Click here to load reader

IMO CLASS 3 SAMPLE PAPER - PCMB Today, Books, CDs, · PDF fileMath period Eats ... IMO CLASS 3 SAMPLE PAPER Created Date: 8/8/2011 11:55:57 AM

  • View
    226

  • Download
    5

Embed Size (px)

Text of IMO CLASS 3 SAMPLE PAPER - PCMB Today, Books, CDs, · PDF fileMath period Eats ... IMO CLASS...

  • SAMPLEPAPER

  • 2

    SECTIONI :LOGICALREASONING

    1. What is thegreatestwholenumber youcanmakeusingall the followingdigits?3 5 1

    (A) 135 (B) 315 (C) 531 (D) 351

    2. TheTigersscoredmorepointsthantheDolphinsbutfewerpointsthantheEagles.Which team scored themostpoints ?(A) TheDolphins (B) TheEagles(C) TheTigers (D) BothTigersandDolphins

    3. Look at thegiven pattern : ? ? ?Which is themissing part ?

    (A) (B) (C) (D)

    4. Yesterdaywas Thursday.What day is tomorrow ?(A) Thursday (B) Friday (C) Saturday (D) Sunday

    5. LookatGauravstimeline.

    6A.M.7A.M.8A.M.9A.M. 10A.M. 11A.M.12P.M. 1P.M. 2P.M.3P.M.

    Goestoschool

    Mathperiod

    Eatslunch

    Comesbackhome

    Prayers

    WatchesT.V.

    What happensafter hecomes backhome ?

    (A) Gauravgoestoschool

    (B) Gauraveatslunch

    (C) Gauravwatchestelevision

    (D) Noneofthese

    6. Which number sentencematches the given picture ?(A) 4+5 (B) 54(C) 45 (D) 205

    7. Rohit has ` 200. Hebuys 2 toy cars and 3pencil `50` 25

    boxes.Howmuchmoney is leftwith him ?(A) `50 (B) `15(C) `25 (D) `100

    8. Which ball is the lightest in the given three figures ?(A) P

    Q

    S

    S

    R

    P

    Q(B) Q(C) R

    (D) S

  • 3

    9. Look at the givenVenn diagram.Stars

    BothBooksHowmanyare bothstars andbooks ?

    (A) 3(B) 4(C) 5(D) 6

    10. Look at thesenumbers : 57 86 71 76Which two numbers in the box have a sumof 143 ?(A) 86and76 (B) 71and76 (C) 57and86 (D) 57and76

    11. Which of the following figures is similar to the given figure ?

    (A) (B) (C) (D)

    12. In thegiven picturegridwhichof the followingoptionsdescribes thepositionof?

    (A) Topcentre(B) Topleft(C) Topright(D) Centreleft

    13.Which is the fourth object in thegiven series ?LastFirst

    (A) (B) (C) (D)

    14. Rahulneedsanewpencilandsomecrayons.Hecanchoosefromthepencilsandcrayonsasshowninthepicture.Howmanydifferentcombinationsof1penciland1 crayon is possible? Blue

    GreenRed

    (A) 2 (B) 3

    (C) 5 (D) 6

    15. The time shown here is ______minutes to 12O'clock.12 1

    234

    567891011(A) 7

    (B) 25(C) 15(D) 35

  • 4

    16. Piaput70plasticcupsinthefirststack,80plasticcupsin thesecondstack,and90plasticcupsinthethirdstack.Ifthispatterncontinues,howmanyplasticcupswillPia put in the fifth stack?(A) 100 (B) 108 (C) 106 (D) 110

    17.Which instrumentwould you use to check your body temperature ?

    (A)Clock

    (B)

    Thermometer

    (C)TapeMeasure

    (D)Weighingbalance

    18. Howhas this figure been transformed ?It has been ____.(A) Reflected (B) Rotated (C) Translated (D) Noneofthese

    19. There are _____ triangles in the given figure.(A) 8(B) 9(C) 10(D) 11

    20.Which line is the shortest ? 1

    2

    3

    4

    Line

    Line

    Line

    Line

    (A) 1(B) 2(C) 3(D) 4

    SECTIONII : MATHEMATICALREASONING

    21. The place valueof 8 in 9834 is _______.(A) 81 (B) 810 (C) 8100 (D) 81000

    22. Theweightof anapple isbestmeasured in ______(A) Inches (B) Millimetres (C) Litres (D) Grams

    23. If amonth ends on aWednesday, onwhatday does the nextmonth begin?(A) Thursday (B) Monday (C) Wednesday (D) Tuesday

    24.Which letter cannotbe folded in half so that its sidescoincide?

    (A)A (B)O (C)L (D)U

  • 5

    25.Which of the given shapes representsa triangle?

    (A) (B) (C) (D)

    26. 1 23 45 67 89 10111213141516171819202122232425 262728293031 32 33 34 35 36 37 38 39 40Pinkycrossesoutthenumbersshespeaksoutasshecountsby5(5,10,...).Nextshewillcrossoutalltheoddnumbersintheabovechart.Whichoneofthefollowingnumberswill sheNOT cross out ?(A) 20 (B) 23 (C) 35 (D) 28

    27.What is the missing number thatmakes the number sentence true ?? + 192 + 78 = 330

    (A) 60 (B) 70 (C) 58 (D) 59

    28. There is34 cup ofmilk in themeasuring cup as shown in the

    adjacentfigure.Sohapoured 14 cupofmilkoutofthemeasuringcup. Howmuchmilk is left ?

    (A)1cup4 (B)

    2cup4

    44cup

    34cup

    24cup

    14cup

    (C)3cup4 (D)

    4cup4

    29.What is the anotherway to represent 6,204 ?(A) 6+2+0+4 (B) 60+20+10+4(C) 600+200+100+4 (D) 6,000+200+4

    30. Pulkitishavingabirthdayparty.Hismothertoldhimthathecoulddivide30stickersamongthe3friendshehasinvited.IfPulkitgiveseachfriendthesamenumberofstickers,which picture shows howmany stickers each friendwill get ?

    (A) (B) (C) (D)

    31.What fraction of the given figure is shaded ?

    (A)12 (B)

    58

    (C)49 (D)

    59

    32.What is the digitmissing from the box??

    9 8 5 77 9 81 8 7 9

    (A) 6 (B) 8(C) 7 (D) 9

  • 6

    33. Iamgreaterthan260butlessthan290.Whenyouaddmyfirstandthirddigitsyouwill get 9.Which number am I ?(A) 277 (B) 257 (C) 279 (D) 269

    34.Which one of the following is true ?(A) 1049=100+49 (B) 6745=7000255(C) 8465=8000+400+56 (D) 5489=2000489

    35. Sashasawa3dimensionalfigure. It looked likeadice.Which figurecouldSashahave seen ?

    (A)Cylinder

    (B)Cone

    (C)Sphere

    (D)Cube

    36.Which is closest distance frompoint M to point N on the number line?(A) 5units (B) 8units M N

    0 15(C) 7units (D) 6units

    37.Who had the greatest number ofmarbles ?

    0612182430

    4236

    4854

    Jay Parth VanshRohit MohitRaghav

    Num

    bero

    fmarb les

    (A) Parth (B) Raghav (C) Mohit (D) Vansh

    38. Study the two given fractions.Which of the following is true?

    (A)4 412 6

    > (B)4 46 12

    > 412

    46

    (C)4 412 6

    = (D) Cantsay

    39. Howmanyoranges ( ) can balance theweight ofonecube ( )?(A) 8oranges

    0(B) 2oranges(C) 4oranges(D) 16oranges

  • 7

    40.Which signshould be placed in the blank ?(192 ___8) 12= 128

    (A) + (B) (C) (D)

    SECTIONIII : EVERYDAYMATHEMATICS

    41. Ritikhas30eggs.Hehas2emptyeggcartons that canhold12eggspercarton.Howmany eggs are leftwith him ?(A) 6 (B) 12 (C) 18 (D) 5

    42. Kirtiwants tobuydog treats forher5dogs.At the petstore shesees theboxesoftreatsshownbelow.WhichboxofdogtreatsshouldKirtibuysothateachofherdogs can receive an equalnumber of treatswithone treat left over ?

    (A)

    10DogTreats (B)

    17DogTreats (C)

    15DogTreats (D)

    26DogTreats

    43. Ashmitbought7kgofpinkpebbles,2kgofredpebblesand6kgofbluepebbles.Hemixed themandpacked themequally into5bags.Whatwas theweightof themixedpebbles in each bag?(A) 3kg (B) 15kg (C) 6kg (D) 9kg

    44.Misha has agarden having 5 plants. Each planthas 4 tomatoes.

    Whenshewaswatering thoseplants,shesaw7redtomatoesinall.Whatfractionof tomatoesare red?

    (A)520 (B)

    720 (C)

    62 (D)

    420

    45. Karancollectsstamps.Hisstampbookholds40stampsperpage.Ifhehascompletelyfilled6pages ofhisbook, find the total numberof stamps in hisbook?(A) 280 (B) 300 (C) 240 (D) 160

    46.Ms.X'sclasswentonanaturewalk.Theykeptarecordofallthethingstheysaw.Attheendoftheday,theyhadseenthirteendifferentkindsoftrees,twentyonekindsof flowers, seven rabbits, thirtytwo birds and twelve squirrels. What fraction ofrabbitsdid theclass seeon thewalk ?

    (A)785 (B)

    3285 (C)

    3485 (D)

    1385

  • 8

    47. RohanandArjunplayedabasketballgame.Theyscoredatotalof20baskets.IfArjunscored3 baskets, howmanybaskets didRohan score?(A) 3 (B) 5 (C) 17 (D) 9

    48. Asnail cancrawl 30 inches in 6minutes. If the snail crawlsat this speed inonedirection, how far, in inches,will it travel in 1minute ?(A) 240inches (B) 180inches (C) 36inches (D) 5inches

    49. Thereare11boysand19girlsinaclass.1boyand3girlsareabsentfromschooltoday. Howmany pupils arepresent ?(A) 22 (B) 26 (C) 28 (D) 30

    50. Ateacherand17elementarystudentswenttotheartmuseum. ARTMUSEUMADMISSIONPRICESAdults

    Students

    `6

    4`

    each

    each

    Thepricesof ticketsaregivenon thechart.Whatwas thetotal priceof the tickets?(A) `72 (B) `74(C) `84 (D) `82

    SPACEFORROUGHWORK

  • 1. (C) 2. (B) 3. (A) 4. (C) 5. (C) 6. (C) 7. (C)

    8. (C) 9. (B) 10. (C) 11. (A) 12. (C) 13. (B) 14. (D)

    15. (B) 16. (D) 17. (B) 18. (B) 19. (C) 20. (D) 21. (C)

    22. (D) 23. (A) 24. (C) 25. (D) 26. (D) 27. (A) 28. (B)

    29. (D) 30. (A) 31. (C) 32. (C) 33. (A) 34. (B) 35. (D)

    36. (B) 37. (C) 38. (B) 39. (B) 40. (C) 41. (A) 42. (D)

    43. (A) 44. (B) 45. (C) 46. (A) 47. (C) 48. (D) 49. (B)

    50. (B)

    ANSWER KEYS

    IMO CLASS 3 SAMPLE PAPERsample papersample paper_ANSWER KEYS

Search related