Click here to load reader

Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi

  • View
    716

  • Download
    3

Embed Size (px)

Text of Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi

  • 1. ~DIKTATURA KOMUNISTE NE RUSI~ ~Democracy is the road to socialism.~!

2. Karl Marx ishte ideologu i komunizmit.Ai e shikonte jeten si te pakuptimte per sa kohe ekzistonte lufta e klasave. Marksi vendosi te perdore termin komunizem.Sipas ti ky term nenkuptonte heqjen e prones private dhe riorganizimin e shoqerise ne baze te revolucionit te punetoreve. Ndryshe ai e mendonte komunizmin si vendosjen e rendit feudal. 3. Vladimir Ilic Uljanovi qe personi i pare i cili perkrahu idete Marksiste. Sipas Leninit polemika me emrin Diktature eshte bere nje justifikim per te abuzuar . Marksi ka pritur historine ndersa Lenini e beri ate ,keshtu jane cilesuar keta dy personazhe nga pamja nderkombetare. Marksi mendonte se historia e gjithe shoqerise eshte historia e luftes se klasave.Klasa punetore duhet te kete perparesi ne shoqeri-mendonte Marksi. Frymezuar nga keto ide ,Lenini filloi te udheheqe Partine Komuniste ne Rusi. 4. Pasi Revolucioni Bolshevik i udhehequr nga Partia Bolshevike triumfoi ,pushteti kaloi ne duart e sovjeteve dhe u shpall vendosja e Diktatures se Proletariatit. U morren masa per vendosjen e nje pushteti te forte,duke u bazuar ne leksionet Marksiste : U be nacionalizimi i prones private. U nenshkrua paqja e Briestit dhe Rusia doli nga lufta. U krijua Armata e Kuqe , e cila triumfoi gjate Luftes Civile 3 vjecare. Ne vitin 1922 u krijua BRSS. U krijuan institucionet e dhunes : Cheka. U ndalua pluralizmi politik mbeshtetur ne kete mesim Marxist: ~The meaning of peace is the absence of opposition.~ 5. Pas Luftes I Boterore dy qene llojet e diktaturave ,qe u shfaqen ne Evrope : diktatura e majte (Rusi) dhe diktatura e djathte (Gjermani dhe Itali). Te dy llojet e diktaturave jane antidemokratike dhe reaksionare dhe kane keto tipare te perbashketa: Diktaturat E DjathtaDikaturat E MajtaNatyre demagogjike kontradiktore Goditja e Demokracise Perdorimi i Dhunes Nxitja e burokracise Kulti i Individit Mbivleresimi i propagandes Agresiviteti 6. DIKTATURA E MAJTE Erdhi ne pushtet nepermjet revolucionit. E pruri ne pushtet levizja komuniste. Ndertoi nje regjim te ri socialist. Mbeshtetej tek fshatari dhe punetori. Qendroi afro nje shekull ne pushtet. Nisi gjenocidin klasor duke dhene denime sipas klasave qe individet i perkisnin.DIKTATURA E DJATHTE Erdhi ne pushtet nepermjet kompromisit. E pruri ne pushtet nacionalizmi shovinist. Ruajti regjimin kapitalist. Mbeshtetej ne shtresa te ndryshme te shoqerise. Qendroi pak vite ne pushtet. Nazistet kryen krime lufte duke zbatuar politiken antisemite ndaj cifuteve. 7. Para mbarimit te L.II.B ,Shkodra dhe rrethinat e saj u bene epiqendra e forcave antikomuniste.Ne Ivanaj dhe ne Bajze u krijua Beselidhja Antikomuniste me 27.Dhjetor.1944. Me 22 Janar 1945 ,kryengritesi Llesh Marashi dhe forcat e tij hyne ne Bajze dhe sulmuan Koplikun.Por nje dite me pas ai u arrestua dhe u denua me vdekja nga regjimi. Forcat antikomuniste krijuan organizata politike ilegale, ku vetem 3 prej tyre paten aktivitet te gjate: Organizata Nacional-Demokrate Organizata Bashkimi Kombetar Organizata Bashkimi Demokratik 8. Qe gjate luftes,PKSH-ja kishte premtuar se forma qeverisese e Shqiperise do te zgjidhje me referendum nga populli.Pas marrjes se pushtetit ajo ja caktoi kete detyre Asamblese Kushtetuese e cila me 11 janar 1946 e shpalli Shqiperine ,Republike Popullore. Per vendosjen e nje regjimi te forte diktatorial ,Enver Hoxha : Krijoi insitucionet e dhunes. Ndaloi veprimtarine e partive opozitare duke u mbeshtetur ne leksionet Marxiste ashtu sic edhe Lenini. Ndertoi nje sistem drejtesie te politizuar. Ekonomia e vendit morri karakter shteteror te centralizuar. Morri masa per industrializimin e vendit por qe i kapercenin fuqite financiare te vendit.Kjo solli varferi te tejskajshme dhe ulje te nivelit ekonomik. 9. Ne vitin 1985 ne krye te Partise Komuniste ne BS vjen Mihail Gorbacovi , i cili kreu nje sere reformash.Ai shpalli lirine e fjales dhe ristrukturimin e ekonomise. Ne vitin 1990 u hoq ligji i sistemit monopartiak dhe u vendos pluralizmi politik. Gorbacovi cliroi shoqerine ruse nga prangat e frikes. Ai ndaloi subvencionet shteterore per disa artikuj baze ne menyre qe te vepronte mekanizmi i tregut. Te gjitha Republikat e BS shpallen shkeputjen e tyre nga BRSS(BS) dhe me 17 dhjetor 1991 u shperbe perfundimisht BRSS. Kjo solli krijimin e KSHP ,i perbere nga ish-10 vende te ish-BS. 10. RENIA E KOMUNIZMITKarl Marx was right,communism works,but it is just that he had the wrong species.! ~Edward.D.Wilson~ 11. Tema e cila mu caktua per shqyrtim dhe analize ishte nje teme interesante,nje prej temave qe me kane pelqyer me shume ne Historine 8. Ishte nje udhetim i bukur ky kthim ne te shkuaren . Mesova jo vetem per regjimin komunist qe ka pasur nje shtet i fuqishem si Rusia por edhe per nenshtrimin qe populli shqiptar ka pasur ndaj ketij regjimi komunist. U ndjeva mire qe mesova te reja ne lidhje me historine dhe zanafillen e komunizmit. Sigurisht qe edhe kjo ka anen e saj pozitive : Qe te kuptoj te sotmen ,duhet te studjoj te shkuaren ,ne menyre qe te mos veproj negativisht si disa prej te pareve te mi! 12. Historia 8.fq.29-30-32-33-125-126-108-109 Botime:Albas Historia 12 Botime:Pegi fq:139-140-146-147 Historia 3. Botime:SHBLSH E RE fq43-44-46-187 Fotografi te gjetura ne GoogleImage http://www.brainyquote.com/quotes/authors/k/karl_marx.html http://www.pptpalooza.net/ http://www.explorerunivers.com/t1810-nazi-fashizmi-dhe-komunizmi http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Lenin

Search related