of 124 /124
UNIVERSITATEA VASILE ALECSANDRI DIN BACĂU FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE DREPT SOCIETAR Supot de curs Lector univ.dr. Ion Țuțuianu

Societar Curs Module

Embed Size (px)

DESCRIPTION

drept

Text of Societar Curs Module

UNIVERSITATEA VASILE ALECSANDRI DIN BACU FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE DREPT SOCIETAR Supot de curs

Lector univ.dr. Ion uuianu CUPRINS

1. Noiuni generale despre drept Dezvoltarea istoric a societilor comerciale Noiune, Forme de asociere 2. Izvoarele dreptului societarDreptul societar in antichitatenceputurile i dezvoltarea dreptului comercial romnReglementri comunitare3. Clasificarea societilor comercialeCriteriide clasificareIntreprinderile

Clasificare dup forma juridic4.Societi cu regim specialSocieti comerciale bancare

Societi din domeniul asigurrilor

Societi de intermediere financiar

5. Constituirea societilor comercialeActe necesare constituirii

Condiii de validitate

Continutul actului constitutiv6. Filialele i sucursaleleTrsturile filialei

Trsturile sucursalei

Reprezentana7. funcionarea societilor comercialeAdunarea general

Efectele hotrrii

Cile de atac8. Organele de administrare a societii comercialeAdministratoriiConsiliul de administraie

ncetarea funciei administratorului9.Organele de controlCenzorii

Auditorii financiari

Auditorii interni i controlori10. Modificarea societii comerciale

Condiii de modificareCauze care se refer la patrimoniul societiiCauze care tin de durata societii

11.Dizolvarea i lichidarea

Dizolvarea

Lichidarea

ntocmirea bilanului contabil final

12. Grupul de interese economicConstituires GIEOrganele de conducere GIELichidarea GIE OBIECTIVE

nelegerea noiunilor specifice materiei dreptului societilor comerciale

nelegerea rolului pe care l joac societile comerciale n economia i viaa social nelegerea modului de constituire , funcionare i ncetare a societilor comercialenelegerea i nsuirea principalelor concepte ale dreptului societar

Analizarea i calificarea normelor dreptului societarCorelarea normelor generale cu cele speciale n materia dreptului societar

Corelare cunotinelor teoretice cu abilitile de a le aplica n practic

nelegerea modului n care aciunile acionarilor pot influena prsoanele care relaioneaz cu societile comercialeMODUL 1

NOIUNI GENERALE DESPRE DREPTDezvoltarea economiei de pia a determinat o continu extindere a sferei de aplicare a dreptului comercial i a contribuit la constituirea unor noi ramuri ale dreptului, cu un obiect distinct i norme specifice unor anumite domenii de activitate.

ntre aceste noi ramuri figureaz i dreptul societilor comerciale sau dreptul societar. n condiiile economiei de pia , activitatea comercial se desfoar n cea mai mare parte de ctre societile comerciale.

Dezvoltarea istoric a societilor comercialeInstituia juridica a societii, este cunoscut nc din antichitate, ca simpla asociere de persoane avnd pentru nceput ca principal scop : ntrajutorarea Prototipul originar al socieii comerciale l-a constituit societatea civil, fr personalitate juridic. Dezvoltarea societii omeneti i creterea nevoilor economice i sociale , au determinat oamenii s contientizeze tot mai mult c eforturile singulare, orict de mari ar fi ele nu sunt suficiente pentru satisfacerea acestor cerinte. Indiferent de marimea mijloacelor de volumul resurselor de munca si financiar , actiunea individual nu fcea fa realizrii unor activiti economice de amploare, genernd ideea cooperrii ntre mai muli ntreprinztori, care s desfoare mpreun diverse activiti. Aceast idee i-a gsit concretizarea n conceptul a dou sau mai multe persoane , cu punerea n comun a unor resurse , n vederea desfurrii unei activiti economice i mpririi beneficiilor rezultate. Odat descoperit aceast form de progres economic i social, la nceput au aprut colectiviti restrnse alctuite din cteva persoane adesea nrudite, carea puneau n comun bunurile i priceperea lor , n vederea realizrii unor afaceri , ca mai trziu aceste asocieri s ajung numeric la sute de persoane uneori necunoscute, care prin capitalurile lor svreau afaceri n diverse domenii de activitate.

De la simpla asociere , cu scopuri mai ales caritable, gsim n dreptul roman o evolutie a socitii , care prevedea c aceasta constituie un contract , cu caracter consensual , pe baza cruia asociaii puneau ceva n comun n scopul de a realiza i mpri beneficii, dar ea nu beneficia de personalitate juridic.

Se cunosc astfel :

- societatea tuturor bunurilor prezente i viitoare ale asociailor (societas omnium bonorum)

- socitatea care avea ca obiect un singur lucru ( societas unium rei)

- societatea al cror obiect l formau veniturile ( societas questus)

-societile de zarafi Forme de asociere , ca precursoare a societilor comerciale de astzi au funcionat n Babilon n jurul anui 2000 i.H. , pe timpul regelui Hamurabi, mai ales sub form de asociaii bancare.

Astfel de forme de asociere au cunoscut i strmoii notri din Dacia Roman, dovedite de tbliele descoperite la Roia Montan, menionndu-se dou contracte de societate , ceea ce se dovedete c aceast form de asociere era rspndit pe intreg teritoriul Imperiului Roman, conturndu-se i elementele caracteristice personalitii juridice prin formarea unui capital social.

n Trile Romne se dovedete o intensificare a activitii comerciale , ncepnd cu sec. XVII-lea , un rol nsemnat avndu-l negustorii greci care nfiineaz dou companii, una n Sibiu , constituit la 8 iulie 1636 i una la Braov , n 10 octombrie 1678.

n dreptul romnesc, prima forma de asociere este cunoscut la inceputul sec XIX, sub numele de tovrie , care prevedea formarea unui capital social ct i dou organisme de conducere: comuna de consultaie i hotrre pentru treburile tovriei i crmuitorii de trebi

Intensificarea afacerilor i desfurarea lor sub forma unor societi , se constat i din necesitatea introducerii unor dispoziii legislative specifice mai ales infiinarea Tribunalelor comerciale prevzute n Regulamentele Organice ale celor dou ri (Moldova i ara romneasc) sau prin Codul comercial al lui Napoleon , introdus prin traducere i adaptare i n rile romne, care distinge trei tipuri de societi comerciale , reglementnd i formalitile ce trebuiau indeplinite de societile constituite n strintate pentru a putea funciona n Romania.

Pentru prima dat o lege special societilor comerciale , n Romania s-a elaborat n 1990.

Dar aceste convenii ( de tip tovarie) au rmas la nivelul de simple contracte , ele nu au dat natere vreodat unor persoane juridice autonome, cu un patrimoniu propriu, deci societile nu aveau personalitate juridic.

Bunurile care constituiau patrimoniul social , erau considerate c aparin asociailor n proprietate i nu societii ca un patrimoniu distinct al acesteia.

Societatea comercial , ca persoan juridic, a aprut abia n Evul Mediu. Concepia personalitii juridice , n materia societilor comerciale , este n strns legtur cu dezvoltarea economic a cetilor din mordul Italiei , cum era Genova, Florena, Veneia.

Asociaiile puternice de negustori , cu reputaie bine stabilit, care i desfceau mrfurile n cele mai importante regiuni, aveau o mare nevoie de credite. Aceste credite le obineau de la nobili, militari, , clerici, deintori de mari capitaluri, care nu puteau s acorde mprumuturi cu dobnd, comercianilor, datorit unei interdicii impuse acestor persoane de dreptul canonic. ntre cei care ddeau credite i cei care le obineau , intervenea un contract de comenda mprumuttorii denumii comendatari , nu voiau ns ca sumele mprumutate s intre n patrimoniul personal al negustorilor , dar erau de acord s afecteze sumele mprumutate pentru realizarea unor anumite operaiuni comerciale , de o anumit durat.

Noiunea

- societas (lb.lat.)= ntovrire, comunitate, unire

Definim astfel societatea ca fiind un contract n termenii cruia dou sau mai multe persaone se neleg s pun n comun anumite bunuri, pentru a desfura mpreun o anumit activitate , n vederea realizrii i mpririi beneficiilor care vor rezulta.

Forme de asociere

cu scop lucrativ:-societile comerciale, regiile autonome

fr scop lucrativ:-asociaiile i fundaiile

de natur juridic civil:-societile agricole i societile care au ca obiect al activitii cunprarea i vnzarea imobilelor

de natur juridic comercial:- societile comerciale, asociaiunea n participaiune

cu personalitate juridic:-societile comerciale, societile cooperatiste

fr personalitate juridic:-asociaiunea n participaiune, societile civile

Subiectele dreptului societar

-persoanele juridice care au dobndit calitatea de comercani

Obiectul dreptului societar

-raporturile juridice privind faptele i actele de comer

Delimitarea dintre societi comerciale i asociaii

Societatea comercial-o grupare de persoane dar i de capitaluri, care are scop lucrativ (pecuniar) de a realiza i mpri foloasele din asociere .

Asociaia-o grupare de personae , n care fiecare persoan colaboreaz n msura cunotinelor i activitii sale. Ea urmrete un scop general, un scop ideal

Ex. Constituirea unei societi culturale, religioase, de caritate.

Efectele acestei distincii

-Societatea comercial nvioreaz viaa economic .

-asociaiile au ca scop protecia intereselor generale i satisfacerea nevoilor i intereselor individuale , non profit.

-Societatea comercial i poate diviza capitalul social n pri sociale sau aciuni.

-n asociaie , mpreala se efectueaz diferit, avnd n vedere i interesele generale.

-potrivit regulilor de drept comercial , n cazul lichidrii , activul societii se mparte ntre membrii si componeni proporional cu dreptul fiecrui asociat n societate.

Hammurabi cel Mare (1792-1750 .H.) a fost un rege babilonian care a inventat primul cod de legi:

Dac cineva acuz pe altcineva, fr s poat aduce vreo dovad, acuzatorul va fi omort.

Dac cineva acuz pe altcineva, i poate dovedi vina acestuia, el va fi rspltit cu bani.

Dac un judector ia o decizie ntr-un caz, iar apoi se dovedete c a greit, va fi pus s plteasc de dousprezece ori ct a impus el acuzatului, i nu i se va permite s mai judece.

Dac cineva fur pe fiul altcuiva, va fi omort.

Dac cineva gsete un sclav evadat i l returneaz proprietarului, acesta va trebui s plteasc doi ekeli.

Dac un ho este descoperit n timp ce fur, va fi omort.

Dac cineva nu are suficient grij de un bara, i barajul cedeaz, el va fi vndut, iar banii obinui vor nlocui recolta pierdut n timpul inundrii culturilor.

Dac cineva inund culturile unui vecin, i va plti pierderea.

Dac cineva i las grdina n seama unui grdinar, iar acesta i face treaba bine timp de patru ani, n al cincilea an proprietarul e obligat s ia parte la grdinrit.

Dac grdinarul nu i-a fcut treaba bine, iar plantele sufer, el va plti pierderea n funcie de producia vecinului.

Dac cineva are o datorie, i nu poate plti, el se poate vinde pe sine, pe soia sa, pe fiul su i pe fiica sa s munceasc; dup trei ani ei vor fi eliberai.

Dac un om dator i pltete datoria cu un sclav, iar sclavul este suficient de bun, nu pot exista obiecii.

Dac cineva se cstorete cu o femeie, dar nu are niciun fel de relaii cu aceasta, nu se consider cstorie.

Dac o soie are relaii cu un alt brbat, amndoi vor fi legai i aruncai n ap, dar soia poate fi iertat de soul ei i druit regelui ca sclav.

Dac un brbat folosete violena asupra soiei altui brbat pentru a se culca cu ea, el va fi omort, iar femeia considerat fr vin.

Dac un brbat este capturat n rzboi, iar femeia prsete casa, dei este mncare suficient, ea va fi aruncat n ap.

Dac un brbat este capturat n rzboi, i nu exist mncare, femeia este fr vin dac prsete casa.

Dac un so prsete casa, soia pleac n alt cas, iar soul se rentoarce, soia nu este obligat s se rentoarc.

Dac un brbat vrea s se despart de o femeie care a dat natere copiilor si, o parte din pmnt i din bani trebuie cedat ei de so. Cnd copiii cresc, ea se poate recstori.

Dac un brbat vrea s se despart de o femeie cu care nu a avut copii, i va da napoi zestrea i banii pe care i-a adus din casa tatlui ei.

Dac un brbat adopt un fiu, iar acesta crete n casa prinilor adoptivi, prinii naturali nu pot cere ntoarcerea acestuia.

Dac cineva lovete pe altcineva de rang mai nalt, va fi biciuit n public de aizeci de ori.

Dac cineva lovete pe altcineva de acelai rang, va plti o mina de aur.

Dac un sclav lovete un om liber, i vor fi tiate urechile.

Dac un brbat lovete o femeie nsrcinat, iar aceasta pierde sarcina, el i va plti zece ekeli.

Dac un constructor construiete o cas, i o construiete bine, proprietarul va plti doi ekeli pentru fiecare suprafa a casei.

Dac, ns, nu reuete, i casa se prbuete, ucigndu-l pe proprietar, constructorul va fi omort.

Dac fiul proprietarului va fi omort, fiul constructorului va fi ucis.

TEME de cercetare

1. Apariia i evoluia societilor comerciale

2. Rolul Codulului lui Hamurabi , n dezvoltarea dreptului

3. Rolul societilor comerciale pentru economia naionalRspundei la ntrebri

1. Menionai formele de asociere pe care le cunoatei

1.

2. Menionai numele oraelor n care s-au nfiinat primele Tribunale comerciale prevzute n Regulamentele organice2.

TESTE GRIL1. Denumirea tovrie n nume cuprinztor, corespunde carei categorii contemporane de societate comercial

a) Societate n nume colectiv

b) Societate n comandit

c) Societate pe aciuni

2. Numarul contractelor gasite la Rosia Montana sunt :

a) in numar de unu

b) in numar de doua

c) in numar de trei

3. In Dacia Traiana se gasesc contracte de societate la :

a) Alba Iulia

b) Sarmisegetuza

c) Rosia Montana

4. La Rosia Montana s-a descoperit:

a) contract de camatarie

b) contract de concesiune

c) contract de inchiriere

5. Sumele mprumutate de comendatari intrau n patrimoniul:

a) comendatailor

b) comendatarilorc) societii anonime

6. Hammurabi este

a) un cod de legi

b) un rege babilonian

c) o carte registru folosit n antichitate7. n dreptul roman, prima societate comercial reglementat este

a) caramaderia

b) tovria

c) prietenia

8. In categoria societatilr cu scop lucrativ, se incadreaza:

a) asociatiile

b) fundatiile

c) S.R.L.

9 In categoria societatilor fara scop lucrativ, se incadreaza

a) grupul de interese

b) Societatea pe actiuni

c) Fundatiile 10. termenul de comendatar este sinonim cu

a) imprumutat

b) mprumuttor

c) debitor 11. Asemnrile dintre societatea civil i cea comercial constau n:

a) iau natere prin contract

b) nu au puncte de asemnare

c) reprezint o grupare de bunuri i persoaneR. 1.a; 2.b; 3.c;4.a; 5.c;6.b;7.b;8.c; 9.c;10.b;11.a,c.

MODUL 2

IZVOARELE DREPTULUI SOCIETAR

Dreptul societar n antichitate n perioada antic, s-a dezvoltat o intens activitate comercial att n Grecia , ct i n Italia . n acest context asociaiile au fost nfiinate nainte de codificarea normelor juridice, ce guverneaz regimul juridic al acestora. Primele meniuni referitoare la contractul de societate au fost descoperite n textul a 7 articole din cel mai antic cod de legi, Codul lui Hammurabi . Unele documente istorice din Babilon descriu efectuerea unor operaiuni de banc , ceea ce nseamn c, n acea epoc , funcionau organisme financiare, ce nu se puteau nfiina dect sub forma unor asociaii comerciale cu scop oneros.

Principalulizvor n reglementarea societilor comerciale l constituie dreptul roman, mai ales c aceast form de asociere s-a propagat n marea majoritate a teritoriilor Imperiului Roman, inclusiv n Dacia Roman. Astfel s-au gsit n tablele cerate de la Roia Montan i 2 contracte de societate. Unul din ele conine o societate pentru mprumuturide bani ncheiat , n 28 martie 167, ntre Casius Frontinus i Iulius Alexander , pe termen de 16 luni, n care cel dinti pune 500, iar al doilea 267 de denari.Tbliele de la Roia Montan descriu i aducerea unui aport, ce putea s aib drept efect juridic formarea unui capital social, astfel nct putem aprecia c, n forma incipient, se contureaz primele elemente caracteristice ale personalitii juridice a unei societi comerciale.

nceputurule i dezvoltarea dreptului societar romn1. n dreptul romn , prima societate comercial reglementat a fost tovria, cum o gsim n textul Codului Calimach din Moldova i a Codului Caragea din Muntenia din 1817. Prin tovrie Codul Calimach instituia :

o societate comercial nu numai dup nume , ci ea are chiar mare asemnare cu societatea n nume colectiv de astzi,

iar Codul Caragea preciza c:

este un fel de obte i se zice cnd doi ini sau mai muli tocmindu-se vor pune toi cte att cu care se negutoresc mpreun, avnd de obte i ctigul i paguba

Tovria avea elementele specifice unei societi comerciale:

-asocierea mai multor persoane

-formarea unui capital social n vederea realizrii unui scop comun

-rspunderea solidar a asociailor pentru obligaiile societii

Organismele tovriei

a).-comuna de consultaie i hotrre pentru treburile tovriei, ceea ce echivala cu adunarea general a asociailor, i

b). crmuitorii de trebi, ce nsemna administratorii societi

2. Operra de legiferarre a societilor comerciale a fost continuat prin introduceea unor dispoziii speciale n cadrul Regulamentelor Organice din ara Romneasc i Moldova

3. Condica de Comerciu (intrat n vigoare la 1 ianuarie 1841) , distinge trei tipuri de societi comerciale:

-tovria n nume cuprinztor

-tovria n comandit

-tovria anonim.

Aceste trei categorii corespund celor trei societi comerciale contemporane , i anume :

-societatea n nume colectiv

-societatea n comandit

-societatea pe aciuni

Tot Condica de comerciu prevedea i formele pe care le au de ndeplinit societile anonime constituite n strintate , pentru a putea funciona n Romnia:

-ncuviinarea Domnitorului rii, i

-efectuarea unei formaliti de publicitate.

n acest fel a fost creat cadrul juridic de recunoatere a societilor comerciale strine, ceea ce putea s determine o dezvoltare a relaiilor comerciale cu alte state.

n Romnia , Condica de Comerciu din 1840 reglementeaz sub denumirea de ntovriri negutoreti de mprtire , asociaiile n participaiune.. Ulterior aceast form de societate a fost preluat de prevederile Codului comercial din 1887, sub denumirea de asociaiune n participaiune , n art. 251-256.

4. Codul comercial romn, de inspiraie italian, 1887

-reglementeaz societile comerciale, n Cartea I, Titlul VIII , intitulat :Despre societi i despre asociaiuni comerciale..

Potrivit art. 77, puteau fi nfiinate trei forme de societI comerciale:

-societatea n nume colectiv

-societatea n comandit

-societatea anonim

5. Codul comercial din 1939 (nu a intrat n vigoare)

-reglementeaz pentru prima dat n Romnia Societatea cu rspundere limitat(SRL)

6. Societatea cu rspundere limitat,(SRL) este consacrat iniial prin Decretul 424/1972-privind societile mixte cu participare strin n Romnia.

7.. Legea 31/1990- privete orice societate comercial , indiferent de obiectul ei de activitate.

8. Decretul 54/1990 reglementeaz activitatea economic pe baza liberei iniiative n urmtoarele forme:

-intreprinderi mici

-asociaiile cu scop lucrativ

-asociaiile familiale activiti prestate independent, de persoane fizice

9. Legea 58 /1998, privind activitatea bancar

10.Legea 15/1990, privind reorganizarea unitilor economice de stat, ca regii autonome i ca societ comerciale.

11..Legea 32/2000, privind constituirea , organizarea i funcionarea societilor comerciale n domeniul asigurrilor

Reglementri comunitare

Asocierea mai multor state europene n cadrul Uniunii Europene reprezint temeiul juridic , care a determinat nceperea procesului de armonizare a legislaiei naionale.

Prima Directiv nr. 68/15/CEE a crei dispoziii se refer la ndeplinirea condiiilor de publicitate a actelor privind societile pe aciuni, societatea n comandit pe aciuni , i societile cu rspundere limitat.

-Directiva 2003/58/CE, modific Directiva 8/15/CE-reglementeaz crearea unui registru n format electronic i depunerea ocumentelor de ctre comerciani fie pe suport de hrtie, fie n format electronic.

-Directiva aII-a nr.77/91/CEE, care reglementeaz un plafon minim al capitalului social al societilor pe aciuni, modalitatea de dobndire a aciunilor, precum i aspecte de mrire i reducere a acapitalului social n cadrul societilor pe aciuni.

- Directiva a III-a nr.77/855/CEE, privind fiziunile societilor comerciale pe aciuni. Fuziunea se poate realiza fie prin achiziionarea unei societi comerciale , fie prin formarea unei noi societi comerciale . De asemenea sunt stipulate dispoziii referitoare la ncheierea unei fuziuni prin achiziionarea unei companii de ctre o alt societate comercial ce deine 90% din aciunile acesteia.

-Directiva a IV-a nr. 78/660/CEE, care se refer la elaborarea bilanului contabil n cadrul societii pe aciuni, a societii n comandit pe aciuni i a societii cu rspundere limitat.

-Directiva a VI-a nr. 82/891/CEE, reglementeaz divizarea societilor comerciale pe aciuni , fie prin achiziionarea ei , fie prin crearea unei noi companii , fie n virtutea coordonrii acestei operaiuni de ctre o autoritate juridic.

-Directiva a VII-a nr. 83/349/CEE, reglementeaz contabilitatea societii pe aciuni, societii n comandit pe aciuni i a societii cu rspundere limitat i completeaz dispoziiile directivei a patra.

-Directiva a VIII-a nr. 84/253/CEE, privind autorizarea persoanelor care rspund de controlul legal al documentelor contabile Directiva prevede n art.2 paragr. 1, c att o persoan fizic ct i o firm de audit , pot avea calitatea de cenzor.

-Directiva a XI-a nr. 89/666/CE, privind publicitatea sucursalelor nfiinate ntr-un stat membru de anumite forme de societi comerciale care intr sub incidena legislaiei unui alt stat. Directiva crmuiete nfiinarea unor sucursale de ctre societile pe aciuni, ce au sediul pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum i de ctre societi comerciale cu sediul n state din afara teritoriului comunitar.

-Directiva a XII-a nr. 89/667/CEE, care reglementeaz nfiinarea i funcionarea unei societi cu rspundere limitat cu asociat unic pe teritoriul statelor membre.Prevederile directivei se vor aplica i societilor pe aciuni cu asociat unic, dac legislaia naional a statelor membre reglementeaz constituirea acestora.Directiva mai prevede c fiecare stat membru poate s prevad sanciuni i penaliti atunci cnd o persoan fizic este membru n mai multe societi cu rspundere limitat cu asociat unic sau cnd o societate cu asociat unic constituie o alt societate cu asociat unic.

- Directiva nr. 2005/56/CE, privind fuziunea transfrontalier societilor cu rspundere limitat . Rolul directivei este de a nltura barierele legislative i administrative , care mpiedic realizarea fuziunii ntre diferite societi cu rspundere limitat din statele membre ale Uniunii Europene. Prevederile directivei se aplic dac dac fuziunea este realizat ntre cel puin dou societi comerciale, care sunt nregistrate i au naionaliti diferite ale statelor membre ale Uniunii Europene.

-Directiva a XIV-a , se refer la transferul transfrontalier al sediului social al societilor de capitaluri.

Promotorii curentului de armonizare a legislaiei naionale a statelor membre au avut ca obiectiv i crearea unei forme de societate comunitar . Ideea elaborrii unei societi europene la nivel comunitar dateaz din anul 1959. n 2001 a fost elaborat Regulamentul Consiliului nr. 2157/ 2001 privind Statutul Societii Europene, care a intrat n vigoare la data de 8 octombrie 2004. Societatea european se nfiineaz sub forma unei societi anonime i este denumit Societas Europaea.

TEME de cercetare

1. Reglementri comunitare referitoare la societile comerciale i implementarea lor de ctre statele membre.

2. Societatea comercial n vechi lucrri de drept romnesc.

Rspundei la ntrebri

1. Menionai elementele specifice unei societi comerciale ale tovriei

2. Ce tipuri de societi menioneaz

Condica de comer .

TESTE GRILA

1. n Moldova, tovria , a fost reglementat n:

a) Codul Calimach

b) Legiuirea Caragea

c) Codul commercial

2. n Valahia, tovria, a fost reglementat n:

a) Codul Calimach

b) Legiuirea Caragea

c) Codul commercial

3. Noiunea de societate I afl originea:

a) n limba latin

b) n limba francezc) n limba italian4. Societile comerciale au luat natere:

a) n perioada antic

b) n evul mediu

c) n perioada contemporan

5. Societatea instituit de Codul Calimach, avea asemnare cu :

a) societatea cu spundere limitat

b) societatea n nume colectiv

c) societatea pe aciuni

6. Societatea comercial apare ca soluie pentru asociaiile de negustori, n privina :

a) rezolvrii de credite

b) desfurrii activitii caritabile

c) posibilitii splrii banilor

7. Interdicia mprumuturilor cu dobnd pentru nobili, militari, clerici, era reglementat de

a) Codul canonic

b) Codul civil

c) Codul penal

8. ntre cei care acordau credite I cei care le obineau, intervenea :

a) un contract de commenda

b) un contract de concesiune

c) un contract de gaj

9. Anul adopt[rii Codului Calimach, este

a) 1817

b) 1840

c) 1887

10. Elementele asemntoare dintre tovrie i societatea commercial, sunt:ierea mai multor personae

a) asocierea mai multor persoane

b) formarea unui capital social

c) rspunderea solidar a asociailor.

11. Crmuitorii de trebi, echivala cu:

a) adunarea general

b) consiliu

c) administratorii

12. Comuna de ascultare i hotrre pentru treburile tovriei, echivala cu:

a) adunarea general a asociailor

b) consiliu

c) administratorii

13. Codul Caragea reglementa c asociaii, particip mpreun

a) la pierderi

b) la ctig

c) att la ctig ct i la pierderi

14. Societile comerciale din domeniul asigurrilor, sunt reglementate de

a) Legea 58/198

b) Legea 15/1990

c) Legea 32/2000

15. Legea care reglementeaz societile comerciale este

a) Legea 31/1990

b) Legea 32/2000

c) Legea 26/1990

16. Societas europeas, se nfiineaz

a) n 1995

b) n 2001

c) n 2004

17. Cel mai vechi contract de societate pe teritoriul romnesc, s-a gsit la

a) Cucuteni

b) Roia Montan

c) Zargidava

18. Cel mai vechi contract de societate pe teritoriul romnesc, dateaz din anul

a) 106

b) 167

c) 278

19. Cel mai vechi contract de societate gsit pe teritoriul romnesc, se refer la

a) mprumuturi de bani

b) mprumuturi de produse

c) mprumuturi de obiecte

20. Condica de comerciu intr n vigoare, n ara Romneasc:

a) 1 ian.1840

b) 1 ian. 1841

c) 1 ian. 1859

21.. Condica de comerciu reprezint

a) o transpunere a Codului comercial italian adoptat la realitile romneti

b) o transpunere a Codului comercial francez adaptat la realitile romneti

c) o lucrare romneasc fr influien strin.

R.1.a,2.b,3.a,4.b,5.b,6.a,7.a,8.a,9.a,10.a,b,c.11.c,12.a,13.c.14. 15a,16.c,17.b,18.b,19.a,20.b,21.b, MODUL 3

CLASIFICAREA SOCIETILOR COMERCIALEDefinitie

Societatea comerciala este o grupare de persoane constituita pe baza unui contract de societate si beneficiind de personalitate juridica , in care asociatii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, pentru exercitarea unor fapte de comert, in scopul realizarii si impartirii beneficiilor rezultate.Clasificare doctrinarPotrivit doctrinei dreptului afacerilor, societatile comerciale pot face obiectul unor clasificari dupa cum urmeaza:

Criteriu de clasificare Tipul de societate

1. Dupa natura societatii a) Societate in nume colectiv

b) Societate in comandita simpla

c) societate in participatiune

2. In functie de obiectul de activitate a) societati de productie

b) societati de distributie

c) societati de servicii

3. In functie de locul inregistrarii a) societati romane

b) societati straine

4. In functie de natura capitalului a) societati cu capital de stat

b) societati cu capital privat

c) societati cu capital mixt

5. In functie de originea capitalului a) societati cu capital roman

b) societati cu capital strain

c) societati cu capital mixt

6. In functie de intinderea raspundereii

asociatilor a) cu raspundere nelimitata

b) cu raspundere limitata

7 In functie de numarul de asociati a) societati unipersonale

b) societati pluripersonale

8. In functie de modul de formare a

capitalului social a) societati de personae

b) societati de capitaluri

9 In functie de actul normative care le reglementeaza:

a) .societati reglementate in Codul comercial:

- societate in participatiune

- societate de asigurare mutuala

b) societati reglementate in Legea 507/2002

-asociatia familiala

- asociatia cu scop lucrative fara personalitate juridica

c) societati reglementate de Legea 31/1990:

- societatea in nume colectiv

- societatea in comandita simpla

- societatea in comandita pe actiuni

- societatea cu raspundere limitata

10. In functie de titlurile de valoare:

- societati comerciale care emit titluri de valoare

- societati comerciale care nu pot emite astfel de titluri

Intreprinderile

Definitie

Prin Intreprindere intelegen orice forma de organizare a unei activitati economice, autonoma patrimonial si autorizata conform legilor in vigoare, sa faca fapte sau acte de comert in scopul obtinerii de profit , prin realizare de bunuri si prestatii de servicii, prin vanzarea acestora pe piata in conditiile concurentei.

Clasificarea intreprinderilor

Reglementarea juridica Legea 99/1999

1.Dupa numarul de salariati a) microintreprinderi

Pana la 9 salariati

b) intreprinderi mici

10-49 salariati

c) intreprinderi mijlocii

50-249 salariati

d) intreprinderi mari

peste 250 salariati

2.Dupa obiectul de activitate a) intreprinderi de constructii

b) intreprinderi de fabrici si manufactura

In prezent in conformitate cu art. 2 din Legea 31/1990 , actualzata si republicata ,societatea comerciala , poate lua una din urmatoarele forme juridice:

Societatea in nume colectiv-SNC

Definitie

Societatea constituita prin asocierea pe baza deplinei increderi, a doua sau mai multor personae, care pun in comun anumite lucruri, pentru a desfasura o activitate comerciala , in scopul impartirii beneficiilor rezultate , in care asociatii raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile societatii.

Not

O societate n nume colectiv este constituit dac are cel puin doi asociai.

Reglementare juridica

Legea 31/1990

OUG nr.76/2001.

Conditii de inregistrare

SNC se constituie prin contract de societate denumit act constitutiv , insa legea nu interzice realizarea unui statut al societatii daca asociatii doresc acest lucru. SNC are personalitate juridica de la data inmatricularii la Registrul Comertului , care trebuie realizata in termen de 15 zile de la incheierea actului constitutiv.

Denumirea societatii trebuie sa cuprinda cel putin numele unuia dintre asociati si mentiunea Societate in Nume Colectiv sau SNC.

Caracteristici

-asocierea se bazeaza pe increderea deplina a asociatilor, de obicei :rude, prieteni

-capitalul social este divizat in parti proportionale aportului social al fiecarui asociat, nereprezentate prin titluri de valoare , care sunt in principiu netransmisibile

- obligatiile sociale sunt garantate cu patrimonial social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor.

Conducerea , administrarea si controlul

-Conducerea revine adunarii generale a asociatilor, care de regula adopta hotariri cu unanimitate de vot.

-Administrarea si reprezentarea societatilor in relatiile cu tertii se face de catre unul sau doi administratori, care de regula sunt asociati, dar pot fi si terte personae.

-Controlul activitatii economico-financiare se realizeaza, de regula de catre asociati, acestia avand posibilitatea sa desemneze unul sau mai multi cenzori.

Aspecte fiscale

Intocmirea situatiilor contabile, registrele obligatorii, contributiile si impozitele datorate de angajator si de angajat sunt identice cu cele prezentate la societatea cu raspundere limitata.

Dizolvarea

-se produce pentru cauze generale , comune tuturor formelor de societati comerciale , dar si pentru unele cauze specifice , respectiv: moartea, incapacitatea, falimentul, retragerea sau excluderea unui asociat, in conditiile prevazute de art. 229 din legea nr. 31/1990.

2.Societatea in comandita simpla

Definitie

Societate constituita pe baza deplinei increderi , a doua sau mai multe personae , care pun in comun anumite bunuri , pentru a desfasura o activitate comerciala in scopul impartirii beneficiilor , din care unii raspund in limita aporturilor de capital, iar altii raspund in mod nelimitat si solidar.

Not

Societatea n comandit simpl e valabil constituit dac are cel puin un asociat comanditar i un asociat comanditat.

Elementul principal al acestui tip de societate , il reprezinta existenta a doua categorii de asociati:

Comanditatii- lucreaza sub comanda comanditarilor , fiind aceia care administreaz societatea.

Comanditarii- cei care finanteaza societatea , au puterea de comand a societatii , neparticipind in mod direct la coordonarea si administrarea patrimoniului acesteia.

Rspunderea asociailor

Comanditarii rspund numai n limita aportului la capitalul social

Comanditatii rspund:

nelimitat , n sensul c fiecare asociat rspunde pentru datoriile societii, inclusiv cu bunurile proprii , aa nct n momentul constituirii societii , asociaii trebuie s declare propria avere, deci bunurile mobile i imobile pe care le au n patrimoniul propriu ; si

solidar n sensul c dac patrimoniul social nu este suficient pentru plata datoriilor societii , creditorii pot urmri pe oricare dintre asociaipentru acoperirea creanelor. Asociatul care a pltit va putea face aciune n regres mpotriva celorlali debitori, fiecare urmnd s rspund n funcie de modul cum au convenit s participe la beneficii i pierderi.

Caracterele juridice ale societatii in comandita simpla constau in :

existenta deplinei increderi intre asociatii comanditari si comanditati

divizarea capitalului in parti de interes, in functie de aportul fiecarui comanditar, care nu pot fi insa reprezentate prin titluri de valoare.

raspunderea diferita a asociatilor pentru obligatiile sociale, in functie de categoria din care fac parte.

Aspecte fiscale

Intocmirea situatiilor contabile, registrele obligatorii, contributiile si impozitele datorate de angajator si de angajat sunt identice cu cele prezentate la societatea cu raspundere limitata

Incetarea societii

-n cazul decesului, dispariiei, punerii sub interdicie a unui asociat, dac n contract nu exist o clauz de continuare a societii cu motenitorii. . Ca i la societatea n nume colectiv, excluderea sau retragerea asociailor comanditai este cauz de dizolvare a societii.

Not

Att Societatea n nume colectiv, ct i Societatea n comandit simpl , se ncadreaz n societile de persoane, unde ceea ce intereseaz este calitatea asociailor i nu capitalul aportat.

Sociti de capitaluri

Societatea pe actiuni

Definitie

Societatea constituita prin asocierea mai multor persoane, care contribuie la formarea capitalului social prin anumite cote de participare reprezentate prin titluri numite actiuni, pentru desfasurarea unei activitati comerciale , in scopul impartirii beneficiilor si care raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aporturilor lor.

Constituire

Societile pe aciuni se constituie n baza unui act constitutiv , ce trebuie s cuprind obligatoriu att elementele specifice contractului de societate ct i pe cele ale statutului de funcionare . Se poate constitui prin subscripie instantanee ( membrii fondatori aportnd la capitalul social sume de bani i eventual alte bunuri la care s-au obligat) ct i prin subscripie public n baza unui prospect de emisiune.

Caracteristicile societatii pe actiuni

-limita minima a capitalului social este de 90.000 lei (echivalentul a 25.000 Euro)

-actionarii raspund numai pana la concurenta actiunilor ce le detin

-actiunile sunt hartii de valoare care constituie titlu ce atesta participarea la capitalul unei societati si da dreptul detinatorilor sa primeasca un dividend.

Dividend-partea din profitul societatii pe actiuni care se repartizeaza actionarilor pentru fiecare actiune.

Actiunile-sunt la purtator si sunt negociabile, ele putand trece cu usurinta de la un detinator la altul. Din acest motiv societatea are caracter anonim., persoana actionarului este lipsita de importanta, deci caracterul personal nu exista.

-actiunile nu pot avea o valoare nominala mai mica de 1000 lei.

O societatede capital poate emite ca titluri de valoare att aciuni ct i obligaiuni

-organismul decizional celmai important il constituie Adunarea Generalaa Actionarilor (AGA) care functioneaza dupa principiul majoritatii. Majoritatea insa nu se calculeaza dupa numarul actionarilor, ci in functie de capitalul detinut de catre actionari.

Rspunderea acionarilor

Principala responsabilitate a acionarilor const n plata aciunilor subscrise.

Rspunderea acionarilor pentru datoriile societii este limitat la valoarea acionarilor pe care le deine fiecare.

Conducerea, administrarea i controlul

-Organul de conducere este adunarea general (ordinar i extraordinar) a acionarilor , care ia hotrri pe principiul majoritii voturilor acionarilor i nu al unanumitii. -Administrarea societii poate fi realizat de un administrator, sau (potrivit sistemului unitar) de ctre consiliul de administraie i directori, sau ( potrivit sistemului dualist) de ctre consiliul de supraveghere i directorat.

Controlul se realizeaz de o comisie de cenzori format din 3 cenzori (art.159, L.31/1990

Dizolvarea

-cauze comune

-dac numrul minim de acionari a sczut sub limita prevzut de lege, cu excepia cazului cnd s-a realizat completarea lui n termen de 9 luni

-dac limita minim a capitalului social s-a redus i nu s-a dispus completarea lui n termenul prevzut de lege.

2.Societatea in comandita pe actiuni

Definitie

Este forma de societate in care raspunderea pentru obligatiile societatii revine in principal acesteia, iar in subsidiar asociatilor comanditati , care raspund nelimitat si solidar ; asociatii comanditari raspund in limita aportului.

Caracterele societatii in comandita pe actiuni

-existenta a doua categorii de asociati: comanditatii si comanditarii

-capitalul social este impartit in actiuni, asociatii avand calitatea de actionar.

-raspunderea asociatilor este diferita in functie de categoria din care fac parte.

-numarul asociatilor nu poate fi mai mic de cinci, care sa faca parte din ambele categorii.

-administrarea societii revine asociailor comanditai ( unul sau mai muli)

3.Societati cu raspundere limitata

Definitie

Societatea constituia de una sau mai multe persoane , pentru a desfasura o activitate comerciala in vederea impartirii beneficiilor.

Evolutia societatii cu raspundere limitata

Pentru prima oara acesta forma de societate a fost reglementata in Germania prin Legea 20 din 1892. Preluata de legislatia altor taril europene : Austria (1906), Ungaria (1925), Franta (1925), Belgia (1935)Italia (1942), Spania (1953), Grecia (1935), Olanda ( 1971), este preluata de Romania, in Noul Cod commercial roman din 1936 dar nefiind aplicat vreodata, este introdusa pentru prima data in Romania prin Legea 31/1990.

Reglementare juridica

Art.13 Legea 31/1990

Art.3 legea 31/1990

Caracterele societatii cu raspundere limitata

-se admite si un singur asociat

-capitalul social este divizat in anumite fractiuni, denumite parti sociale, n valoare de 10 lei.

-asociatii raspund pentru obligatiile comerciale numai in limita aportului lor.

-numrul de asociai s nu depeasc 50.

Capitalul social

-minim 200 lei , vrsat integral n momentul constituirii , alctuit din aporturi n bani sau n bani i natur, neadmindu-se aportul n creane.

Conducerea, administrarea i controlul

-Conducerea societilor cu rspundere limitat este asigurat de ctre adunarea general a asociatilor, hotrrile fiind luate cu majoritate absolut.

-administrarea se realizeaz prin intermediul unuia sau mai multor administratori, numii prin actul constitutive sau alei de adunare din rndul asociailor sau din afara societii.

-controlul este asigurat de ctre asociai (care nu au calitatea de administrator) sau de ctre cenzori.

-cnd sunt mai mult de 15 asociai, numirea cenzorilor este obligatorie.(art.199, L.31/1990).

Rspunderea

-asociaii rspund pentru obligaiile sociale numai n limita aporturilor la capitalul social.

Aspecte fiscale

Regimul de impunere pentru societatea cu raspundere limitata difera in functie de domeniul de activitate. Principalele impozie de plata constau in:

-impozitul pe profit, -n cot de 16 %, aplicat asupra diferenei dintre venituri i cheltuielile deductibile, dup realizarea unor ajustri ale acestora, potrivit regulilor fiscale (venitul impozabil). Intre cheltuielile deductibile prevazute de legese numara contributiile sociale platite pentru salariati : pensii, sanatate, somaj; amortizarea mijloacelor fixe achizitionate, cheltuieli cu achizitionarea de bunuri si servicii destinate afacerii, reclama si publicitate.

-impozitul pe dividende,- dividendele distribuite ctre persoane fizice rezidente romane, sunt supuse unui impozit cu reinere la surs n cot de 16%. n cazul dividendelor distribuite persoanelor nerezidente sau persoanelor juridice romne cota de impunere se poate reduce semnificativ, potrivit conveniilor de evitare a dublei impuneri sau prevederilor speciale n acest sens. Impozitul se reine la data plii dividendelor aprobate de Adunarea General a Asociailor, urmnd ca plata s se fac pn la data de 25 a lunii urmtoare celei n care a fost fcut plata . n cazul dividendelor distribuite , dar neplatite , plata impozitului se face pn la data de 31 decembrie a anului in care au fost distribuite.

-taxa pe valoare adugat-dac societatea desfoar activiti care intr sub incidena taxei pe valoarea adaugat, este obligatorie ntocmirea evidenelor cerute de administrarea taxei (jurnale de TVA , registre speciale), n conformitate cu reglementrile codului fiscal.

Pentru prestatiile care intra sub incidenta O.G. 28/1999, trebuie achizitionate case de marcat.

Dizolvarea

-pentru cauze comune tuturor societilor, ct i specifice, precum: moartea, retragerea, interdicia, incapacitatea, excluderea unui asociat dac n actul constitutiv nu exist clauz de continuare a activitii cu motenitorii decedatului sau nu se hotrte transformarea n societate cu asociat unic.

Societate cu asociat unic

Asociatul unic poate fi att persoan fizic ct i persoan juridic., dar numai ntr-o singur societate cu rspundere limitat.

Asociatul unic exercit atribuiile adunrii generale i poate fi administratorul societii i salariat.(art.196, l.31/1990).

Principalele caracteristici ale societilor comerciale

SRLSASNCSCSSCA

Numr minim/maxim de asociai1/502/nelimitat2/nelimitat2/nelimitat2/nelimitat

Capital social minim20025.000 ENu este prevazutNu este prevazut25.000 E

Rspundere fa de teriCapital socialCapital socialNelimitat i solidar a asociailor

Organizare i conduceresimplcomplexsimplsimplcomplex

Emisiune de obligaiuninudanunuda

Dreptul asociailor de a ridica bani din casierienunudanunu

Distribuire dividendeDup aprobarea situaiilor financiare anualeDup aprobarea situaiilor financiare anualeDup aprobarea situaiilor financiare anualeDup aprobarea situaiilor financiare anualeDup aprobarea situaiilor financiare anuale

TEME de cercetare

1. Preocupri ale Comisiei Europene pentru dezvoltarea intreprinderilor mici i mijlocii.2. Poziia Curii Europene de Justiie referitor la transparena relaiilor financiare ntre statele membre i ntreprinderile publice.

Rspunsei la ntrebri:

1. Clasificai

Intreprinderile

1.

2.

Clasificai societile

comerciale

2.

3. Evideniai

Principalele caracteristici ale societii comerciale3.

Teste grila

1. Numarul salariatilor intr-o microintreprindere este

a) pina la 9

b) pina la 15

c) pina la 30

2. Numarul de salariati in intreprinderile mici sunt:

a) intre 10 -30

b) intre 10-40

c) intre 10-50

3. Numarul de salariati in intreprinderile mijlocii sunt:

a) intre 10-50 salariati

b) intre 50-249 salariati

c) peste 250 salariati

4. Numarul de salariati la intreprinderilor mari este:

a) intre 10-49

b) intre 50-249

c) peste 250

5. Dupa obiectul de activitate societatile se clasifica:

a) societati in nume colectiv

b) societati de distributie

c) societati straine

6. Dupa modul de formare a capitalului societatile se clasifica:

a) societati de personae

b) societati unipersonale

c) societati cu raspundere limitata

7. Dupa originea capitalului, societatile sunt:

a) societati cu capital roman

b) societati cu capital de stat

c) societati de persoane

8. Dupa numarul de asociati , societatile se clasifica

a) societati unipersonale

b) societati cu raspundere limitata

c) societati cu capitaluri

9. Dupa intinderea raspunderii asociatilor sunt:

a) societati cu capital mixt

b) societati cu raspundere limitata

c) societati straine

10. Dupa natura capitalului sunt:

a) societati straine

a) societati cu capital roman

c) societati de capitaluri

11. Dupa natura societatii avem:

a) societai in comandita simpla

b) societati de productie

c) societati cu raspundere limitata

12. Comanditarii sunt:

a) cei care administreaz societatea

b) cei care finaneaz societatea

c) nu au nici unul din roluri

13. Comanditatii sunt;

a) cei care administreaza societatea

b) cei care finanteaza societatea

c) sunt terte persoane

14. Comanditatii raspund:

a) doar nelimitat

b) doar solidar

c) nelimitat si solidar

15. Comanditarii raspund:

a) in limita aportului

b) nelimitat

c) solidar

R.1.a, 2.c,3.b,4.c,5.b,6.a,7.a,8.a,9.b,10.b,11.a,12.b,13.a,14.c,15.a.

MODUL 4

SOCIETI CU REGIM SPECIAL

1. Societati comerciale bancare

Definitie

Se definesc, ca societati comerciale cu personalitate juridica , avand statut special, diferit de al altor societati comerciale, ce decurge din obiectul specific al actelor de comert pe care il indeplinesc, denumite comertul de banca

Organe cu responsabilitate in domeniu

Organismul de reglementare si supraveghre in domeniul bancar este Banca Nationala a Romaniei (BNR)., care elaboreaza , aplica si raspunde de politica monetara , valutara , de credit, de plati, precum si de autorizarea si supravegherea prudentiala bancara , in cadrul politicii generale a statului , urmarind functionarea normala a sistemului bancar si participarea la promovarea unui sistem financiar specific economiei de piata.

Reglementare juridica

Activitatea bancara din Romania este reglementata prin:

- Legea nr.58/1998 privind activitatea bancara

-Legea nr.101/1998 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei

-Legea 312 din 28 iunie 2004 stabileste statutul Bancii Nationale a Romaniei potrivit caruia obiectivul fundamental al BNR este asigurarea stabilitatii monedei nationale pentru a contribui la stabilirea preturilor.

- Normele BNR nr.2/1999,modificate , privind autorizarea bancilor ;

-Normele BNR nr.3 /1999, privind modificarea situatiei bancilor

-Normele BNR nr. 9/2000, privind capitalul minim al bancilor si al sucursalelor bancilor straine.

- Ordonanta de urgenta nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului

- Regulament pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/2007 privind limitarea riscului de creditare la creditele destinate persoanelor fizice, august 2008.

Clasificarea societatilor comerciale bancare

1) dupa apartenenta capitalului : a) societati bancare cu capital roman

b) societati bancare cu capital

strain

2) dupa obiectul lor a) banci de emisiune de bancnote

si moneda metalica

b) banci de afaceri :banci care

acorda credite, banci de investitii,

Constituirea

In conformitate cu ordonantei de urgenta nr. 9/2006 si Normele BNR nr.2/1999, procedura de constituire parcurge urmatoarele etape:

I. Aprobarea data de BNR fondatorilor, de a proceda la constituire bancii in forma juridica a societatii pe actiuni,

II. Inmatricularea bancii la Registrul Comertului

III. Autorizarea functionarii bancii dupa inmatricularea acesteia in in Registrul Comertului si inscrierea in Registrul Bancar.

Nota

Dupa primirea cererii de aprobare a constituirii, BNR in cel mult 4 luni va aproba sau va respinge constituire bancii, comunicind scris fondatorilor hotarirea, motivata.

Dupa comunicarea aprobarii de constituire , in termen de 2 luni vor fi prezentate la BNR documentele care atesta constituirea legala a bancii in vederea obtinerii autorizatiei de functionare.

BNR va decide cu privire la autorizarea functionarii bancii in termen de cel mult 4 luni de la data primirii documentelor care atesta constituirea legala a acesteia.

Conditiile autorizarii

-Calificarea si expierenta profesionala a conducatorilor bancii;

-nivelul minim al capitalului social subscris , care trebuie varsat , in forma baneasca , in totalitate , la momentul constituirii

-

Capitalul social

-minimum echivalentul a 5 miliarde euro, integral varsat in contul deschis la banca, cont blocat pina la momentul inmatricularii in Registrul Comertului.

Obiectul de activitate

Cele specificate in art.8 din Legea bancara:

a) acceptarea de depozite

b) contractarea de credite, operatiuni de factoring si scontarea efectelor de comert, inclusiv de forfetare;

c) emiterea si gestiunea instrumentelor de plata si de credit

d) plati si decontari

e) leasing financiar

f) transferuri de fonduri;

g) tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu;

-instrumente monetare negociabile (cecuri, cambii, certificate de depozit;

-valuta

-instrumente financiare derivate;

-metale pretioase, obiecte confectionate din acestea , pietre pretioase;

-valori mobiliare;

i) intermedierea in plasamentul de valori mobiliare si oferirea de servicii legate de acestea;

j) administrarea de portofolii ale clientilor, in numele si pe riscul acestora;

k) custodia si administrarea de valori mobiliare;

l) depozitar pentru organismele de plasament colectiv de valori mobiliare;

m) inchirierea de casete de siguranta;

n) consultanta financiar-bancara;

o) operatiuni de mandat

Organizarea , adinistrarea si conducerea bancii

Fiecare banc va avea un regulament propriu de funcionare aprobat de organele statutare, care stabilete:

-structura organizatoric a bncii

- atribuiile compartimentelor

- competenele i rspunderile conductorilor bncii

- controlul intern al bncii

Administratorii bncii

Pot fi:

-persoane fizice n numr de cel mult 11, cu un mandat de 4 ani , cu drept de prelungire.

Conducerea operativ este asigurat de .

Adunarea general a acionarilor

Consiliul de administraie

Comitetul de direcie

Conducerea curent

Se asigur de ctre :

-preedinte

-vicepreedini

-directorii filialelor

-comisia de cenzori

2. Societati comerciale din domeniul asigurarilor

Asigurarea reprezinta ansamblu de masuri care se iau in vederea repararii consecintelor patrimoniale negative determinate de evenimente daunatoare, denumite riscuri asigurate.

Reglementari juridice

1. Legea nr. 32/2000

2. Legea 136/1995

3. Legea 76/2003

4. Legea 403/2004

5. Legea 113/2006

6. Legea 172/ 2004

7. O.U.G. 61/2005

8. Legea 212/2004

9. Legea 31/1990

10. Ordinul C.S.A. nr.3104/2005

Obiectul de activitate

Este limitatde lege numai la asigurari, care pot viza personae, autovehicule, nave, aeronave, culturi agricole, operatiuni de transport, de credite si garantii, de pierderi financiare.

Autoritatea de reglementare n materie

Comisia de Supraveghere a Asigurrilor (CSA)

Atribuii CSA

1.-elaboreaz i avizeaz proiectele de acte normative referitoare la domeniul asigurrilor

2.-supravegheaz situaia financiar a asigurtorilor, avnd n vederea protejarea asigurailor , efectund controale asigurtorilor i brokerilor de asigurare

3,- ia msurile necesare pentru ca societatea de asigurare s fie gestionar cu respectarea normelor prudeniale specifice.

4.- aprob acionarii semnificativi i persoanele semnificative ale asiguratorului , n conformitate cu criteriile stabilite prin norme.

5.- aprob divizarea sau fuzionarea unui asigurator nregistrat n Romania.

Capitalul social

Este stabilit i actualizat prin norme ale CSA, astfel:

1.) -15 miliarde lei pentru activitatea de asigurri generale , exceptnd asigurrile obligatorii

2.) -30 milirde lei pentru activitatea de asigurri generale

3.) -21 miliarde lei pentru activitatea de asigurri de via

4.) suma valorilor prevzute la pct. 1 i 3 sau 2 i 3 , dup caz, n funcie de activitile de asigurare desfurate.

Societile comerciale de asigurare pot emite numai aciuni nominative .

Constituirea

Pentru constituirea societii comerciale de asigurare , fondatorii trebuie s dobndeasc autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurrilor

Autorizarea se face pe baza urmtoarelor documente:

1. memoriu de fundamentare , privind obiectul de activitate i bazele financiare ale viitoarei societi nsoit de un studiu de fezabilitate.

2. proiectul contractului i statutului

3. declaraia referitoare la capitalul subscris i cel efectv vrsat inclusiv structura acestuia.

4. un program de reasigurare satisfctor

Dup obinerea autorizrii de constituire , urmeaz faza obinerii autorizaiei de funcionare , avnd obligaia ca n termen de 6 luni de la autorizarea constituirii , s depun la CSA documentele care atest nmatricularea legal a societii.

Not

Desfurarea de activiti de asigurare fr a deine autorizaia de funcionare emis de CSA, fie pentru toate activitile de asigurare, fie pentru anumite clase de asigurri, este considerat infraciune.

Respingerea autorizrii

n situaia cnd cererea de autorizare a fost respins, solicitanii pot face plngere la Curtea de apel n termen de 30 de zile de la primirea deciziei de respingere din partea CSA.

nregistrare societii de asigurri

Dup ntocmirea statutului i autentificarea lui, se nregistreaz la Registrul Comerului i Administraia finaciar, asigurndu-se i pulicarea n Monitorul Oficial.

Clasele de asigurri,practicate n Romania:

1. asigurri de via, care include:

-asigurrile de supravieuire

-de deces

-asigurare mixt de via

-asigurri de via suplimentare

-asigurri de via legate de investiii

-asigurri permanente de sntate.

2. asigurri generale, care include:

asigurrile de accidente i boal

asigurri de sntate

asigurri de mijloace de transport

asigurri de bunuri

asigurri de incendiu i calamiti naturale

asigurri de daune la proprieti

asigurri de rspundere civil

asigurri de credite i garanii

de pierderi financiare

de protecie juridic

de asisten turistic

Pe timpul desfurrii actvitii societile de asigurare sunt obligate s informeze lunar CSA , n ce privete situaia financiar .

Modificarea actului constitutive, divizarea, fuzionarea , impugn autorizarea prealabil a CSA.

Dreptul la asociere

Prin asociere, societile de asigurare pot forma uniuni naionale, putnd opta i pentru aderarea la organisme internaionale cu caracter profesional.

Societile strine de asigurri

Cu aprobarea CSA, pot desfura pe teritoriul Romniei activiti de asigurri , prin :

-a) filiale

-b) sucursale

-c) reprezentane

Controlul societilor din domeniul asigurrilor

Se exercit de ctre CSA, la care societile au obligaia s depun bilanul i contul de profit i pierdere, hotrrea adunrii generale prin care se aprob gestiunea , raportul cenzorilor.

Aceste obligaii le au i reprezentanele.

3. Societi de servicii de intermediere financiar

Reglementarea pieei de capital n Romania:

-Legea 297/2004

- Legea 208/2005

- 97/2006- privind valorile mobiliare, serviciile de investiii financiare i pieele reglementate.

Autoritatea de reglementare n materia valorilor mobiliare

-Comisia Naional a Valorilor Mobiliare (CNVM), aflat n subordinea Parlamentului

Atribuii CNVM

-emite toate reglementrile i normele aplicabile att pieei de capital i societilor care activeaz pe aceast pia, ca emiteni i ca prestatori de servicii, ct i regimului valorilor mobiliare.

Valori mobiliare

Sunt instrumente financiare negociabile , transmisibile prin tradiiune sau prin nscriere n cont , care confer drepturi egale pe categorie, dnd deintorilor dreptul la o fraciune din capitalul social al emitentului sau un drept de crean general asupra patrimoniului emitentului i sunt susceptibile de tranzacionare pe o pia reglementat (Legea 297/2004)

Se include n categoria valorilor mobiliare:

aciunile

titlurile de stat

obligaiunile emise de administraia public central sau local i societi comerciale

alte titluri de mprumut cu scaden mai mare de un an.

Drepturile de preferin la subscrierea de aciuni

Drepturile de conversie a unor creane n aciuni

Orice alte instrumente financiare calificate de CNVM valori mobiliare.

Emitentul:

Persoana juridic ce a emis, emite sau intenioneaz s emit valori mobiliare.

Calitatea de emitent

Pot avea aceast calitate:

- statul

- autoritile administraiei publice centrale sau locale

- societile comerciale

Emisiune:

-operaiune prin care valorile mobiliare de acelai tip i clas sunt oferite de ctre emitent, spre subscripie , investitorilor poteniali,

- totalitatea valorilor mobiliare de acelai tip i clas , emise de un emitent la o anumit dat.Investitor

-orice persoan fizic sau juridic, care pe risc propriu cumpr , deine, vinde sau schimb instrumente financiare , cu intenia de a obine profit din dividende sau dobnzi la instrumentele financiare respective sau la creterea valorii acestora pe pia.4. Societi comerciale cu participare de capital strin

Econnomia de pia i integrarea n Uniunea European, au determinat necesitatea atragerii investiiilor strine n Romnia .

Reglementare juridic

Legea 31/1990

Modaliti de realizare a investiiilor:

constituirea de societi comerciale

filiale sau sucursale cu capital integral strin sau n asociere cu persoane fizice sau persoane juridice romne

participarea la majorarea capitalului social a unei societi sau dobndirea de pri sociale , aciuni, obligaiuni sau alte efecte de comer la asemenea societi.

concesionarea , nchirierea sau locaia gestiunii unor activiti , servicii sau societi comerciale

dobndirea unor drepturi de proprietate sau de crean

contractarea unor lucrri

Participarea investitorilor strini poate consta n :

-valut

-utilaje

- piese

- servicii

- drepturi de proprietate industrial,

- brevete

- licene

- mrci de fabric

- drepturi de autor

- metode de organizare

Felurile investiiilor strine

Reglementrile juridice n vigoare stabilesc, c investiiile strine pot fi:

a) Investiia direct- realizat prin participarea la constituirea sau la extinderea unei ntreprinderi n oricare dintre formele juridice prevzute de lege , prin dobndirea de aciuni sau de cote pri sociale ale unei societi comerciale , sau prin nfiinarea i extinderea n Romnia a unei sucursale de ctre o societate comercial strin prin aport financiar , aport n natur sau participarea la creterea activelor prin orice mod de finanare.

b) Investiia de portofoliu- care const n dobndirea de valori mobiliare pe pieele de capital organizate , care nu permit participarea direct la administrarea societii comerciale. Ex: cumprarea de valori mobiliare , inclusiv titluri de stat de pe pieele organizate , de genul burselor de valori

Calitate de investitor

Persoane fizice i juridice strine , indiferent unde au domicilul. (ar sau strintate)

Faciliti acordate investitorilor strini

- pot investi n orice domeniu

- faciliti vamale i fiscale

- neimpozitarea cheltuielilor de reclam i publicitate

- posibilitatea angajrii de ceteni strini

- posibilitatea de a transfera n strintate beneficiile sau dividendele

- bunurile care constituie aport n natur la capitalul social , sunt scutite de plata taxelor vamale i TVA

- pentru investiiile realizate n economie, n societi nou create , care depesc echivalentul fixat de lege , cu excepia sectorului bancar , s-au acordat reduceri la impozitele pe profit , n funcie de mrimea investiiei.

Garanii mpotriva naionalizrii i exproprierii

- numai n scop de utilitate public se poate face exproprierea i cu despgubiri echitabile prealabile , beneficind de acelai regim ca i cetenii naionali.

TEME de cercetare

1. Consideraii asupra sistemului bancar romnesc

2. Romnia i sprijinul financiar comunitar

3.Principiul indemnitar n asigurri.

4.Cadrul juridic privind asigurarea de rspundere civil auto n U.E.

- Care este importana dreptului bancar ntr-o economie de pia ?

- Cine coordoneaz activitatea bancar n Romania ?Rspundei la ntrebri

1. Clasificai societile comerciale bancare.

2. Care sunt etapele constituirii unei societi bancare

TESTE GRILA

1. Activitatea bancara este reglementata prin:

a) Legea 31/1990

b) Legea 58/1998

c) Legea 34/1934

2 . Dup apartenena capitalului societile bancare , se clasific:

a) societi bancare cu capital romn

b) bnci de afaceri

c) bnci de investiii

3. Dup obiectul de activitate , societile bancare se clasific:

a) bnci care acord credite

b) societi bancare cu capital romn

c) societi bancare cu capital strin

4. Procedura de constituire a bncii parcurge

a) o etap

b) dou etape

c) trei etape

5. Termenul de aprobare sau respingere a cererii de constituire a bncii, de ctre B.N.R. este:

a) cel mult o lun

b) cel mult dou luni

c) cel mult trei luni

6. Termenul de depunere a documentaiei n vederea obinerii autorizaiei de funcionare a bncii este:

a) 2 luni de la comunicarea aprobrii constituirii

b) 3 luni de la nscrierea n Registrul comerului

c) 4 luni de la ncheierea actului de constituire7. Obiectul societii de asigurri :

a) se limiteaz la asigurri

b) const i n acordri de creditec) poate fi i recuperri creane

8. Societile de asigurri sunt reglementate prin :

a) Lege 31/1990

b) Legea 32/2000

c) Legea 26/19909. Aprobarea pentru nfiinarea societilor comerciale de asigurare , o d :

a) Ministerul Finanelor

b) CSA

c) Ministerul Justiiei10. Capitalul social pentru activitatea de asigurri de via este:

a) 15 miliarde

b) 30 miliarde

c) 21 miliarde

11. Capitalul social pentru activitatea de asigurri generale este:

a) 15 miliarde

b) 30 miliarde

c) 21 miliarde

12. Capitalul social pentru activitatea de asigurri general, exceptnd asigurrile obligatorii este:

a) 15 miliarde lei

b) 30 miliarde lei

c) 21 miliarde lei

13. Desfurarea activitilor de asigurare fr autorizarea CSA , reprezint:

a) nelciune

b) infraciune

c) delapidareR-1.b,2.a,3.a,4.c,5.c,6.a,7.a,8.a,b,9.b,10.c,11.b,12.a, 13.b.

MODUL 5 CONSTITUIREA SOCIETILOR COMERCIALE

La baza constituirii societii st un contract ncheiat de ctre persoanele interesate.

Este vorba de contractul de societate prin care asociaii se neleg s pun n comun anumite bunuri, s desfoare o activitate comercial i s mpart beneficiile rezultate.

Contractul de societate sau /i statutul ,este considerat actul constitutiv al societii comerciale.

Pentru constituirea unei societi trebuiesc deplinite urmtoarele formaliti:

a)Disponibilitatea firmei si emblemei

Inainte de semnarea actelor constitutive asociatii trebuie s verifice disponibilitatea firmei, obinnd de la Registrul comerului dovada rezervrii .

Firma

Denumirea sub care un comerciant i exercit comerul i sub care semneaz ( art. 30 Legea 26/1990).

Rolul firmei

De a identifica comerciantul , persoan fizic sau juridic, ca subiect de drepturi i obligaii

Unicitatea firmei

Legea 26/1990 precizeaz: comerciantul are o singur firm.Dup cum o persoan fizic nu poate avea dect un singur nume acela trecut n actele de stare civil, tot aa n viaa comercial un comerciant nu poate avea nu poate avea dect o singur firm , nscris n registrul comerului.

Unicitatea firmei nu nseamn c n acelai jude, localitate ar nu pot coexista dou firme similare sau chiar identice, adic dou societi comerciale cu aceiai denumire. Criteriul n aprecierea distinctivitii este evitarea oricrei confuzii. Art.38 din Legea 26/1990, dispune: cnd o firm nou este asemntoare cu o alta , trebuie s se adauge o meniune care s o deosebeasc de aceasta , fie prin denumirea mai precis a persoanei , fie prin indicarea felului de comer exercitat sau n orice alt mod. Elementele de diferenere pot consta n: forma juridic a societi, (ex: firma Condor S.A se deosebete de firma Condor S.R.L.), sediul (firma Condor cu sediul n Bacu, se deosebete de firma Condor cu sediul n Roman) , obiectul de activitate ( firma Condor avnd ca obiect de activitate turismul se deosebete de firma Condor avnd ca obiect de activitate producia de confecii vestimentare).

EXEMPLIFICARE

Societatea comercial Dacia Felix S.A. a chemat n judecat Societatea comercialAstra Grup SRL ,pentru a fi obligat la plata mrfurilor ce i-au fost livrate de reclamant.

Denumirea de Astra Grup a fost folosit n aciunea arbitral , n contractul dintre prile litigante i n toate actele procedurale , inclusiv n hotrrea arbitral . cu ocazia punerii n executare hotrrii arbitrale , s-a constatat c firma nregistrat n Registrul comerului era Astra iar nu Astra Grup, astfel c executarea silit nu putea fi ndreptat mpotriva societii Astra Grup. De remarcat c n documentele societi prte n antet se folosea denumirea de Astra Grup n timp ce n tampila aplicat pe acelai document se folosea denumirea exact (S.C.Astra S.R.L. Bucureti). Executarea a putut continua numai dup ce s-a fcut dovada c n Registrul comerului Bucureti, exist o singur societate cu denumirea S.C.Astra S.R.L. i c nu erxist nici o societate cu denumirea Astra Grup, c exist identitate de sediu i de reprezentant legal , astfel c Astra Grup era n realitate Astra SRL. b)Intocmirea sctului constitutuiv

Dup verificarea disponibilitii firmei (i dac este cazul a emblemei), asociaii ntocmesc actul constitutiv , semnat de fiecare i cuprinznd clauzele referitor la nfiinare, funcionare i ncetarea activitii societii.

c)Acte necesare constituirii societii comerciale

-actul constitutiv: -contractul sau i statultul

-acte referitoare la sediu: contract de nchiriere, contract de vnzare-cumprare

- acte bancare : documente necesare deschiderii acestor conturi bancare

d)Vrsarea aporturilor

Se face prin depunerea sumei de bani n contul deschis la banc iar n natur prin transmiterea proprietii bunurilor ce formeaz obiectul acestui aport .

e) Avize necesare

n funcie de obiectul de activitate, cum sunt: societile bancare sau societile de asigurri , sunt necesare obinerea unor avize prealabile , n conformitate cu Legea 58/1998 i respectiv Legea 32/2000.

f) nmatricularea societii

Cererea de nmatriculare se depune la Biroul unic din cadrul Registrului Comerului, din Judeul unde societatea i are sediul.

Persoanele ndreptite s depun cererea de nmatriculare:

fondatorii sau

administratorii societii

oricare dintre asociai (excptnd fondatorii i administratorii), dac nu s-a cerut nmatricularea n termen de 15 zile de la semnarea actului constitutiv.

Soluionarea cererii de nmatriculare

Competena soluionrii cererii de nmatriculare , revine judectorului delegat , la Registrul comerului., care dispune dup verificarea ndeplinirii legalitii: nregistrarea sau dup caz :respingerea motivat. n caz de remediere a neregularitilor judectorul admite cererea.

Dobndirea personalitii juridice

nmatricularea societii , care se face la 24 de ore dup ce ncheierea judectorului a devenit irevocabil, societatea dobndete personalitate juridic

Not

Certificatul de nmatriculare eliberat de Registrul Comerului, va cuprinde si Codul Unic de Inregistrare , comunicat de de MFP.

Autorizarea funcionrii

Prin aceasta se nelege obinerea autorizaiilor dup caz i pentru care Biroul unic comunic fiecrei autoriti publice implicate autoriti care trebuie s elibereze aceste avize.

n situaia cnd nu se desfoar activiti ce necesit unele avize , se va completa o declaraie pe proprie rspundere., cu meniunea :Nu este necesar n aceast etap.

Publicarea n Monitorul Oficial

Dup nregistrare , se trimite ncheierea judectorului i actul constitutiv, (n extras sau integra)l, ctre Monitorul oficial pentru a se publica , pe cheltuiala comerciantului.

Actul constitutiv

Potrivit art.5 din Legea 31/1990, actele juridice prin care se constituie societile comerciale difer n funcie de natura societii.astfel:

1. Prin contract de societate:

-societatea n nume colectiv

-societatea n comandit simpl

2. Prin contract de societate i statut:

- societatea pe aciuni

- societatea n comandit pe aciuni

- societatea cu rspundere limitat

Not

Statultul i contractul de societate pot fi ncheiate sub forma unui nscris unic, numit act constitutiv.

nfiinarea oricrei societi comerciale are ca punct de plecare iniiativa unor persoane , viitori asociai.

Conform art. 6 din Legea nr. 195/1997, semnatarii actului constitutiv, pecum i persoanele care au rol determinant n constituirea societii, sunt considerai fondatori.

NU pot fi fondatori persoanele care potrivit legii sunt incapabile sau au fost condamnate pentru gestiune frauduloas, abuz de ncredere, mrturie mincinoas, dare sau luare de mit, precum i alte infraciuni prevzute de lege.

Din dispoziiile Legii 31/1990 cu modificrile ulterioare, rezult c pentru constituirea societilor comerciale se parcurg mai multe etape:

-etapa consensual-n care viitorii asociai ntocmesc n form autentic actul constitutiv, potrivit voinei comune i cu respectarea condiiilor impuse de lege,

-etapa controlului justiiei- prin judectorul delegat de pe lng Camera de comer i industrie,

-etapa publicitii, prin nmatricularea societii n Registrul comerului, inclusiv publicarea actului consttutiv n Monitorul Oficial.

Natura juridic a actului constitutiv

-asociaii convin s pun ceva n comun, adic fiecare asociat se oblig s aduc bunuri n societate (aport)

-asociaii pun laolat anumite bunuri cu intenia de a colabora n desfurarea activitii comerciale.

-activitatea comercial se realizeaz n vederea obinerii i mpririi beneficiilor realizate proporional, n principiu, cu aportul social al asociailor.

Forma contractului:

1.-scris, sub semntur privat

2.-autentic-atunci cnd:

a) se aduce ca aport un teren

b) la SNCsau n comandit simpl

c) S.A se constituie prin subscripie public

Reglementare juridic

Art.5 al.6, Legea 31-1990Art 56, lit a Legea 31-1990

Condiii de validitate al contractului / actului constitutiv

Reglementare juridic

Art. 948 C.civ.

1. Consimmntul prilor

Orice contract se ncheie prin voina liber consimit a prilor. Aceast voin trebuie s fie declarat i nealterat de vicii.

Vicii:

-eroare

-dolul

-violen: fizic sau psihic

2. Capacitatea prilor

Reglementare juridic

-art.6 al.2 Legea 31-1990

S ndeplineasc condiiile de a putea fi comerciant

S aib capacitatea de a face acte de dispoziie

3.Obiectul contractului

Reglementare juridic

Art.968 C,civ.

Scopul contractului de societate fiind mprirea beneficiilor, desfurarea activitii trebuie s aib o cauz licit, s nu ncalce bunele moravuri i ordinea public.

Ex:

Nu poate face obiectul contractului : - fabricarea sau comercializarea de droguri

- vrjitorie, ghicitorie

- imprimarea hrilor militare

Coninutul actului constitutiv

Este reglementat n art 7 din Legea 31/1990 , pentru:

-Societile n nume colectiv

-societi n comandit simpl

- societi cu rspundere limitat

i n art.8 din legea 31/1990, pentru:

-societile pe aciuni

- societile n comandit pe aciuni

Actul constitutiv trebuie s cuprind elemente care se refer la

:

a) identificarea prilor:

-nume, prenume, cetenie, domiciliu pentru persoane fizice,denumire , naionalitate, sediu, pentru persoanele juridice.

Not

La societile n comandit , unde sunt mai multe categorii de asociai, se vor indica asociaii comanditari i asociaii comanditai.

b) elemente de identificare ale societii comerciale , ca persoan juridic:

- forma societii comerciale

- denumirea (firma) i emblema societii( dac este cazul)

- sediul social

c) clauze privitoare la :

- obiectul de activitate al societii

- capitalul subscris i vrsat

- aportul fiecrui asociat-se vor arta formele aportului (n numerar sau n natur) , valoarea aportului n natur i modul evalurii , data la care se va vrsa integral capitalul social subscris.

- prile sociale sau aciunile emise, valoarea nominal a prilor sociale sau a aciunilor emise i numrul atribuit fiecrui asociat.

- partea fiecrui asociat la beneficii i pierderi

d) clauze privind conducerea, administrarea, controlul gestiunii i funcionarea societii

-se vor indica persoanele care reprezint societatea

- puterile ce li s-au conferit

e) clauze referitoare la durata societii i ncetarea societii

-limitat

- nelimitat

APORTUL asociailor

Aport = se nelege obligaia pe care i-o ia fiecare asociat de a aduce n societate un anumit bun, o valoarea patrimonial .

-de mrimea aporturilor depinde puterea economic a persoanei juridice care se lanseaz n afaceri.

Reglementare juridic

Art.1492 C.civ.

Obiectul aportului

-orice bun care prezint interes pentru societate Nu trebuie s aib aceeai valoare sau acelai obiect.

Felurile aportului

Subscris- angajamentul luat de fiecare asociat la ncheierea actului constitutiv de a aduce n societate o valoare patrimonial

Vrsat- depunerea efectiv a contribuiei fiecarui asociat

Formele aportului

a)-n numerar-are ca obiect o sum de bani pe care asociatul se oblig s-o transmit societii Prin Ordonana de urgen a Guvernului aprobat prin legea nr. 195/1997 s-a artat c aporturile n numerar sunt obligatorii la constituirea oricrei forme de societate,

b)-n natur-are ca obiect anumite bunuri care pot fi immobile (cldiri) sau mobile corporale (mrfuri), incorporale (fond de comer)

Not

Bunul adus ca aport poate trece n proprietatea societii sau cu drept de folosin.

Dac bunul piere nainte de nmatrcularea societii, riscul aprine asociatului, care va trebui s aduc alt bun .

Bunul adus va fi evaluat n bani de ctre asociai sau experi, pentru a se putea stabili prile de interes , prile sociale sau aciunile cuvenite.

c) aportul n creane-are ca obiect creanele pe care asociatul creditor le are fa de tere persoane , fiind de fapt o cesiune de crean.

Nu este admis:

-la societile pe aciuni care se constituie prin subscripie public

-societile n comandit pe aciuni

-S.R.L.

-

-aportul de proprietate industrial-const n brevete de invenie, licene de fabricaie, mrci de fabric. n unele cazuri aportul de acest fel poate fi mai eficient dect aportul n bunuri corporale.

Consecinele neexecutrii aportului

Legea 31-1000, art.65 alin 2,: asociatul care ntrzie s depun aportul social este rspunztor de daunele pricinuite

-cnd aportul a fost stipulat n numerar, asociatul este obligat la plata dobnzilor legale din ziua cnd trebuia s se fac vrsmntul.

-dac se dovedete c asociatul a cauzat prejudicii, datoreaz i despgubiri.-cnd aportul este o crean, legea prevede c dac societatea n-a putut ncasa creana, asociatul pe lng despgubiri , rspunde de suma datorat cu dobnda legal din ziua scadenei creanei. (art.84, al.2. L.31-1990)

-art. 217, L.31-1990, prevede: excluderea asociatului din societate.

La societile pe aciuni , dup constituirea lor , modul de transmitere a aciunilor difer dup cum aciunile sunt nominative sau la purttor.

a) Aciunile nominative se transmit prin declaraie fcut n registrul acionarilorsocietii care le-a emis, subscrisatt de cedent ct i de cesionar, la care se adaug meniunea fcut pe aciune.

b) Aciunile la purttor se transmit prin simpla lor predare (tradiiune) fr alte proceduri sau acorduri necesare de la societate , asociai sau alte organisme.

Spre deosebire de aciuni, regimul transmiterii prilor sociale este supus unor restricii i unor formaliti obligatorii de publicitate: este necesar acordul celorlali asociai i nregistrarea la registrul comerului.

CAPITALUL SOCIAL

Capitalul social-se nelege expresia valoric a totalitii aporturilor asociailor care particip la constituirea societii.

Capitalul social are dubl semnificaie

-contabil-n sensul c este evideniat la pasiv, ntruct el reprezint aportul asociailor care la dizolvarea societii trebuie restituit.

-juridic-n sensul c el constituie gajul general al creditorilor societii.

Importana capitalului social

-n raport de capitalul social se determin beneficiile societii i se calculeaz rezervele acesteia.

n cazul n care el se diminueaz sub o anumit limit , datorit folosrii sale n desfurarea activitii , legea prevede obligaia rentrgirii sau reducerii, prin modificarea actului constitutiv, mai nainte de a se face repartizarea beneficiilor.

mprirea capitalului social

-capital subscris-reprezint valoarea total a aporturilor cu care asociaii s-au obligat s contribuie la constituirea societii.

-capitalul vrsat-reprezint valoarea total a capitalurilor realizate i care a intrat efectiv n patrimoniul societii.

Este obligatoriu s fie att capital subscris ct i vrsat.

Conform modificrilor legii 195/1997, capitalul social minim al societilor pe aciuni trebuie s fie de 25 milioane lei, iar S.R.L. de 2 milioane lei.

Capitalul social este divizat n anumite fraciuni, denumite diferit dup forma juridic a societii

-pri de interes la S.N.C i S.C.S.

-pri sociale la S.R.L..-valoarea nominal a unei pri sociale nu poate fi mai mic de 10 lei.

-aciuni-la societi pe aciuni i al celei n comandit pe aciuni. Valoarea nominal a unei aciuni nu poate fi mai mic de 1000 lei.

Asociaii dobndesc un numr din acestea corespunztor valorii aportului fiecruia.

Deosebiri ntre capitalul social i patrimoniu

a) capitalul social este expresia valoric a aporturilor asociailor

-patrimoniul cuprinde toate drepturile i obligaiile , precum i bunurile societii, care se creaz n timpul funcionrii societii.b) capitalul social este fix pe toat durata societii

-patrimoniul societii este variabil

c) capitalul social este numai o parte a activului patrimonial

-patrimoniul nu poate fi mai mic dect capitalul social.

-activvul social reprezint totalitatea drepturilor sociale

-pasivul social reprezint totalitatea obligaiilor sociale.

Participarea asociailor la beneficii i pierderi

Potrivit Legii 31/1990, art,3, contractul de societate trebuie s prevad partea fiecrui asociat la beneficii i pierderi.

Dac beneficiul realizat nu este destinat mpririi ntre asociai, nu ne aflm n prezena unei societi comerciale , ci a unei asociaii fr scop lucrativ, ex. Societate de binefacere.

Pentru a ti dac exist beneficii la o societate , trebuie s se atepte sfritul exerciiului financiar, cnd se ntocmete bilanul i contul de beneficii i pierderi. Dac nu exst beneficii , nu pot fi distribuite dividende asociailor. Distribuirea lor n absena unor beneficii este fapt ilicit i atrage rspunderea civil i penal.

TEME de cercetare

1. Rolul voinei asociailor n constituirea societii comerciale.

2. Efectele nclcrii cerinelor legale de constituire constatate nainte i dup nmatriculare.

Rspundei la ntrebri:

1. Enunai condiiile de validitate ale contractului

1.

2.

.

3. Felurile i formele

aportului

1

2..

TESTE GRIL

1. Dobndirea numelui societii comerciale se obine

a) prin simpla enunare a fondatorilor

b) prin dovada disponibilitii firmei

c) nu existreglementare n acest sens

2..Consimmntul este considerat ndeplinit

a) doar prin simpla exprimare

b) prin semnarea actului constitutiv n mod liber

c) prin semnarea actului constitutiv chiar fortuit

3.Statutul societii este obligatoriu pentru

a) societi nume colectiv

b) societi pe aciuni

c) societi n comandit simpl

4.Contractul de societate i statutul sunt obligatorii

a) pentru S.N.C.

b) pentru S.R.L

c) pentru S.C.S.

5.Semnatarii actului constitutiv, poart titulatura de

a) fondatori

b) societari

c) acionari

6. Nu pot fi fondatori, persoane condamnate

a) pentru furt, mrturie mincinoas

b) luare de mit , abuz de ncredere

c) gestiune frauduloas, furt

7. Prin unicitatea firmei nelegem:

a) unic denumire pe ar

b) unic denumire pe jude

c) existena elementelor de evitarea confuziei

R-1.b,2.b,3.b,4.b,5.a,6.b,7.c.

MODUL 6.

FLILIALELE I SUCURSALELE

Orice comerciant care gndete i pune n aplicare o afacere prin constituirea unei societi comerciale i face un plan propriu de dezvoltare a afacerilor prin extinderea lor n spaiu. Dac acest gnd i germineaz chiar n faza iniial, atunci l poate stipula chiar n actul constitutiv iar dac ideea extinderii i-a venit ca urmare a profitabilitii ulterioare, extinderea o poate face prin modificri n actul constitutiv, nfiinnd filiale, sucursale i agenii.