Virginia Carolina Singh del Rio Portfolio

  • View
    215

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

b. arch portfolio

Text of Virginia Carolina Singh del Rio Portfolio

  • Virginia Carolina Singh Del RioFay Jones School of Architecture

    b. arch. portfolio

  • Cover Page/AboveBob. Design Build Project #1Nightclub for Insects; inspired by cedar apple rusts and bugworms

  • Yesler Library BranchRevitalizing Eje CentralL-Rock High School for the Arts

    The Ohshed

    Mutation and RegenerationFlat Pack Furniture

  • Because of e-books and access to online information, there are signi cantly fewer book collections. Acknowledging changing needs, the design of this library responds to a new set of programmatic uses. A place not only to read books and do homework but to create and share stories. This building has the open space and exibility of a free plan and layouts that can be changed and re-arranged depending on what is desired at the moment. Fun activities are incorporated, including indoor skydiving and a rock climbing slope - taking into consideration the necessity to maintain reasonable noise levels in a destination where people feel comfortable to gather.Sea le, Washington 473610.13N 1221847.43W

    Yesler Library BranchSeattle, WashingtonSpring 2013

  • StudyWork SilenceRead CalmPrivate

    DiscoverMeetHangout

    Children Noise

    Focus

    Software: Rhino, Revit, 3ds Max, Photoshop, Illustrator

  • Model 1:16

  • The design of this library deploys structure to free the faade for visual openness and transparencyenabling controlled sunlight and views of the neighborhood. The building is organized vertically to negotiate the steepness of the topography of the site.

  • Detail Section Perspective

  • L-Rock High School for the Arts

    High School for the Arts in Little Rock, Arkansas, creates a place where students can take responsibility for their own education by (1) nding inspiration and competition from their student colleagues, and (2) curating their own curriculums according to their interests and goals, both academic and professional. An atrium space accomplishes these goals by taking away the programmatic bulk of administration, and giving it back to the student body. This atrium encourages unity between students. Separation between spaces occurs transparently through split levels and glass wallsenabling a sense of community throughout the school. Spaces for administration is compressed to the ground oorfacilitating the transition between the city outside and the realm of the student body above.

    Second PlaceLittle Rock, ArkansasSpring 2014

    Software: Rhino, Revit, Photoshop, Illustrator

  • Views out into the surrounding city is important. It encourages (within the students) a sense of connection to the world outside. Classrooms are directly adjacent to the innermost atrium, allowing for circulation to occur at the edge of the building. Access from one side of the atrium to the other occurs through three stairs. These stairs link opposing programs like classrooms and laboratories expediently.

    1/8

    Views out into the surrounding city is important. It encourages (within the students) a sense of connection to the world outside. Classrooms are directly adjacent to the innermost atrium, allowing for circulation to occur at the edge of the building. Access from one side of the atrium to the other occurs through three stairs. These stairs link opposing programs like classrooms and laboratories expediently.

    1/8 = 1-0 Model Photographs

  • The building is a post-tension concrete structure, enabling long spans, and minimizing the number of columns. A raised oor ventilation system heats and cools the building through geothermal wells (a useful HVAC strategy given the buildings close proximity to the Arkansas River). Here, the necessity of recreation in a high school is solved via a roof gardena place where students can relax, study, eat, and play sports.

    The spatial typology of an atrium allows cross ventilation, preventing overheating through night ush cooling. A curtain wall system of vertical transparent PV louvers lters lighting, controls climate, and enables views.

  • Revitalizing Eje Central

    Historic map of Mexico D.F. The line in red shows the studio site, the Eje Central, a streetThe Eje Central works well as a facilitator of movement that it has neglected the possibility for a stronger role as a place that could serve the needs of the community. In this team project we made the Eje a destination, a viable living environment, and a greater community amenity through increased density and enhanced public space, which can o er a variety of experiences and uses; not simply a street in and out of the centro.

    Study Abroad: Mexico D.F.Summer 2013

  • eje as a diverse living environment

    eje as a to place not a through place

    eje as a ball court

  • Terrace and Tower TypologyMuch in the way Pre-Columbian architecture used terraces and pyramids to emphasize monumentality and use, we used the terrace as a programed landscape with a series of towers to create a monumental street, not merely iconic buildings.Replicate the Mountain BasinMexico City sits within a mountain basin, as if the city belongs to a larger but de ned room. We used slabs to create a space within the city (the Eje in this case) - creating a room within, where the residents from the Eje and the adjacent communities can identify themselves with.Widen the StreetThe street activity along the Eje may already seem overwhelming even without the projected 100,000 people living in it. To provide adequate and comfortable space for the increased activity, we suggested giving the impression of a wider street by making the buildings closer to the street shorter and those further from the street taller.

  • This project is about borrowing, creating layers and transforming them, curious for what the outcome could be. Exploring the sites geography and trying to understand the use of curves and how they can respond to this site lead me to explore analogies for these curves: birds wing and a nishing net about to catch sh. After having the urban fabric, it became of interest how the building would a ect and interact with this - how they both could mediate. I used Piazza dellAn teatro della citt di Lucca as my originating device for the buildings. The piazza got stretched, cut, scaled down, scaled up, used as solid, used as void, collaged and decollaged. Analogies to the piazza also came into play: how can this piazza relate to a spoon, to di erent monuments? Things external to the Piazza dellAn teatro became landmarks, monuments, or places of ritual (church, baseball, swimming pool).This city has 7 neighborhoods - they have di erent themes: the high-rise, the linear park-fork, the medieval, the opera-market, the middle, the Copenhagen riverfront, and the labyrinth. The closer south, the shorter buildings are, and the closer north the taller they get for solar purposes.

    Mutation and RegenerationNYC Hunts Point BronxFall 2015

    Software: Rhino, Photoshop, Illustrator

  • the sh market

    the Copenhagen riverfront

  • Flat Pack FurnitureFurniture DesignFall 2015In this studio, we designed with the concept of building furniture out of cheap ma-terial, in this case, birch plywood sheets. These can be at packed, and assembled easily with no glue or extra materials; possibly be reproduced anytime with a CNC router. The table was done with 30x30 birch plywood and the chair with 60x60 birch plywood. Both using nesting and creating minimal waste. The shape of the chair came from the shape of the table, they both changed their shape and forms when nested in a sheet. To have enough space for the wood slats, and the rocking part of the chair changed in form from the table. It also has holes to make it a lighter structure and give it a fun cheese with holes look.The table is mainly designed for the space below the table. We always think about what is above the table, but the space below can be interesting as well.

    Software: RhinoCAM, Rhino, Illustrator, CNC Router.

  • The OhshedGoshen, ArkansasSpring 2016Members: Justin Tucker, Thomas Geeslin, Zack Hale, Kiara Luers, Katie Lynn, Alessandra Voss, Natalie Vitek, Virginia Singh.

  • In 12 days we built and designed this shed in a group of 8. Our client, artist George Dombek, provided us with Limestone from his hometown. Taking advantage of this, we used it as foundation in combination with cast-in-place concrete. This stone also became our landing and our entry. This shed is a double height space inside, with a second story that over looks to the barn, the re, and the double height space. The exterior of this shed is from a barn we dismantled; 60 year old oak wood. Most of the wood in this project is recycled from our last project (the bookshelves) or from construction sites that had scrap wood. The ooring and the columns were the only wood we bought. We used bypass structures, diagonal bracing where needed, and scarf joints as beams - all these were the choice because it allowed us much exibility as we built.

  • Rome Study Abroad Sketches

  • Mexico Study Abroad