12Ed. fizik 6p

 • View
  134

 • Download
  8

Embed Size (px)

DESCRIPTION

a

Text of 12Ed. fizik 6p

 • INSTITUTI I KURRIKULAVE DHE I STANDARDEVE

  PROGRAMI I EDUKIMIT FIZIK

  KLASA VI

  Tiran, 2005

 • HYRJE

  SYNIMET E LNDS:

  Formimi dhe prsosja e vazhdueshme te nxnsit e nj trupi me pamje sa m estetike e me prmasa harmonike, si dhe zhvillimi i rregullt i cilsive t tyre fizike dhe lvizore pr

  t prballuar me lehtsi veprimtarit e ndryshme t jets.

  Kultivimi te nxnsit i interesave pr pjesmarrje t vazhdueshme n veprimtarit lvizore lodhse dhe argtuese n t mir t shndetit mendor e fizik, si dhe i aftsis

  pr t prdorur kohn e lir n mnyr t kulturuar.

  Zbulimi dhe zhvillimi i prirjeve, i interesave dhe i aftsive lvizore t nxnsve, n shrbim t karriers sportive ose t t ushtruarit t pavarur.

  OBJEKTIVAT KRYESOR T LNDS

  Zhvillimi i shprehive lvizore t prgjithshme dhe sportive t nxnsve.

  Mbajtja n normalitet e gjendjes shndetsore dhe rritja e aftsis s organizmit t nxnsve pr prshtatje ndaj kushteve t ndryshme t veprimtaris lvizore.

  Nxitja e nxnsve pr t marr pjes n veprimtaroi lvizore zhvilluese, lodhse dhe argtuese, si dhe pr t prdorur kohn e lir n mnyr t kulturuar.

  Zhvillimi i shpirtit bashkveprues n skuadr, me synim integrimin shoqror t nxnsve.

 • KLASA VI

  35 jav msimi me 2 or msimi n jav 70 or vjetore msimi

  P R M B A J T J A E P R O G R A M I 1: NJOHURI TE EDUKIMIT FIZIK (gjat procesit msimor)

  Nr. N N L I N J A P E R M B A J T J A O B J E K T I V A T A R R I T J E T

  1

  1/1

  Ndrtimi i aparatit

  lvizor mbshtets t

  trupit

  Eshtrat kryesore t

  trupit (skeletit)

  Eshtrat kryesore t ekstremiteteve.

  Eshtrat kryesore t kolons vertebrore.

  Nxnsit t din vendndodhjen e eshtrave kryesore, sipas

  emrtimit t tyre (me prekje);

  T din nivelin e osifikimit pr moshn e tyre;

  T din si t mbrojn eshtrat nga dmtimet.

  a) Niveli i prparuar

  Nxnsi njeh shum mir

  vendndodhjen e emrtimet e

  eshtrave kryesore t

  ekstremiteteve dhe kolons

  vertebrore; njeh shum mir

  nivelin e osifikimit pr moshn

  q ka dhe mnyrat e mbrojtjes s

  eshtrave nga dmtimet e

  mundshme.

  b) Niveli mesatar

  Nxnsi njeh mir

  vendndodhjen e emrtimet e

  eshtrave kryesore t

  ekstremiteteve dhe kolons

  vertebrore; njeh nivelin e

  osifikimit pr moshn q ka, por

  her-her shfaq paqartsi n

  detaje t vogla; njeh disa mnyra

  t mbrojtjes s eshtrave nga

  dmtimet e mundshme.

  c) Niveli i ult

  Nxnsi nuk njeh sa duhet

  vendndodhjen e emrtimet e

  eshtrave kryesore t

  ekstremiteteve

 • Nr. N N L I N J A P E R M B A J T J A O B J E K T I V A T A R R I T J E T

  1

  1/2

  Ndrtimi i aparatit

  lvizor mbshtets t

  trupit

  Muskujt kryesor t

  trupit

  Pjest kryesore t muskulit.

  Muskujt e mdhenj t ekstremiteteve.

  Muskujt e mdhenj t gjoksit.

  Nxnsit t din vendndodhjen e muskujve t

  mdhenj t ekstremiteteve,

  sipas emrtimit t tyre (me

  prekje);

  T din vendndodhjen e muskujve t mdhenj t gjoksit,

  sipas emrtimit t tyre (me

  prekje);

  T njohin mnyrat e mbrojtjes s muskujve nga dmtimet e

  mundshme.

  dhe t kolons vertebrore; nuk

  ka t qart nivelin e osifikimit

  pr moshn q ka; njeh disi

  ndonj mnyr t mbrojtjes s

  eshtrave nga dmtimet e

  mundshme.

  a) Nxnsi njeh shum mir

  vendndodhjen e emrtimet e

  muskujve kryesor t

  ekstremiteteve dhe t gjoksit;

  njeh shum mir pjest kryesore

  t muskulit dhe mnyrat e

  mbrojtjes s muskujve nga

  dmtimet e mundshme.

  b) Nxnsi njeh mir

  vendndodhjen e emrtimet e

  muskujve kryesor t

  ekstremiteteve dhe t gjoksit;

  njeh pjest kryesore t muskulit,

  por her-her shfaq paqartsi n

  detaje t vogla; njeh disa mnyra

  t mbrojtjes s muskujve nga

  dmtimet e mundshme.

 • Nr. N N L I N J A P E R M B A J T J A O B J E K T I V A T A R R I T J E T

  1

  1/3

  Ndrtimi i aparatit

  lvizor mbshtets t

  trupit

  Kyet kryesore t

  trupit

  Kyet kryesore t ekstremiteteve, q vn n

  lvizje trupin e njeriut.

  Pjest prbrse t kyit.

  Nxnsit t din vendndodhjen e kyeve

  kryesore t ekstremiteteve,

  sipas emrtimit t tyre

  (me prekje);

  T din pjest kryesore prbrse t kyit;

  T din t mbrojn kyet nga dmtimet.

  c) Nxnsi nuk njeh sa duhet

  vendndodhjen e emrtimet e

  muskujve kryesor t

  ekstremiteteve dhe t gjoksit;

  nuk ka t qarta pjest kryesore t

  muskulit; njeh disi ndonj

  mnyr t mbrojtjes s muskujve

  nga dmtimet e mundshme.

  a) Nxnsi njeh shum mir

  vendndodhjen e emrtimet e

  kyeve kryesore t

  ekstremiteteve; njeh shum mir

  pjest kryesore prbrse t kyit

  e mnyrat e mbrojtjes s kyeve

  nga dmtimet e mundshme.

  b) Nxnsi njeh mir

  vendndodhjen e emrtimet e

  kyeve kryesore t

  ekstremiteteve; njeh pjest

  kryesore prbrse t kyit, por

  her-her shfaq paqartsi n

  detaje t vogla; njeh disa mnyra

  t mbrojtjes s kyeve nga

  dmtimet e mundshme.

 • Nr. N N L I N J A P E R M B A J T J A O B J E K T I V A T A R R I T J E T

  2

  Funksionet e aparatit

  lvizor mbshtets

  Llojet e tkurrjeve muskulore gjat

  veprimtarive lvizore.

  Parimi i llozit n lvizjet e pjesve t trupit n kye.

  Llojet e lvizjeve t pjesve t trupit n kye.

  Nxnsit t kuptojn tkurrjen muskulore dhe t din t

  provojn llojet e tkurrjeve

  muskulore;

  T din t tregojn n praktik llojet e lvizjeve n kye;

  T din t tregojn elementet prbrs t llozit.

  c) Nxnsi nuk njeh sa duhet

  vendndodhjen e emrtimet e

  kyeve kryesore t

  ekstremiteteve; nuk ka t qarta

  pjest kryesore t kyit; njeh disi

  ndonj mnyr t mbrojtjes s

  kyeve nga dmtimet e

  mundshme.

  a) Nxnsi njeh shum mir

  dhe di t tregoj me saktsi n

  praktik llojet e tkurrjeve

  muskulore; di shum mir t

  tregoj n praktik llojet e

  lvizjeve n kye dhe njeh

  shum mir parimin e llozit n

  lvizjet e pjesve t trupit n

  kye.

  b) Nxnsi njeh mir dhe di

  t tregoj me pak ndihm n

  praktik llojet e tkurrjeve

  muskulore; di mir t tregoj n

  praktik llojet e lvizjeve n

  kye dhe njeh disi parimin e

  llozit n lvizjet e pjesve t

  trupit n kye.

 • Nr. N N L I N J A P E R M B A J T J A O B J E K T I V A T A R R I T J E T

  3

  Sjellja lvizore e

  njeriut

  Lvizja sht jet.

  Lvizja ndihmon plotsimin e nevojave t

  prditshme.

  Lvizja ndihmon lodhjen e argtimin tone.

  Lvizja ndihmon rritjen e prmasave trupore dhe

  funksionimin normal t

  trupit.

  Pse nuk duhet t shqetsohemi nga

  ndryshimet trupore dhe

  fiziologjike t rritjes (shenjat

  e dyta t pjekuris seksuale).

  Nxnsit t kuptojn vlerat e veprimeve lvizore pr jetn e

  prditshme, pr lodhjen e pr

  argtimin.

  T kuptojn ndryshimet fiziologjike, q ndodhin n

  periudhn e pubertetit.

  c) Nxnsi njeh dhe di t

  tregoj (por jo pa ndihm) n

  praktik llojet e tkurrjeve

  muskulore; di t tregoj n

  praktik lloje t veanta t

  lvizjeve n kye dhe shfaq

  paqartsi pr parimin e llozit n

  lvizjet e pjesve t trupit n

  kye.

  a) Nxnsi njeh shum mir

  dhe di t tregoj me saktsi

  vlerat e veprimeve lvizore pr

  jetn e prditshme, pr lodhjen

  e pr argtimin. Ai shfaq bindje

  t qarta pr ndryshimet

  fiziologjike, q ndodhin n

  periudhn e pubertetit.

  b) Nxnsi njeh dhe di t

  tregoj (por jo plotsisht) vlerat e

  veprimeve lvizore pr jetn e

  prditshme, pr lodhjen e pr

  argtimin. Ai shfaq bindje t

  qarta pr ndryshimet

  fiziologjike, q ndodhin n

  periudhn e pubertetit.

 • Nr. N N L I N J A P E R M B A J T J A O B J E K T I V A T A R R I T J E T

  4

  Higjiena e ushtrimeve

  fizike

  Veshja dhe vlerat e saj, gjat t ushtruarit n vende

  dhe temperature t

  ndryshme.

  Djersitja si dukuri normale e organizmit. Pasojat e saj

  gjat dhe pas t ushtruarit.

  Pastrtia e trupit pas t ushtruarit sht nevoj pr

  shndet t mir dhe bukuri

  fizike.

  Strmundimi (mbilodhja). Si t mbrohemi nga ai.

  Vlerat e pastrtis s ajrit, t mjeteve dhe mjedisit n

  vendin e t ushtruarit.

  Mbrojtja nga smundjet e lkurs n veprimtarin e

  prbashkt lvizore

  (kontakti, veshja, mjedisi

  Nxnsit t kuptojn vlerat shndetsore t veshjes, t

  pastrtis s trupit e t mjedisit

  gjat dhe pas t ushtruarit;

  T njohin rolin e ushqimit n rritjen e n funksionimin e

  organizmit;

  T njohin nivelet e ngarkess fiziologjike gjat t ushtruarit;

  T njohin shformimet fizike dhe ti parandalojn ato.

  c) Nxnsi nuk njeh dhe nuk

  di t tregoj vlerat e veprimeve

  lvizore pr jetn e prditshme,

  pr lodhjen e pr argtimin. Ai

  shfaq mangsi dhe nuk mund t

  shprehet pa ndihmn e msuesit

  pr ndryshimet fiziologjike, q

  ndodhin n periudhn e

  pubertetit.

  a) Nxnsi njeh shum mir

  dhe di t tregoj me saktsi

  vlerat shndetsore t veshjes,

  pastrtis s trupit e t mjedisit

  gjat dhe pas t ushtruarit. Ai

  shfaq bindje t qarta pr rolin e

  ushqimit n rritjen e n

  funksionimin e organizmit. Njeh