Proiect Anvelopanta :Arh. Bruno Andresoiu Arh. Adrian Ciocazanu ...

  • Published on
    02-Feb-2017

  • View
    219

  • Download
    4

Transcript

  • Proiect Anvelopanta :Arh. Bruno Andresoiu Arh. Adrian Ciocazanu

    Arh.Ana Dinuta Arh. George Barbu Arh . Andrei Creanga

    Proiectant general : Arh. Oana Radulescu Arh. Gilda Ciobotarasu Arh.Razvan

    Salomia .

    Desi in aparenta brutal ,

    misterios si arogant , volumul

    este in fapt rezultatul unei

    atente negocieri intre concluzii

    urbanistice , vecinatatea

    parcului si constrangeri

    functionale.

  • Situat la granita zonei protejate,indentificate ca

    Parcelarea Uruguay catre Piata Charlles De

    Gaulle.

    Purtand incarcatura unei zone protejate si

    obligativitatea integrarii celor doua configuratii

    vecine complet diferite ( pe de o parte perete

    cortina al unei cladiri de birouri si pe de alta

    fatada plina si prelucrata a unui imobil

    residential).

    Regim de inaltime S+P+5E

    H.Max 24.37 m

  • Gravat de existenta a doua

    calcane ( Calcan Str. Popa Savu

    77 si Calcan Str. Emanuel

    Porumbaru 90-92 ) a unei incerte

    alinieri a construitului la bulevard

    si de vecinatatea unor arhitecturi

    nehotarate , lipsite de calitati

    deosebite .

  • Suprafata teren 820 mp

    Suprafata utila 620 mp

    Suprafata ocupare structura 100 mp

  • In configurarea planimetrica a

    spatiului interior , s-a urmarit o cat

    mai mare flexibilitate cu maximizare

    a suprafetelor de inchiriat, pe o

    trama generata de constrangerile

    impuse de rezolvarea parcarii

    subterane, iar solutia s-a materializat

    in dispunerea spatiului deschis de

    birouri in jurul unui nod de circulatii

    relativ central si asezarea spatiilor .

  • In spatiul receptiei se

    regasesc aceleasi non-

    culori si taieturi oblice

    dar granitul este

    inlocuit de ardezie

    neagra cu finisare

    naturala, intre lastrele

    de piatra se insinueaza

    linii fine de lumina , iar

    biroul de receptie

    formeaza, impreuna cu

    portiuni de perete ,

    plafon si pardoseala un

    portal luminos.

  • Unul dintre elementele- cheie ce a sustinut formarea acestei

    imagini a fost folosirea granitului negru mineral natural ,

    pretios ce subliniaza gradul de soliditate iar negrul ,

    contribuie chiar la nivel conceptual la solutia arhitecturala.

  • Ardezie este un tip de gresie argiloasa cu granule fine, care se poate

    desface usor in foi subtiri. Aceasta despicare naturala din structura ei creeaza

    texturi interesante , variatii de colorit si umbre . De aici se trage si intrebuintarea

    ardeziei doar in anumite domenii si spatii . Ceea mai mare utilizare este adesea

    folosita sub forma de dale pentru pardoseli , in general in spatii pretentioase (

    de exemplu pardoseli care pot fi afectate de umezeala dar si la acoperisurile

    caselor .

  • Granitul este o roca magmatica masiva cu

    granulatie grosolana ( cristale cu dimensiunea de

    cativa milimetri ), formata la adancimi mari ( facand

    deci parte dintre plutonite ), continand in principal

    cuart , feldspat sau minerale de culoare inchisa . Este

    roca ceea mai raspandita din scoarta , fiind prezenta

    in zonele tectonice sau sedimentare .

    Granitul este folosit la pavarea trotuarelor , placarea

    fatadelor , fantani datorita duritatii si a rezistentei la

    erodare , intemperii .

  • Un sistem structural pe cadre. Acesta

    se deseneaza ca o linie franta atat pe

    orizontala cat si pe verticala si se

    recompune apoi arhitectural in jurul

    unui element central ( nodul principal

    de circulatie )

  • La baza monolitului, cele doua deschideri vitrate au fost generate pe de o parte

    de posibilitatea unica a accesului dinspre Str. Popa Savu si pe , de alta parte de

    dorinta deschiderii catre bulervardul, iar decupajul zonei de acces , singurul marcat pe

    fatada primeste un portal din Corian Alb pretext pentru reluarea formala a liniilor

    generatoare din logoul companiei. Pas cu pas, aici si mai ales la nivelul parterului se va

    observa ca stranietatea unui artifact extraterestru complet dizlocat nu e sustinuta caci

    acest monolit se naste tocmai din locul in care este asezat.

    Rampele de acces se

    decupeaza dintr-o dala masiva de

    granit negru cu taieturi neregulate

    , vegetale strapunge pe alocuri ,

    iar echipamente de instalatii cu

    grile de evacuare si absortie sunt

    mascate in chip de sparturi de

    roca imprastiate pe sit.

  • Echipamente de instalatii cu grile de evacuare si absortie sunt

    mascate in chip de sparturi de roca imprastiate pe sit.

    Instalatie folosita la irigatii cu sistemul

    de alimentare in zona subsolului

  • La etajul cinci , volumul major transparent se

    retrage din prisma neagra , permitandu-i acesteia

    sa se inalte libera si creand terase de unde privirea

    depaseste varfurile copacilor din parc, cuprinzand

    intreg nordul orasului , iar suprafata verde

    dizlocata de cladire se regaseste partial translatata

    pe vertical in petice de terasa-acoperis verde de la

    ultimile 2 niveluri .

  • Plastica prismei , prin liniile

    clare si colturile bine definite,

    detaseaza monolitul dintre

    celelalte pietre si prin forta sa

    da sens de ordine , stabilitate si

    rigoare. Volumul major al

    constructiei este transformat in

    fundal negru si transparent ce

    inglobeaza maximul de lumina

    si priveliste catre parc prin

    configurarea pretelui cortina

    fata elemente orizontale pe

    inaltimea nivelului si de

    asemenea realizeaza integrarea

    intre cladirile vecine , iar ceea

    de a treia fatada , inventata, este

    incurajata sa se detaseze .

  • Forta statica a prismei negre e completata

    de taieturile ferestrelor ce aduc un strop de

    mister si mult dinamism o component de

    asemenea definitorie pentru activitatea

    zilnica la birou.

  • Gandite in retorica proceselor natural si a

    devenirii in timp ferestrele stilizeaza linii ale

    fisurilor in piatra iar raportat la spatial

    interior sunt atent amplasate astfel incat

    peisajul se decupeaza, devenind vizibil fie

    din pozitia de lucru la birou fie mergand sau

    stand in picioare

  • Pozitionarea golurilor de geam in

    functie de pozitia de lucru in

    interiorul cladirii

  • Puritatea ideii arhitecturale si a formei obiectului, a claritatii sale , a

    proportiilor si adaptarii exacte sunt argumente pentru mai putin inseamna mai

    mult .

    Monolit pare sa exprime dorinta de a fi vazut in acord cu teritoriul, pentru a

    deveni un ragaz, un punct negru ce intruchipeaza cautarea tacerii in zgomotul

    orasului.

  • 1. http://www.archdaily.com/328353/monolit-office-building-igloo-

    architecture/

    2. http://thesuperslice.com/2013/02/21/monolit-office-building-

    igloo-architecture/

    3. https://www.igloo.ro/articole/birouri-monolit/

    Rusu Florin-Andrei arh. An 4 grupa 402

Recommended

View more >