Trasncript Kuching Docx

  • View
    239

  • Download
    0

Embed Size (px)

Text of Trasncript Kuching Docx

  • 7/24/2019 Trasncript Kuching Docx

    1/42

    ************************Introduction skipped**********************

    Lim: Saya mulakan dengan perbincangan tadi tentang pandangan tuan-

    tuan dan puan-puan berkaitan dengan masyarakat setempattentang sukan dengan lebih tepat. Kali ini saya nak bertanya pula

    pandangan tuan-tuan dan puan-puan ataupun berkaitan dengan diri

    tuan-tuan dan puan-puan sebab kita nak tahu tentng kegiatan

    sukan yang dilakukan oleh kalangan masyarakat di kawasan

    Kuching. Jadi tuan-tuan dan puan-puan mewakili penduduk di

    kawasan Kuching dan kita telah pun mengadakan pungutan data

    melalui soal selidik melihatkan hampir 1-! orang yang kita

    dapat. "an sekarang anda ialah kumpulan yang terpilih untuk

    mewakili penduduk Kuching dan kita adakan pungutan data nak

    tahu ketepatan data yang kita pungut. #k$ tentang diri tuan-tuan

    dan puan-puan$ saya nak bertanya berkaitan dengan apa yang

    tuan-tuan tulis tadi iaitu: pertama$ adakah tuan-tuan dan puan-puan

    terlibat dengan akti%iti sukan. Itu$ soalan pertama. "an kedua$

    kalau terlibat$ apakah akti%iti sukan yang tuan-tuan dan puan-puan

    lakukan$ sukan rekreasi&sukan '(ikal yang tuan-tuan dan puan-puan

    sendiri lakukan: di mana$ contohnya$ dan berapa lama apabila tuan-

    tuan dan puan-puan bersukan: mengambil masa berapa lama

    bersukan$ tempohnya$ kemudian berapa kerap tuan-tuan dan puan-

    puan bersukan dalam masa seminggu dan sebagainya: dan

    kebiasaannya anda melakukan akti%iti tersebut dengan siapa$

    dengan siapa melakukannya: dengan kawan) dengan sendiri) "an

    sebagainya. uan-tuan dan puan-puan yang sediakan +awapan dan

    saya kira saya nak bagi peluang kepada semua untuk men+awab.

    Jadi$ silakan. Siapa nak mula dahulu)

    ,urliati: Saya mulakan dahulu

    Lim: a$ n ,urliati

    ,urliati: Saya sebagai +urulatih robik. /emang minat dalam robik dalam 10

    tahun camtulah terlibat dalam robik dan kalau itu kita buat dalam

    tiap-tiap malam$ Isnin hingga Jumaat dekat robik punya studio dari

    +am .2 hingga 3. malam.

    Lim: Setiap malam)

    ,urliati: Isnin hingga Jumaat memang kita buat robiklah itu bersama dengan

    instructor$ 4ikgu #sman yang terkenal. Kalau bersempat +uga$ ikut

    +uga keadaan kalau tidak cukup masa$ kalau untuk kesihatan satu

    minggu adalah sekalilah. Kalau tidak buat di studio$ kita buat dekat

    aman Sahabat$ dekat dengan +alan besar dan satu lagi di ustaka

    ,egeri. 5greement dia situ memang tiap-tiap petang$ tak kira hu+an$

  • 7/24/2019 Trasncript Kuching Docx

    2/42

    tak kira$ 4uma diorang akan buat pada hari besar$ hari raya$ hari

    cuti. Itu$ dia orang buat.

    Lim: 6ersama kawan atau tidak)

    ,urliati: 6ersama dengam +amlah. "an kami +uga pernah mewakili Sarawak

    +ugalh untuk robik. /emang bersama kawan$ dengan suamilah

    dengan instructor +uga.

    Lim: #k$ terima kasih. eruskan. Siapa. eruskan$ teruskan

    7asarudin: Saya 8n 7asarudin 7+ /at selaku engerusi kelab sukan$ kelab

    sukan komuniti 6etong ,K. endekata saya semen+ak ditubuhkan

    kelab sukan ini pada !0$ ditubuhkan di bawah Jabatan 6elia dan

    Sukan sebab itulah saya memegang +awatan tersebut sehingga

    sekarang. "an$ +uga +awatan-+awatan yang saya pegang selain kelab

    sukan$ saya merupakan engerusi kelab Sukan /alaysia Sdn 6hd$dan +uga engerusi /as+id kawasan kampong$ engerusi Seberkas

    kuching dan penglibatan saya banyak melebihi kepada kelab sukan

    komuniti awam$ iaitu di bawah Jabatan 6elia dan Sukan. 6anyak

    akti%iti yang kami an+urkan !0 sehingga sekarang$ masih +uga

    bersama dengan pegawai-pegawai permerhati untuk buat

    perancangan dengan ker+asama Jabatan 6elia mewakili arlimen

    Stampin. 9ntuk kelab sukan itu$ akti%iti kebanyakannya Jabatan

    6elia$ kebanyakannya melibatkan Sukan 1 /alaysia$ macam-macam

    sukan serntak sekali. "an$ saya sendiri +uga melibatkan diri. ada

    !11$ ilihan aya !11$ melibatkan 1 ; tenaga ahli-ahli kelabuntuk membuat akti%itilah terutama sekali untuk menyokong

    akti%iti dibuat oleh kera+aan untuk masyarakat-masyarakat

    setempat.

    Lim: 6iasanya$ di mana dilakukan akti%iti)

    7asarudin: ang kita buat itu$ kebanyakannya di kawasan "9, 6atu "anau

    melibatkan seramai hampir !! buah kampung "9, 6atu "anau

    yang kita buat. elaksanaan yang kita buat itu ker+asama dengan

    Jabatan 6elia dan Sukan ber+alan dengan lancarlah

    Lim: So$ sambutan masyarakat setempat)

    7asarudin: Sambutan masyarakat berbilang kaum amat mengalakkan tetapi

    semen+ak diambil alih oleh 6 "ato Sabri 4hik$ +adi pembuatan

    ataupun penyaluran untuk progam$ untuk kelab-kelab itu kurang.

    Jadi dari 1 minister ke 1 minister lain punya diorang cara. Jadi

    perutukan daripada "S 5(alina yang bermula menubuhkan kelab

    itu$ alhamdullilah diorang cakap memang)?)? lawan antara kampung ke kampung >)?.

    Lim: "alam seminggu$ berapa kali ya)

    Suraya: 2 kali

    Lim: Sekali bersukan itu$ agak-agak berapa lama$ berapa +am)

    Suraya: B +am- A +am

    Lim: #h$ B hingga A ham. 8ndurance$ ketahanan$ B-A +am.#k biasanya

    bermain dengan dengan kawan-kawan atau keluaga itu sendiri.

    Suraya: keluarga sekali dengan kawan-kawan sekali.

    Lim: #h. #k. erima kasih. eruskan.

    7ami(a: Sya ,ur 7ami(a dan akti%iti yang saya buat adalah >)?

    dengan akti%iti bola sepak.

    Lim: 6ola sepak$ @utsal sama)

    7ami(a: Jadi dalam masa setahun mungkin sekali.. lepas itu.. akti%iti

    seperti +ogging

  • 7/24/2019 Trasncript Kuching Docx

    4/42

    Lim: 5kti%iti pelbagai ini.

    7ami(a: /ungkin dalam seminggu itu$ satu akti%iti>)? tetapi akti%iti pada

    Sabtu dan 5had macam itu.

    Lim: 7ampir setiap hari berakti%iti nih)

    7ami(a: "alam seminggu itu$ 2 kali lah

    Lim: 2 kali.

    7ami(a: 2 kali

    Lim: elbagai penglibatan dalam akti%iti sukan macan-macam nih

    7ami(a: a

    Lim: )?

    pertandingan @utsal >)? telah melibatkan bangsa-bangsa /elayu$

    4ina pun ada.

    Lim: Ini. 4ikgu eoh

    eoh: Saya buat rekreasi. englibatan saya se+ak di waktu sekolah$ saya

    mula dengan bola sepak. "alam pasukan bola sepak selalu saya

    seorang yang lain daripada yang lain. #k. Itu ialah bola sepak. Sayamain bola sepak sehingga umur ! tahun. Kemudian bila saya

    pindah balik ke Kuching untuk bertugas baru saya tinggalkan bola

    sepak sebab saya tiada kawan. "ulu ada kawan$ sekarang tiada

    kawan. Saya masuk satu sukan$ ! sukan lain$ bola keran+ang dan

    tenis sehingga hari ini. 7ari ini saya masih main tenis. 6ola

    keran+nag saya tinggalkan kerana terlalu cergas dan terlalu cepat

    untuk orang macam saya nih. englibatan saya dalam sukan untuk

    pembangunan adalah dalam sukan olahraga. Ini adalah satu sukan

    yang saya tidak melibatkan diri langsung tetapi melalui minat dari

    +urulatih yang baik yang membimbing saya untuk men+adi +urulatihboleh dikatakan e'sien dan saya +uga dilatih sebagai penasihat

    olahraga untuk sekolah-sekolah Sarawak selama tahun$ iaitu 133

    sehingga 1330. ada masa itu$ saya mula untuk masuk dalam sukan

    #K9$ orang kurang upaya. Saya panggil mereka orang kelainan

    upaya$ kerana mereka lari$ tapi tak boleh lari$ mereka kurang satu

    kaki$ pun masih lari$ mereka kurang satu tangan pun masih lontar.

    Itu keistimewaan mereka. Jadi$ dalam sukan paralimpik yang saya

    menceburi$ ini merupakan sukan yang [email protected] Kami adakan

    latihan 2-B kali seminggu$ oC season tapi on season$ setiap hari

    5had-Sabtu dengan syarat saya bagi mereka +angan terlalu letih.

  • 7/24/2019 Trasncript Kuching Docx

    5/42

    Lim: 6erapa orang) Jumlah orang istimewa)

    eoh: Setakat yang ada di kuching hari ini$ B lebih. /ereka ini

    merupakan kualiti atlit-atlit negeri. "i antaranya$ adanya atlit

    kebangsaan yang pernah wakil /alaysia$ so macam sekarang

    musim on season kerana paralimpik akan berlaku di erlis padabulan depan$ bermakna kami akan adakan latihan tiap-tiap hari.

    empat kami ialah di adang Jubli$ satu arena$ satu tapak sukan

    yang kepunyaan /a+lis 6andaraya Kuching Selatan. ,asib baik

    mereka layan dan +uga terima dalam masa tertentu saha+a.

    Lim: "alam seminggu$ cikgu terlibat berapa kali dengan akti%iti sukan)

    eoh: Saya sendiri)

    Lim: a$ sendiri.

    eoh: Sendiri. Saya 2 kali.

    Lim: 2 kali.

    eoh: Sebab @aktor umur.

    Lim: Setiap kali berapa +am) 6erapa lama)

    eoh: ! +am

    Lim: ! +am

    eoh: Latihan saya pun ! +am.

    Lim: #k. #k. 6agus

    eoh: So$ dengan itu$ ini >)?

    Lm: erima kasih. 6erhenti di sini dulu$ kemudian boleh lagi sambung.

    #k. Seterusnya.

    Sharon: #k. Selamat pagi. ,ama saya Sharon. he 'rst Duestion yang tanya

    sama ada main sukan$ tak ke. 5pa yang boleh saya cakap di sini

    ialah saya dah lama tinggalkan sukan sebenarnya tapi 1B yearssebelum$ 1B years yang lepas saya agak [email protected] dalam sukan

    disebabkan minat dalam sukan olahraga @or eEample lompat ki+ang$

    lompat +auh. Jadi$ di mana pada tahun 1333 kalau saya tidak salah$

    [email protected] not mistaken 1333 ataupun !. 5h$ tahun 1333 masa itu saya

    dar+ah 0$ saya bela+ar dekat St /ary School$ +adi saya melibatkan

    diri secara [email protected] dalam sukan olhraga dan melibatkan diri secara

    langsung dalam ! sukan yang saya sangat minat$ iaitu lompat +auh

    dan lompat ki+ang sebab I keep on @orce landing. So thatFs how

    people kacaulah$ thatFs how Sharon no woder you tak tinggi sebab

    selalu buang diri atas pasir. ! sukan inlah$ lompat +auh dan lompatki+ang. So saya mewakili Sekolah St /ary masa itu d

Search related