of 15 /15
Tema: Marrëdhëniet Shqiperi –Kinë, epoka e lulëzimit të investimeve Punoi : Rabihana Boci Pranoi : Prof.Dr Ilia Kristo Rigelto Ndreca Dr. Rejla Bozdo Rimita Baliaj Sara Vena Sotiraq Maze

Projekti final-bnd

Embed Size (px)

Text of Projekti final-bnd

Page 1: Projekti final-bnd

Tema: Marrëdhëniet Shqiperi –Kinë, epoka elulëzimit të investimeve

 

Punoi : Rabihana Boci Pranoi : Prof.Dr Ilia KristoRigelto Ndreca Dr. Rejla Bozdo Rimita BaliajSara VenaSotiraq Maze

Page 2: Projekti final-bnd

Përmbajtja

Kthimi pas në kohë

Konteksti aktual

E ardhmja e miqësisë 67- vjecare

Page 3: Projekti final-bnd

Si lindi marrdhënia Shqipëri- Kinë ?• 1949

• Popuj me ideologji te njejte politike

• Shqiperise I duhej ndihme ushtarake dhe ekonomike• Kina, vend I larget qe nuk perbente kercenim per pavaresine tone

Page 4: Projekti final-bnd

Raportet e hershme• Marredheniet u intensifikuan gjate viteve 60-70’

• Ushqim, lëndë të parë, asistence teknike, të holla, në një total prej 125 milion dollarësh

• U krijua radio e pare per transmetimin e ideologjive komuniste

• Ndertimi I kombinatit te hidrometalurgjise se celikut

• 1976 kombinati I celikut ne Elbasan trajtonte 1 milion tone mineral hekuri.

• Perkeqesimi I marrdhenieve ne vitet 1970, pas 18 vitesh ju dha fund asistences finaciare, u nderpre alaenca

Page 5: Projekti final-bnd

Përfitimet që mori Shqipëria nga mardhëniet në të shkuarën nga Kina

• ish Kombinati Metalurgjik Elbasan (KME)

• Uzina e Ferrokromit në Burrel dhe Elbasan

• Uzinat e Shkrirjes e Rafinimit te Bakrit

• Ndërtimi i Hidrocentraleve mbi lumin Drin

• Uzina e Radio - Televizorëve (URT) në Durrës

• Antenat e komunikacionit në Dajt

Page 6: Projekti final-bnd

Konteksti aktual

• Gjuha kineze , ”gjuha e biznesit”

• Celja e Dhomës së Tregtisë ne 2013

• Marredhenie bashkepunimi dhe miqesie

• “Chinatown” brenda Tiranes

Page 7: Projekti final-bnd

Fokusohuni tek Shqiperia sepse eshte ura juaj drejt Europes

Bujqesia• Shtylle e forte ku mbeshtetet ekonomia

shqiptare

• Ndertimi I mekanizmave ne kete sektor

• teknologjia dhe fuqia punetore e specializuar

Energjia • Studimet ne lumin Vjose• Interesi konkret i firmave

kineze ,projekte hidroenergjetike dhe infrastrukture.

• PowerChina ,GeZhouBa ,Norinco, China State Grid

Page 8: Projekti final-bnd

Tregu financiar • Privatizimi I bankave shteterore pas viteve 90’• Ndikimi I bankave te huaja ne Shqiperi

• Si do ndikonin bankat kineze?

Page 9: Projekti final-bnd

Industria ushqimore

• Panairi i Produkteve të Vendeve të Europës Qendrore e Lindore, ku marrin pjesë edhe kompanitë shqiptare

• prodhimi i produkteve bio

• Metodat teknologjike kineze

Page 10: Projekti final-bnd

Turizmi dhe Kultura• Inovacioni

• sistemet e pastrimit dhe higjenës së plazheve

• Resortet turistike investime kineze miliona dollareshe

• zhvillimi i portit të Durrësit

• Nisma 16+1• Instituti I Konfucit• Restorantet kineze ne Tirane

Page 11: Projekti final-bnd

Aviacioni • “China Everbright”fazat e

nenshkrimit te blerjes e aeroportit të Rinasit.

• E drejta e koncesionit të aeroportit të Tiranës deri në vitin 2027.

Infrastuktura • Infrastruktura ndërlidhëse me

Europën, strategjia kineze parashikon 4 korridore “të rrugës së mëndafshit” për të lidhur Kinën me Europën

• Tre korridore tokësore dhe një

korridor detar.

Page 12: Projekti final-bnd

– Korridori Tokësor Verior– Korridori Tokësor Qendror– Korridori Tokësor Jugor Kina po investon për këtë korridor 31 miliardë euro.– Korridori Detar me hyrje në Europë nga porti i Pireut në Greqi

Page 13: Projekti final-bnd

• Lobimi per thithjen e investimeve Kineze• Shqiperia ,perle e Ballkanit

Page 14: Projekti final-bnd

Referencat Webfaqet • al.china-embassy.org• www.ambasadat.gov.al/china/• www.shekulli.com.al/p.php?id=35759 nje miqesi qe po rindizet me Shqiperine• www.forbes.com • www.balkanweb.com/ • www.ekonomia.gov.al• http://top-channel.tv/lajme• aida.gov.al/

literatura • Kristo Ilia,-“ Biznesi nderkombetar “,Shtepia botuese “Pegi”, Tirane 2004

Page 15: Projekti final-bnd

Faleminderit !