului n condiii fotochimice se obine: A. hexaclorciclohexan; B. clorur de benziliden; C. clorur de benzil. 103. Prin reacia de adiie a acidului clorhidric la 1buten se obine: A. 2clorobutan, respectnd regula lui Markovnikov; B. 1clorobutan, respectnd regula lui Markovnikov; C. un compus halogenat nesaturat. 104. Prin adiia unui mol de acid clorhidric la un mol de acetilen se formeaz un compus monoclorurat nesaturat, pentru care denumirea raional i domeniul principal de utilizare sunt: A. clorur de alil, anestezic n chirurgie; B. clorur de ter-butil, reactiv analitic; C. clorur de vinil, obinerea compuilor macromoleculari. 105. Moleculele alcanilor se pot halogena foarte uor. Prin clorurarea fotochimic a metanului se obine: A. numai diclormetan; B. numai monoclormetan; C. un amestec format din patru compui halogenai alifatici CH3Cl, CH2Cl2, CHCl3 i CCl4 care se pot separa prin distilare. 106. Prin clorurarea catalitic a toluenului n prezena AlCl3, raportul molar al reactanilor fiind 1:1, se obine: A. amestec de derivai clorurai prin substituirea atomilor de hidrogen de la catena lateral; B. hexaclorciclohexan i clorbenzen; C. amestec de oclortoluen i pclortoluen, pentru c radicalul metil este substituent de ordinul unu.

  • 14

    107. Etilbenzenul se poate obine prin alchilarea benzenului cu: A. etan, n prezena urmelor de ap; B. cloretan, n prezen de clorur de aluminiu anhidr (AlCl3); C. etan, n prezena luminii. 108. Se formuleaz mai multe consideraii referitoare la natura i comportarea alcanilor; se cere s o selectai pe cea adevrat: A. alcanii sunt substane solide, lichide sau gazoase, care se dizolv n ap i sunt toxice; B. alcanii sunt hidrocarburi saturate, care se separ din iei (petrol); C. alcanii sunt hidrocarburi saturate, care particip la reacii de adiie. 109. Formula brut a unei substane definete: A. natura atomilor din molecul i numrul acestora, exprimat prin numere ntregi; B. natura atomilor din molecul i raportul dintre numrul acestora, exprimat prin numere ntregi; C. natura atomilor i compoziia chimic a substanei, exprimat n procente de mas. 110. Exist o clas de hidrocarburi care este format din numai din compui ce sunt caracterizai de aceeai formul brut i aceeai compoziie procentual. Aceste hidrocarburi se numesc: A. hidrocarburile nesaturate, numite alchine; B. hidrocarburile nesaturate, numite alchene; C. hidrocarburi aromatice. 111. Fiind un multiplu ntreg al formulei brute, formula molecular a unei substane definete: A. natura atomilor din molecul i numrul acestora, exprimat prin numere ntregi; B. natura atomilor din molecul i raportul dintre numrul acestora, exprimat prin numere ntregi; C. raportul dintre numrul atomilor din molecul. 112. Formula brut a unei substane se poate stabili, cunoscnd: A. doar compoziia chimic a substanei (exprimat n procente de mas); B. doar masele atomice ale elementelor chimice care o compun; C. att compoziia chimic a substanei (exprimat n procente de mas), ct i masele atomice ale elementelor chimice care o compun. 113. Prin polimerizarea propenei se formeaz polipropena cu masa molar 63000 g/mol. Valoarea gradului de polimerizare este: A. 1750; B. 1800; C. 1500. 114. Cea mai lung legtur covalent ntre atomii de carbon este: A. legtura tripl, n care atomii de carbon sunt hibridizai sp2; B. legtura dubl, n care atomii de carbon sunt hibridizai sp; C. legtura simpl, n care atomii de carbon sunt hibridizai sp3. 115. Lungimea legturii covalente dintre atomii de carbon din molecula benzenului este: A. egal cu lungimea legturii triple din moleculele alchinelor; B. mai mic dect lungimea legturii simple din moleculele alcanilor, dar mai mare dect lungimea legturii duble din moleculele alchenelor; C. egal cu lungimea legturii duble din moleculele alchenelor.

  • 15

    116. Unghiurile dintre legturile covalente care se stabilesc ntre atomii de carbon din molecula benzenului, sunt: A. mai mici dect cele care se stabilesc ntre legturile covalente simple din moleculele alcanilor; B. mai mari dect cele care se stabilesc ntre legturile covalente triple din moleculele alchinelor; C. egale cu unghiurile care se stabilesc ntre atomii de carbon participani la formarea legturii duble din moleculele alchenelor, 120. 117. Cea mai simpl hidrocarbur aromatic benzenul are vaste aplicaii practice. Acesta este obinut: A. prin decarboxilarea acidului benzoic; B. prin separare (distilare) din petrolul natural; C. prin extracie din rina unui arbore tropical. 118. Cele mai cunoscute i simple hidrocarburi aromatice (arene) sunt: A. fenolul, pirogalolul i crezolii; B. alanina, anilina i cumenul; C. benzenul, toluenul i xilenii. 119. Hidrocarburile aromatice care sunt structuri izomere cu nucleu benzenic disubstituit sunt: A. oxilenul, mxilenul i pxilenul; B. acidul ftalic, acidul izoftalic i acidul tereftalic; C. ocrezolul, mcrezolul i pcrezolul. 120. Prin reacia de izomerizare alcanii cu caten liniar (normal), se transform n: A. izoalcani, care au catena ramificat; B. alchene, care au catena nesaturat; C. hidrocarburi aromatice. 121. Cea mai popular aplicaie a alcanilor este: A. folosirea alcanilor ca solveni (diluani) pentru lacuri i vopsele; B. folosirea alcanilor n calitate de combustibili lichizi pentru motoarele autovehiculelor, sub denumirile de benzin sau motorin; C. folosirea alcanilor pentru igienizarea suprafeelor materialelor. 122. Calitatea unei benzine se exprim prin: A. numrul de atomi de carbon din caten (molecul); B. valoarea densitii absolute; C. valoarea cifrei octanice. 123. La procesul de copolimerizare particip: A. un singur monomer, n condiii speciale; B. doi sau mai muli monomeri ale cror molecule au grupe funcionale diferite; C. doi sau mai muli monomeri ale cror molecule au grupe funcionale diferite, cel puin unul fiind o hidrocarbur.

  • 16

    124. Structura moleculei etenei se caracterizeaz prin: A. configuraie plan n care fiecare atom de carbon se leag prin legturi chimice dispuse n acelai plan, astfel nct ntre axele lor se formeaz unghiuri de 120; B. configuraie tetraedric (spaial), unghiul dintre covalenele atomilor de carbon fiind de 10928; C. configuraie liniar, legturile covalente ale atomului de carbon fiind dispuse pe aceeai dreapt, astfel nct ntre axele lor se formeaz unghiuri de 180. 125. Se consider ecuaia reaciei chimice:

    Tipul de legtur format n produsul principal rezultat este: A. carboncarbon; B. carbonhidrogen; C. carbonazot. 126. Nomenclatura corect a hidrocarburii cu formula structural

    H3C CCH3

    CH3CH2 CH CH3

    CH3 este: A. 2,4,4trimetilpentan; B. 2dimetilpropan; C. 2,2,4trimetilpentan. 127. Nomenclatura corect a hidrocarburii cu formula structural este: A. 3metilpentan; B. 2etilbutan; C. 3etilbutan. 128. Denumirea corect pentru compusul chimic cu formula structural

    H2C CCH3

    CH CH2

    este: A. 2metil1,3butadiena; B. 3metilbutadiena; C. 3dimetilbutadiena.

    H3C CHCH2

    CH2

    CH3

    CH3

  • 17

    129. Denumirea corect a hidrocarburii cu formula structural H3C C

    CH3CH CH3

    este: A. 2metilbutan; B. 3metil2butena; C. 2metil2butena. 130. Prin arderea metanului n exces de aer rezult: A. carbon i ap; B. dioxid de carbon i ap; C. monoxid de carbon i ap. 131. Numrul maxim de derivai clorurai care se pot obine din metan este: A. doi; B. trei; C. patru. 132. Starea de agregare a etanului este: A. solid; B. lichid; C. gazoas. 133. Prin adiia a 160 g de brom la eten se obine urmtoarea cantitate de produs de reacie: A. 186 g; B. 184 g; C. 188 g. 134. Etena se obine n laborator prin: A. deshidratarea alcoolului metilic n prezena acidului sulfuric; B. deshidratarea alcoolului etilic n prezena acidului sulfuric; C. deshidratarea alcoolului izopropilic n prezena acidului sulfuric. 135. Alcanii sunt componentele majore ale: A. grsimilor; B. gazelor naturale; C. hidrocarburilor aromatice. 136. n imaginea de mai jos, formula structural a izopropilciclopentanului este:

    A. hidrocarbura saturat cu formula structural 1; B. hidrocarbura saturat cu formula structural 2; C. hidrocarbura ciclic saturat cu formula structural 3.

  • 18

    137. Alchenele prezint: A. izomerie geometric (cis-trans); B. izomerie conformaional (cistrans); C. izomerie optic (cistrans). 138. Hidrocarbura care se numete 2butin este:

    A. o alchin cu structura 1; B. o alchen cu structura 2; C. o alchin cu structura 3. 139. Izobutanul este: A. un izoalcan, avnd caten normal; B. un izoalcan, avnd caten ramificat; C. un cicloalcan. 140. Hidrocarbura saturat cu formula molecular C2H6 conine: A. un atom de carbon primar i un atom de carbon secundar; B. doi atomi de carbon primar; C. doi atomi de carbon secundar. 141. Hidrocarbura saturat cu formula molecular C3H8 conine: A. un atom de carbon primar i doi atomi de carbon secundar; B. un atom de carbon secundar i doi atomi de carbon primar; C. trei atomi de carbon secundar. 142. Hidrocarbura cu formula molecular C2H4 conine: A. un atom de carbon primar i un atom de carbon secundar; B. doi atomi de carbon secundar; C. doi atomi de carbon primar. 143. Hidrocarburile saturate care au raportul masic C:H=6:1 sunt: A. izoalcanii; B. cicloalcanii; C. alcanii. 144. Hidrocarbura aromatic care are raportul masic C:H=12:1 este: A. toluenul; B. benzenul; C. xilenul. 145. Hidrocarbura saturat aciclic care are densitatea relativ fa de hidrogen egal cu 8 este: A. propanul, C3H8; B. metanul, CH4; C. butanul, C4H10.

  • 19

    146. Hidrocarbura aromatic cu formula molecular C7H8 se numete: A. benzen; B. xilen; C. toluen. 147. Compusul nesaturat aciclic ce conine n molecul o singur legtur i are masa molecular egal cu 28, are formula structural: A. CH2=CH2; B. CH3CH3; C. CH2=CHCH3. 148. Hidrocarbura cu structura:

    CH3 CHCH3

    CH2 CCH3

    CH3CH3

    este un izomer ramificat al: A. pentanului; B. heptanului; C. octanului. 149. Hidrocarbura nesaturat aciclic ce conine dou legturi duble (izolate sau conjugate) i are un coninut de 88,88% C este: A. butadiena, C4H6; B. butina, C4H6; C. acetilena, C2H2. 150. Alcanii sunt hidrocarburi naturale cu formula molecular general: A. CnH2n; B. CnH2n+2; C. CnHn. 151. Alcanii inferiori (metan, etan, propan, butan) n condiii normale de presiune i temperatur sunt: A. substane solide; B. substane gazoase; C. substane lichide. 152. Hidrocarbura ciclic cu formula molecular C3H6 conine: A. un atom de carbon primar i doi atomi de carbon secundar; B. trei atomi de carbon secundar; C. trei atomi de carbon primar. 153. Hidrocarbura cu formula molecular C2H2 conine: A. un atom de carbon tertiar i un atom de carbon secundar; B. doi atomi de carbon teriar; C. doi atomi de carbon secundar.

  • 20

    154. Hidrocarbura aromatic cu formula molecular C10H8 (naftalina), cu dou nuclee aromatice condensate conine: A. doi atomi de carbon secundar i opt atomi de carbon primar; B. opt atomi de carbon ternar i doi atomi de carbon cuaternar; C. zece atomi de carbon secundar. 155. Prin hidroliza a 6,4 g carbur de calciu rezult: A. 2,24 mL C2H2 (c.n.); B. 2,24 L C2H2 (c.n.); C. 22,4 mL C2H2 (c.n.). 156. Prin hidroliza a 0,01 moli carbur de calciu rezult: A. 0,224 L C2H2 (c.n.); B. 2,24 mL C2H2 (c.n.); C. 22,4 mL C2H2 (c.n.). 157. Prin hidroliza a 12,8 g carbur de calciu rezult: A. 2,24 mL C2H2 (c.n.); B. 22,4 mL C2H2 (c.n.); C. 4,48 L C2H2 (c.n.). 158. Hidrocarbura cu masa molecular 72 care conine 83,33% C are formula molecular: A. C5H12; B. C5H10; C. C6H12. 159. Hidrocarbura cu masa molecular 70 care conine 85,71% C este: A. C5H12; B. C5H10; C. C6H12. 160. Care dintre urmtoarele hidrocarburi prezint numai caten liniar:

    C2H6, C3H8, C5H10, C9H18 A. C2H6, C5H10; B. C2H6, C3H8; C. C3H8, C9H18. 161. Ci izomeri aciclici prezint hidrocarbura cu formula molecular C5H10? A. 3; B. 6; C. 8. 162. Precizai care din urmtorii alcani sunt gaze n condiii normale:

    CH4, C3H8, C5H12, C10H22, C15H32 A. CH4, C3H8; B. C3H8, C5H12; C. CH4, C10H22, C15H32.

  • 21

    163. Precizai care din urmtorii alcani sunt lichizi n condiii normale: C2H6, C6H14, C11H24, C17H36

    A. C2H6, C6H14; B. C6H14, C11H24; C. C6H14, C11H24, C17H36. 164. Precizai care din urmtorii alcani sunt solizi n condiii normale:

    C4H10, C7H16, C12H26, C17H36, C25H52 A. C4H10, C7H16, C12H26; B. C7H16, C12H26, C17H36; C. C17H36, C25H52. 165. Se consider ecuaia reaciei chimice:

    R CH CH2 + [O] + HOH KMnO4 R CH CH2OH OH

    Tipul de legatur format n produsul organic rezultat este: A. carboncarbon; B. carbonhidrogen; C. carbonoxigen. 166. Se consider schema:

    n care se cunoate c substana notat cu litera a este o alchen avnd masa molecular 42, iar substana d este 2cloropropanul. Substana notat c este: A. clorura de alil; B. propena; C. propan. 167. Prin adiia acidului clorhidric la propin (n dou etape) se obine: A. 1cloropropena, respectiv 1,1dicloropropan; B. 2cloropropena, respectiv 2,2dicloropropan; C. 1cloropropena, respectiv 2,2dicloropropan. 168. Prin adiie de brom n raport molar 1:1, acetilena formeaz: A. 1,2dibromoetena (cis i trans); B. 1,1,2,2tetrabromoetan; C. 1,2dibromoetan.

  • 22

    169. Se consider ecuaia reaciei chimice

    Tipul de legatur format n produsul organic rezultat este: A. carbonoxigen; B. carboncarbon; C. carbonazot. 170. Adiia hidrogenului la eten se realizeaz n urmtoarele condiii: A. n prezen de metale tranziionale (Ni, Pd, Pt etc) n stare fin divizat; B. n absena catalizatorilor; C. n prezena acidului sulfuric concentrat. 171. Oxidarea energic a etenei cu permanganat de potasiu conduce la: A. acid acetic; B. aldehid acetic; C. dioxid de carbon i ap. 172. Reacia de deshidratare a alcoolilor conduce la: A. alcani; B. alchene; C. alchine. 173. n laborator, acetilena se obine prin: A. reacia carbonatului de calciu cu apa; B. reacia carburii de calciu cu apa; C. reacia acidului acetic cu etanolul. 174. Acetilena este primul termen din seria omoloag a alchinelor, care se prezint sub form de: A. gaz incolor; B. gaz galben-verzui; C. lichid incolor. 175. Transformarea de mai jos este o reacie chimic de:

    A. reducere (hidrogenare); B. oxidare; C. alchilare. 176. Ordinea cresctoare a punctelor de fierbere pentru compuii de mai jos este:

    A. 1>2>3; B. 3>1>2; C. 3>2>1.

  • 23

    177. Alcanii sunt hidrocarburi: A. complet insolubile n ap; B. complet solubile n ap; C. parial solubile n ap. 178. Transformrile din schema de mai jos sunt reacii de:

    A. cracare i dehidrogenare a butanului; B. oxidare a butanului; C. hidrogenare a butanului. 179. Reacia de mai jos reprezint:

    A. arderea complet a alcanilor n prezen oxigenului, furniznd cldur; B. autooxidarea alcanilor; C. arderea incomplet a alcanilor. 180. Hidrocarbura alifatic cu formula molecular C2H2 are denumirea de: A. etilena; B. acetilena; C. propilena. 181. Hidrocarbura aromatic cu formula molecular C7H8 are: A. doi atomi de carbon primar i cinci atomi de carbon teriar; B. un atom de carbon primar, un atom de carbon cuaternar i cinci atomi de carbon teriar; C. un atom de carbon primar, un atom de carbon secundar i cinci atomi de carbon teriar. 182. Hidrocarbura saturat cu formula molecular C5H12 este un alcan care adopt: A. o singur structur; B. trei structuri, izomeri de caten; C. dou structuri, izomeri de caten. 183. Xilenul dimetilbenzenul prezint: A. patru izomeri disubstituii de poziie; B. trei izomeri disubstituii de poziie; C. doi izomeri disubstituii de poziie. 184. Un mol de metan consum prin ardere complet n moli de aer (amestec de oxigen i azot n raportul molar ntre oxigen i azot = 1:4); valoarea lui n este: A. doi moli de aer; B. zece moli de aer; C. opt moli de aer.

  • 24

    185. tiind c masa molecular a stirenului este 104 i n compoziia sa se gsete 7,69% hidrogen, formula molecular a acestuia este: A. C6H6; B. C8H8; C. C8H18. 186. Hidrocarbura cu cu formula structural

    CH3 CHCH3

    CH3

    se numete: A. 2metilpropan i este un izoalcan; B. buten i este o alchen; C. pentan i este un alcan. 187. Compoziia procentual a izoprenului (C5H8) este: A. 70% C i 30% H; B. 88,235% C i 11,765% H; C. nici un rspuns corect. 188. n reacia chimic de substituie redat prin ecuaia

    substanele notate a i b se numesc: A. a: eten i b: clorpropan; B. a: propan i b: clorur de metil; C. a: propen i b: clorur de alil. 189. Hidroliza carburii de calciu (carbid, CaC2) conduce la obinerea: A. acetilenei (C2H2); B. metanului (CH4); C. benzenului (C6H6). 190. Hidrocarburile ciclice saturate care au raportul masic C:H = 6:1 sunt: A. numai cicloalchenele; B. numai cicloalchinele; C. cicloalcanii. 191. Legturile covalente dintre atomii de carbon din molecula hidrocarburii aromatice mononucleare C6H6 au: A. lungimi diferite; B. toate aceeai lungime; C. trei sunt mai lungi (egale ntre ele) i trei sunt mai scurte (tot egale ntre ele). 192. Acetilena hidrocarbura nesaturat care are n molecul o legatur tripl i dou legturi simple CH polare este solubil n ap i n benzine? A. este solubil numai n benzine; B. este solubil att n ap, ct i n benzine (care sunt amestecuri de alcani); C. este solubil numai n ap.

  • 25

    193. Derivatul monoclorurat cu formula molecular C5H11Cl prezint: A. un izomer de caten; B. trei izomeri de caten; C. doi izomeri de caten. 194. Un mol de metan consum prin ardere complet cu oxigenul: A. un mol de oxigen; B. trei moli de oxigen; C. doi moli de oxigen. 195. Hidrocarbura cu masa molecular 68 i care conine 11,77% H este: A. C5H12; B. C6H10; C. C5H8. 196. Se consider hidrocarbura cu formula structural:

    H3C C

    CH3

    C

    CH3

    CH

    CH3

    CH3 Conform normelor IUPAC, aceasta se numete: A. 2,3,4trimetil2pentena; B. 2,3,4,4tetrametil2butena; C. 2,3,4,4trimetil2butena. 197. Se consider hidrocarbura cu formula structural:

    Conform normelor IUPAC, aceasta se numete: A. o, m, ptrimetilbenzen; B. o, o, ptrimetilbenzen; C. 1,3,5trimetilbenzen. 198. Se consider hidrocarbura cu formula structural:

    CH3

    CH3 Conform normelor IUPAC, aceasta se numete: A. 2,3dimetilpropan; B. 1,2dimetilciclopropan; C. odimetilciclopropan.

  • 26

    199. Se consider hidrocarbura cu formula structural:

    H3C C C CH

    CH3

    CH3 Conform normelor IUPAC, aceasta se numete: A. 4metil2pentina; B. 4metil2 pentena; C. 1,1dimetil2butina. 200. Formula structural a hidrocarburii cu denumirea 2,3,4,4tetrametilhexan este: A.

    CH3

    CHCH

    C

    CH2H3C

    H3CCH3

    CH3

    CH3

    B.

    H3CHC

    H2C C

    CH3

    CH3

    H2C CH3

    CH3 C.

    H3C C CH C

    CH3

    CH3

    H2C CH3

    CH3 201. n molecula hidrocarburii care se numete 2,3,4,4tetrametilhexan sunt: A. ase atomi de carbon primar, un atom de carbon secundar, doi atomi de carbon teriar i un atom de carbon cuaternar; B. apte atomi de carbon primar, un atom de carbon secundar i doi atomi de carbon teriar; C. patru atomi de carbon primar, un atom de carbon secundar, doi atomi de carbon teriar i un atom de carbon cuaternar. 202. n molecula hidrocarburii care se numete 4metil2pentina sunt: A. ase atomi de carbon primar, un atom de carbon secundar, doi atomi de carbon teriar i un atom de carbon cuaternar; B. trei atomi de carbon primar, un atom de carbon teriar i doi atomi de carbon cuaternar; C. patru atomi de carbon primari, un atom de carbon secundar, doi atomi de carbon teriar i trei atomi de carbon cuaternari.

  • 27

    203. n molecula hidrocarburii care se numete 1,2dimetilciclopropan sunt: A. un atom de carbon primar, un atom de carbon secundar, doi atomi de carbon teriar i un atom de carbon cuaternar; B. trei atomi de carbon primar, un atom de carbon teriar i un atom de carbon cuaternar; C. doi atomi de carbon primar, un atom de carbon secundar, doi atomi de carbon teriar. 204. n molecula hidrocarburii care se numete 1,3,5trimetilbenzen sunt: A. trei atomi de carbon primar, trei atomi de carbon teriar i trei atomi de carbon cuaternar; B. trei atomi de carbon primar, un atom de carbon teriar i doi atomi de carbon cuaternar; C. doi atomi de carbon primar, un atom de carbon secundar i doi atomi de carbon teriar. 205. Ordinea cresctoare a punctelor de fierbere pentru substanele n-pentan, 1-penten i 1pentin este: A. C5H12, C5H10, C5H8; B. C5H8, C5H10, C5H12; C. C5H8, C5H12, C5H10. 206. Ordinea cresctoare a punctelor de fierbere pentru hidrocarburile nbutan, 1buten i 1butin este: A. C4H10, C4H8, C4H6; B. C4H6, C4H8, C4H10; C. C4H6, C4H10, C4H8. 207. Transformarea redat prin ecuaia chimic

    reprezint: A. reacia de polimerizare a etenei, n fiind gradul de polimerizare; B. reacia de dimerizare a acetilenei, n fiind gradul de dimerizare; C. reacia de polimerizare a butadienei. 208. Transformarea redat prin ecuaia chimic general

    reprezint: A. reacia de alchilare Friedel-Crafts a toluenului; B. reacia de acilare a toluenului; C. reacia de halogenare catalitic a toluenului. 209. Hidrocarbura saturat cu formula molecular C5H12 adopt trei structuri izomere. Cea care are cel mai mare numr de atomi de carbon secundar este: A. npentanul; B. 2metilbutanul; C. 2,2dimetilpropanul.

  • 28

    210. Precizai toi compuii care pot rezulta din reacia de clorurare fotochimic a metanului? A. CH3Cl, CH2Cl2, CHCl3, CCl4; B. CH3Cl, CH2Cl2; C. CH2Cl2, CHCl3, CCl4. 211. Cum se numesc compuii care rezult n urma reaciei de halogenare a hidrocarburilor? A. acizi carboxilici; B. compui (derivai) halogenati; C. cetone. 212. Care sunt substanele care rezult n urma reaciei de ardere a hidrocarburilor? A. H2O i CO2; B. RCOOH; C. CO i H2. 213. La ce temperatur are loc reacia de piroliz a moleculelor alcanilor? A. 400-600C; B. 600-800C; C. 900-1200C. 214. La ce temperatur are loc reacia de cracare a moleculelor alcanilor? A. 400-500C; B. 600-800C; C. 900-1200C. 215. Precizai care dintre afirmaiile de mai jos nu este fals: A. reacia acetilenei cu clorul este violent i de aceea decurge n solveni ineri, ca tetraclorura de carbon; B. reacia acetilenei cu clorul nu este violent i de aceea decurge n condiii normale; C. reacia acetilenei cu clorul nu are loc. 216. Seria de transformri de mai jos

    se poate realiza cu ajutorul reactivilor, n condiii experimentale distincte: A. (1): 650C ; (2): C2H2/Cu2Cl2, NH4Cl, 100C; (3): H2O/HgSO4, H2SO4; B. (1): 1500C ; (2): C2H2/Cu2Cl2, NH4Cl, 100C; (3): H2O/HgSO4, H2SO4; C. (1): 1500C ; (2): C2H6/Cu2Cl2, NH4Cl, 100C; (3): H2O/HgSO4, H2SO4. 217. Indicai care dintre urmtoarele afirmaii este incorect: A. alcanii lichizi i solizi au densitatea mai mic dect unitatea; B. punctele de fierbere ale alchenelor cresc odat cu masa molecular, dar sunt mai mici dect ale alcanilor corespunztori; C. acetilena este o alchin insolubil n ap.

  • 29

    218. Denumirea complet a hidrocarburii cu formula structural

    este: A. npropilbenzen; B. izopropilbenzen; C. etilbenzen. 219. Se consider reaciile chimice dintre: (1) acetilen i HCN; (2) benzen i clorur de metil/AlCl3; (3) benzen i eten/H+. Se formeaz noi legturi CC n reaciile: A. (1) i (2); B. (2) i (3); C. (1), (2) i (3). 220. Se consider ecuaia reaciei chimice

    CH3

    2 2 HNO3H2SO4 2 H2O+

    CH3NO2

    CH3

    NO2

    ++

    Tipul de legtur nou format n produii organici rezultai este: A. carbonazot; B. carboncarbon; C. carbonoxigen. 221. Alchenele sunt hidrocarburi: A. nesaturate; B. saturate; C. aromatice. 222. Prin arderea unui mol de propan se degaj: A. 3CO2 i 4H2O; B. 3CO2 i 2H2O; C. 3CO2 i 3H2O. 223. Prin adiia acidului cianhidric la acetilen se formeaz: A. acrilamid; B. acrilonitril, un monomer vinilic; C. acetat de vinil. 224. Hidrocarbura aromatic cu formula molecular C8H10 i doi atomi de carbon primar este: A. toluenul; B. xilenul; C. naftalina.

    CH CH3H3C

  • 30

    225. Hidrogenarea benzenului conduce la: A. ciclohexan; B. ciclohexanon; C. hexan. 226. Compoziia procentual a naftalinei este: A. %C = 92,75; %H = 7,25; B. %C = 93,25; %H = 6,75; C. %C =93,75 ; %H =6,25. 227. n reacia de mai jos compusul notat B este:

    A. izobutena (2-metil-propena); B. 2,2dimetilpropena; C. izobutanul. 228. Pentru a obine compusul B, reactivul folosit pentru oxidarea ciclohexenei (notat A) este:

    A. KMnO4/H2O; B. ap de brom; C. metal tranziional fin divizat. 229. n reacia chimic de mai jos, produsul de reacie este:

    A. acrilonitrilul, un monomer utilizat n reacii de polimerizare; B. nitrilul acidului acetic, un monomer utilizat n reacii de polimerizare; C. un nitroderivat. 230. n reaciiile de mai jos, acetilena se transform n:

    A. acetiluri care servesc la identificarea alchinelor n laborator; B. alchene marginale; C. hidrocarburi saturate.

  • 31

    231. Produsul reaciei de trimerizare a propinei se numete:

    A. 1,3,5-trimetilbenzen; B. o, m, ptrimetilbenzen; C. o, mdimetiltoluen. 232. Presupunnd c butanul se transform integral prin cracare la presiune constant, indicai cum se schimb volumul produilor de reacie n raport cu volumul butanului reactant: A. volumul produilor de reacie va fi egal cu volumul reactanilor; B. volumul produilor de reacie va fi de dou ori mai mare dect volumul reactanilor; C. volumul produilor de reacie va fi de trei ori mai mare dect volumul reactanilor. 233. Caracterul saturat al structurii aromatice (exemplul tipic, benzenul) este manifestat prin: A. participarea la reacii de adiie; B. participarea la reacii de substituie; C. participarea la reacii de ardere. 234. Alchenele sunt hidrocarburile cu formula molecular: A. CnH2n+2; B. CnH2n; C. CnHn. 235. Alcanul cu 25% hidrogen procente de greutate n molecul este: A. butanul; B. metanul; C. propanul. 236. Hidrocarbura care are cel mai mic numr de atomi n molecul este: A. metanul; B. acetilena; C. etena. 237. Hidrocarbura aromatic cu formula structural

    se numete: A. stiren i are formula molecular C8H8; B. fenilacetilen i are formula molecular C8H6; C. toluen i are formula molecular C7H8.

  • 32

    238. n reacia prezentat prin urmtoarea ecuaie chimic

    produsul de reacie notat a se numete: A. ciclohexan i este un cicloalcan foarte stabil; B. hexan i este un alcan; C. ciclopentan i este o aren. 239. Hidrocarbura aromatic polinuclear care are formula molecular C10H8 se numete: A. benzen; B. naftalin; C. decan. 240. Hidrocarbura cu tripl legtur ce are densitatea relativ fa de oxigen 1,25 este: A. propena, C3H6; B. propan, C3H8; C. propina, C3H4. 241. Prin arderea unui mol de ciclohexan (C6H12) se formeaz: A. 6 moli CO2 i 6 moli H2O; B. 6 moli CO2 i 12 moli H2O; C. 3 moli CO2 i 6 moli H2O. 242. Presupunnd c metanul se transform integral numai n acetilen, indicai raportul dintre volumul gazelor la sfritul reaciei (vf) i volumul gazelor la nceputul reaciei (vi): A. nu se modific, vf:vi = 1:1; B. se dubleaz, vf:vi = 2:1; C. se tripleaz, vf:vi = 3:1. 243. n cazul reaciilor de cracare a alcanilor are loc o cretere a numrului de moli: A. de trei ori; B. de dou ori; C. de patru ori. 244. Cicloalcanii sunt hidrocarburi saturate cu formula molecular: A. CnH2n+2; B. CnH2n; C. CnHn. 245. Alchinele sunt hidrocarburi nesaturate cu formula molecular: A. CnH2n; B. CnHn; C. CnH2n-2. 246. Alcanul cu 75% carbon n molecul (n procente de greutate) este: A. butanul; B. metanul; C. propanul.

  • 33

    247. Numrul izomerilor hidrocarburii cu formula C5H10 este: A. 11; B. 10; C. 9. 248. Numrul izomerilor aciclici ai hidrocarburii cu formula C5H8 este: A. 13; B. 8; C. 10. 249. Prin adiia acidului clorhidric la 2,4dimetil2penten se obine: A. 2cloro2,4dimetilpentan; B. 3cloro2,4dimetilpentan; C. 1cloro2,4dimetilpentan. 250. Prin adiia apei la 2,4dimetil2penten se obine urmtorul compus: A. 2,4dimetil3pentanol; B. 2,4dimetil2pentanol; C. 2,4dimetil1pentanol. 251. Prin adiia de acid clorhidric la propin se obine: A. 2cloro2propen; B. 2,2dicloropropan; C. 2,3dicloropropan.

    252. Prin adiia apei la propin se obine urmtorul compus: A. 2,2propandiol; B. aceton; C. 1,2propandiol. 253. Dimerizarea acetilenei conduce la: A. vinilacetilen; B. vinilpropin; C. policlorur de vinil. 254. Trimerizarea acetilenei conduce la: A. mezitilen; B. benzen; C. metilbenzen. 255. Oxidarea blnd a 2,3,4trimetil2pentenei conduce la obinerea de: A. 2,3,4trimetil2,3pentandiol; B. 2,3,4trimetil2pentanol; C. aceton i 3metil2butanon. 256. Prin oxidarea energic a 2,3,4trimetil2pentenei se formeaz: A. 2,3,4trimetil 2,3pentandiol; B. 2,3,4trimetil2pentanol; C. aceton i 3metilbutanon.

  • 34

    257. Precizai tipurile de legturi chimice ce se stabilesc ntre atomii de carbon din molecula 2pentenei: A. trei legturi simple i o legtur dubl; B. dou legturi duble i dou simple; C. o legtur dubl, o legtur tripl i dou legturi simple. 258. Prin reacia de adiie a clorului la propen se obine: A. 1,2dicloropropan; B. 1,1dicloropropan; C. 1,3dicloropropan. 259. Pentru urmtoarele trei reacii chimice produii notai 1, 2, 3 se numesc: A. brombenzen, acid benzensulfonic i nitrobenzen; B. brombenzen, acid benzensulfonic i anilina; C. o-brombenzen, acid benzensulfonic i o-nitrobenzen. 260. Gazul de sintez este un amestec de: A. CO i H2; B. CO2 i H2O; C. CH4 i CO. 261. Adiia hidrogenului la alchene conduce la: A. alcani; B. alchine; C. arene. 262. Alcoolul etilic (CH3CH2OH) se poate obine plecnd de la o hidrocarbur care are: A. un atom de carbon, hidrocarbura fiind metanul; B. un atom de carbon i un atom de oxigen, hidrocarbura fiind aldehida formic; C. doi atomi de carbon i patru atomi de hidrogen, hidrocarbura fiind etena, prin reacia de adiie a apei.

  • 35

    263. Este prezent elementul chimic hidrogen n moleculele hidrocarburilor? A. da, numai n moleculele alcanilor; B. da, numai n moleculele alchenelor i a alchinelor; C. n moleculele tuturor hidrocarburilor. 264. Radicalul etil (CH3CH2) prezent n molecula alcoolului etilic provine de la o hidrocarbura avnd: A. trei atomi de carbon, hidrocarbura fiind saturat, (propanul); B. doi atomi de carbon, hidrocarbura fiind saturat, (etanul); C. un atom de carbon, hidrocarbura fiind nesaturat, (monoxidul de carbon). 265. Alchena din care se obine doar acid acetic prin oxidare energic este: A. 1butena; B. 2butena; C. propena. 266. Singura alchen din care se obine doar acid acetic i acid propionic, prin oxidare energic este: A. 2pentena; B. 1pentena; C. 2metil2butena. 267. Singura alchen din care se obine doar acid acetic i aceton, prin oxidare energic este: A. 2pentena; B. 1pentena; C. 2metil2butena. 268. Singura alchen din care se obine doar aceton, prin oxidare energic, este: A. 2pentena; B. 2,3dimetil1butena; C. 2,3dimetil2butena. 269. Singura alchen din care se obine doar dioxid de carbon, ap i acid acetic, prin oxidare energic, este: A. propena; B. 1butena; C. izobutena. 270. Singura alchen din care se obine doar dioxid de carbon, ap i aceton, prin oxidare energic, este: A. 1butena; B. 2butena; C. izobutena (2metilpropena). 271. Prin adiia hidrogenului la acetilen, n prezen de paladiu otrvit cu sruri de plumb, se formeaz: A. etanul, care este o hidrocarbur saturat; B. etena, care este o hidrocarbur nesaturat; C. metanul, care este o hidrocarbur saturat.

  • 36

    272. Prin adiia hidrogenului la acetilen, sub aciunea catalitic a nichelului fin divizat, rezult: A. metanul, care este o hidrocarbur alifatic; B. etena, care este o hidrocarbur alifatic; C. etanul, care este o hidrocarbur alifatic. 273. Reacia clorului cu acetilena, n faz gazoas, se caracterizeaz prin: A. formarea unor compui anorganici simpli, fiind nsoit de o explozie; B. formarea unui amestec de 1,2dicloroeten i clorur de vinil; C. formarea de 1,1,2,2tetracloroetan. 274. Ce este gazul de sintez? A. un amestec de dioxid de carbon i hidrogen, n raport molar de 1:2; B. un amestec de monoxid de carbon i hidrogen, n raport molar de 1:2; C. un amestec de monoxid de carbon i hidrogen, n raport molar de 1:3. 275. Ce este gazul de ap? A. un amestec de dioxid de carbon i hidrogen, n raport molar de 1:3; B. un amestec de monoxid de carbon i hidrogen, n raport molar de 1:2; C. un amestec de monoxid de carbon i hidrogen, n raport molar de 1:3. 276. Metanul este folosit la obinerea gazului de sintez. Considernd c reaciile sunt totale, din 1 m3 (c.n.) metan se obin, prin ardere incomplet: A. 3 m3 (c.n.) gaz de sintez; B. 4 m3 (c.n.) gaz de sintez; C. 5 m3 (c.n.) gaz de sintez. 277. Prin oxidarea metanului cu vapori de ap, din 1 m3 (c.n.) metan se obin (n condiiile unei transformri complete): A. 3 m3 (c.n.) gaz de ap; B. 4 m3 (c.n.) gaz de ap; C. 5 m3 (c.n.) gaz de ap. 278. Alchina care nu poate forma acetilur metalic este: A. 2pentina; B. 1pentina; C. 3metil1butina. 279. Alchilarea benzenului cu eten se realizeaz n prezen de: A. FeCl3; B. AlCl3 i urme de ap; C. AlCl3. 280. Prin oxidarea a 28 g eten cu permanganat de potasiu n mediu neutru sau slab bazic se obin: A. 22,4 L (c.n.) CO2; B. 44,8 L (c.n.) CO2; C. 62 g 1,2etandiol.

  • 37

    281. Prin oxidarea a 28 g eten cu permanganat de potasiu n mediu acid se obin: A. 22,4 L CO2 (c.n.); B. 44,8 L CO2 (c.n.); C. 62 g 1,2etandiol. 282. Masa a 18,0691023 molecule de metan este: A. 24 g; B. 4,8 g; C. 48 g. 283. Masa a 12,0461023 molecule de etan este: A. 30 g; B. 60 g; C. 56 g. 284. Volumul a 12,0461022 molecule de etin este: A. 22,4 L (c.n). B. 4,48 L (c.n.); C. 44,8 L (c.n.). 285. Volumul a 6,0231021 molecule de propan este: A. 0,224 L (c.n.); B. 22,4 L (c.n); C. 2,24 L (c.n.). 286. Volumul a 6,0231022 molecule de propan este: A. 0,224 L (c.n.); B. 22,4 L (c.n); C. 2,24 L (c.n.). 287. Hidrocarbura cu formula structural are denumirea de: A. 3,5,6trimetilnonan, fiind alcan; B. 1,3dimetil1etil4propilpentan, fiind alchen; C. 2propil3,5dimetil5etilpentan, fiind alchin. 288. Alcanul cu formula structural

    se numete: A. 2,2dietilbutan; B. noctan; C. 3,4dimetilhexan.

  • 38

    289. Numele substanei cu formula structural

    este: A. 2,5dimetilfenol; B. 4,6dimetilfenol; C. 3,5dimetilfenol. 290. Se consider doi alcani cu urmtoarele compoziii procentuale: primul alcan conine 75% C i 25% H, iar al doilea conine 80% C i 20% H. Cei doi alcani considerai sunt: A. benzen i toluen; B. metan i etan; C. propan i butan. 291. Densitatea relativ a unui alcan n raport cu aerul este 0,554. Alcanul considerat este: A. metanul, CH4; B. etanul, C2H6; C. propanul, C3H8. 292. Hidrocarbura cu formula molecular C7H16 adopt: A. 9 structuri izomere, opt dintre acestea avnd catene ramificate; B. 8 structuri izomere, patru avnd catene ramificate; C. 7 structuri izomere, n care sunt prezeni patru atomi de carbon cuaternar. 293. Toi atomii de carbon din molecula 1,3-butadienei se caracterizeaz prin: A. starea fundamental, doi fiind atomi de carbon primar i doi fiind atomi de carbon secundar; B. starea de valen sp2, doi fiind atomi de carbon secundar i doi fiind atomi de carbon teriar; C. starea de valen sp, toi fiind atomi de carbon secundar. 294. Se consider alcanul cu formula molecular C20H42. Denumirea sa este: A. eicosan; B. squalan; C. dodecan. 295. Ce se ntmpl la hidrogenarea 1,3butadienei, sub aciunea catalitic a unor metale tranziionale fin divizate (nichel, platin, paladiu etc)? A. una dintre legturile duble dintre atomii de carbon se transform n legtur simpl, produsul de reacie fiind nesaturat; B. ambele legturi duble dintre atomii de carbon se transform n legturi simple, produsul de reacie fiind saturat; C. adiia hidrogenului are loc la atomii de carbon din poziiile 1 i 4, produsul de reacie avnd o legtur dubl ntre atomii de carbon din poziiile 2 i 3.

  • 39

    296. Cldura de combustie a acetilenei este 1254,55 kJ/mol. Cantitatea de cldur degajat la arderea a 52 g acetilen este: A. 2509,1 kJ; B. 1254,55 kJ; C. 250,91 kJ. 297. Cldura de combustie a metanului este 801,58 kJ/mol. Cantitatea de cldur degajat la arderea a 4 g metan este: A. 400,79 kJ; B. 801,58 kJ; C. 200,395 kJ. 298. Cldura de combustie a etanului este 1426,76 kJ/mol. Cantitatea de cldur degajat la arderea a 2,24 L etan (c.n.) este este: A. 142,676 kJ; B. 1426,76 kJ; C. 571,338 kJ. 299. Alchina cu numr minim de atomi de carbon n molecul care prezint izomerie de caten este: A. butina; B. pentina; C. hexina.

    300. Sunt hidrocarburi omoloage: A. izobutena i npentanul; B. 2metilpropanul i butanul; C. ciclopentanul i metilciclopentanul. .

  • 40

    RSPUNSURI

    Nr. crt.

    Rs-puns

    Nr. crt.

    Rs-puns

    Nr. crt.

    Rs-puns

    Nr. crt.

    Rs-puns

    Nr. crt.

    Rs-puns

    Nr. crt.

    Rs-puns

    1 B 51 B 101 C 151 B 201 A 251 B 2 B 52 B 102 C 152 B 202 B 252 B 3 B 53 A 103 A 153 B 203 C 253 A 4 C 54 A 104 C 154 B 204 A 254 B 5 B 55 B 105 C 155 B 205 B 255 A 6 C 56 C 106 C 156 A 206 B 256 C 7 C 57 C 107 B 157 C 207 A 257 A 8 B 58 B 108 B 158 A 208 A 258 A 9 B 59 A 109 B 159 B 209 A 259 A 10 A 60 B 110 B 160 B 210 A 260 A 11 C 61 C 111 A 161 B 211 B 261 A 12 B 62 B 112 C 162 A 212 A 262 C 13 B 63 B 113 C 163 B 213 A 263 C 14 C 64 C 114 C 164 C 214 A 264 B 15 A 65 A 115 B 165 C 215 A 265 B 16 C 66 A 116 C 166 C 216 B 266 A 17 B 67 C 117 B 167 B 217 C 267 C 18 B 68 C 118 C 168 A 218 B 268 C 19 C 69 B 119 A 169 B 219 C 269 A 20 A 70 C 120 A 170 A 220 A 270 C 21 B 71 C 121 B 171 C 221 A 271 B 22 C 72 A 122 C 172 B 222 A 272 C 23 A 73 B 123 B 173 B 223 B 273 A 24 B 74 A 124 A 174 A 224 B 274 B 25 C 75 C 125 C 175 A 225 A 275 C 26 C 76 A 126 C 176 A 226 C 276 A 27 A 77 B 127 A 177 A 227 A 277 B 28 B 78 B 128 A 178 A 228 A 278 A 29 A 79 B 129 C 179 A 229 A 279 B 30 A 80 C 130 B 180 B 230 A 280 C 31 B 81 B 131 C 181 B 231 A 281 B 32 B 82 C 132 C 182 B 232 B 282 C 33 A 83 C 133 C 183 B 233 B 283 B 34 C 84 C 134 B 184 B 234 B 284 B 35 C 85 A 135 B 185 B 235 B 285 A 36 B 86 B 136 C 186 A 236 B 286 C 37 A 87 B 137 A 187 B 237 B 287 A 38 A 88 A 138 A 188 C 238 A 288 C 39 B 89 A 139 B 189 A 239 B 289 C 40 B 90 A 140 B 190 C 240 C 290 B 41 C 91 C 141 B 191 B 241 A 291 A 42 C 92 B 142 B 192 B 242 B 292 A 43 B 93 C 143 B 193 B 243 B 293 B 44 B 94 C 144 B 194 C 244 B 294 A

  • 41

    45 B 95 C 145 B 195 C 245 C 295 B 46 A 96 A 146 C 196 A 246 B 296 A 47 A 97 B 147 A 197 C 247 A 297 C 48 C 98 B 148 C 198 B 248 B 298 A 49 A 99 B 149 A 199 A 249 A 299 B 50 B 100 C 150 B 200 A 250 B 300 C