Nobel Prize Quiz

Embed Size (px)

Text of Nobel Prize Quiz

  • Nobel Prize Quiz

    Q-rious India Pvt Ltd. 1

  • Q1. From what invention did Alfred Nobel

    make his fortune?

    Q-rious India Pvt Ltd. 2

  • Answer

    Alfred Nobel invented

    the Dynamite.

    Q-rious India Pvt Ltd. 3

  • Q2. When was the first Nobel Prize awarded?

    A. 1895

    B. 1901

    C. 1969

    Q-rious India Pvt Ltd. 4

  • Answer : B

    1901 Physics - Wilhelm Rntgen - for X-Rays

    Chemistry - Jacobus H. van 't Hoff - for his work on rates of reaction, chemical equilibrium, and osmotic pressure.

    Medicine - Emil von Behring - for his work on serum therapy.

    Literature - Sully Prudhomme - French Poet and Philosopher

    Peace Shared by Henry Dunant, founder of the Red Cross, and Frdric Passy, a leading international pacifist of the time.

    Q-rious India Pvt Ltd. 5

  • Q3. Who selects the Nobel Laureates each

    year?

    A. The Nobel Prize Awarding Institutions

    B. The Nobel Foundation

    C. The King of Sweden

    Q-rious India Pvt Ltd. 6

  • Answer : A

    The Nobel Prize Awarding Institutions

    Q-rious India Pvt Ltd. 7

  • Q4. Why are the Nobel Prize Award

    Ceremonies on 10 December each year?

    A. It was Alfred Nobel's birthday.

    B. It was that day he got his patent for dynamite.

    C. It was the day that Alfred Nobel died.

    Q-rious India Pvt Ltd. 8

  • Answer : C

    The Nobel Prize Award Ceremonies are traditionally held on 10 December, the anniversary

    of Alfred Nobel's death.

    Q-rious India Pvt Ltd. 9

  • Q5. All the Nobel Prizes are awarded in

    Stockholm except one. Which one?

    A. The Nobel Peace Prize, which is awarded in Oslo, Norway.

    B. The Nobel Prize in Literature, which is awarded in Helsinki, Finland.

    C. The Nobel Prize in Chemistry, which is awarded in Copenhagen, Denmark.

    Q-rious India Pvt Ltd. 10

  • Answer : A

    Alfred Nobel's will states that the Nobel Peace Prize should be awarded in Oslo, Norway.

    Q-rious India Pvt Ltd. 11

  • Q6. Which family is the most successful when

    it comes to number of awarded Nobel Prizes?

    A. The Braggs

    B. The Curies

    C. The Einsteins

    Q-rious India Pvt Ltd. 12

  • Answer : B

    Marie and Pierre Curie were awarded the Nobel Prize in Physics in 1903. Marie was also awarded

    the Nobel Prize in Chemistry in 1911, and their

    daughter, Irne Joliot-Curie, was awarded the

    Nobel Prize in Chemistry in 1935.

    Q-rious India Pvt Ltd. 13

  • Q7. One organization has been awarded a

    Nobel Prize three times. Which one?

    A. Doctors without Borders (Mdecins Sans Frontires)

    B. Amnesty International

    C. International Committee of the Red Cross

    Q-rious India Pvt Ltd. 14

  • Answer : C

    International Committee of the Red Cross

    Q-rious India Pvt Ltd. 15

  • Q8. British Prime Minister Winston Churchill

    was awarded a Nobel Prize in 1953. In what

    prize category?

    Q-rious India Pvt Ltd. 16

  • Answer : Literature

    Winston Churchill was awarded the Nobel Prize in Literature in 1953.

    Q-rious India Pvt Ltd. 17

  • Q9. How many of the Nobel Laureates are

    women?

    A. 43

    B. 68

    C. 100

    Q-rious India Pvt Ltd. 18

  • Answer : A

    43 women have been awarded the Nobel Prize.

    Q-rious India Pvt Ltd. 19

  • Q10. Which prominent public figure was never

    awarded a Nobel Peace Prize?

    A. Mahatma Gandhi

    B. Nelson Mandela

    C. Martin Luther King

    Q-rious India Pvt Ltd. 20

  • Answer : A

    Mahatma Gandhi was never awarded the Nobel Peace Prize.

    Q-rious India Pvt Ltd. 21

  • Thank You !!

    Q-rious India Pvt Ltd. 22