of 10 /10
Rron Guguli 12/A 12.39. Lëvizja Kombëtare Shqiptare 1900-1908

Prezantimi Histori

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Prezantimi Histori

Text of Prezantimi Histori

12.39. Lvizja Kombtare Shqiptare 1900-1908

Rron Guguli 12/A12.39. Lvizja Kombtare Shqiptare 1900-1908

Marrveshja Vjen-Rom (dhjetor 1900-shkurt 1901)Hapja e shkollave n: Shkodr,Durrs,Shkup,Janjev,Prizren,Pej, Gjakov,Milot,Rrshen, Tiran etjNdikimi austro-italian n Shqipri

Durrsi n vitin 1900

Pazari I Tirans viti-19002 or n jav msim n gjuhn shqipe

Shngjergji-Kor 19003

Vrasja e Haxhi Zeks, dhjetor 1902

Shprthimi I revoltave t armatosura n rrethet e Shkodrs,Pejs,Mitrovics,Prishtins,Prizrenit,Gjakovs,Lums,Dibrs,Mirdits,Puks,Vlors,Tepelens.

Vrasja e Papa Kristo Negevanit, shkurt-1905

Formimi I komiteteve Pr lirin e Shqipris dhe programi I tyre

Haxhi Zeka(1832-1902)

Papa Kristo NegovaniFormimi I komitetit t fsheht Pr lirin e Shqipris nntor,viti 1905:

Bajram Bajo TopulliHalit BrzeshtaGjergj QiriaziSejfi VllamasiAntar t tjer:Fehim Zavalani,Jashar Bitincka etj.Bashkkimi I t gjitha forcave t kombit pr mbrojtjen e atdheutNjohja e shqiptarve si komb I veant dhe gjuhs shqipe si gjuh zyrtareHapja e shkollave kombtareEmrimi i npunsve shqiptar n gjith Shqiprin etj.Detyrat kryesore t komitetit

Komiteti i Manastirit-Komitet qndrorMars-prill 1906,vendosja e marrdhnieve me shoqrit patriotike jasht atdheut.Krkimi i mbshtetjes s ndonj Fuqie t Madhe siq Austro Hungaria

Udhrrefenjsi I Trimave,Komiteti I Shqipriseta e par u formua n prill t vitit 1906 n Kolonj t Kors dhe komandohej nga Bajo Topulli.N maj 1906 autoriteti I etave u shtri n:Janin,Gjirokastr,Berat,Vlor,Mallakastr,Myzeqe,Kolonj,Kor,Tiran,Elbasan,Ohr,Dibr dhe vende t tjeraVeprimtaria e etave t armatosura(1906-1908)

eriz Topulli n shtator 1906, vrau mitropolitin grek i prfshir n vrasjen e intelektualit Papa Kristo Negovanit

eriz&Bajo Topulli dhe Zeman Mashkullora