of 44 /44
LLOJET INVAZIVE

07 llojet invazive

Embed Size (px)

Text of 07 llojet invazive

Page 1: 07 llojet invazive

LLOJET INVAZIVE

Page 2: 07 llojet invazive

Te introduktuar (jo-vendase, ekzotike) - lloje te introduktuar lirisht apo aksidentalisht nga nje vend tjeter

Perkufizime:

Te zbutur/Te eger (kafshe shtepiake te liruara, kafshe bujqesore dhe gjuetie) - mund te perhapin semundje, te konkurrojne me llojet vendas

Te subvencionuar apo komensalizuar nga njeriu (vendasit jashte kontrollit) - lloje vendase qe perfitojne nga perdorimi I tokes prej njeriut (shqetesim)

Llojet invazive - lloje qe perhapen pas stabilizimit zakonisht me nje fare kostoje

Page 3: 07 llojet invazive

Llojet invazive

Te introduktuar lirisht:

•Shoqatat e natyralizimit

•Shakespeare fans (flladet)

•Kafshet e gjuetise

•Kafshet shtepiake

Aksidentalisht:

•Zhavori i anijeve

•Druri i paperpunuar

•Ngarkesat me fruta

•Kalimi i barrierave natyrore

Page 4: 07 llojet invazive

Ngarkesat e Anijeve

Page 5: 07 llojet invazive

“Parashikimi dhe kontrolli I epidemive ne nje bote te globalizuar.” Hufnagel et al. PNAS 2004

Page 6: 07 llojet invazive

0

20

40

60

80

100

120

140

160

180

200

0 5 10 15Cumulative Imports (Trillions of US Dollars)

Num

ber

of S

peci

es (

Mol

lusc

s &

Pat

hoge

ns)

.

0

500

1000

1500

2000

Molluscs

Insects

Plant Pathogens

Num

ber

of S

peci

es (

Inse

cts)

.

Page 7: 07 llojet invazive

• Ne vitin 1999, ne Amerike, kishte me shume se 10,000 lloje ekzotike

Page 8: 07 llojet invazive

Perse duhet studiuar invazioni biologjik?

Mundesi unike per kerkim te mirefillte shkencor

Evolucion i ekologjise se komunitetit dhe sjelljes se kafsheve

PasojatBiodiversiteti i kercenuar

Page 9: 07 llojet invazive

Vleresimi i kostove vjetore lidhur me llojet jo-vendase

Grupi kostot (ne milion)Bimet (sythet, farat) 34,000Gjitaret (derrat e eger, minjte) 37,000Shpendet (pellumbat, harabelat) 2,000Peshqit 1,000Artropodet (milingonat, termitet, demtues te tjere) 19,000Molusket (midhja zeber, guackat aziatike) 1,200Mikrobet (patogjenet e bimeve, semundjet e kafsheve) 41,000

Te gjithe Organizmat mbi 136 bilion USD/vit

Burrimi: Pimentel et al. 2000 BioScience

Page 10: 07 llojet invazive

Perqindja e llojeve te kercenuar rrezikohet nga:

Degradimi dhe humbja e Habitatit - 85%

Llojet Invazive- 49%

Ndotja - 24%

Tejshfrytezimi - 17%

Semundjet - 3%

Burrimi: Wilcove et al.1998 BioScience

Page 11: 07 llojet invazive

•Harabeli I shtepise u introduktua ne

Brooklyn, New York, ne 1851.

Harabeli i Shtepise

•Konkurenca e Harabelit te Shtepise per fole, con ne pakesimin e disa llojeve vendas

Page 12: 07 llojet invazive

InsektetBleta e Afrikane

Ne 1956, Bleta Afrikane e mjaltit u importua ne Brazil

•Ne 1957, 26 mbretereshat Afrikane u larguan

•Ne 1990 arriten ne USA

•Duke qene me agresive se Bleta Europiane e Mjaltit, ajo vrau 1,000 njerez

•Demet i ndjeu industria e mjaltit dhe pjalmit

Page 13: 07 llojet invazive

• Bubureci bri-gjate Aziatik– Sulmon dhe vret

shume drurre vendas

U gjet ne Cikago ne1998

Page 14: 07 llojet invazive

• Krimbi i Mendafshit

•I introduktuar ne vitet 1860

•Fillimisht u soll ne US per prodhim mendafshi

•Tani zhvesh nga gjethet pyje te tera

Page 15: 07 llojet invazive

Mbi 2,000 lloje shpendesh ne ishuj jane zhdukur si rezultat I humbjes se habitateve dhe introduktimit

te grabitqareve dhe paraziteve.

Hawai:

Humbje habitati, malaria, minj dhe mangusta

Page 16: 07 llojet invazive

Reptilet dhe AmfibetThithlopa (Cane toad) – lloj vendas i Amerikes Qendrore dhe Jugore

•Sekrecionet si qumesht jane tejet toksike. Vrasin qente, macet dhe kafshet e vogla vendase

•Introduktuar ne mbare boten per te kontrolluar insektet (Australia)

Page 17: 07 llojet invazive

MIDHJA ZEBER— Dreissena polymorphaEshte gjetur ne 1988 ne Liqenin St. Clair (Liqen ndermjet Huron dhe Erie, jashte Detroit, MI).

Ka te ngjare te kete ardhur ne Ameriken e Veriut permes ngarkesave te anijeve

Mbi70,000 individe/m2

Page 18: 07 llojet invazive

Gjithashtu sulmon vendankorimet e anijeve dhe barkave, vendet e ndihmes naviguese, duke rritur koston e mirembajtjes dhe pengon transportin ujor.

Nje nga llojet ekzotike me te kushtueshme

Bllokon kalimin e ujit permes tubacioneve (ujit te pishem, ftohes, ujrave qe dalin nga perpunimi apo ujrat kullues)

Page 19: 07 llojet invazive

Si ndikojne ato mbi llojet vendase?

Nxisin perhapjen e invadoreve te tjere

Mund te modifikojne habitatin

Mund te jene grabitqare, konkurrente, parazite, semundje

Se fundmi…zevendesojne llojet vendas

Page 20: 07 llojet invazive

Homogjenizim

“Procesi ne te cilin nje perzjerje uniformizohet”.

Homogjenizim Biotik

Rrit ngjashmerine ndermjet zonave nga pikepamja e identitetit te llojeve.

Zhvendosje apo Zevendesim?

Humbja dhe modifikimi I habitatit, kombinuar me introduktimin e pak llojeve,

con ne homogjenizim

Page 21: 07 llojet invazive

Birds on islands (from Case 1996 Biol Con)

Diversiteti Alfa = numri lokal i llojeve Diversiteti Beta = turnover ne kalimin e llojeve nga nje vend ne tjetrin Diversiteti Gamma = numri rajonal i llojeve

Page 22: 07 llojet invazive

Crooks 2002 Con. Biol.

Page 23: 07 llojet invazive

Pushtimi nga milingonat ne Ameriken e Veriut

Mbi 50 lloje te introduktuar ne Hawaii

Te pakten 50 lloje te tjera jane stabilizuar ne kontinentin US

Dy lloje kryesore ne toke:

Milingona e kuqe e zjarrte e importuar

Milingona Argjentinase

Page 24: 07 llojet invazive
Page 25: 07 llojet invazive

Milingona Argjentinase

Page 26: 07 llojet invazive
Page 27: 07 llojet invazive

Milingonat jane pjese e rendesishme e pothuajse te

gjithe ekosistemeve

• Krye Grabitqare- milingonat ushtare

• Herbivore – milingonat gjethe keputese

• Fara shperndarese- milingonat punetore

• Mbrojtese te bimeve- mutualise• Perzjerese te dheut.

dekompozuese• Siguruese te ushqimit

Page 28: 07 llojet invazive

Perse duhet te shqetesohemi per milingonat e introduktuara?

• Bujqesi– Disa demtojne drejtepersedrejti te

mbjellat – Tentojne dhe mbrojne afidet– Ç’rregullojne programet e kontrollit

biologjik• Demtuesit Urbane

– Pjesa me e madhe te bezdisshem dhe perhapes te baktereve (ne spitale)

• Demtuesit Ekologjike- ndikim ne nivel ekosistemi

Page 29: 07 llojet invazive
Page 30: 07 llojet invazive

Phrynosoma coronatumRrenie te popullates pergjate gjithe shtrirjen e saj.Nje milingone specialiste “ulu dhe prit”.

Page 31: 07 llojet invazive

Ndryshimet ne madhesine trupore: milingonat e medha zhduken

0.2 0.6 1.0 1.4 1.8

0

10

20

30

40

50

worker head width (mm)

% o

f ho

rned

liz

ard

diet

Argentine ant

0

2

4

6

0 0.5 1.0 1.5 2.0 2.5

Argentine ant

freq

uenc

y

worker head width (mm)

Page 32: 07 llojet invazive

0.8

1.0

1.2

1.4

native ants

Argentine antsarthropod community

week 0

week 1

week 2

week 3

week 4

Pro

port

ion

ini ti

al w

eigh

tHardhucat me brire, te sapolindura, nuk mund t’a mbeshtetin dieten e tyre mbi milingonat argjentinase.

Page 33: 07 llojet invazive

Pro

port

ion

ini ti

al w

eigh

tHardhucat me brire, te sapolindura, nuk mund ta mbeshtetin dieten e tyre mbi milingonave argjentinase.

Page 34: 07 llojet invazive

Milingona Argjentinase nderpret shperhapjen e farave, te ndermjetesuar nga milingonat

Dendromecon rigida - (Papaveraceae)

Burrimi: Carney, Byerley & Holway. 2003.Oecologia

Page 35: 07 llojet invazive

Hipotezat per suksesin e llojeve te introduktuar:

Te para-pershtatur ne mjediset e shqetesuar

Rritet aftesia konkurruese nxjerrin jashte loje llojet native

Largohen nga armiqte natyrore, grabitqaret, parazitet, semundjet

Page 36: 07 llojet invazive

Karakteristikat e llojeve invazive

Kerkesa te pergjitheshme per diete dhe habitat Abundance e larte

Madhesi e vogel truporePotencial te larte riprodhues (strategjia-r)

Konkurente te mire(jete sociale)

Biologjia Invazive behet nje shkence me parashikuese.

Page 37: 07 llojet invazive

Stadet e invazionit

(karakteristika te ndryshme, mund te jene te rendesishme, ne stade te ndryshme)

3. Perhapja

2. Stabilizimi

1. Oportuniteti (transporti)

Page 38: 07 llojet invazive

Ç’fare i ben delikate disa ekosisteme?

Ishujt: pak histori me konkurrente, grabitqare, parazite apo semundje

Zonat e banuara nga njerezit: shume lloje Europiane jane komensale me njerezit.

Habitatet e shqetesuar kane me shume invadues

Komunitetet e larmishem dhe te pashqetesuar,kane pak invadues

“Rezistenca Biotike”

Page 39: 07 llojet invazive

Si t’i kontrollojme llojet invazive?

• Ne zonat urbane dhe bujqesore ende perdoren pesticidet/herbicidet

• Armiqte natyrore- Kontroll Biologjik

• Menaxhim i peisazhit per te minimizuar shqetesimin – Nderprerja e ujit; peisazhe me bime vendase

(native)

Page 40: 07 llojet invazive

Rezultatet e perdorimit te pesticideve

• Vrasin konkurentet natyrore

• Induktojne rezistencen

• Rrezikojne shendetin human

Page 41: 07 llojet invazive

Kontrolli Biologjik:

Perdorimi i nje lloji per te kontrolluar nje tjeter.

Zakonisht nje grabitqar specialist ose nje parazit i nje lloji invaziv.

Duhet te jete lloj specifik, perndryshe vetem perkeqeson situaten.

Page 42: 07 llojet invazive

Prioritetet per kerkime shkencore ne te ardhmen:

Krahasimi i popullatave vendase & introduktuara(percaktimi i shtrirjes apo perhapjes)

Me teper studime eksperimentale ne shkalle te gjere & afat-gjata

Vleresim me te mire te dendesise & biomases

Parandalim & kontroll

Page 43: 07 llojet invazive

Parandalimi

• Edukimi eshte thelbesor• Nevoja per kerkim shkencor

• Programe Monitoruese – dedektim i hershem

• Parandalim i stabilizimit - karantine• Rritje e komunikimit ndermjet agjensive• Permiresim i kuadrit rregullator

Page 44: 07 llojet invazive

Ç’fare mund te behet per te ndaluar perhapjen e llojeve ekzotike?

http://www.invasivespecies.gov/

http://www.invasivespeciesinfo.gov/