of 66/66
FRANK O GEHRY

Frank o. gehry

  • View
    403

  • Download
    0

Embed Size (px)

Text of Frank o. gehry

CHARLES W. MOORE

FRANK O GEHRY

Full Name Frank Owen Goldberg

Born February 28,1929(age 87) Toronto, Canada

Nationality Canadian,USA

Education University of Southern California

Occupation Architect

Awards AIA Gold Medal Order of Canada Pritzker Prize Premium Imperiale National Awards of artsWebsite foga.comPractice Gehry Partners LLP

Frank O Gehry

his work cited as being among the most important works of contemporary architecture in 2010, which led Vanity Fair to label him as the most important architect of our age

*Vanity Fair monthly magazine of US

It isan architectural movement or style influenced bydeconstructionthat encourages radical freedom of form and the open manifestation of complexity in a building rather than strict attention to functional concerns and conventional design elements (as right angles or grids).

DeconstructivismHis Architectural styleDisassembly of the building components and reassembly in a new way is inherent in the style

HOLLYWOOOD BOWL, AMPHITHEATRE,LOS ANGLES

WEISMAN ART MEUSEUMMINNEAPOLIS,USAGEHRY RESIDENCE,CALIFORNIA,USAVITRA DESIGN MEUSEUM,GERMANY

1993199119891922

2000199919971996DANCING HOUSE,CRECZH REPUBLIC

GUGGENHEIM MEUSEUM,SPAIN

WALT DISNEY CONCRETE HALL ,LA,USA

GEHRY TOWER,SPORT DEPARTMENT BUILDING,HANOVER,GERMANY

2007200720042005

JAY PRITZKER PAVILLION,CHICAGO

MARTE HERFORD,ART MUSEUM,GERMANY

GUGGENHIEM ABU DHABI,UNITED ARAB EMIRATESIAC BUILDING,INTERACTIVECORPS HEADQUATER,NEWYORK

201120112007

LOU RUVO CENTRE FOR BRAIN HEALTH,CHICAGO

8 SPRUCE STREET,NEWYORK

NEW WORLD CENTRE,FLORIDA ,TORONTO

Works in progressUnder-construction

Guggenheim Abu Dhabi,Abu Dhabi,United Arab Emirates(Expected completion 2017)Philadelphia Museum of Art,Philadelphia, Pennsylvania Underground expansion. (Announced October 2006. Construction began 2010.)

ProposedTorre La Sagrera inBarcelona,SpainGrand Avenue Project, Los Angeles, CaliforniaDwight D. Eisenhower Memorial,District of Columbia(Proposed No start date yet)Ocean Avenue Project,Santa Monica, CaliforniaLe Parc des Ateliers SNCF,Arles,FranceMirvish Towers & Princess of Wales Theatre,Toronto,Canada (Proposed No start date yet)Jazz Bakery,Culver City,CaliforniaLuxury HOTEL, apartments and offices,Snderborg,DenmarkCultural Center,d,Poland (Design not yet accepted)Dudamel Hall,Barquisimeto,VenezuelaBattersea Power Station redevelopment Phase 3 (the "High Street" phase),London, England (as joint architect along withFoster + Partners)8150 Sunset Boulevard,Los Angeles, California

Un-builtLe Clos Jordanne Winery,Lincoln, Ontario,CanadaMuseum of Tolerance,Jerusalem,Israel(Gehry stepped down from the project in March 2010)Atlantic Yards, New York City, New York (Left project in June 2009)Corcoran Gallery expansion, Washington, D.C. (Project was abandoned in 2005)Guggenheim Museum expansion campus in downtown New York, New York (Project was abandoned in December 2002)World Trade Center site Performing Arts Complex, New York City, New York (Announced October 2004. Left project in 2014)

Lets talk about some of his master piece

Guggenheim Museum, Bilbao Spain

The Guggenheim Museum Bilbao building represents a magnificent example of the most ground-breaking 20th-century architecture. With site area of 32,500 m2 , of which 11,000 m2 area dedicated to exhibition space, the Museum represents an architectural landmark of audacious configuration and innovating design, providing a seductive backdrop for the art exhibited in it.Guggenheim Museum, Bilbao Spain

Space Distribution With a total 24,000m2(260,000sqft), of which 11,000m2(120,000sqft) are dedicated to exhibition space, it had more exhibition space than the three Guggenheim collections in New York and Venice combined at that time.The 11,000m2of exhibition space are distributed over nineteen galleries, ten of which follow a classic orthogonal plan that can be identified from the exterior by their stone finishes. The remaining nine galleries are irregularly shaped and can be identified from the outside by their swirling organic forms and titanium cladding. The largest gallery measures 30 meters wide and 130 meters long (98ft 427ft)

GUGGENHEIM MUSEUMLocation: BILBAO, SPAIN Date:1997 ConstructionSystem: STEEL FRAME, TITANIUM SHEATHING

14The Basque government commissioned Frank Gehry to design this new museum, affiliated with the Guggenheim Foundation. It was conceived as a means of redeveloping the city of Bilbao. Other projects contributing to this aim have been completed or are in the works, many by other world-famous architects, including the Sondica Airport, city's airport by Spanish architect Santiago Calatrava, a new Conference and Performing Arts Center, designed by Federico Soriano, the construction of a metropolitan railway and underground transportation system, designed by Sir Norman Foster, and a new pedestrian bridge crossing the river at Uribitarte, also the work of Calatrava.

LOCATION

Puente De La Salve Campo Volantin Footbridge

NThe river walk

15On one side it runs down to the waterside of the Nervin River, 16 meters below the level of the rest of the city of Bilbao. One end is pierced through by the huge Puente de La Salve, one of the main access routes into the city.

HIGHLIGHTER FOR BILBAO

16The museum was opened as part of a revitalization effort for the city of Bilbao and for the Basque Country. Almost immediately after its opening, the Guggenheim Bilbao became a popular tourist attraction, drawing visitors from around the globe. It was widely credited with "putting Bilbao on the map".

THE CONCEPT

17The building, sited as it is in a port town, is intended to resemble a ship. Its brilliantly reflective panels resemble fish scales, echoing the other organic (and, in particular, fish-like) forms that recur commonly in Gehry's designs, as well as the river Nervin upon which the museum sits. They also cause the building to appear to change shape throughout the day when viewed from the street.

CONCEPTUAL SKETCHES

view from Puente De La Salve

19from the bridge it soars towards you to invite you and to conversate

View from Campo Volantin Footbridge

20from the bridge it soars towards you to invite you and to conversate

CALM AND UNINTERACTIVE

21as you turn around and enter it, the building looks like a calm and uninteractiveno windows, blank walls... the ones in front clad with stones....n some in titanium at the back...

ENTRANCE TO THE BUILDING

22u look at is a billboard saying guggenhiem museum bilbao n a glass facade, but thats not the entrance...there in total 2 entrances to the building the main entrance is through a staircase sanwiched between blank stone clad walls at the north western side. That is the individual enrancethere is a separate group entrance from the front

THE ATRIUM

23u enter a good atrium, i personally like it as almost every gallery is connected to it.... visually though. The atrium is the real heart of the museum and one of the most idiosyncratic features of Gehrys design. The atriums remarkable height (55 m) is one and half times that of Frank LLoyd Wrights Guggenheim Museum in NY.

SKYLIGHT OVER THE ATRIUM

24which has a sort of metal flower skylight at the top that allows a stream of light to illuminate the warm, inviting space.

OTHER SOURCES OF LIGHT IN THE ATRIUM

Atrium surrounded by exhibition galleries

26Exhibition galleries are organized on three levels around the central atrium

SUSPENDED WALKWAYS CONNECTING GALLERIES

27connected by a system of curving walkways suspended from the roof, glass elevators and stair turrets

THE terrace

28From the Atrium, the visitor is given the opportunity to access a terrace covered by a canopy supported by a single stone pillar.

GALLERIES

Ground floor planThird floor plan

29exhibition space is distributed in 19 galleries. Ten having regular shape with stone finish.nine other have irregular shape and have titanium finish. the galleries are among the best galleries.

LIGHTING IN GALLERIES

30The galleries takes in light from skylights in the roof. The roof plan looks like elevation and skylights look like windows. These diffused skylights are good for display galleries but on the other hand it gives blank and uninteractive exteerior walls.

PARTITIONS IN GALLERIES

31the scale that seems to be lost at some places in the exterior.. came down in the interiors as they use partition walls which also acts as displaysthe artefacts themselves were used to create separate spaces.

RECTANGULAR LOFTS UNDER SKYLIGHTS

32there is a rectangular loft.....beneath the skylights...that again is a very good concept for lighting but bad as two galleries get connected...two galleries, with diff displays, on diff floors get messed up...

RECTANGULAR LOFTS UNDER SKYLIGHTS

The service areas

OFFICESPARKING

34the back office n loading unloading bays, service entries are best located...they are on the ground level, a level below the place yo enter at...the plan shows parking under the bridge....between the columns... from here u can send supply directly to the largest gallery...from the side entrance u can take everything to the first floor...n other floors... the office n admin is all hidden which is best part... importance has been given to exhibit spaces.... while they have complete control on all that is coming in....

Views of the service areas

Landscaping

SHADES AND TREES

LANDSCAPE FURNITURE

36the landscaping.....HARDeverywhere....just water, which was already present....nothing soft n green. no shade.....the reason maybe ....bcoz he wanted his building to be a sculpture. some thing hard.... green would have changed the effect of museum.but if this is a reason then why those 3 trees at the rear end?...there can be another reason for thtthe bences at the rear end are backlesslooks good but not comfortablethose trees may have been planted to shade them..he created a place for people to sit and admire the architecture or see the water..the question is why the rear end only.this could have been done at other places tooso there must be another reason for tht..

Water bodies

Water bodies

38he is putting water, in which u see reflection, thus giving depth to ur view...to admire a building u have to look at it from a distancethe water provides just the same facility

Water bodies

39And that maybe the reason bcoz of which gehry gave seating on the rear end onlyhe wanted u gp around the buildingwant u to get aggressive of the hard landscape and then he provide u with a space to sit, relax and enjoy finallywatching his architecture against bilbaoas a background and water as a fore ground

Water bodies

Criticism

As every building faces criticism so as Guggenheim Museum did. Art criticBrian O Doherty criticized the museum's interior effect, saying "Once you get indoors things are a little different. Even the so-called site-specific works didn't look too happy to me. Most of the interior spaces are too vast." He went on to describe how works byBraque,PicassoandRodchenko looked absurd" and tiny on the museum's walls.

The Gehry House

The Gehry HouseLocation: Santa Monica, California Date:1978 ConstructionSystem: light wood frame, corrugated metal, chain link

Photo coutesy: Thomas mayer

43

By wrapping the perimeter of the lot with construction materials and leaving the original house as it was, Gehry created a new space between the lots lines and the old house.

THE ORIGINAL BUNGLOW

THE NEWBUNGLOW

THE ORIGINAL HOUSE WAS A SMALL, TWO STORY COTTAGE COVERED BY SHINGLE.

44Originally a small, typical pink bungalow in a quiet, middle class suburb, Gehry transformed it into an extremely controversial work of art with an appearance of incompleteness. By wrapping the perimeter of the lot with construction materials and leaving the original house as it was, Gehry created a new space between the lots lines and the old house. I will be showing u a series of images which shows the "construction" of the Gehry house. They do not represent the house as it was physically constructed. Step by step layers of materials will be added to the original house to explain how the addition created new spaces. With each additional layer, the house becomes more and more complex.

THE CONCRETE LAYER

Low aqua concrete walls were used to mark the boundary

45

THE CORRUGATED METAL LAYER

CORRUGATED METAL WAS USED CORRUGATED METAL walls were used TO build NEW SPACES AS KITCHEN AND DINING

46

THE WOODEN LAYER

Wooden plank walls were build in the back yard

47

LAYER OF FLOOR

A new roof was added to the additional spaces created

48

LAYER OF CHAIN LINK FENCING

Chain link fencing was used Chain link fencing was used to enclose the floor added.

49

LAYER OF GLASS

Glass cubes were placed over the kitchen and dining to throw in light

50

THE EXTERIOR LOOK

RELATIONSHIP OF THE NEW AND THE OLD HOUSE

ENTRANCEPLANS

GROUND FLOOR PLANFIRST FLOOR PLAN

kITCHENLiving room

Backyard and swimming pool

THE RELATION IN THE INTERIORS

DISNEY CONCERT HALL

General informationLocation 111 South Grand Avenue Los Angeles, California U.S.A.

Coordinates 340319N 1181500W Public transit Civic Center/Grand Park (Regional Connector future)

Owner Los Angeles Music Center

Type Concert hall

Seating type Reserved

Capacity 2,265

Built 19992003

Opened October 24, 2003

Construction cost $130 million (plus $110 million for parking garage)

Disney Concert HallThe hall is in a vineyard seating configuration, similar to the Berliner Philharmonie by Hans Scharoun.Lillian Disney made an initial gift of $50 million in 1987 to build a performance venue as a gift to the people of Los Angeles and a tribute to Walt Disney's devotion to the arts and to the city. The Frank Gehry-designed building opened on October 24, 2003.Performers and critics agreed that it was well worth this extra time taken by the time the hall opened to the public.[5] During the summer rehearsals a few hundred VIPs were invited to sit in including donors, board members and journalists. Writing about these rehearsals, Los Angeles Times

The walls and ceiling of the hall are finished with Douglas-fir while the floor is finished with oak. Columbia Showcase & Cabinet Co. Inc., based in Sun Valley, CA, produced all of the ceiling panels, wall panels and architectural woodwork for the main auditorium and lobbies. The Hall's reverberation time is approximately 2.2 seconds unoccupied and 2.0 seconds occupied.After the construction, modifications were made to the Founders Room exterior; while most of the building's exterior was designed with stainless steel given a matte finish, the Founders Room and Children's Amphitheater were designed with highly polished mirror-like panels. The reflective qualities of the surface were amplified by the concave sections of the Founders Room walls. Some residents of the neighboring condominiums suffered glare caused by sunlight that was reflected off these surfaces and concentrated in a manner similar to a parabolic mirror.

SITE PLAN

FLOOR PLAN

SECTION

INTERIOR

WORKS

Thank you

Presented by :Raman 14606Gaurav 14616