Survivor Grammar Game Show Subjects, Predicates, Complements

  • View
    79

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Survivor Grammar Game Show Subjects, Predicates, Complements Which tribe will outwit, outplay, outlast?. 1. Identify the simple subject in the following sentence: In 1844, he earned a degree from Vienna University. 1. Identify the simple subject in the following sentence: - PowerPoint PPT Presentation

Transcript

  • Survivor Grammar Game ShowSubjects, Predicates, ComplementsWhich tribe will outwit, outplay, outlast?

  • 1. Identify the simple subject in the following sentence:

    In 1844, he earned a degree from Vienna University.

  • 1. Identify the simple subject in the following sentence:

    In 1844, he earned a degree from Vienna University.

  • 2. Identify the complete subject in the following sentence: There are Sandra Cisneros and Rudolfo Anaya, other successful Hispanic American authors.

  • 2. Identify the complete subject in the following sentence: There are Sandra Cisneros and Rudolfo Anaya, other successful Hispanic American authors.

  • 3. Identify the simple predicate in the following sentence:

    Carlos, Ted, and I will find front-row seats.

  • 3. Identify the simple predicate in the following sentence:

    Carlos, Ted, and I will find front-row seats.

  • 4. Identify the complete predicate in the following sentence:

    Their stories reflect a rich cultural heritage.

  • 4. Identify the complete predicate in the following sentence:

    Their stories reflect a rich cultural heritage.

  • 5. Identify the subject complement in the following sentence:

    Does the lemonade taste too sour?

  • 5. Identify the subject complement in the following sentence:

    Does the lemonade taste too sour?

  • Is the following subject complement a predicate nominative or a predicate adjective? Does the lemonade taste too sour?

  • 6. Is the following subject complement a predicate nominative or a predicate adjective? Does the lemonade taste too sour?

    Answer: Predicate Adjective

  • 7. Identify the subject complement in the following sentence:

    You should feel proud of yourself.

  • 7. Identify the subject complement in the following sentence:

    You should feel proud of yourself.

  • 8. Is the following subject complement a predicate nominative or a predicate adjective?

    You should feel proud of yourself.

  • 8. Is the following subject complement a predicate nominative or a predicate adjective?

    You should feel proud of yourself.

    Answer: Predicate Adjective

  • 9. Identify the subject complement in the following sentence:

    A carwash can be a great fund-raiser.

  • 9. Identify the subject complement in the following sentence:

    A carwash can be a great fund-raiser.

  • 10. Is the following subject complement a predicate nominative or a predicate adjective?

    A carwash can be a great fund-raiser.

  • 10. Is the following subject complement a predicate nominative or a predicate adjective?

    A carwash can be a great fund-raiser.

    Answer: Predicate Nominative

  • 11. Identify the complement in the following sentence:

    More than sixty thousand fans attended the game at Memorial Coliseum.

  • 11. Identify the complement in the following sentence:

    More than sixty thousand fans attended the game at Memorial Coliseum.

  • 12. Is the following complement a direct object or an indirect object?

    More than sixty thousand fans attended the game at Memorial Coliseum.

  • 12. Is the following complement a direct object or an indirect object?

    More than sixty thousand fans attended the game at Memorial Coliseum.

    Answer: Direct Object

  • 13. Identify the 3 complements in the following sentence:

    I showed Mom and Dad my report.

  • 13. Identify the 3 complements in the following sentence:

    I showed Mom and Dad my report.

  • 14. Are the following complements direct objects or indirect objects?

    I showed Mom and Dad my report.

  • 14. Are the following complements direct objects or indirect objects?

    I showed Mom and Dad my report.

    Answer: Indirect Objects

  • 15. Is the following complement a direct object or an indirect object?

    My neighbor pays me twenty-five dollars for mowing his lawn.

  • 15. Is the following complement a direct object or an indirect object?

    My neighbor pays me twenty-five dollars for mowing his lawn.

    Answer: Indirect Object

  • Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    The playful antics of the rodeo clowns were quite entertaining.

  • 16. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    The playful antics of the rodeo clowns were quite entertaining.

    Answer: Predicate Adjective

  • 17. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    Sheep, however, happily eat grass.

  • 17. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    Sheep, however, happily eat grass.

    Answer: Direct Object

  • 18. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    There was only one problem with this idea.

  • 18. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    There was only one problem with this idea.

    Answer: Subject

  • 19. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    Would you give them lunch?

  • 19. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    Would you give them lunch?

    Answer: Indirect Object

  • 20. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    These animals can be good pets, said the ranchhand.

  • 20. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    These animals can be good pets, said the ranchhand. Answer: Predicate Nominative

  • 21. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    Then we wandered around the fairgrounds.

  • 21. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    Then we wandered around the fairgrounds.

    Answer: Verb

  • 22. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    Studying artifacts can give archaeologists information about past cultures.

  • 22. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    Studying artifacts can give archaeologists information about past cultures.

    Answer: Indirect Object

  • 23. Identify the complete subject in the following sentence:

    Three figures in smoke masks charged past me.

  • 23. Identify the complete subject in the following sentence:

    Three figures in smoke masks charged past me.

  • 24. Identify the complete predicate in the following sentence:

    Suddenly, his name was called over the public address system.

  • 24. Identify the complete predicate in the following sentence:

    Suddenly, his name was called over the public address system.

  • 25. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective?

    Such fads are a normal part of teenage life.

  • 25. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective? Such fads are a normal part of teenage life. Answer: Predicate Nominative

  • 26. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective? Many students merely follow the crowd.

  • 26. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective? Many students merely follow the crowd.

    Answer: Direct Object

  • 27. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective? Wow, those football players are hungry!

  • 27. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective? Wow, those football players are hungry! Answer: Predicate Adjective

  • 28. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective? He told us his experiences as convicted felon.

  • 28. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective? He told us his experiences as convicted felon.

    Answer: Indirect Object

  • 29. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective? The teachers performed the dance routine for their students.

  • 29. Is the following word a subject, verb, direct object, indirect object, predicate nominative, or a predicate adjective? The teachers performed the dance routine for their students.

    Answer: Direct Object

  • 30. Is the followi