Menjadi Murabbi Sukses

  • View
    168

  • Download
    3

Embed Size (px)

Text of Menjadi Murabbi Sukses

MENJADI MURABBI SUKSES

Tips dan Panduan Meeting MSK IKRAM NW 30 Januari 2011

PENGERTIAN MURABBIDaie yang membina dalam halaqah Multifunction: Qiyadah (pemimpin) Ustadz (guru) Walid (orang tua) Shohabah (sahabat)

SYARAT MURABBI1. Memiliki pengetahuan tentang Islam sebagai minhajul hayah khususnya menguasai kurikulum halaqah. 2. Mempunyai kemampuan membaca dan menulis huruf Arab. 3. Tidak merangkak-rangkak dalam membaca al-Quran. 4. Mempunyai management skills. 5. Memiliki kemampuan merespon dan menyelesaikan masalah. 6. Mampu menyampaikan idea dan pengetahuan kepada orang lain. 7. Mempunyai akhlak Islami khususnya akhlak murabbi.

TIPS PERSIAPAN SEORANG MURABBI

Alam ak! Nak k ena m ula bawak usrah k e? Cem ana nak prepare??!

1. LURUSKAN NIAT ANDA!(4:146) Kecuali orang-orang Yang bertaubat (dari perbuatan munafik itu) dan memperbaiki amalan mereka (yang salah), dan mereka pula berpegang teguh kepada (ugama) Allah, serta mengerjakan ugama mereka Dengan ikhlas kerana Allah, maka mereka Yang demikian itu ditempatkan bersamasama orang-orang Yang beriman (di Dalam Syurga); dan Allah akan memberikan orang-orang Yang beriman itu pahala Yang amat besar. o Ingin popular? o Ingin mendapat pengikut? o Ingin dipuji? o Kalau rasa x ikhlas, adakah perlu stop?

2. PREPARE BAHAN USRAH!Daie harus m em iliki argum en yang k uat untuk m endok ong m akna penyam paian yang ingin diutarak an dan harus m emperhatikan k esesuaian argum en dengan m ak na tersebut. Ia m emiliki k eluasan dalam m em ilih argum en sebab ayat-ayat Quran, hadith-hadith Rasul, sirah nabawiyyah yang harum dan sejarah Islam adalah argum en yang k uat yang daat digunak an untuk m enguatk an perbicaraan. (Mustafa Mahsyur) o Habit buruk : tak prepare o Rasa m acam dah power: spontan je! o Maybe m adu dah cuk up tsiqah k ot.. o Siapk anlah, walaupun sek ejap:o Dalil aqli dan naqli o Analogi/perumpamaan o Bahan humor

3. CATAT APA YANG DIBINCANG DENGAN MADUDan hendaklah ia rapi dalam segala urusannya (Mustafa Mahsyur)

o Catat apa yang dirancang untuk dibincangkan o Catat apa hasil setelah dibincangkan o Kenapa penting? Elak terlupa o Bila terlupa kena bincang di luar halaqah kurang efisyen

4. PERSIAPKAN FIZIKAL ANDA..!Sesungguhnya badanmu memiliki hak ke atas dirimu (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim) o Harus sihat dan segar ketika mengisi halaqah o Prepare combat kit! o Situasi tipikal:o Sibuk dengan pelbagai aktiviti peribadi dan harian, menjelang halaqah dah penat. Cari alasan untuk skip usrah! Tangguh atau cancel?

o Elakkan aktiviti yang memenatkan before halaqah. Kalau possible, tidur dan rehat secukupnya dahulu.

5. TINGKATKAN KEPERCAYAAN DIRI ANDA! J a n g a nl ah k a m u b e r s i k a p l e m a h d a n j a n g a n l a h k a m u b e r s e d i h h a t i , p a d a h a l k a m u l ah o r a n g ya n g p a l i n g t i n g g i ( d a r j a t n ya ) , j i k a k a m u o r a n g - o r a ng ya n g b e r i m a n (3:139) o K e pe rc a ya a n di ri ya ng ti ng gi da pa t m e nu tup k ek u ra ng an p e rs i ap an ya n g ti dak d i s e n ga j ak an . o B a g a i m an a?o Banyak mengingat kelebihan dan prestasi diri o Bayangkan hasil/k eber ja yaa n o Yakin diri lebih baik dari yang disangka o Yakin bantuan Allah kepada orang yang beriman

o K a l a u g u g u p t e n g a h - t en ga h p e n ya m p a i a n? ?o Yakin bahawa itu adalah godaan syaitan o Yakin bahawa orang yg di depan ada banyak kekurangan, bahkan lebih banyak dari kita! o Bayangkan mereka dengan hal-hal yang lucu:o o o o o B a yi ya n g c o m e l A n a k - a n a k ya n g m a n j a Re m a j a i d i o t Or a n g t u a c e r e w e t Ne n e k t u a ya n g r o n g a k

6. SIAPKAN BAHAN BACKUP..!Dan siapkanlah untuk menghadapi mereka dengan kekuatan apa sahaja yang kamu mampu (8:60) o Kenapa perlu ada bahan backup?o Harapkan semua hadir, tengok-tengok banyak x hadir o Time sembang before halaqah, rupanya ada masalah serius yang perlu diselesaikan segera o Tetiba rasa x sesuai bahan yang nak dibawa dengan keadaan semasa usrah situasi sedih/kecewa jamaie

7. TITIK BERATKAN SIMPANAN BAHAN TARBIYYAHBegitulah hendaknya seorang akh, ia selalu rapi dalam semua urusannya, di rumah, di tempat kerja dan pejabatnya serta semua urusannya (Mustafa Mahsyur) o Pernah rasa dah kehabisan bahan untuk bagi dalam usrah?o Penting untuk ada stok banyak

o Susun simpanan dengan baik, sort ikut kategori dalam hard disk bahan usrah, bahan daurah etc

TIPS MENINGKATKAN KREADIBILITI DAN KEWIBAWAAN MURABBI

Cemana nak jadi super murabbi ni?

1. TAMBAH PENGETAHUAN ANDA!Seorang daie harus mengetahui berbagai persoalan agama, kerana dia akan selalu menghadapi pelbagai soalan agama dan penafsiran/pendapat oleh para mutarabbi. Di samping itu dia perlu juga memiliki wawasan Islam, agar dapat memandang semua persoalan dengan pandangan Islam dan menimbangnya dengan kacamata Islam (Mustafa Mahsyur) o Mungkin pada awal halaqah, madu kagum dengan anda, tetapi lama kelamaan kekaguman hilang kerana ilmu anda tak bertambah! asyik ulang bahan yang sama je o Halaqah jadi monotone- bosan dan lari cari murabbi lain! o Banyakkan membaca, hadiri seminar, majlis ilmu etc.

2. TAMBAH PENGALAMAN ANDASesungguhnya telah berlalu sebelum kamu sunnah-sunnah Allah. Kerana itu berjalanlah di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan Rasul (3:137) o Semakin tinggi flying hours dalam halaqah, semakin berkesan membina mutarabbi. o Bagaimana? just do it! o Baca buku bagaimana membina halaqah, sering berdiskusi. o Dare to fail! o Makin banyak pengalaman, makin kurang gagal. Graf gagal vs time frame. o Akhirnya dapat PHD! (pakar halaqah dan dakwah)

3. JANGAN MALU UNTUK KATA TAK TAHUSesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh (33:72) o Takut menjerumuskan madu kepada pengetahuan yang salah especially dalam hal-hal agama. o Kalau cuba-cuba teka jawab, rupanya salah, madu kita akan tahu jugak satu hari nanti jatuhkan kreadibiliti- in the future akan ragu-ragu o Percayalah! Jika jawab dengan jujur kata tak tahu, madu akan bersimpati. Make sure cuba cari jawapan! Effort cari jawapan akan dihargai madu.

4. JANGAN TERLALU BANYAK BERGURAUJanganlah berbantah-bantah dengan saudaramu dan jangan bersenda gurau dengannya (hadith riwayat Tarmidzi)

o Murabbi adalah pejuang Islam, bukan pelawak! o Kurangkan bercanda/bergurau dalam dan luar halaqah. o Namun, jangan terlalu serius, jadi halaqah komando

5. HAFAL BEBERAPA AYAT/HADITH FEVERETKerananya, al-akh daie harus selalu bersemangat membekalkan diri dengan ilmunya, menghafal ayat-ayat Quran dan hadith Rasul semampunya, selalu menelaah sirah dan sejarah Islam. Di situ ia akan mendapatkan bekalan untuk membantu dakwahnya (Mustafa Mahsyur) o Teringin nampak kompeten kan? o Tak cukup masa kan nak hafal semua hadith? o Hafal ayat-ayat yang femes dan sering diungkap. o Madu mungkin anggap kita tahu semua, padahal tahu tiga empat je!

6. MANFAATKAN KELEBIHAN KHUSUS ANDA..dan Dia meninggikan darjat sebahagian kamu atas sebahagian yang lain untuk mengujimu tentang apa yang diberikan-Nya kepadamu.. (6:165) o Pandai o Pandai o Pandai o Pandai o Pandai o Pandai memasak? menyanyi? melukis? berpantun? berbadminton? ber-ebay?

7. JAGA BAU BADAN ANDARasulullah SAW menyukai wangian dan membenci bau yang tidak sedap (Imam al-Ghazali) o Pernah duduk dekat dengan orang yang badannya berbau? Apa perasaan anda? o Kalau jauh pun boleh bau, apatah lagi duduk dalam halaqah?? o Persepsi kepada anak usrah bahawa murabbi tidak menjaga kebersihan o Tanya pendapat ikhlas orang lain, orang lain yang lebih mengetahui daripada diri sendiri.

TIPS BERHUBUNGAN DENGAN MUTARABBI

Nak k ena buat apa dengan m utarabbi? Cem ana nak buat?

1. SENYUMLAH..!Rasulullah adalah orang yang paling banyak senyum dan tertawa di hadapan para sahabatnya kerana mengagumi perbicaraan mereka dan melibatkan dirinya dengan mereka (Imam al-Ghazali) o Ketika gembira atau sedih o Ketika bertenaga atau penat o Ketika siang atau malam o Semoga mudah untuk didekati

2. JIKA DIUNDANG MADU, HADIRLAHAndaikan aku diundang untuk menghadiri (jamuan) kikil (tulang tangan atau kaki), maka tentu aku mendatanginya dan andai dihadiahkan kepadaku kikil, tentu aku menerimanya (hadith riwayat Bukhari) o Hadirlah setiap jemputan anak usrah o Kalau tak cukup masa atas kekangan tertentu, hadirlah walau sekejap tunjuk muka o Kalau memang tak dapat hadir, minta maaf dengan bersungguh-sungguh dan cuba sedaya upaya next time.

3. SEMPATKAN DIRI UNTUK SAY HELLODemi zat yang diriku berada di tanganNya, kalian tidak masuk syurga sehingga kalian beriman dan kalian tidak beriman sehingga saling mencintai. Mahukah kalian aku beritahukan tentang amal perbuatan yang apabila kalian lakukan pasti akan saling mencintai? Para sahabat menjawab: Tentu wahai Rasulullah. Sebarkanlah salam di antara kalian. (hadith riwayat Muslim) o Gunakan kemajuan teknologi terkini untuk bagi salam: wall facebook, BBM, emel, SMS etc. o Tak perlu ada topik baru nak contact/beri salam. Kalau ada topik lagi baik. o Perlu tebalkan muka untuk contact madu terlebih dahulu. o Buat jadual say hello untuk hubungi madu setiap hari.

4. BERIKAN HADIAH KEPADA MADUHendaklah kalian saling memberi hadiah, pasti kalian akan saling mencintai (hadith riwayat al-Baihaqi) o Berikan hadiah kepada madu yang berprestasi tinggi dalam usrah, supaya menjadi penghargaan, dan motivasi kepada yang lain. o Hadiah berbentuk kasih sayang- beri kepada semua tanpa pilih kasih. o Berilah hadiah yang tahan lama, dapat dilihat bukan sekadar biskut/coklat yang habis dimakan.

5. ZIARAH KE RUMAH/BILIK/HALL MADUSiapa yang ingin dipanjangkan jejak pengaruhnya dan diluaskan rezekinya maka hendaklah ia menyambung kasih sayang (silaturrahim) (hadith riwayat Bukhari dan Muslim) o Mendekatkan diri dengan madu o