1
UDO goed op dreef VOETBAL n Zowel Vv Oegstgeest als Vv UDO wonnen dit week- end hun uitwedstrijd respectievelijk bij KSD-Marine en Was- senaar. UDO deed dit overtuigend met 0-3 en Oegstgeest met maar liefst 0-13. Oegstgeest heeft hiermee haar eerste plek in de ranglijst nog verder verzekerd en UDO stijgt twee plekken van 11 naar 9. Een prima weekend dus voor beide eerste teams van de beoogde fusie-verenigingen. Trainer Nikivor van Rijn van UDO miste deze wedstrijd een groot aan- tal basisspelers. De thuiswedstrijd eerder dit seizoen won Wassenaar nog met 2-3. Dit was voor Van Rijn om het spelsysteem te wijzigen in 4-4-2. Dit en de grote inzet van de spelers leidde tot een wedstrijd waarin UDO bij vlagen zeer goed voetbal liet zien. Aanvaller Patrick Vergeer was de- gene die door een oplettende actie UDO op de 0-1 voorsprong bracht (25e minuut). Nadat hij in de aan- val eerder al onderuit was gehaald, wist hij door zich goed op te stellen een terugspeelbal van de tegen- stander te onderscheppen en die vervolgens af te ronden. Dit was een juiste afspiegeling van de krachts- verhoudingen tot nu toe. Bij UDO was de spoeling dun. Kubi- lay Isik viel tijdens de warming up als gevolg van een blessure al uit. Martijn Teunissen, een A-junior, die overigens een zeer goede wedstrijd speelde, stond al vanaf het begin in de basis. Rutger Hoogkamer kwam tijdens de wedstrijd richting Was- senaar-UDO, maar hij had in UDO 2 al een helft gespeeld. Rutger Hoog- kamer zou later Koen du Maine ver- vangen. Hij wist al snel de stand op 0-2 te brengen. Patrick Vergeer wist via een vrije trap bijna opnieuw tot scoren te komen. Helaas scheerde de bal net over de lat. Het bij tijd en wijle goede spel van UDO resulteerde in een overwicht dat zelfs nog tot een derde doel- punt leidde. Rutger Hoogkamer zette ongeveer een kwartier voor het einde de 0-3 op het scorebord. Deze winstpartij is een goede reme- die om de mindere prestatie van de vorige wedstrijd te vergeten en verder omhoog te kijken. Als UDO blijft presteren is een plek in het linker rijtje meer dan realistisch en gerechtvaardigd. Doelpuntenmachine VV Oegstgeest draaide zaterdag op volle toeren VOETBAL n Zaterdag scoorde Oegstgeest er weer lustig op los, dit keer tegen KSD-Marine in Den Haag. In een wedstrijd waar- in de tegenstander onmachtig was om het Oegstgeest moei- lijk te maken werd met een monsterscore gewonnen. Op het gezellige sportpark van KSD- Marine werd bij heerlijk weer een wedstrijd gespeeld die nooit een wedstrijd werd. De overmacht van Oegstgeest was zo groot dat de te- genstander er niet aan te pas kwam. Al na tien minuten opende Steven Apcar met een kopbal de score. Op het goede en snelle combinatie- voetbal van Oegstgeest hadden de KSD-Marine spelers geen antwoord. Adil Harfaoui bediende met goede passes vanaf het middenveld de spitsen van Oegstgeest en die ston- den op scherp en pakten allemaal hun doelpuntje mee. Zo eindigde de eerste helft met een 0 - 7 voor- sprong voor Oegstgeest. Na de rust ging Oegstgeest door met scoren, binnen vijf minuten stond het 0 - 9. Oegstgeest trainer Huig Jan Heeringa wisselde drie spelers. Nu kwam ook Oegstgeest- topscoorder Danny Wenink in het veld, die door werkzaamheden la- ter aanwezig was. Een half uur voor tijd viel keeper Lucas van der Meij geblesseerd uit. Omdat Heeringa al drie keer gewisseld had moest een speler op doel. Verdediger Robin Noord nam plaats tussen de palen en hield bij de weinige keren dat hij in actie moest komen de nul. Deze middag was er nog een an- dere wedstrijd aan de gang onder de spelers van Oegstgeest, namelijk wie in deze wedstrijd de meeste doelpunten zou maken. Rens van Klaveren en Danny Wenink gingen naast elkaar op het doel af en met wat onderling geduw en getrek was het Van Klaveren die doelpunt nummer 10 op zijn naam mocht schrijven. Het slotakkoord was van Wenink die vanuit een penalty de eindstand bepaalde op de monster- score van 0 - 13. Doelpuntenmakers van deze wed- strijd waren Steven Apcar 10e mi- nuut, Lennard Leeuwenburg 20e minuut, Robin Noort 50e minuut, Danny Wenink 80e minuut, Bob den Hollander 15e, 25e, 48e, en 51e minuut, Rens van Klaveren 30e, 40e, 42e, 55e en 61e minuut. Oegstgeest gaat met 43 punten uit 16 wedstrijden aan kop, op korte afstand gevolgd door Blauw-Zwart en Van Nispen, die ook steeds hun wedstrijden weten te winnen. 77e Noteboomtoernooi in zalen Corpus SCHAKEN n Ook in 2017 organi- seert het Leidsch Schaakgenoot- schap (LSG) het vertrouwde weekendtoernooi met zes ron- den Zwitsers, het ‘Open’ toer- nooi. Het 77e Noteboomtoernooi begint op vrijdag 24 februari. Locatie is opnieuw de fraaie conferentiezaal van museum Corpus. Nieuw is dat er in het dit toernooi ook het ‘Note- boom light’ gespeeld kan worden, met een knipoog naar het verleden. Naast het bekende 6-rondig toer- nooi in drie groepen (A,B,C) wor- den er dit jaar 4-kampen aangebo- den: drie partijen in drie dagen. De 4-kampen zijn alleen toegankelijk voor senioren (50+) en worden in- gedeeld op speelsterkte. Dit jaar is topschaker Anish Giri aanwezig Tijdens het toernooi wordt er 1.40 uur gerekend voor een hele partij plus tien seconden per zet vanaf zet één. CLUBPRIJS Ieder jaar looft de organisatie ook een clubprijs uit. Hiervoor moet een club met minimaal vier deelne- mers meedoen. De vier beste scores worden bij elkaar opgeteld. Vorig jaar won schaakclub Oegstgeest ‘80 (vanwege het sluiten van De Rode Leeuw spelend in Denksportcen- trum Leiden) clubprijs. Ook dit jaar is de club weer van de partij. TOPSCHAKER Bijzonder is dit jaar de aanwezig- heid van topschaker Anish Giri. op zaterdagavond houdt hij vanaf 19.00 een simultaanoptreden op dertig borden. Tien daarvan zijn voor jeugdspelers (tot en met 18 jaar). Zij betalen niets. De twintig senioren betalen twintig euro voor hun stoeltje. Naast de deelnemers maakt Stichting Topsport Leiden deze simultaan mogelijk. Behalve in een simultaan spelen is het mogelijk om Giri uit te dagen voor een snelschaakpartij, na af- loop van de simultaan (vanaf onge- veer 22.00 uur). Speeltempo is drie minuten tegen twee voor Anish. Verder signeert Anish enkele exem- plaren van zijn boeken: My Junior Years in 20 games, en After Magnus. “Sommige mensen denken dat het makkelijk is om remise te maken tegen Anish - ik daag ze graag uit om het eens te proberen! Zaterdag 25 februari, aanvang 19.00 uur, in de lounge naast de speelzaal,” aldus Rudy van Wessel van de organisatie. Meer informatie op www.lsg-leiden. nl/noteboom. Fiks maatje te klein voor kampioen Die Haghe KORFBAL n Het is Fiks niet gelukt om in Den Haag voor een stunt te zorgen tegen de vroegtijdig kampioen van de overgangs- klasse Die Haghe. Na afloop was het 24-20 in het voordeel van de thuisploeg. De marge van de uitslag doet ver- moeden dat er wellicht een span- nend treffen is afgewerkt. Het is echter niet de waarheid. Na 14 minuten stond er een voordelige stand van 10-1 op het scorebord. Dit getuigt van suprematie van de kam- pioen. De aanvalsopbouw en pas- sing waren bij Fiks ronduit zwak. Het was statisch en voorspelbaar. Geen wonder dat de gretige verde- diging van de thuisploeg het ritme van Fiks permanent verstoorde. “Ik miste zelfvertrouwen en weinig ge- loof in de schotvaardigheid. Kort- om, een slechte wedstrijd van onze zijde”, stelde Rick Nell na afloop over zijn team. Hij beaamde dat er veerkracht in de ploeg zat, maar vertelde erbij dat de achterstand te groot was om deze te repareren. Zeker tegen een ploeg als Die Haghe die de wedstrijd domineerde en op beslissende momenten uitliep. Pas na 10-2 leek Fiks te kunnen vol- gen en aanvallend scherper te wor- den. Door inzetten van Dominique van Welzen (5x scorend), Kevin Vreeken, Roy Vreeken, Jan Anholts (allen 4 treffers) en Dionne Blangé kwam Fiks op een ruststand van 13- 8. Op zich geen onoverkomelijke hindernis met nog een tweede helft te gaan. Echter wel tegen een ploeg als Die Haghe, dat af en toe laconiek speelde. Op beslissende momenten etaleerde de Haagse formatie met goed aanvalsspel suprematie. Op 20-10 was het definitief gedaan met de ambities van Fiks. De thuisploeg geloofde het wel. Op veerkracht kwam Fiks nog aardig terug en gaf de nederlaag een dragelijk aanzien (24-20). Lianne Anholts en Ilse Haze- kamp scoorden ook voor Fiks. Fiks 2 gaat de doelstelling om zon- der puntenverlies de competitie te besluiten, waarschijnlijk halen. Ook Pernix 3 werd aan de zegekar gebonden. Nog één wedstrijd en het doel is bereikt. Martijn Theunissen (JO-19) speelde een prima wedstrijd. | Foto lichtenbeldfoto.nl Vorig jaar won schaakclub Oegstgeest ‘80 de clubprijs. Op de foto vlnr Fred Slingerland, Duleen van Gunsteren en Ed Wagemans. | Foto PR 19 WOENSDAG 22 FEBRUARI 2017 OEGSTGEESTER COURANT sport Lennard Leeuwenburg heeft zijn doelpunt gemaakt. | Foto Leo van den Broek

Citation preview

Page 1: UDO goed op dreef - Leidsch Schaakgenootschap...UDO goed op dreef VOETBAL n Zowel Vv Oegstgeest als Vv UDO wonnen dit week-end hun uitwedstrijd respectievelijk bij KSD-Marine en Was-senaar

UDO goed op dreefVOETBAL n Zowel Vv Oegstgeest als Vv UDO wonnen dit week-end hun uitwedstrijd respectievelijk bij KSD-Marine en Was-senaar. UDO deed dit overtuigend met 0-3 en Oegstgeest met maar liefst 0-13. Oegstgeest heeft hiermee haar eerste plek in de ranglijst nog verder verzekerd en UDO stijgt twee plekken van 11 naar 9. Een prima weekend dus voor beide eerste teams van de beoogde fusie-verenigingen.Trainer Nikivor van Rijn van UDO miste deze wedstrijd een groot aan-tal basisspelers. De thuiswedstrijd eerder dit seizoen won Wassenaar nog met 2-3. Dit was voor Van Rijn om het spelsysteem te wijzigen in 4-4-2. Dit en de grote inzet van de spelers leidde tot een wedstrijd waarin UDO bij vlagen zeer goed voetbal liet zien.Aanvaller Patrick Vergeer was de-gene die door een oplettende actie UDO op de 0-1 voorsprong bracht (25e minuut). Nadat hij in de aan-

val eerder al onderuit was gehaald, wist hij door zich goed op te stellen een terugspeelbal van de tegen-stander te onderscheppen en die vervolgens af te ronden. Dit was een juiste afspiegeling van de krachts-verhoudingen tot nu toe.Bij UDO was de spoeling dun. Kubi-lay Isik viel tijdens de warming up als gevolg van een blessure al uit. Martijn Teunissen, een A-junior, die overigens een zeer goede wedstrijd speelde, stond al vanaf het begin in de basis. Rutger Hoogkamer kwam

tijdens de wedstrijd richting Was-senaar-UDO, maar hij had in UDO 2 al een helft gespeeld. Rutger Hoog-kamer zou later Koen du Maine ver-vangen. Hij wist al snel de stand op 0-2 te brengen. Patrick Vergeer wist via een vrije trap bijna opnieuw tot scoren te komen. Helaas scheerde de bal net over de lat. Het bij tijd en wijle goede spel van UDO resulteerde in een overwicht dat zelfs nog tot een derde doel-punt leidde. Rutger Hoogkamer zette ongeveer een kwartier voor het einde de 0-3 op het scorebord.Deze winstpartij is een goede reme-die om de mindere prestatie van de vorige wedstrijd te vergeten en verder omhoog te kijken. Als UDO blijft presteren is een plek in het linker rijtje meer dan realistisch en gerechtvaardigd.

Doelpuntenmachine VV Oegstgeest draaide zaterdag op volle toerenVOETBAL n Zaterdag scoorde Oegstgeest er weer lustig op los, dit keer tegen KSD-Marine in Den Haag. In een wedstrijd waar-in de tegenstander onmachtig was om het Oegstgeest moei-lijk te maken werd met een monsterscore gewonnen.

Op het gezellige sportpark van KSD-Marine werd bij heerlijk weer een wedstrijd gespeeld die nooit een wedstrijd werd. De overmacht van Oegstgeest was zo groot dat de te-genstander er niet aan te pas kwam. Al na tien minuten opende Steven Apcar met een kopbal de score. Op het goede en snelle combinatie-voetbal van Oegstgeest hadden de KSD-Marine spelers geen antwoord. Adil Harfaoui bediende met goede passes vanaf het middenveld de spitsen van Oegstgeest en die ston-den op scherp en pakten allemaal hun doelpuntje mee. Zo eindigde de eerste helft met een 0 - 7 voor-sprong voor Oegstgeest.Na de rust ging Oegstgeest door met scoren, binnen vijf minuten stond het 0 - 9. Oegstgeest trainer Huig Jan Heeringa wisselde drie spelers. Nu kwam ook Oegstgeest-topscoorder Danny Wenink in het veld, die door werkzaamheden la-ter aanwezig was. Een half uur voor tijd viel keeper Lucas van der Meij geblesseerd uit. Omdat Heeringa al drie keer gewisseld had moest een speler op doel. Verdediger Robin Noord nam plaats tussen de palen

en hield bij de weinige keren dat hij in actie moest komen de nul. Deze middag was er nog een an-dere wedstrijd aan de gang onder de spelers van Oegstgeest, namelijk wie in deze wedstrijd de meeste doelpunten zou maken. Rens van Klaveren en Danny Wenink gingen naast elkaar op het doel af en met wat onderling geduw en getrek was het Van Klaveren die doelpunt nummer 10 op zijn naam mocht

schrijven. Het slotakkoord was van Wenink die vanuit een penalty de eindstand bepaalde op de monster-score van 0 - 13.Doelpuntenmakers van deze wed-strijd waren Steven Apcar 10e mi-nuut, Lennard Leeuwenburg 20e minuut, Robin Noort 50e minuut, Danny Wenink 80e minuut, Bob den Hollander 15e, 25e, 48e, en 51e minuut, Rens van Klaveren 30e, 40e, 42e, 55e en 61e minuut.Oegstgeest gaat met 43 punten uit 16 wedstrijden aan kop, op korte afstand gevolgd door Blauw-Zwart en Van Nispen, die ook steeds hun wedstrijden weten te winnen.

77e Noteboomtoernooi in zalen CorpusSCHAKEN n Ook in 2017 organi-seert het Leidsch Schaakgenoot-schap (LSG) het vertrouwde weekendtoernooi met zes ron-den Zwitsers, het ‘Open’ toer-nooi. Het 77e Noteboomtoernooi begint op vrijdag 24 februari. Locatie is opnieuw de fraaie conferentiezaal van museum Corpus. Nieuw is dat er in het dit toernooi ook het ‘Note-boom light’ gespeeld kan worden, met een knipoog naar het verleden. Naast het bekende 6-rondig toer-nooi in drie groepen (A,B,C) wor-den er dit jaar 4-kampen aangebo-den: drie partijen in drie dagen. De 4-kampen zijn alleen toegankelijk voor senioren (50+) en worden in-gedeeld op speelsterkte.

Dit jaar is topschaker Anish Giri aanwezig

Tijdens het toernooi wordt er 1.40 uur gerekend voor een hele partij plus tien seconden per zet vanaf zet één. CLUBPRIJSIeder jaar looft de organisatie ook een clubprijs uit. Hiervoor moet een club met minimaal vier deelne-mers meedoen. De vier beste scores

worden bij elkaar opgeteld. Vorig jaar won schaakclub Oegstgeest ‘80 (vanwege het sluiten van De Rode Leeuw spelend in Denksportcen-trum Leiden) clubprijs. Ook dit jaar is de club weer van de partij. TOPSCHAKERBijzonder is dit jaar de aanwezig-heid van topschaker Anish Giri. op zaterdagavond houdt hij vanaf 19.00 een simultaanoptreden op dertig borden. Tien daarvan zijn voor jeugdspelers (tot en met 18 jaar). Zij betalen niets. De twintig senioren betalen twintig euro voor hun stoeltje. Naast de deelnemers maakt Stichting Topsport Leiden deze simultaan mogelijk. Behalve in een simultaan spelen is het mogelijk om Giri uit te dagen voor een snelschaakpartij, na af-loop van de simultaan (vanaf onge-veer 22.00 uur). Speeltempo is drie minuten tegen twee voor Anish.Verder signeert Anish enkele exem-plaren van zijn boeken: My Junior Years in 20 games, en After Magnus.

“Sommige mensen denken dat het makkelijk is om remise te maken tegen Anish - ik daag ze graag uit om het eens te proberen! Zaterdag 25 februari, aanvang 19.00 uur, in de lounge naast de speelzaal,” aldus Rudy van Wessel van de organisatie.Meer informatie op www.lsg-leiden.nl/noteboom.

Fiks maatje te klein voor kampioen Die HagheKORFBAL n Het is Fiks niet gelukt om in Den Haag voor een stunt te zorgen tegen de vroegtijdig kampioen van de overgangs-klasse Die Haghe. Na afloop was het 24-20 in het voordeel van de thuisploeg.De marge van de uitslag doet ver-moeden dat er wellicht een span-nend treffen is afgewerkt. Het is echter niet de waarheid. Na 14 minuten stond er een voordelige stand van 10-1 op het scorebord. Dit getuigt van suprematie van de kam-pioen. De aanvalsopbouw en pas-sing waren bij Fiks ronduit zwak. Het was statisch en voorspelbaar. Geen wonder dat de gretige verde-diging van de thuisploeg het ritme van Fiks permanent verstoorde. “Ik miste zelfvertrouwen en weinig ge-loof in de schotvaardigheid. Kort-om, een slechte wedstrijd van onze zijde”, stelde Rick Nell na afloop over zijn team. Hij beaamde dat er veerkracht in de ploeg zat, maar vertelde erbij dat de achterstand te groot was om deze te repareren. Zeker tegen een ploeg als Die Haghe die de wedstrijd domineerde en op

beslissende momenten uitliep. Pas na 10-2 leek Fiks te kunnen vol-gen en aanvallend scherper te wor-den. Door inzetten van Dominique van Welzen (5x scorend), Kevin Vreeken, Roy Vreeken, Jan Anholts (allen 4 treffers) en Dionne Blangé kwam Fiks op een ruststand van 13-8. Op zich geen onoverkomelijke hindernis met nog een tweede helft te gaan. Echter wel tegen een ploeg als Die Haghe, dat af en toe laconiek speelde. Op beslissende momenten etaleerde de Haagse formatie met goed aanvalsspel suprematie. Op 20-10 was het definitief gedaan met de ambities van Fiks. De thuisploeg geloofde het wel. Op veerkracht kwam Fiks nog aardig terug en gaf de nederlaag een dragelijk aanzien (24-20). Lianne Anholts en Ilse Haze-kamp scoorden ook voor Fiks. Fiks 2 gaat de doelstelling om zon-der puntenverlies de competitie te besluiten, waarschijnlijk halen. Ook Pernix 3 werd aan de zegekar gebonden. Nog één wedstrijd en het doel is bereikt.

Martijn Theunissen (JO-19) speelde een prima wedstrijd. | Foto lichtenbeldfoto.nl

Vorig jaar won schaakclub Oegstgeest ‘80 de clubprijs. Op de foto vlnr Fred Slingerland, Duleen van Gunsteren en Ed Wagemans. | Foto PR