Megan Culp Undergraduate Portfolio 2013

  • View
    213

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Undergraduate work.

Text of Megan Culp Undergraduate Portfolio 2013

  • Ball State University College of Architecture and Planning

    Bachelors of Science degree in Architecture

    Anticipated Graduation in May 2013

    Thoughtful, articulate designer with a desire to enter

    an appropriate architectural graduate program

    with a focus in building technology, critical writing

    and expanding her insight into professional practice.

    M E G A N C U L P

  • The procurement and design of this portfolio is intended

    to exemplify the best of my work during my studies at Ball

    State University College of Architecture and Planning. As a

    publication, this collection represents a thorough reflection

    of my design philosophy and primary thinking. It is divided

    into five categories, each consisting of projects in reverse

    chronological order from fourth-year complexity and richness

    to first-year potential and promise.

    During the design of this portfolio, my reflection on these

    projects has brought me a greater sense of preciseness as a

    designer. Originally, I was inclined to pursue my architectural

    studies as a compulsion to follow my adolescent outlook of a

    life viewed through an imaginative lens. Ever since childhood,

    I remember moving through spaces overlain with my own

    fictitious ambitions of a whimsical world. A grove of trees

    became a fortified citadel and the border along a retaining

    wall sufficing as an acropolis.

    B I O

    M E G A N C U L P

    Upon maturity, I became unsatisfied with a life of a submissive

    existence in dreary spaces decided for me. Now, I have an

    unquenchable desire to learn what sort of forces make up the most

    successful structures we play, sleep, and work within. By pursuing

    architecture, I am nourishing this awareness and looking at ways

    to find patterns of successful spaces in order to greater serve the

    needs of the clients and, perhaps, inspire imaginative people who

    share my similar due to awareness. I am inspired greatly by the

    timeless works of Louis Sullivan, the monumentality of Alvar Aalto,

    the classic sense of Andrea Palladio, and the intensity of Moshe

    Safdie.

    I am a designer who invents by dreaming, communicates by

    diagramming, and lives by writing. Every design is a story with a

    plot, message, characters, interpretations, critics, metaphors, and a

    wholehearted author.

  • B R O W N P E L I C A N S

    C L A M S / H A R D S C A P E

    M A R S H L A N D

    F O R T P I N C K N E Y

    D E N S E V E G E T A T I O N[ H Y D R O S T A T I C P R E S S U R E ]

    S I T E D I A G R A M S + P E R S P E C T I V E M O D E L D O C U M E N T A T I O N

  • S h u t e s F o l l y P e r f o r m a n c e P a v i l i o n

    The Shutes Folly Performance Pavilion will align visitors to the significance of the fort in the context of the goals of the Sons of the Confederate Veterans and also offer a sustainable reuse. The existing historical fort gives the island character and provides a destination for Charleston population whom are interested in the performing arts.

    The second floor of the open-air belvedere provides an outdoor stage for dancers, thespians, and musicians. By bringing purpose back to the existence of Shutes Folly, the project will be sure to attract many of Charlestons local patrons. The construction and form of the Pavilion is slender and translucent on some planes, but contrastingly opaque on other perimeters. The horizontal orientation of wood grain serves many purposes.

    The small-scale materiality and meticulousness of its installment creates a suitable rapport with the scale of Fort Pinckney.

    Here, the ecosystem and biology is delicate and impressionable. Such a light, floating pavilion ensures there is no disturbance. A centralized fireplace provides a low-maintenance heat source during cold seasons while symbolizing the conventional hearth of a home. This domestication of such a public space reminds visitors that this fort was once home to soldiers.

    Charleston, North Carolina

    F A C A D E P E R F O R M A N C E S C A L E

    T H R E S H O L D J O U R N E Y

    LIGHTHOUSE/STEEPLE WAYFINDING

    S I T E D I A G R A M S + P E R S P E C T I V E M O D E L D O C U M E N T A T I O N

    Janice Shimizu-Coggeshall

  • H E A R T H D I S S O L V E

    C

    A

    B

    D

    1. EXHIBIT2. DISPLAY3. HEAT (HEARTH)4. RELIEVE5. STORAGE6. OFFICE

    7. ASCEND8. DESCEND9. EXPLORE10. ENERGIZE

    1 23

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    S E C O N D F L O O R

    4

    BELVEDERE

    PERFORMANCE SPACE

    G R O U N D F L O O R

    PRECEDENT DIAGRAMS SITE STUDIES

    SECTION PERSPECTIVE MATERIAL PERSPECTIVES

    A. WOOD FRAME FACADEB. LIGHT GAUGE FRAMINGC. SOIL SURVEY

    -SATURATED BOHICKET -BEDROCKD. STRUCTURAL STEEL H-PILE ENCASED IN 2 DIAMETER CONCRETE W/ CORROSION INHIBITOR ADMIXTURES

  • S h u t e s F o l l y P e r f o r m a n c e P a v i l i o n

    APP

    ROAC

    H

    OBS

    ERVE

    ENTERPERFOR

    MDESCEND

    EXPL

    ORE

    FOOTPRINT A P P R O A C H

    S O L A R H E A T G A I N D I A G R A M

    V E N T I L A T I O N D I A G R A M

    PRECEDENT DIAGRAMS SITE STUDIES

    SECTION PERSPECTIVE MATERIAL PERSPECTIVES

  • PHYSICAL MODEL DOCUMENTATION

  • The Shutes Folly Performance Pavilion will align visitors to the significance of the fort in the context of the goals of the Sons of the Confederate Veterans and also offer a sustainable reuse. The existing historical fort gives the island character and provides a destination for Charleston population whom are interested in the performing arts.

    The second floor of the open-air belvedere provides an outdoor stage for dancers, thespians, and musicians. By bringing purpose back to the existence of Shutes Folly, the project will be sure to attract many of Charlestons local patrons.

    SHUTES

    FOLLY

    APP

    ROAC

    H

    OBS

    ERVE

    ENTERPERFOR

    MDESCEND

    EXPL

    ORE

    H E A R T H D I S S O L V E FOOTPRINT A P P R O A C H

    F A C A D E P E R F O R M A N C E S C A L E

    T H R E S H O L D J O U R N E YB R O W N P E L I C A N S

    C L A M S / H A R D S C A P E

    M A R S H L A N D

    F O R T P I N C K N E Y

    D E N S E V E G E T A T I O N[ H Y D R O S T A T I C P R E S S U R E ]

    G R O U N D F L O O R 1 = 1 / 3 2

    1. EXHIBIT2. DISPLAY3. HEAT (HEARTH)4. RELIEVE5. STORAGE

    6. OFFICE7. ASCEND

    8. DESCEND9. EXPLORE10. ENERGISE

    1 23

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    PERFORMANCE PAVILION

    11-0

    0-11

    1-6

    8-6

    7 7 - 8

    4 8 - 6 6 - 1 0

    1-6

    2 2 - 4

    A. WOOD FRAME FACADE

    B. STAINLESS STEEL

    -LIGHT GAUGE FRAMING

    C. SOIL SURVEY -SATURATED BOHICKET -BEDROCK D. STRUCTURAL STEEL H-PILE ENCASED IN

    2 DIAMETER CONCRETE W/ CORROSION

    INHIBITOR ADMIXTURES

    A

    B

    C

    D

    S E C T I O N P E R S P E C T I V E 1 = 1 / 4

    H Y D R O S T A T I C P R E S S U R E I S E N D A N G E R I N G T H E S T R U C T U R A L I N T E G R I T Y O F F O R T P I N C K N E Y .

    C A L C U L A T E D W E E P H O L E R E L I E F P O I N T S W I L L R E A L I G N T H E

    P E R I M E T E R W A L L S .

    E X P L O D E D A X O N S O L A R H E A T G A I N D I A G R A M V E N T I L A T I O N D I A G R A M

    CASTLE

    PINCKNEY

    4 - 8

    1 1 - 6

    5-0

    1 -6

    GAP BETWEEN BOTTOM OF BELVEDERE TO TOP OF FORT

    FORT ELEVATION

    COARSE PERIMETER AGGREGATE

    GAP BETWEEN TOP OF HIGH TIDE TO BOTTOM OF WALKING SURFACE

    REUSE OF CASTLE PINCKNEY REPLENISHABLE MATERIALS

    LIGHT FOOTPRINT PERFORMANCE VENUE

    NET-ZERO CONSIDERATION REUSE OF EXISTING DOCK

    S E C T I O N P E R S P E C T I V E P R O F I L E S E C T I O N S [ T O P T O B O T T O M - S O U T H W E S T T O N O R T H E A S T ]

    S E C O N D F L O O R 1 = 1 / 6 4

    4

    LIGHTHOUSE/STEEPLE WAYFINDING

    BELVEDERE

    PERFORMANCE SPACE

    O F F - S I T E P V P A N E L S

    The construction and form of the Pavilion is slender and translucent on some planes, but contrastingly opaque on other perimeters. The horizontal orientation of wood grain serves many purposes. The small-scale materiality and meticulousness of its installment creates a suitable rapport with the scale of Fort Pinckney. Here, the ecosystem and biology is delicate and impressionable.

    Such a light, floating pavilion ensures there is no disturbance. A centralized fireplace provides a low-maintenance heat source during cold seasons while symbolizing the conventional hearth of a home. This domestication of such a public space reminds visitors that this fort was once home to soldiers.

    H E A R T H

    E X P L O R E

    P E R F O R M A N C ER E N E W A B L E

    E N E R G Y

    S U P P L I E D T O

    I N V E R T E R

    0

    4 16

    328

    64

    0

    4 16

    328

    64

    S h u t e s F o l l y P e r f o r m a n c e P a v i l i o n

    CRIPE COMPETITION BOARD LAYOUT + SOUTH ELEVATION VIEW

    PERSPECTIVE + SECTION LOOKING EAST

  • E X I S T I N G , D E S I G N , + CO N S T U C T I O N P H A S E

  • e c o R E H A B D e s i g n - B u i l d G r o u p P r o j e c t

    Participation in this semesters ecoREHAB design-