24
VRASJA E GREKUT, HETIMI: RENEA NUK SHKELI LIGJIN (Në foto) Protesta e djeshme në Selanik. Konstandin Kaçifas Operacioni “Ballkan”, linja e trafikut Gjykata e Krimeve të Rënda pranoi gjykim të Gjykata e Krimeve të Rënda pranoi gjykim të shkurtuar. Kush janë turqit që garantonin furnizimin shkurtuar. Kush janë turqit që garantonin furnizimin Heroina nga Turqia, 10 vjet burg për biznesmenin, ja denimet për 8 të tjerë Emigracioni potencial, Shqipëria e para në Europë, e pesta në botë FLET PROFESORI ANGLEZ Në faqen 17 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04) 2359-116 E-mail:[email protected] Viti XXIV - Nr. 7696 E enjte 1 Nëntor 2018 Çmimi, 50 lekë (1.5 euro) HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO GARDIANET GREKE NE 5 VJETE Arabia Saudite, miliona USD për të ndikuar në Kongresin Amerikan L obistët amerikanë të paguar nga Arabia Saudite dhanë më shumë se 2.3 milionë dollarë për fushatat politike amerikane në fund të vitit 2016 dhe ... Vijon në faqen 21 Opinioni Ditës Nga ZËRI I AMERIKËS i Vijon në faqen 20 Nga ANDON ANDONI N jëqind vjetë të shkuara, deri në përfundim të Luftës së Parë Botërore, gjuha shqipe e shkollave dhe mësimit u lëvrua dhe erdhi në mëmëdhe vetëm ... Shqipja në diasporë, pas një shekulli Opinioni Ditës i Në faqen 5 Zgjedhjet më 23 apo 30 qershor? Meta konsultohet me partitë politike Në faqen 8 SHKODER LOKALET Goditet grupi që trafikonte sirianë nga Mali i Zi drejt Europës Në faqen 18 FLET AKTORI Arben Derhemi: “Turbina”, pallat sporti jo skenë teatri, keqardhje PD: Shpërbleve kriminelët. Dako: Gjyqi i ndan këto muhabete AKUZAT Në faqen 6 Në faqet 2-3 Gramoz Ruçi: Mundësi praktike për studentët. Vlerë e shtuar për vendin NGA VOLTIZA DURO 23 universitete, marreveshje me Kuvendin Në faqen 11 Rektori i “Luarasit”, Et’hem Ruka: Bashkëpunimi, përfitim për të gjithë simit të lartë në vend, të jenë aktorë të fuqishëm në procesin legjislativ dhe kontrollin par- lamentar. Kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, Gramoz Ruçi, theksoi se përfshirja e uni- versiteteve në ligjbë ligjbërje mund të shndërrohet në një vlerë të shtuar për vendin ... D itën e djeshme, Kuvendi i Shqipërisë ka nën- shkruar marrëveshjet e bashkëpunimit me 23 uni- versitete publike e private në vend si dhe me Akademinë e Shkencave. Kjo marrëveshje synon që institucionet e ar- Raporti paraprak i policisë: Neutralizimi i Kaçifas, u zbatua procedura. Djegia e flamurit shqiptar, MPJ thërret ambasadoren greke në Tiranë TIRANË- Gjykata e Krimeve të Rënda dje ka dhënë vendi- min për anëtarët e bandës së biznesmenit Jurgen Molla, të cilët u vunë në pranga dy vite më parë. Në vendimin e saj, gjykata vlerësoi akuzat e dosjes së pro-kurorisë dhe vendosi dënimin me 15 vite burgim për Jurgen Mollën, që njihet se anëtari kryesor i grupit. Ndërkohë që Molla ... Në faqen 9

HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

  • Upload
    others

  • View
    19

  • Download
    1

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

VRASJA E GREKUT, HETIMI: RENEA NUK SHKELI LIGJIN

(Në foto) Protesta e djeshme në Selanik. Konstandin Kaçifas

Operacioni “Ballkan”, linja e trafikut

Gjykata e Krimeve të Rënda pranoi gjykim të Gjykata e Krimeve të Rënda pranoi gjykim të shkurtuar. Kush janë turqit që garantonin furniziminshkurtuar. Kush janë turqit që garantonin furnizimin

Heroina nga Turqia, 10 vjet burg për biznesmenin, ja

denimet për 8 të tjerë

Emigracioni potencial, Shqipëria e para në Europë, e pesta në botë

FLET PROFESORI ANGLEZ

Në faqen 17

Kryeredaktor: Erl MURATIZv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA

Tel:(04)2359-104, Fax:(04) 2359-116 E-mail:[email protected]

Viti XXIV - Nr. 7696 E enjte 1 Nëntor 2018 Çmimi, 50 lekë (1.5 euro)

HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO GARDIANET GREKE NE 5 VJETE

Arabia Saudite, miliona USD për të ndikuar në Kongresin Amerikan

Lobistët amerikanë të paguar nga Arabia Saudite dhanë më shumë

se 2.3 milionë dollarë për fushatat politike amerikane në fund të vitit 2016 dhe ... Vijon në faqen 21

Opinioni Ditës Nga ZËRI I AMERIKËSi

Vijon në faqen 20

Nga ANDON ANDONI

Njëqind vjetë të shkuara, deri në përfundim të Luftës së Parë

Botërore, gjuha shqipe e shkollave dhe mësimit u lëvrua dhe erdhi në mëmëdhe vetëm ...

Shqipja në diasporë, pas një shekulli

Opinioni Ditësi

Në faqen 5

MES TYRE, BIRRA “KORÇA”

Zgjedhjet më 23 apo 30 qershor? Meta konsultohet

me partitë politike

Në faqen 8

SHKODER

LOKALET

Goditet grupi që trafikonte

sirianë nga Mali i Zi drejt Europës

Në faqen 18

FLET AKTORI

Arben Derhemi: “Turbina”, pallat

sporti jo skenë teatri, keqardhje

PD: Shpërbleve kriminelët. Dako: Gjyqi i ndan këto

muhabete

AKUZAT

Në faqen 6

Në faqet 2-3

Gramoz Ruçi: Mundësi praktike për studentët. Vlerë e shtuar për vendin

NGA VOLTIZA DURO

23 universitete, marreveshje me Kuvendin

Në faqen 11

Rektori i “Luarasit”, Et’hem Ruka: Bashkëpunimi, përfitim për të gjithësimit të lartë në vend, të jenë aktorë të fuqishëm në procesin legjislativ dhe kontrollin par-lamentar. Kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, Gramoz Ruçi, theksoi se përfshirja e uni-versiteteve në ligjbë ligjbërje mund të shndërrohet në një vlerë të shtuar për vendin ...

Ditën e djeshme, Kuvendi i Shqipërisë ka nën-shkruar marrëveshjet

e bashkëpunimit me 23 uni-versitete publike e private në vend si dhe me Akademinë e Shkencave. Kjo marrëveshje synon që institucionet e ar-

Raporti paraprak i policisë: Neutralizimi i Kaçifas, u zbatua procedura. Djegia e flamurit shqiptar, MPJ thërret ambasadoren greke në Tiranë

TIRANË- Gjykata e Krimeve të Rënda dje ka dhënë vendi-min për anëtarët e bandës së biznesmenit Jurgen Molla, të cilët u vunë në pranga dy vite më parë. Në vendimin e saj, gjykata vlerësoi akuzat e dosjes së pro-kurorisë dhe vendosi dënimin me 15 vite burgim për Jurgen Mollën, që njihet se anëtari kryesor i grupit. Ndërkohë që Molla ...

Në faqen 9

Page 2: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 20182 - FAQJA E PARE

REDAKSIA: Redaktor i Suplementeve dhe Sociales: Rezarta Delisula, Redaktor i Rretheve: Trëndafile VISHA, Redaktor i Kulturës: Fatmira Nikolli, Art Designer: Nevila SAMARXHI.ADMINISTRATA: Përgjegjëse e Financës: Alma Smokthina 0682074397, Shpërndarja: Elvis Llaka Cel 0682074416, Marketingu: Cel:0682074415-email:[email protected], ADRESA: Ish-Drejtoria e Uzinës

së Autotraktorëve, Tiranë - Tel:(04) 2359-104 Tel&Fax:(04) 2359-116 Marketingu: Tel:(04) 2359-104/359-123. Tiranë, Internet: www.balkanweb.com, Email: [email protected]; [email protected], SHTYPUR në “Klasik”Shpk

Duke u treguar një shtet serioz që respekton qytetarin e vet,

Greqia ka artikuluar rea-gime të përditshme ndajpalës shqiptare për vrasjene Kostandinos Kaçifas ngaforcat speciale RENEA.Qeveria greke ka protestu-ar pranë MPJ-së dhe ka thir-rur për shpjegime ambasa-doren tonë në Athinë: më tejka kërkuar që hetimi të jetëdypalësh.

Nga ana tjetër, mjaftqytetarë shqiptarë kanëhumbur jetën ndër vite, osetë vrarë në kufi, ose nëparaburgimet greke, ose tëtorturuar në burgje. Në tëgjitha rastet, reagimi zyrtari Shqipërisë ka qenë anemik."GSH" po përmbledh inci-dentet e fundit ku qytetarëshqiptarë kanë humburjetën nga forca të sigurisëgreke. Rasti i Kudret Kumes(emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat nëburg dhe i Pëllumb Markni-kollajt që vdiq nga torturatnë komisariat dhe pastaj ufsheh në varreza pa ident-itet, janë vetëm 2 raste tëdyshimta që vërtetojnë se jopak shqiptarë kanë lënëkockat në vendin e Sokratit.KORRIK 2013KORRIK 2013KORRIK 2013KORRIK 2013KORRIK 2013

Policia greke ekzekutoishqiptarin, Marian Kola, tëarratisurin nga burgu iTrikallës. Ngjarja ndodhi nëvendin e quajtur Vrosina, 15kilometra nga kufiri sh-qiptaro-grek, në Thesproti.Së bashku me Ilir Kupën aiishte arratisur nga burgudhe sipas mediave greke atapatën një shkëmbim zjarrime forcat e sigurisë së ven-dit fqinj.DHJETOR 2013DHJETOR 2013DHJETOR 2013DHJETOR 2013DHJETOR 2013

Policia greke vrau në Fol-lorinë dy vëllezërit sh-qiptarë Melsi dhe Klevis Çol-laku, sepse këta të funditqëlluan mbi një polic grek.Ata u ekzekutuan në vend-ngjarje, në një kasolle nëtokën greke. Por sipas famil-jarëve dy djemtë kishin shk-ruar për peshkim.

Sipas policisë greke ishtenjë rast flagrant i qytetarëveshqiptarë me armë kundër

5 VRASJET E SHQIPTAREVE NGAFORCAT E SIGURISE NE GREQI

SHQIPERI-GREQIMARREDHENIET

Pëllumb Marknikollaj u vra në komisariatin e policisë, familja e gjeti në varreza

Nga dy vëllezërit peshkatarë te IliaKareli, si na vranë grekët ndër viteRastet e dyshimta kur dhuna shkaktoi 5 viktima

policisë dhe ata u vranë ngapala greke.

Ne dhjetor të 2013, famil-jarët në Shqipëri kërkuanekspertizë dhe e bënë atëprivatisht. Por pas përfun-dimit të gjykimit në Greqi,institucionet shqiptare nukreaguan aspak mbi këtëçështje. Megjithëse dy sh-tetas u vranë në kushtendoshta të diskutueshmesipas familjarëve.

Familjarët dyshuan seata u ekzekutuan nga poli-cia greke dhe thanë se dydjemtë nuk ishin të armato-sur.MARS 2014MARS 2014MARS 2014MARS 2014MARS 2014

Me syrin e nxirë dhe plagënë qafë, para se të vdiste iburgosuri shqiptar, IliaKareli (Kudret Kume) u thagardianëve grekë se "Duavetëm të pushoj pak, jamshumë i lodhur". Një infer-miere në burg pati thënë se"nuk ka rëndësi shëndeti itij", ndërsa një gardian, pasrrahjes disaorëshe, e kishtepyetur se për çfarë kishtenevojë. Këto janë mësuarnga dëshmitë e 3 gardianëvegrekë, në Gjykatën e Selani-kut, gjatë procesit gjyqësorndaj 14 punonjësve tëburgjeve, të akuzuar përvdekjen e shqiptarit. Mes të

akuzuarve ishte edhe drej-tori i një burgu. Përveçse megrushte e shkelma, marsine vitit 2014, Kareli u rrah meshkopinj gome, iu vu tel ele-ktrik në trup gjersa iu dëm-tua zemra, u qëllua me leckëtë lagur dhe ndaj tij u prak-tikuan arte marciale ngagardianët, gjersa dha shpirt

në shtratin e burgut të Nig-ritës në Greqi. Kareli ishteakuzuar për vrasjen e njëgardiani grek në një burgtjetër.GUSHT 2016GUSHT 2016GUSHT 2016GUSHT 2016GUSHT 2016

Viktima Pëllumb Marni-kollaj jetonte si emigrant nëGreqi. Ai ishte arrestuarpër vjedhje, duke bërë 8 vite

burg. Prej 4 muajsh gjykatae kishte liruar duke i dhënënjë mase më lehtësuese,detyrim paraqitjeje. Me datë3 gusht në orën 20:00 tëmbrëmjes, shqiptari ështëparaqitur në rajon, por nukka dalë më i gjallë nga aty.Policia e ka dërguar të vde-kur në morgun e spitalit "Er-ithros Stravros" Athinë,duke deklaruar se i riu sh-qiptar ka rënë nga kati ikatërt i godinës së rajonit.

Rastësia ka bërë që pakminuta para se të futej nërajon, Pëllumb Marnikollajtë telefononte një shokun etij. Gjatë bisedës i ka thënëse do ta ritelefononte pasi tëfirmoste paraqitjen në rajo-nin e policisë. Miku i 28-vjeçarit ka pritur tele-fonatën që nuk ka ardhurmë.

Pasi i riu nuk është bërë igjallë, miq dhe familjarë janëinteresuar për humbjen ekontakteve të tij. Avokati, icili ndiqte çështjen penale tëPëllumb Marnikollajt, ka re-fuzuar të flasë me shokët etë ndjerit, duke thënë se ish-te me pushime. E gjithë kjosituatë e paqartë ka vënë nëalarm familjarët e të riutnga Lezha, ndërsa vëllai i tijka udhëtuar drejt Athinësnë kërkim të gjurmëve tëvëllait të zhdukur. Passhumë kërkimeve dhepërmes një avokateje ështëgjetur trupi i të riut fatkeqnë frigoriferin i varrezave"Agio Anargioro", gati për

t'u varrosur duke u klas-ifikuar si një kufomë pa iden-titet.

Fillimisht drejtuesit evarrezave kanë refuzuar tëtregojnë trupin, të cilit i ish-te bërë autopsia pa praninëe prokurorisë, grupit heti-mor, familjarëve apo avoka-tit, por vetëm me urdhër tëpolicisë greke. Miqtë e tijrrëfejnë për "RealitetiNews" se trupi ka pasurshenja të dukshme të njëdhune monstruoze. Pasidrejtuesit e varrezave janëballafaquar me familjarëtdhe miqtë, ato kanë thënë setrupi është sjelle i vdekurdhe ai do i dorëzohej famil-jarëve me kushtin e vetëm,që të mos kishte denoncimedhe çështja të varrosej bash-kë me të.

Familjarët në gjendjeshoku kanë tërhequr kufo-mën e të riut nga dhoma frig-oriferike e varrezave. Trupimbërriti në Shqipëri, ndërsanë familjen Marnikollaj nëRrilë të Lezhës janë hapurdyert e mortit.

Kanë qenë miqtë e vik-timës, të cilët kanë shkuarnë rajonin e policisë dukekërkuar pamjet filmike tëhyrjes dhe daljes së shqip-tarit, pamje të cilat janë tëzhdukura nga çdo server.

Ata kërkuan nga Minis-tria e Jashtme e vendit tonëdhe ambasada shqiptare nëGreqi që rrethanat e vdekjestë Pëllumb Marnikollaj tëzbardhen.

Korrik 2013 - Policia greke ekzekuton shqiptarin

Marian Kola, i arratisur nga burgu i Trikallës.

Dhjetor 2013 - Policia greke vret në Follorinë

dy vëllezërit shqiptarë Melsi dhe Klevis Çollaku.

Mars 2014 - Vritet pas torturave në qelinë e

burgut të Nigritës, Ilia Kareli (emri i vërtetë:

Kudret Kume)

Gusht 2016 - Vritet në komisariatin e policisë

së Athinës, Pëllumb Marknikollaj pasi kishte

shkuar për "detyrim paraqitjeje".

EDI RAMA: KAÇIFA, I FANDAKSUR"Fqinj të dashur! Në vend ta quani të papranueshmehumbjen e jetës së një të fandaksuri që qëlloi meplumba luftarakë mbi policinë tonë, e cila bërivetëm detyrën e saj, bashkohuni me ne nëfalënderimin e Zotit që asnjë jetë e pafajshme nukhumbi sot nga marrëzia ekstremiste", shkroi EdiRama në "Twitter" ditën e ngjarjes.

Mjaft qytetarëshqiptarë kanë

humbur jetën ndërvite, ose të vrarë në

kufi, ose në parabur-gimet greke, ose tëtorturuar në burgje.Në të gjitha rastet,

reagimi zyrtar iShqipërisë ka qenëanemik. "GSH" po

përmbledh incidentete fundit ku qytetarë

shqiptarë kanë hum-bur jetën nga forca të

sigurisë greke.

Marian Kola Ilia Kareli

Melsi dhe Klevis Çollaku

Page 3: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 3FAQJA E PARE

Vrasja e minoritarit grek, Kostandinos Kaçifas, ësh-të shoqëruar me tone të ngritur të politikës shqiptare,por edhe asaj greke. Kjo ngjarje ka ndezur gjuhën rac-iste në Greqi. Qytetarët grekë, kryesisht ato që vijnënga radhët e Agimit tëArtë kanë protestuar nërrugët e Athinës, por edhepara ambasadës shqiptareatje. Me pankarta në duardhe teksa kërkojnë drejtë-si për Kaçifasin, qytetarëtgrekë sot janë mbledhursërish në Selanik dukebrohoritur dhe duke mbaj-tur parulla, të cilat etike-tojnë shqiptarët në formatë ndryshme.

Siç raportojnë mediatgreke, protestuesit sh-kuan në drejtim të konsul-latës shqiptare në Selanik.Protesta e tyre ishte njof-tuar më parë, ndërsa sotata të gjithë njëzërikërkojnë që të hetohet ng-jarja e rëndë, ku mbeti i vrarë minoritari grek pas njëshkëmbimi me armë zjarri me forcat RENEA.

Shërbimi për Çështjet eBrendshme dhe Ankesat në Ministrinë e

Brendshme ka nxjerrë njëraport paraprak për vrasjene Konstandin Kaçifës në Bu-larat, ku thuhet se ForcatRENEA zbatuan ligjin.

Ky është konkluzioniparaprak i Shërbimit përÇështjet e Brendshme dheAnkesa në Ministrinë eBrendshme për ngjarjen e sëdielës. Në të njëjtën përfun-dim ka dalë edhe drejtoria eStandardeve Profesionale nëPolicinë e Shtetit, që thek-son se Kaçifa u ekzekutuapas disa thirrjeve për dorë-zim nga reparti special RE-NEA.

Sipas dinamikës sëzbardhur për ngjarjen, më-sohet se viktima ka hapurzjarr me breshëri automa-tiku jo vetëm ndaj mjetevedhe forcave elite të policisësë shtetit edhe ndaj forcave"Shqiponja" të policisë sëGjirokastrës, të cilat erdhënnë ndihmë, përpara se tëmbërrinte RENEA ngakryeqyteti. Në vendngjarjeforcat speciale kanë bërëkontrollin e terrenit përvlerësimin e situatës, si dhenjë plan operacional përlokalizimin dhe neutraliz-imin e 35-vjeçarit. Por,megjithëse u lokalizua, Kaçi-fa për 30 minuta nuk iu bindthirrjeve për dorëzim të ne-gociatorit të RENEA-s dukehapur sërish zjarr ndaj efek-tivëve të policisë. Pranë de-pos së ujit në Bularat ugjeten 31 gëzhoja automa-tike.

Gjithashtu, janë anali-zuar edhe pamjet filmike qëRENEA-s kishin regjistruargjatë aksionit në Bularat.Këto materiale filmikeregjistrohen sipas protokol-lit nga forcat speciale në tëtilla ngjarje me rrezik tëlartë, dhe në rastin konkrethedhin poshtë çdo preten-dim për veprim të njëan-shëm në drejtim të Kon-standinos Kaçifa.

Sipas dinamikës sëzbardhur për ngjarjen, më-sohet se viktima, përveç Pol-icisë Rrugore, ka hapurzjarr me breshëri automa-tiku edhe ndaj forcave "Sh-qiponja" të policisë sëGjirokastrës, të cilat erdhënnë ndihmë përpara se tëmbërrinte RENEA. Po ash-tu, mësohet se në vendngjar-je forcat speciale kanë bërëfillimisht rikognicionin ezonës, e thënë ndryshe kon-trollin e terrenit, për vlerë-

SHÇBA nxjerr raportin paraprak, Kaçifa qëlloi 30 minuta mbi policinë

Vrasja e ekstremistit grek,hetimi: RENEA zbatoi ligjinNeutralizimi i 35-vjeçarit sipas procedurës

simin e situatës, si dhe njëplan operacional për lokali-zimin dhe neutralizimin e35-vjeçarit.

Por, megjithëse Kaçifa ulokalizua dhe me herët kish-te qëlluar në drejtim tëpunonjësve të PolicisëRrugore dhe atyre Shqipon-ja, ai për 30 minuta nuk iu

bind thirrjeve për dorëzim tënegociatorit të RENEA-sduke hapur sërish zjarr. Tëgjendur në rrezik të vazh-dueshëm dhe në kushtet enevojës ekstreme përmbrojtje, efektivët e RE-NEA-s janë kundërpërgjig-jur në të njëjtën mënyrë,duke qëlluar mbi agresorin.

Sipas burimeve, për tëhedhur poshtë çdo preten-dim mbi veprimet e policisëditën e ngjarjes, RENEAduhet të zotërojë edhe njëmaterial filmik, që parash-ikohet në protokollet e ndë-rhyrjes nga forcat specialenë të tilla ngjarje me risk tëlartë.

KAÇIFA E PARALAJMEROI AKTINNë videon e publikuar nga mediat, shihet seKaçifa mban në dorë një kallash të modifikuar me3 krehër të bashkuar, i veshur me uniformëushtarake. Kjo të bën të mendosh se viktima që uvra nga RENEA e kishte paramenduar aktin e tij tëgoditjes së policisë shqiptare.

EKSTREMISTET

Protestë me gjuhë raciste nëSelanik: Duam "Vorio Epirin"

PROTESTATQytetarët grekë, kryesishtato që vijnë nga radhët eAgimit të Artë kanëprotestuar në rrugët eAthinës, por edhe paraambasadës shqiptare atje.Me pankarta në duar dheteksa kërkojnë drejtësi përKaçifasin, qytetarët grekësot janë mbledhur sërishnë Selanik dukebrohoritur dhe dukembajtur parulla, të cilatetiketojnë shqiptarët nëforma të ndryshme.

U qëllua pas 2 orëve operacion në mal

Ekspertiza e thelluar, grup mekatër mjeko-ligjorë, asnjë grek

4 ekspertë të Institutit tëMjekësisë Ligjore janë

përfshirë në ekspertizën qëpo zhvillohet për vrasjen eKonstandinos Kaçifas, 35vjeç. Por, ndërkohë ek-spertët janë në pritje edhetë pyetjeve dhe rezervavetë familjarëve të viktimës.

Është qëlluar apo jo ngaafër nga forcat RENEAKonstandinos Kaçifa? Kjoështë pyetja e parë të cilësekspertët e mjekësisë qen-drore do t'i japin përgjigjepërfundimtare, një konk-luzion që do t'i bash-këngjitet kartelës së vde-kjes, por edhe fashikullithetimor të Krimeve të Rën-da. E gjithë kjo procedurëpo zhvillohet për shkak tëpretendimeve të famil-jarëve të KonstandinosKaçifas, pavarësisht semenjëherë pas vrasjes sëtij gjatë shkëmbimit mearmë zjarri me policinë,reparti RENEA i ka dorë-zuar prokurorisë të gjithëprocedurën se si u zhvillua

aksioni. Në raport-shërbimthuhet se Kaçifa ka qëlluarme armën automatik përg-jatë dy orëve operacion,duke rrezikuar jetën eoficerëve dhe gjatë shkëm-bimit me armë zjarri ai ësh-të qëlluar nga policia nga njëdistancë e konsiderueshme.Por, tashmë që trupi i tij ësh-të sjellë në morgun e Ti-ranës, nëse të afërmit e Ko-standinos Kaçifas kanë pre-tendime apo pyetje shtesë,

ata mund t'i dorëzojnëmaterialet pranë mjekësisëligjore ose personalisht osepërmes një avokati, tha përTop Channel një nga zyr-tarët e mjekësisë ligjore. Nëgrupin e mjekëve ligjorëshqiptarë nuk ka asnjë ek-spert të huaj, jo vetëmsepse nuk ka një kërkesëtë tillë zyrtare pranë or-ganeve të hetimit, por edhesepse ligji nuk e lejon diç-ka të tillë.

EKSPERTIZAPER 10 DITEAktualisht, ekspertët emjekësisë ligjore povlerësojnë edhe të dhënate domosdoshme për njëekspertizë të dërguar ngaekspertët ekriminalistikës paskëqyrjes së kufomës nëGjirokastër. Një procedurëekzaminimi zgjat 3 derinë 4 javë, por grupi iekspertëve parashikon tapërfundojë procesinbrenda 10 ditëve.

Konstandin Kaçifa

Page 4: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 20184 - POLITIKE

NGJARJA NE BULARATREAGIMET

Qeveria shqiptare ikërkon Athinës tëdistancohet e të

dënojë aktet e rënda tëndodhura në Greqi dhe qëcenojnë klimën e mar-rëdhënieve miqësore mesfqinjëve. Këtë mesazh i për-colli dje Ministria përEvropën dhe Punët e Jasht-me, ambasadores greke nëShqipëri, Eleni Surani, e thir-rur për të dytën ditë radhazipranë selisë së diplomacisëshqiptare. Këtë herë në lidhjeme ngjarjet e ndodhura nëGreqi, duke nisur nga alarmipër bombë pranë ambasadëssonë në Athinë, djegia e bi-zneseve shqiptare, protestapara ambasadës dhe konsul-latës tonë, si dhe djegia e fla-murit kombëtar. Në takim,ambasadores Surani i ështënënvizuar nevoja që au-toritetet greke të marrin ma-sat e duhura për të garantu-ar jetën dhe pronën e shteta-sve shqiptarë me banim nëGreqi. "Ambasadorja e Gre-qisë në Shqipëri, Eleni Sura-ni u thirr sot (dje) në Minis-trinë për Evropën dhe Punëte Jashtme, në lidhje me ng-jarjet e ndodhura në Greqi,duke nisur nga alarmi përbombë pranë ambasadëssonë në Athinë, djegia e bi-zneseve shqiptarë, protestapara ambasadës dhe konsul-latës sonë si dhe djegia e fla-murit kombëtar. Ambasa-dores iu kërkua distancimidhe në të njëjtën kohë dëni-mi nga ana e autoritetevegreke ndaj këtyre akteve tërënda, që cenojnë klimën emarrëdhënieve miqësoremes fqinjëve. MEPJ nënvizoigjithashtu nevojën që au-toritetet greke të marrinmasat e duhura për të garan-tuar jetën dhe pronën e sh-tetasve shqiptarë me banimnë Greqi", thuhet nënjoftimin e Ministrisë së Jas-htme. Ngjarjet e fundit nëGreqi vijnë pas vrasjes nëBularat të minoritarit Ko-standinos Kacifas. Edhe dyditë më parë ambasadorja eGreqisë në Shqipëri, EleniSurani u thirr në Ministrinëpër Evropën dhe Punët e Jas-htme për ngjarjen e ndodhurnë Bularat, Gjirokastër.Ndërkohë që dje zv.ministri iJashtëm grek, Georgios Ka-trougalos, dje telefonoi min-istrit të Jashtëm, DitmirBushati duke i kërkuarzbardhjen e ngjarjes përvrasjen e 35-vjeçarit Kostan-dinos Kacifas. "I theksovanevojën e bashkëpunimit, merespekt në pavarësinë edrejtësisë së të dyja palëve",deklaroi z.Katrougalos. Dek-laratat e numrit dy të diplo-macisë greke u bënë gjatë njëinterviste në radion greke"Real FM", i cili theksoi se,"hetimet nga Athina kanë ni-sur në bazë të nenit 7 të KoditPenal, që lejon hetimetparalele kur kemi vepër pe-nale ndaj një qytetari grek".

Zv.ministri i Jashtëm grek telefonon Bushatin: Të zbardhet vrasja e Kaçifas

Sulmet ndaj shqiptarëve, Ministria eJashtme-ambasadores greke: Distancohuni"Kujdes, mos cenoni shtetasit tanë në Greqi"

Valentina Madani

Drejtori i klubit "Partizani", Olsi Rama, foli dje për mediat greke pas banderolës së vendosur në ndeshjen

Partizani-Skënderbeu "një grek më pak, një bastard mëpak". Në një prononcim për "gazzeta.gr", z.Olsi Rama dek-laroi se banderola nuk është vendosur nga tifozët e Parti-zanit dhe se nëse fajtorët do ishin identifikuar, qëndrimi iklubit do të ishte i menjëhershëm. Rama deklaroi se popunohet për të zbardhur ngjarjen dhe për të gjetur faj-torët. "Pozicionimi i klubit nëpërmjet komunikatës kasqaruar fjalët që dua të them. Sapo e pamë atë banderolënë tribuna, fola me policinë dhe me stafin tonë që ta hiq-nin atë parullë. Qëndroi e hapur për shumë pak minuta.Është e qartë që incidente të tilla duhet të na bëjnë më tëalarmuar. Qëllimi ynë është të luajmë futboll dhe çdo gjëtjetër jashtë fushave nuk ka lidhje me ne. Për fat të keqnuk kemi kamera sigurie për të lokalizuar ata që e hapën.Kërkuam, pyetëm, por ultrasit tanë e mohuan të kishinlidhje me atë rast. Ai që e ka bërë, me siguri e ka bërë për tëshkaktuar ndonjë problem, por e kuptojmë që është nëpakicë dhe nuk ka vend në fushën tonë. Ju siguroj se nësedo i dinim fajtorët, do kishim vepruar në një mënyrë tjetër.Nacionalistë dhe ekstremistë të tillë nuk kanë vend tek ne.Ata nuk përfaqësojnë qëndrimin tonë dhe në bashkëpunimme autoritetet po mundohemi nëse ka ndonjë mënyrë përtë gjetur ata që e bënë", deklaroi z.Rama. Një banderolë kushkruhej "Një grek më pak, një bastard më pak" është ng-ritur të hënën në stadiumin "Selman Stërmasi" përgjatëndeshjes Partizani-Skënderbeu. Parulla në fjalë ka shkak-tuar një sërë reagimesh, qoftë nga pala shqiptare e qoftënga ajo greke, por së fundmi ka reaguar Federata Shqiptaree Futbollit. FSHF-ja e ka cilësuar banderolën me sfond rac-ist dhe të papranueshme për fushën e blertë.

KERKESAMEPJ bën me dije se ambasadores Eleni Surani iu

kërkua distancimi dhe dënimi nga ana e autoritetevegreke ndaj këtyre akteve të rënda që cenojnë klimën

e marrëdhënieve miqësore mes dy vendeve.Gjithashtu, Tirana zyrtare kërkon nga Athina të

marrë masat për të garantuar jetën dhe pronën eshtetasve shqiptarë në Greqi.

SulmiGjatë një seanceparlamentare

Vrasja e Kaçifas,Tavo: Pseudopatriotëts'dinë ku bie Bularati

Deputeti i LSI nëqarkun e Gjirokas-

trës, Vangjel Tavo reagoidje pas vrasjes së minori-tarit Konstandinos Kaci-fas në Bularat të Gjirokas-trës. Tavo shkruan në 'FB'se patriotë e pseudopatri-otë po bëjnë të kundërtëne asaj që duhet bërë në ras-te të tilla. "Pas vrasjes sëminoritarit KonstandinosKacifas në Bularat tëGjirokastrës, opinionipublik, debatet në studiotelevizive, media e portaletë ndryshme, analistë tënjohur e të panjohur, patri-otë e pseudopatriotë, duketse po bëjnë të kundërtën easaj që duhet bërë në rastetë tilla: në vend që ruajmëqetësinë, ne po e humbasinatë, e në vend që të apelojmëtë gjithë së bashku përzbardhjen e plotë të ng-jarjes dhe transparencë tënivelit të lartë të asaj çfarëka ndodhur në të vërtetë,gishtat drejtohen kuturunga të dyja anët e kufijve,fajtori gjendet vetëm me njëtë klikuar të telekomandës,apo me një status në 'Face-book' nga ndonjë cepgjeografik pa ditur se ngabie Bularati", tha z.Tavo.

Alarm për bombë dje në ambasadën shqiptare nëAthinë. Paraditen e djeshme në ambasadën sh-

qiptare në Athinë ka pasur një telefonatë për bombë.Telefonata ka qenë vetëm 7 sekonda, ndërsa autorika thënëK "Ju kemi vënë bombë". Kaq mjaftoi që stafii ambasadës shqiptare në Athinë të evakuohet men-jëherë. Burime diplomatikenga Athina bëjnë me dije semenjëherë ambasada kanjoftuar policinë, e cila karrethuar me perimetër sig-urie të gjithë zonën. Kon-trolli policor i policisë grekeka zgjatur rreth një orë dheka qenë i shtrirë në ambien-tet e jashtme dhe brendagodinës së ambasadës. Au-toritetet greke pas kontrol-lit disa orë nuk kanë gjeturasgjë dhe alarmi ka rezul-tuar falas. Ndërkohë që me-diat greke e tjetërsuanalarmin për bombë duke ereferuar pranë Gjykatës së Lartë të Greqisë. Përballëkësaj situate, Ministria e Jashtme shqiptare ka thir-rur menjëherë ambasadoren e Greqisë në Tiranë, 24orë pasi ajo u thirr për çështjen e Kostandinos Katsi-fas. Rritja e tensioneve mes Shqipërisë dhe Greqisënisi pas vrasjes së minoritarit në Gjirokastër. Ek-stremistët grekë organizuan disa protesta para am-basadës dhe konsullatës shqiptare, i vendosën zjar-rin një biznesi me pronar shqiptar në Athinë dhembrëmë dogjën edhe flamurin kuqezi.

Banderola "një grek më pak, një bastard më pak"

Distancohet nga parulla Olsi Rama:Ekstremistët nuk kanë vend te ne

Alarm në ambasadën shqiptarenë Athinë: Ju kemi vënë bombë

Ministria e Jashtme

Shoqeria permbarimore JUSTITIA

Shoqeria permbarimore JUSTITIA shpall ankandin, faza III, për shitjen e pasurisë së paluajtshmeme këto të dhëna:Truall+ Ndërtesë me sip. totale prej 250 m2, nga ku truall 250 m2, dhe ndertesë 101 m2, nr. pasurie 9/383, Vol. 16/ fq. 101, zona kadastrale 8532 me adresë L. “Sheq i Madh” Fier, e regjistruar në emër tëEnver Demir BuziÇmimi me të cilin fillon shitja në ankand është 3.276.000 ( tre milion e dyqind e shtatëdhjetë e gjashtëmijë) lekëAnkandi zhvillohet në datën 30.11.2018, në përfundim të orarit zyrtar, ora 16:30 në zyrën epërmbaruesit gjyqësor, me adrese Bulevardi“Bajram Curri“, Pall. 21,Shk. 3, Ap. 18, Tiranë,Shqipëri, web- www.studiojustitia.com, tel. +355 4 2270890

Page 5: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 5POLITIKE

Presidenti Ilir Meta nisidje konsultimet mekrerët e grupeve par-

lamentare të partive kryesorePS,PD dhe LSI për caktimin edatës së zgjedhjeve të ardhs-hme lokale. Taulant Balla, Ed-mond Spaho dhe Luan Ramau pritën në takime të veçantanga kreu i shtetit. Presidentiduhet të vendosë për një datëpër mbajtjen e zgjedhjevelokale 9 muaj përpara mbajtjessë tyre, që në Kod përcaktohetse duhet të zhvillohen nga data15 mars deri më 30 qershor.Zgjedhjet e fundit lokale 4 vitemë parë u zhvilluan në 21 qer-shor dhe data më e mundshmepër t'u mbajtur zgjedhjet eardhshme është mes dy të di-elave të fundit të qershorit. Më-sohet se operatorët turistikë ikanë kërkuar presidentit që tëvlerësojë mundësinë që zgjedh-jet të mbahen në një datë qënuk dëmton sezonin turistik,siç ka ndodhur në proceset efundit zgjedhore. Tanimëpritet fjala e kreut të shtetit.Pikërisht për të caktuar njëdatë të pranueshme nga tëgjitha palët politike, z.Metanisi dje konsultimet. Plot 30minuta pas daljes nga Presi-denca, Balla duke e falënderu-ar Metën për vijimin e kësajtradite të krijuar ndër vite thase Kodi Zgjedhor e përcaktonqartë se zgjedhjet mund tëmbahen të dielën e parafunditose të fundit të qershorit, pra23 ose 30 qershor. "Por - shtoiai - diskutimi është përqendru-ar në një propozim të opera-torëve turistikë, të cilët kanëkërkuar një datë më të her-shme se fundqershori. "Dukee falënderuar presidentin përvijimësinë e një traditeshumëvjeçare. Kodi Zgjedhorështë i qartë në përcaktimin esezonit zgjedhor prill-maj-qer-shor, duke përcaktuar dy të di-elat e fundit të qershorit si dydatat e mundshme të zhvillim-it të zgjedhjeve vendore. Ka pa-sur nga operatorët turistikënjë kërkesë të kahershme përnjë datë më herët se fundqer-shori, por sigurisht kjo ështënjë çështje që i takon dakordë-sisë mes të gjithëve. Presiden-ti i Republikës do të bëjë këtëproces konsultash dhe shumëshpejt do të kemi datën. Nenuk propozojmë datë, sepsedatën e përcakton presidentidhe Kodi Zgjedhor", theksoikreu i deputetëve të PS-së. PasBallës, Meta zhvilloi konsul-time me kreun e grupit par-lamentar të PD-së, EdmondSpaho. Ky i fundit nuk foli përmediat. Por në studion e "News

"Lokalet", Spaho: Do hyjmë në zgjedhje, por me kusht që të garantohet vota e lirë

Zgjedhjet më 23 apo 30 qershor?Meta konsultohet me partitë politike

Balla: Sezoni zgjedhor, prill-maj-qershorValentina Madani

24", kreu i grupit parlamentartë PD tha se misioni parësor iopozitës është "shkërmoqja"e qeverisjes së kryeministritRama. Sipas tij, shefi i qever-isë është ideatori dhe zbatue-si i planit për shkatërrimin ezgjedhjeve në Shqipëri. Dukefolur për procesin e zgjedhjevelokale, të cilat do të zhvillohenvitin e ardhshëm, Spaho shtoise PD është e vendosur të hyjënë garë, por me kushtin për tëfrenuar zhvillimin ezgjedhjeve kriminale. Ai mestjerash pohoi se në 6 vitet efundit në Shqipëri ka pasurthjesht votime e jo zgjedhje tëlira e të ndershme. "Shqetësi-mi më i madh për PD-së ështëstandardi i zgjedhjeve. As mostë keni dyshim se PD do të hyjënë zgjedhje?! Në Shqipëri në 6vitet e fundit është votuar, pornuk ka pasur zgjedhje nor-male. Ne do të punojmë fort qëShqipërisë t'i garantohenzgjedhjet e lira. Në Shqipëri,rezultatin e zgjedhjeve e për-cakton krimi. Hoqëm Saimir

Tahirin të parin, i cili jepte 20milionë euro në Tiranë. Mis-ioni i opozitës është shkërmo-qja e qeverisjes së Edi Ramës.PD ka ngritur shtabe elekto-rale në bashkitë e vendit. EdiRama është ideatori dhe zbat-uesi i manipulimit tëzgjedhjeve. Pse ju mendoni sekjo qeveri jep garanci për zh-villimin e zgjedhjeve të lira dhetë ndershme, por PD nuk dotë lejojë që të kemi më zgjedhjefarsë. Zgjedhjet parlamentaredhe ato vendore të mbahenbashkë, është një opsion. Për-para se të arrijmë në zgjedhjevendore apo të përgjithshmesë bashku, së pari duhet të ga-rantojmë zgjedhje të lira.Mazhoranca ka uzurpuarkompetencat e të tjerëve. Kjoklikë duhet të çmontohet dhemë pas do të hyhet në zgjedhjenormale", theksoi z.Spaho.Pas tij, në Presidencë mbërri-ti Luan Rama nga LSI, sipastë cilit problemi i zgjedhjevenuk është data, por lidhja eqeverisë me krimin. Rama

nuk dha një qëndrim të qartënëse LSI do të marrë pjesë nëzgjedhje apo jo, por tha se mekëto kushte zgjedhjet do tëjenë vetëm formale. "Ndava metë shqetësimin që nuk ështëvetëm i LSI-së dhe i opozitës,që problemi i zgjedhjeve nëShqipëri nuk është data, porstandardi dhe cilësia e tyredhe ajo çfarë është më e rëndë-sishmja është pastrimi izgjedhjeve nga interferenca,lobimi dhe trafikimi e blerja egrupeve kriminale. Një push-tet që buron nga veprimtariadhe lobimi kriminal nukmund të bëjë tjetër veçse tëkthejë reston kriminale. Përsa kohë qeveria nuk ka vë-mendje për të pastruar vetendhe zgjedhjet nga krimi, gjithç-ka tjetër është formale. Kyvend i mbytur nga kriminali-teti nuk ka nevojë për zgjedhjeformale, por reale. Zgjedhje qëgarantojnë shprehjen e vull-netit të qytetarëve dhe jo tëgrupeve kriminale", theksoiz.Luan Rama.

KËRKESAMësohet seoperatorët turistikë ikanë kërkuarPresidentit Ilir Metaqë të vlerësojëmundësinë qëzgjedhjet të mbahennë një datë që nukdëmton sezoninturistik, siç kandodhur në procesete fundit zgjedhore.Tanimë pritet fjala ekreut të shtetit.

DEKRETIMIPresidenti Meta dekretohet dhënien e gradës"Gjeneral Brigade" për kolonel Albert Mullai. KolonelAlbert Mulla Mullai është "Komandant i Akademisë sëNënoficerëve Tomson", në Komandën e Doktrinës dheStërvitjes. Dekreti i presidentit vjen në mbështetje tëKushtetutës dhe ligjit "Për pushtetet dhe autoritetet edrejtimit e të komandimit të Forcave të Armatosura".

Deputetët gjermanë në selinë e LSI,Rama: Qeveria dialogon me krimin

Një delegacion i parlamentit gjerman me deputetë ngaKomisioni i Ligjeve dhe i Mbrojtjes së Konsumatorit

i kryesuar kryetari i komisionit Stephan Bradner takoidje nënkryetarin e LSI-së, Luan Rama, ku ishin të pran-ishëm edhe deputetë të kësaj partie. Deputetët gjermanëu interesuan të dinin mbi situatën dhe zhvillimet poli-tike në Shqipëri, mbi ecurinë e reformave dhe bashkëpun-imin mes forcave politike parlamentare në Shqipëri. Zëv-endëskryetari i LSI-së iu bëri të qartë deputetëve gjer-manë se situata politike në Shqipëri dominohet nga kon-flikti ndërpartiak, nga mungesa e konsensusit, mungesae transparencës dhe e tolerancës, nga raportet alarmantetë krimit me qeverisjen, nga korrupsioni dhe arroganca eqeverisë. "Situata në Shqipëri është problematike dhe nëkaos, reforma në drejtësi është e dështuar dhe në kolaps",tha z.Rama. Ai përmendi se, "është skandaloz fakti që Sh-qipëria është pa Gjykatë Kushtetuese dhe pa Gjykatë tëLartë. Në vijim Luan Rama duke iu përgjigjur interesimittë deputetëve gjermanë për mungesën e dialogut politikmes qeverisë dhe opozitës theksoi se qeveria ka zgjedhurtë bashkëpunojë me krimin dhe jo me opozitën, mungondialogu politik sepse qeveria bën dialog me kriminelët,ndaj pa u ndarë qeverisja me krimin dhe pa u vënë paraligjit të gjithë ata përfaqësues politikë me lidhje apo mbësh-tetje kriminale, nuk rikthehet besimi qytetar tek institu-cionet dhe demokracia dhe qeveria asnjëherë nuk do tëpunojë për integrimin europian të vendit.

Gjatë vizitës zyrtare nëRepublikën Popullore

të Kinës, kryetarja e LSI-së,Monika Kryemadhi zhvil-loi një takim në AsamblenëKombëtare Popullore me z.Hu Ke Ming, anëtar i grupittë miqësisë Kinë-Shqipëri.Kryemadhi falënderoi Hupër mikpritjen dhe shpre-hu angazhim në emër tëgrupit parlamentar tëLëvizjes Socialiste për Inte-grim, për të nxitur më tejbashkëpunimin ndërmjetdy vendeve, duke i vendo-sur një theks të veçantëprojekteve të zhvillimit nëkuadër të nismës "Një brez-një rrugë", si dhe përforcimin e bashkëpunimitnë një sërë fushash të tjera

prioritare. Hu ndau me dele-gacionin e LSI-së vlerësimete një bashkëpunimi të gjatëdhe konstruktiv ndërmjet dyvendeve dhe theksoi edhenjëherë vullnetin për t'i nxi-tur këto marrëdhënie më tejnëpërmjet bashkëpunimitmes Asamblesë Populloredhe Kuvendit të Shqipërisë.Pasi vlerësoi rolin e LSI si

pjesë e Parlamentit të Sh-qipërisë dhe deputetëve tësaj, pjesë e grupit të miqësisë"Shqipëri-Kinë", ndau disafusha prioritare të bash-këpunimit si investimet,sipërmarrja dhe shkëm-bimet arsimore e kulturorenëpërmjet Institutit "Konfu-ci". Kryetarja e LSI-së, Moni-ka Kryemadhi përkrahuvazhdimin e shkëmbimevendërmjet 2 parlamentevedhe grupeve të miqësisë. Ajotheksoi mundësitë e reja tëbashkëpunimit që janëhapur në kuadër të inicia-tivës "Një Brez, Një Rrugëdhe Platformës 16+1", si dhefushave të tjera konkrete sibujqësia e turizmi, drejtësiae rendi.

Mbështetja, Kryemadhi: Nxitjebashkëpunimit Shqipëri-Kinë

Presidenti Ilir Meta

Page 6: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 20186 - POLITIKE

OPOZITAAKUZAT

Partia Demokratikeakuzon sërish kreune Bashkisë së Dur-

rësit se ka shpërblyerkriminelët me pasuri dhepushtet për blerjen e votavepër llogari të pushtetit të EdiRamës. Deputeti demokrat,Ervin Salianji akuzoi seVangjush Dako, njësoj si EdiRama, është peng i krimit."I vetmi ndryshim mes tyreështë se për Edi Ramën nukkanë dalë akoma përgjimetme kriminelët, ndërsa përVangjush Dakon, tani ekemi të provuar se i lutetkreut të bandës së Avdyla-jve për takim falënderuespas zgjedhjeve, ushtarët metë cilët Dako komunikon, re-fuzojnë ta shqetësojnëbosin", - deklaroi deputetiSalianji. Demokratët aku-zojnë Dakon se ka favori-zuar bandat dhe përmendemra konkretë. "VangjushDako u betua se nuk u kabërë bandave asnjë favor, porPartia Demokratike provoise Avdyljat kishin plazh pri-vat në Durrës. VangjushDako, përveç përpëlitjeve qe-sharake, nuk tha cili ështëroli i tij në zgjerimin e bizne-sit të Avdylajve. A e katakuar Gjushi Cinen, njënga anëtar e bandës, për t'isiguruar ndërtimin e Avdy-lajve në det? Vangjush Dakoduhet të thotë mbi çfarë kri-teresh Peposhët e Durrësit,që terrorizuan zonën e Sh-kozetit gjatë zgjedhjeve,kanë marrë parkimin teksheshi i Stacionit të Trenit.Vangjush Dako duhet tëthotë mbi çfarë kritereshemëroi administrator nëSukth, Bert Hoxhën, personme precedentë të rëndë krim-inalë bashkë me vëllain e tijGëzim Dankshi/Hoxha i ciliu shpall në kërkim, pasi sul-moi me armë përfaqësuesite PD-së në fushatën e Dakos3 vjet më parë. Po persona tëtjerë të lidhur me bandat eDurrësit apo të dënuar vetëpër krime, që kanë mbledhurvota për Edi Ramën nëzgjedhje si Rud Taullai melinjat e transportit urban kapërfituar privilegjet e push-tetit të Vangjush Dakos dheEdi Ramës? Kep Arapi mendërtime në mijëra metrakatrorë tek Gjiri i Lalzit? Ron

PD kërkon arrestimin, Salianji: A e ka takuar Gjushi Cinen, po bandën e Durrësit?

PD: Shpërbleve kriminelët me pushtet.Dako: Gjyqi i ndan këto muhabete

"Vemje, do shkoni ushqim për pula"Valentina Madani

ERVIN SALIANJI"Krimi elektoral, blerja evotave nga bandat dheshpërblimi me pasuri tëtyre nga Vangjush Dakoduhet të ndëshkohet!Vangjush Dako duhet tëarrestohet pa vonesë.Në Shqipëri nuk ka përtë pasur proces normalpolitik derisa krimielektoral që mban nëpushtet qeverinëilegjitime të Edi Ramës,të mos ndëshkohet",tha Salianji.

ZEVENDESIMET

Kuvendi organizoidëgjesë me 15kandidatët për

Këshillin e BSH

99

Komisioni i Ekonomisëdëgjoi dje 15 kandi-

daturat që konkurrojnëpër zëvendësimin e 3anëtarëve të KëshillitMbikëqyrës të Bankës sëShqipërisë, të cilëve u kambaruar mandati. Nga kyproces do të përzgjidhentre anëtarët, që sipasligjit propozohen nga Ku-vendi. Ndërkohë edheKryeministria ka hapuraplikimet për të zëvendë-suar tre anëtarët e tjerëqë, sipas ligjit propozo-hen prej saj. Anëtarët eKëshillit Mbikëqyrës tëBankës së Shqipërisë që umbaron mandati dhe du-het të zëvendësohen janëElisabeta Gjoni, DhoriKule, Petraq Milo, Ela Go-lemi, Arben Malaj dheDenada Prifti.

Shqopa, drejtor i rëndë-sishëm në Durrës? Mbi çfarëkriteresh i kanë përfituarata privilegjet e pushtetit tëVangjush Dakos dhe EdiRamës?", deklaroi z.Salianji.Në emër të PD-së, ai sërishkërkoi arrestimin e krye-bashkiakut të Durrësit: "NëShqipëri nuk ka për të pasur

proces normal politik derisakrimi elektoral që mban nëpushtet qeverinë ilegjitime tëEdi Ramës, të mos ndëshko-het". Por, kreu i Bashkisë sëDurrësit, Vangjush Dako re-agoi dje pas akuzave të depu-tetit të PD-së, Ervin Salianji,i cili u shpreh se kryebashki-aku i Durrësit i ka shpërbly-

er kriminelët me pasuri dhepushtet. Përmes një postiminë "Facebook", VangjushDako shprehet se do padisënë gjykatë Salianjin, pasi si-pas tij, gjyqi i ndan këto mu-habete. "Peshku i rezervatitpaska nxjerrë sot (dje) këtëlarvën e vet, Salianjin me tëcilin patjetër që do merrem

VANGJUSH DAKO"Peshku i rezervatit paska nxjerrë sot (dje) këtëlarvën e vet, Salianjin me të cilin patjetër që domerrem në gjykatë. Megjithatë, gjyqi i ndan këtomuhabete dhe zgjedhjet padyshim, ku këta doshkojnë ushqim për pula… Megjithëse edhe pulatzor se i hanë këto lloj vemjesh", - shprehet z.Dako.

në gjykatë. Sepse këtij larvësia ka thënë ca fjalë tamamedhe Grida, po ky është pop-ull kot fare! Megjithatë, gjy-qi i ndan këto muhabete dhezgjedhjet padyshim, ku këtado shkojnë ushqim përpula… Megjithëse edhe pu-lat zor se i hanë këto llojvemjesh", - shprehet z.Dako.

Tenderi i TVSH, Tabaku: Baxhanakui Ramës, pjesë e skemës mafioze

Partia Demokratike akuzoi kryeministrin Edi Ramase nëpërmjet baxhanakut të tij ka ngritur atë që e

quan skemë mafioze për të nxjerrë fituese kompaninëkroate të monopolit të kontrollit 'online' të faturimittë biznesit. Dy ditë më parë gjatë një bashkëbisedimime gazetarët, kryetari i opozitës, Lulzim Basha hodhidyshime mbi pro-nësinë e kompanisë kro-ate, duke lënëtë kuptohet se ata janë të afërm të ish-ambasadoresRomana Vlahutin, kurtha se informacionet tëçojnë se pas saj fshihetnjë ish-zyrtare e lartë eu-ropiane në vendin tonë.Deputetja demokrateJorida Tabaku deklaroidje se pjesë e skemës ma-fioze është edhe baxha-naku i kryeministrit, ko-mpania e të cilit sipasopozitës ka marrë pjesënë tender pa bërë asnjëofertë, por vetëm për tëlegjitimuar procesin. "Nëtenderin fasadë prej 15milionë eurosh kanëmarrë pjesë 3 garues. Dyprej tyre kanë qenë aty në garë për të legjitimuarskemën korruptive. Bashkëpunëtor në këtë skemë ësh-të edhe Armando Frangu, baxhanaku i kryeministritEdi Rama. Përmes kompanisë së tij 'B 360', ai nuk kadhënë asnjë ofertë në garën false për të legjitimuarfitoren e kompanisë kroate të tenderit korruptiv prej15 milionë dollarësh", u shpreh zj.Tabaku.

Artur Metani, Avokat i ri i Shtetit

Largimi i Hickës, Rama:Alma u largua vetë! PD: Doe çosh në Gjykatën e Lartë

Alma Hicka nuk është më Avokate e Shtetit shqiptar.Mandati i saj në këtë detyrë ka mbaruar dhe Hicka

mësohet se nuk ka dashur ta rinovojë. Në vend të saj,kryeministri Rama me propozim të Ministres së Drejtë-sisë, dje emëroi Artur Metanin. Fillimisht u raportuapër shkarkimin e Hickës nga Rama, por ky i fundit nënjë postim në "Twitter", tha se zonja Hicka nuk ështëshkarkuar prej tij, por është larguar me dëshirën e sajpër arsye personale. "Kazanët poziejnë një broçkull për 'sh-karkimin' e Alma Hickës. Në fakt,Alma u largua me dëshirën e saj,për arsye krejt personale e përgjithë keqardhjen time që e kon-sideroj një Avokate të shkëlqyertë Shtetit. Me neveri për kazanët ithem Almës mos u mërzit e paçvetëm sukses. Hicka u emërua nëkrye të Avokaturës së Shtetit me5 nëntor të 2013. Pas sqarimit tëkryeministrit Rama se Avokatja e Shtetit nuk ështëshkarkuar nga detyra, por është larguar me vullnetin esaj për arsye personale, reagoi deputeti Enkelejd Alie-baj sipas të cilit si rrallëherë, Rama ka thënë për herë tëparë të vërtetën. "Ai nuk e ka shkarkuar Alma Hickën.Edi Rama do ta çojë avokaten e korrupsionit të tij,këshilltare në Gjykatën e Lartë, me qëllim për ta bërëanëtare të Gjykatës së Lartë", - shprehet z.Alibeaj.

Projekti i aeroportittë Kuksit

Ervin Salianji Vangjush Dako

Page 7: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 7POLITIKE

Pas një takimi që zhvilloi kryeministri Edi Rama nëShishtavec të Kukësit, në kuadër të programit "100

fshatrat", nënkryetari i PD-së, Edi Paloka ironizoi përprojektin për turizmin në këtë zonë për ndërtimin e njëresorti. Sipas Palokës, resortinë fjalë do të konkurrojë Zvi-crën dhe Austrinë. "Rama sapo'ndërtoi' në Shishtavec resort-in më të madh dhe më luksoznë Evropë për ski… Një burrëqë Rama e kishte marrë mevete foli në anglisht për gatinjë orë. Duke filluar nga sot,'resorti' i Shishtavecit për skijo vetëm do linte në bisht Zvi-crën, Austrinë e me radhë, poredhe kampionatet më të rëndë-sishme të skive do fillojnë tëzhvillohen nga sot në Shishtavec. Kur mbaroi prezanti-mi në 3D i 'resortit', një prej fermerëve që kishte dëgjuarpër një orë pa folur, e pyeti burrin që fliste anglisht: Pome patatet çfarë do bëjmë…?", shkruan Paloka.

Kryeministri Edi Ramamblodhi dje qeverinënë Kukës, ndërkohë

që u shfaq shumë entuziast nëShishtavec, për ndërtimin dhefunksionimin e aeroportit tëKukësit, sipas të cilit do trans-formojë zonën në një nga mod-elet e turizmit malor. Rama de-klaroi se ndërtimi i tij do tënisë në fillim të vitit të ardhs-hëm dhe sipas një studimi, kyaeroport parashikohet të ketënjë lëvizje mesatare prej 300mijë udhëtarësh në vit. "Unëbesoj shumë që në këtë zonëne do të shohim modelet e paratë zhvillimit të turizmit mal-or edhe për një arsye tjetër,sepse këtu në Kukës, besoj nëfillim të vitit të ardhshëm dotë nisë ndërtimi i aeroportittë Kukësit. "Aeroporti ekzis-tues do të transformohet tërë-sisht në një aeroport të stan-dardeve ndërkombëtare përfluturimet me çmime të ulëtadhe studimi që ne kemi bërëme ekspertë të huaj na kainkurajuar shumë. Edhe muamë ka entuziazmuar shumë,sepse të gjitha analizat e bërasipas metodave profesionale tëparashikimit për suksesin enjë biznesi tregojnë seaeroporti i Kukësit do të lëvizënë një mesatare prej 300 mijëudhëtarësh në vit", theksoiz.Rama.BASHKIMI DOGANORBASHKIMI DOGANORBASHKIMI DOGANORBASHKIMI DOGANORBASHKIMI DOGANOR

Nga Kukësi, ku zhvilloimbledhjen e qeverisë, kryemi-nistri Edi Rama tha se bash-kimi doganor Kosovë-Shqipërido të ndodhë dhe askush nuke ndalon dot këtë. I pyetur përkomentet e ndërkombëtarëve,

sipas të cilëve diçka e tillë dotë ndodhte vetëm kur këtovende të hyjnë në BE, Ramatha se, "ata nuk na ndalojnëdot dhe s'kanë as pse të nandalojnë. Së pari, nuk flasimpër Shqipëri dhe Kosovë padogana, flasim për bashkimdoganor dhe kjo nuk ka asnjëarsye të shikohet me vështrimtë vëngër, është e drejta e dyshteteve tona të bëjmë njëmarrëveshje. Ne kemi qenëgati prej vitit të shkuar, Koso-va nuk ishte gati, por ne popërgatisim mbledhjen tjetër qëdo të mbahet në fund të nën-torit në Kosovë dhe besoj sejemi gati të vendosim përBashkimin Doganor. Kjo do tëthotë se Durrësi do të bëhetdogana e përbashkët për tëgjithë mallrat që hyjnë drejtKosovës, ndërsa këtu do tëkemi një shërbim dhe jo dypalë kontrolle, dy palë shër-

bime dhe dy palë dhimbjekoke", deklaroi z.Rama. Kreui ekzekutivit tha se nëse diç-ka të tillë e dëshiron edhe Ser-bia, kjo mund të ndodhë.NISMANISMANISMANISMANISMA

Përveç ndalimit të alkoolit,adoleshentët do ta kenë të pa-mundur të shkojnë edhe nëlokalet e natës. KryeministriEdi Rama bëri me dije ngaKukësi se ligji për ndalimin ealkoolit do të shkojë në parla-ment shumë shpejt, pasi sipastij, situata ka shkuar në atëpikë sa nuk mund të tolero-het më. "Ligji do të shkojë nëparlament. Masat janë shumëtë rënda dhe duke sanksionu-ar rëndë të gjitha lokalet qëshkelin këtë ligj dhe që do tëpranojnë të hyjnë në dyert etyre gjatë orëve të mësimit, pa-varësisht nëse marrin aponuk marrin alkool. Ndësh-kimet do të jenë ekstreme. Pas

mbylljes së pikave të bastevedhe lojërave të fatit, ana tjetërështë mbrojtja e domos-doshme e adoleshentëve ngaalkooli. Gjërat kanë shkuarnë një pikë që nuk mund tëtolerohet më në bashkëpunimme shkollën dhe prindërit. Dotë ndalohet frekuentimi i ado-leshentëve në klubet e natës.Vetëm kur të jenë të shoqëru-ar me prindër apo mësues,ndryshe do të jetë e ndaluarrreptësisht. Masat do të jenëtë rënda, që do të shkojë derinë mbylljen e lokaleve për njëvit duke ua bërë të pamundurdhënien me qira të lokaleve",deklaroi z.Rama.INVESTIMIINVESTIMIINVESTIMIINVESTIMIINVESTIMI

Pas përfundimit tëmbledhjes së qeverisë nëqarkun e Kukësit, kryeminis-tri Rama tha se po punohetintensivisht për të vënë nëpunë pistën e skive në Shish-tavec. Shefi i qeverisë dek-laroi se do të ndërhyhet nëaksin rrugor Kukës-Has-Tropojë për t'i dhënë atë që ika munguar kësaj zone.Gjithashtu, Rama shtoi fak-tin se vitin e ardhshëm do tëndërtohet hoteli i parë me 5yje në zonën e Valbonës. "Popunojmë ngushtë me disa in-vestitorë për të investuar nëzonën e Shishtavecit. Vitin eardhshëm do të kemi hotelinme 5 yje në zonën e Valbonës.Mbështesim familjet e kësajzone, jo vetëm për argot-izmin. Do të kemi një ndërhyr-je në rrugën Kukës-Has-Tropojë. Do të kemi një paketëtë re investimesh", theksoiz.Rama.

Kryeministri: Bashkimi doganor me Kosovën do bëhet, nuk na ndalojnë dot

‘300 mijë udhëtarë në vit’, Rama:Në janar nis aeroporti i Kukësit"Valbona turistike do të ketë hotel me 5 yje"

"Me patatet çfarë do bëjmë",Paloka ironizon Ramën në Shishtavec

Kryeministri Edi Rama

INSTITUTE OF STATISTICS OF ALBANIA

The Contracting authority intends to award a service contract for Support for theimplementation of Population and Housing Census 2020, AlbaniaLocation – Albania (AL) with financial assistance from the European Union. The con-tract notice is available at http://www.instat.gov.al/en/about-us/census-of-population-and-housing-2020-in-albania/procurement-procedures/

The deadline for submission of applications is 27 November 2018.

INSTITUTI I STATISTIKAVE TË SHQIPËRISË

Autoriteti Kontraktor INSTAT, ka për qëllim dhënien e një kontrate shërbimi për“Mbështetje për zbatimin e aktiviteteve të Cens 2020” Shqipëri, Vendndodhja - Shqipëri(AL) me ndihmë financiare nga Bashkimi Europian. Njoftimi i kontratës është publikuarnë: Anglisht: http://www.instat.gov.al/en/about-us/census-of-population-and-housing-2020-in-albania/procurement-procedures/Shqip: http://www.instat.gov.al/al/rreth-nesh/censi-i-popullsis%C3%AB-dhe-banesave-2020-n%C3%AB-shqip%C3%ABri/procedura-prokurimi/

Data e fundit për paraqitjen e aplikimeve është 27 Nëntor 2018.

TENDER I HAPUR KOMBËTAR

REPUBLIKA E SHQIPERISEBANKA E SHQIPERISEDEPARTAMENTI I ADMINISTRIMITSEKTORI I PROKURIMIT

Banka e Shqipërisë kërkon të realizojë objektin e prokurimit: “Blerje pajisje dhe aksesorë tësistemeve të mbrojtjes elektronike për nevojat e Bankës së Shqipërisë”

‘Banka e Shqipërisë fton kandidatët e interesuar, të marrin pjesë në procedurën e prokurimit “Tender ihapur kombëtar”, për realizimin e objektit të prokurimit si më sipër, me fond limit 3,718,400 Lekë”.

Dokumentet e tenderit mund të tërhiqen pranë Sektorit të Prokurimeve të Departamentit të Administrimit,të Bankës së Shqipërisë, me adresë: Rruga e Dibrës, Kompleksi “Halili”, Kulla A, Tiranë, Tel. 042419411(ext.4251), çdo ditë nga ora 10.00 – 13.00 nga çdo person i autorizuar, me paraqitjen e një kërkese meshkrim. Tërheqja e dokumenteve mund të bëhet vetëm pasi të keni bërë paraprakisht pagesën epakthyeshme prej 500 Lekë, pranë një banke tregtare në llogarinë e Bankës së Shqipërisë sipasdetajeve të mëposhtme:

Përfituesi: Banka e ShqipërisëBIC: STANALTRIBAN: AL68 1011 1008 0000 0000 2222 222L; BIC

Përshkrimi: Blerje dokumente tenderi për tenderin me objekt: “Blerje pajisje dhe aksesorë tësistemeve të mbrojtjes elektronike për nevojat e Bankës së Shqipërisë”

Oferta duhet të paraqitet në zyrën e Sektorit të Prokurimeve, pranë Departamentit të Administrimit, nëBankën e Shqipërisë, deri më datë 03 Dhjetor 2018, ora 11:00, kohë në të cilën do të hapet edhetenderi, ku ftohen të marrin pjesë kandidatët ose përfaqësuesit e autorizuar të tyre.

Page 8: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 20188 - SHKODER & RRETHE

SHKSHKSHKSHKSHKODËRODËRODËRODËRODËR

Pesë persona kanë për-funduar në prangadhe një tjetër është

shpallur në kërkim, pasiakuzohen për veprat penale:"Trafikimi i qenieve njerë-zore" dhe "Ndihma për kalimtë paligjshëm të kufirit".Burime zyrtare nga Drejto-ria e Policisë Vendore të Sh-kodrës dje bënë me dije segjatë operacionit të koduar"GRE-HOT" u arrestuan sh-tetasit: Ndue Ulaj, 33 vjeç,banues në fshatin Vrakë,Malësi e Madhe; SajmirKaraj, 34 vjeç, banues në Ti-ranë; Florind Tole, 26 vjeç,banues në Tiranë; GriseldDekovi, 24 vjeç, banues nëlagjen Dobraç, Shkodër dheGjokë Murçaj, 33 vjeç, ban-ues në lagjen Partizani, Sh-kodër. Ndërsa po punohetintensivisht për kapjen eshtetasit me inicialet P.P..Sipas bluve, arrestimi i kë-tyre personave u bë pasigjatë hetimeve të zhvilluaranga ana e strukturave tëPolicisë, ata siguroninpritjen, transportimin dheambientet e akomodimit sihotele dhe shtëpi banimi përshtetasit e huaj të vendevetë treta, kryesisht sirianëdhe bënin të mundurtrafikimin e tyre nga terri-tori i Republikës së Sh-qipërisë drejt Malit të Zi medestinacion përfundimtar

"Rrezikuam jetën për shkak të mungesës së sinjalistikës"

Humbën gjatë udhëtimit për në Theth, 2 turistëtnga Anglia e Holanda: Si na shpëtuan banorët e zonës

SHKSHKSHKSHKSHKODËR ODËR ODËR ODËR ODËR - Pak ditë mëparë, dy turistë humbën nëTheth të Dukagjinit, ndër-sa u shpëtuan nga banorëte zonës pas më shumë se 5orësh pritje në mes të ma-leve në një lartësi 2000 m.Chris Simm, 33 vjeç nga An-glia dhe Sanne Carbaat 27vjeçe nga Holanda është çif-ti, i cili pa vdekjen me sy. Ataishin nisur nga Valbonadrejt Thethit për ta bërë nëkëmbë. Pasi kishin udhëtu-ar për 10 orë ka mjaftuarnjë rrugë e gabuar dhe ekanë parë veten të humburmes maleve. Shkak për këtëdevijim të gabuar që u rrez-ikoi jetën u bë një shenjë ori-entimi e pavendosur mirë.Chris Simm deklaroi se pashumbjes në mes të malevegjithçka për ta u bë e vësh-tirë. Ai shpreh se shqetë-suese është mungesa e sin-jalistikës përgjatë rrugësValbonë-Theth, rrugëtim qëbëhet në këmbë. Ndërkaq,Sanne Carbaat, në një inter-vistë për "Gazeta Sh-qiptare" tregoi me detajegjithçka që përjetoi me part-

nerin e saj. Ajo sqaroi se tele-fonata me Loren Nikajn ushpëtoi jetën. Ajo tha se ekishin njohur vajzën rastë-sisht dy ditë më përpara nëkamping e saj "Legjenda" nëhyrje të Shkodrës dhe u kish-te dhënë numrin e saj të ce-lularit, kontakt ky i cili ushpëtoi jetën.

Çfarë ndodhi?Çfarë ndodhi?Çfarë ndodhi?Çfarë ndodhi?Çfarë ndodhi?Jemi nisur në ora 8 të

mëngjesit nga Valbona për tëshkuar në këmbë deri nëTheth. Koha ishte e mirë. Gjatëecjes tek Bar Simoni që ështëpërgjatë këtij rrugëtimi nejemi ngatërruar dhe jemi fu-tur djathtas, në vend që të sh-konim majtas sepse shenjat e

orientimit nuk ishin të mira.Kemi ecur deri në orën 18:00dhe pasi erdhën djemtë për tana shpëtuar kemi ecur edhe 2orë e gjysmë të tjera. Ecja kaqenë ose duke ecur rrugë mal-ore ose duke zbritur.

Ishte shi, erë, borë,Ishte shi, erë, borë,Ishte shi, erë, borë,Ishte shi, erë, borë,Ishte shi, erë, borë,ftohtë?ftohtë?ftohtë?ftohtë?ftohtë?

Në fillim ka rënë shi dhemë pas era ishte shumë efortë dhe problemi jonë ishteqë të gjenim dru për të nde-zur zjarr.

Sa orë qëndruat të vet-Sa orë qëndruat të vet-Sa orë qëndruat të vet-Sa orë qëndruat të vet-Sa orë qëndruat të vet-muar në vendim ku hum-muar në vendim ku hum-muar në vendim ku hum-muar në vendim ku hum-muar në vendim ku hum-bët?bët?bët?bët?bët?

Mbërritëm aty rreth orës18:00 dhe djemtë erdhën përtë na shpëtuar rreth orës

23:00. Problemi ynë ishte senuk e dinim ku ishim saktë-sisht dhe se ku mundeshimtë shkonim të nesërmen dhese sa të lodhur mund të ishimpër të mbërritur në një vendtjetër.

Çfarë ndjetë në ato mo-Çfarë ndjetë në ato mo-Çfarë ndjetë në ato mo-Çfarë ndjetë në ato mo-Çfarë ndjetë në ato mo-mente?mente?mente?mente?mente?

Në fillim kishim pak frikë.Ne nuk kemi humbur ndon-jëherë dhe u ndjemë të frikë-suar dhe pak budallenj përarsye se ne ishim shumë tëpërgatitur dhe në një momentndaluam dhe menduam se kukemi bërë gabimin. Kuptuamse ishim ngatërruar tek njëshenjë dhe në vend që të sh-konim në një drejtim e duhur,gabuam.

KKKKKush ju gjeti ju?ush ju gjeti ju?ush ju gjeti ju?ush ju gjeti ju?ush ju gjeti ju?Çesku, Niko dhe

Françesku, tre djem ngaThethi. Pastaj ne folëm meLoren dhe i treguam se

djemtë na gjetën. Niko ishteai që erdhi i pari tek vendiku ishim dhe na mori.Rrugën e kthimit drejtThethit e kemi bërë për dyorë e gjysmë, pra ka qenëshumë më e shkurtër se sakoha që pritëm.

Është hera e parë në Sh-Është hera e parë në Sh-Është hera e parë në Sh-Është hera e parë në Sh-Është hera e parë në Sh-qipëri dhe do e bënit sërishqipëri dhe do e bënit sërishqipëri dhe do e bënit sërishqipëri dhe do e bënit sërishqipëri dhe do e bënit sërishatë rrugëtim?atë rrugëtim?atë rrugëtim?atë rrugëtim?atë rrugëtim?

Po është hera e parë nëShqipëri, dhe pavarësishtçfarë ndodhi do e kishim bërësërish rrugëtimin nga Valbo-na në Theth, por me njëguidë ose me një hartë dhe tëjemi pak më të përgatitur.

Kishit frikë se mund taKishit frikë se mund taKishit frikë se mund taKishit frikë se mund taKishit frikë se mund tahumbnit jetën?humbnit jetën?humbnit jetën?humbnit jetën?humbnit jetën?

Ne nuk kishim frikë përjetën sepse ne nuk e dinimende se aty ka ujqër dhe arinjapo të tjera kafshë të egra.Menduam se ishim më afërnjë zone të banuar. sesesesese.ni..ni..ni..ni..ni.

SHKURT

KPK konfirmonnë detyrë prokurorin

Sokol StojaniTIRANËTIRANËTIRANËTIRANËTIRANË- Sokol Stojani,prokurori që drejtoi grupine hetimit për çështjen Gër-deci, ku asokohe i pande-hur u mor edhe ish-minis-tri i Mbrojtjes, Fatmir Me-diu, doli dje në seancë dëgji-more përpara institucion-eve të vetingut. Në proces-in që nisi dje Komisioni i Pa-varur i Komunikimit kon-firmoi në detyrë prokuror-in e Prokurorisë së Për-gjithshme. Nga hetimi ithelluar administrativ ikryer nga KPK, prokurorii karrierës, rezultoi pa prob-leme në të tria shtyllat ekontrollit. Sipas KPK,Sokol Stojani kreu dekla-rim të saktë të pasurisë.

Pjesë e bandëskriminale në Itali,kapet 52-vjeçari

DURRËS DURRËS DURRËS DURRËS DURRËS - Një 52-vjeçar karënë në prangat e policisë sëDurrësit, pasi ishte shpal-lur në kërkim ndërko-mbëtar. Burime zyrtare ngapolicia pohuan se Robens(Arben) Berberi 52 vjeç, ban-ues në këtë qytet u kap meqëllim ekstradimi drejt Ital-isë. Gjykata e Milanos nëItali e ka dënuar me 18 viteburg për veprat penale "Or-ganizatë kriminale" dhe"Trafik narkotikësh". Mate-rialet i kaluan Prokurorisësë Rrethit Gjyqësor Durrëspër veprime të mëtejshme.

E tërhoqi kalizvarrë, humb

jetën 14-vjeçariLIBRAZHD LIBRAZHD LIBRAZHD LIBRAZHD LIBRAZHD - Ai dje dombushte 14 vjeç, por vdekjae mori shumë shpejt pranëvetes pas një aksidentitragjik. Bëhet fjalë përQ.Muçakun nga fshatiXhyrë i Librazhdit, i cili ish-te përfshirë në një aksidenttë pazakontë në oborrin eshtëpisë së tij. Djali ishtetërhequr zvarrë për disametra nga kali i shtëpisë, icili ishte trembur. Duke qenëse kishte pasur të lidhurlitarin në dorën e tij 14-vjeçari nuk ka mundur tazgjidhë dot. Pavarësisht seminoreni u dërgua në Qen-drën Spitalorë "Nënë Tere-za" në Tiranë, ai ndërroi jetënga plagët e marra.

Vdes në llixhatkosovarja, burri pëson

gjendje shokuELBASAN ELBASAN ELBASAN ELBASAN ELBASAN - I hidhur ka re-zultuar fati i një qytetarejenga Kosova, e cila ka ndër-ruar jetë në llixhat e El-basanit. Mësohet se emoshuara është gjetur e pa-jetë nga bashkëshorti i saj, icili ka pësuar gjendje shokupas skenës së rëndë. Pasikishte bërë një shëtitje jash-të, burri ishte rikthyer nëhotel. E ndërsa gruaja e tijnuk i përgjigjej, ai u detyruaqë të shkelmonte derën. Derimë tani nuk dihet se çfarë eka shkaktuar vdekjen e 60-vjeçares me inicialet E.I.,ndërsa po hetohet përzbardhjen e ngjarjes.

MESAZHITuristët Chris Simm dhe Sanne Carbaat i kanëdërguar një mesazh Loren Nikajt se kanë humburnë mal dhe më pas ajo ka vijuar komunikimet derisa është arritur të shpëtohen. Loren kërkon ngashteti që në zona si Thethi ku numri i turistëveështë i madh të ngrihen nga ministritë dheemergjencat skuadra të gatshme shpëtimtarësh tëpërbëra nga banorët e zonës.

Policia: Ja si funksiononte skema e kontrabandimit të refugjatëve

Goditet grupi kriminal, trafikoninsirianë nga Mali i Zi drejt EuropësOperacioni "GRE-HOT", përfundojnë në pranga

pesë persona dhe një shpallet në kërkim

Senad Nikshiqi

vendet e BE-së. Pas hetimevetë kryera ka rezultuar se kygrup i strukturuar kriminal

në trafikimin e qenievenjerëzore ushtronte aktivi-tetin nga Greqia në qytetet

K o r ç ë - E l b a s a n - T i r a n ë -Lezhë-Shkodër-Malësi eMadhe dhe më pas kaliminnë Malin e Zi. Ndërkaq, bu-rimet e mësipërme pohuanse janë sekuestruar në cilës-inë e provës materiale: 3 au-tomjete, të cilët përdoreshinpër transportimin e shteta-sve të huaj; një sasi euro që

iu është gjetur personave tëarrestuar si dhe dhjetëratelefona celularë dhe kartaSIM. Materialet iu referuanProkurorisë së RrethitGjyqësor Shkodër për ve-prat penale "Trafikimi i per-sonave te? rritur" dhe "Ndi-hma pe?r kalim te?paligjshëm te? kufijve".

OPERACIONI I KODUAR "GRE-HOT"

PERSONAT E ARRESTUAR1.Ndue Ulaj, 33 vjeç, banues në fshatin Vrakë,Malësi e Madhe.2.Sajmir Karaj, 34 vjeç, banues në Tiranë.3.Florind Tole, 26 vjeç, banues në Tiranë.4.Griseld Dekovi, 24 vjeç, banues në lagjen Dobraç,Shkodër.5.Gjokë Murçaj, 33 vjeç, banues në lagjen Partizani,Shkodër. NË KËRKIMShtetasi me inicialet P.P.

GRUPI KRIMINALBurime zyrtare nga policia vendore e Shkodrës djebënë me dije se pas hetimeve të kryera ka rezultuarse ky grup i strukturuar kriminal në trafikimin eqenieve njerëzore ushtronte aktivitetin nga Greqia nëqytetet Korçë-Elbasan-Tiranë-Lezhë-Shkodër-Malësie Madhe dhe më pas kalimin në Malin e Zi.

Operacioni i policisë "GRE-HOT"

Turistët Chris Simm dhe SanneCarbaat që humbën rrugën në Theth

Page 9: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 9AKTUALITET

U arrestuan në kuadër të operacionit të koduar "Ballkan" në vitin 2016

Trafiku i heroinës nga Turqia, dënohetme 10 vite burg biznesmeni Jurgen MollaJa dënimet e dhëna nga Krimet e Rënda për 8 anëtarët

e tjerë të bandës, përfituan gjykim të shkurtuar

TIRANËTIRANËTIRANËTIRANËTIRANË

Gjykata e Krimeve tëRënda dje ka dhënëvendimin për anë-

tarët e bandës së biznesmenitJurgen Molla, të cilët u vunënë pranga dy vite më parë. Nëvendimin e saj, gjykata vlerë-soi akuzat e dosjes së pro-kurorisë dhe vendosi dën-imin me 15 vite burgim përJurgen Mollën, që njihet seanëtari kryesor i grupit.Ndërkohë që Molla nuk do tëkryejë 15 vite, pasi pas uljesse dënimit 1/ 3 nga gjykimi ishkurtuar, ai do të vuajëvetëm 10 vite burgim. Ndërsapër anëtarët e tjerë, AnestiKoromani dhe Shyqyri Kotor-ri, gjykata vendosi nga 13 viteburgim, të cilët janë gjykuarme gjykim të shkurtuar.Anëtarët e tjerë të bandëskanë marrë dënime më të le-hta dhe që të gjithë kanë për-fituar uljen e 1/3 së dënimitnga gjykimi i shkurtuar. Sh-qiptarët Jurgen Molla, Shy-qyr Kotorri, Anest Koro-mani, Klaudio Veizaj dhe Org-es Myftaraj, ata nga KosovaArif Çiço, Blerim Ukimerajdhe Elmi Thaqi si dhe të pan-dehurit turq, Enver Kurtulusdhe Abubekir Tuncdemirakuzohen për veprat penaletë "grupit të strukturuarkriminal" dhe "trafikut tënarkotikëve në kuadër tëgrupit të strukturuar krimi-nal". Të pandehurit e këtijprocedimi penal janë pjesë enjë rrjeti të gjerë të arrestu-arish, të përfshirë në trafikune lëndëve narkotike në linjënTurqi-Kosovë/Greqi-Shqipërime destinacion vendet e Bash-kimit Europian përgjatëviteve 2015-2016. Në korrik tëvitit 2016, policia shqiptaredeklaroi se në kuadër të oper-acionit "Ballkan" ishin arres-tuar 30 persona dhe 23 të tjerëishin shpallur në kërkim nëShqipëri, Greqi, Maqedonidhe Bullgari. Procesi për njëpjesë të të pandehurve po kry-het në vendet ku janë arres-tuar.

Jurgen Molla, Shyqyr Ko-torri dhe Anesti Koromanikanë luajtur rolin e finan-cuesve dhe organizatorëve tëtrafikut të drogës nga Turqianë drejtim të Shqipërisë. Parase të përfundonte në pranga,Jurgen Molla njihej si biznes-men në Lezhë me një aktiv-itet të zgjeruar në fushën endërtimit. Në njërin prejpërgjimeve të dhjetorit 2015,ai mburrej se kishte paguar150 mijë euro për transferimine një prokurori nga Krimet eRënda në drejtim të Shko-drës. Prokuroria renditikatër episode të trafikut nëkërkesën për gjykim, ngjarjekëto të ndodhura nga qer-shori 2015 deri në mars të vitit2016. Sipas organit të akuzës,Arif Çiço nga Kosova së bash-ku me të pandehurit turq, En-ver Kurtulus dhe AbubekirTuncdemir kanë luajtur ro-lin e ndërmjetësit në sig-urimin e heroinës, ndërsa tëpandehurit e tjerë kanë pasurrole ndihmëse.

ARRESTIMINë korrik të vitit2016, policiashqiptaredeklaroi se nëkuadër tëoperacionit"Ballkan" ishinarrestuar 30persona dhe 23të tjerë ishinshpallur nëkërkim nëShqipëri, Greqi,Maqedoni dheBullgari. Procesipër një pjesë tëtë pandehurve pokryhet në vendetku janëarrestuar.

DËNIMET E DHËNA PËR ANËTARËT E BANDËS

1.Jurgen Molla 15 vite, ulet 1/3 e dënimi dhe do të vuajë 10 vite.2.Shyqyri Kotorri 14 vite, ulet 1/3 e dënimit dhe do të vuajë 9 vite e katër muaj.3.Anesti Koromani 14 vite, ulet 1/3 e dënimit dhe do të vuajë 9 vite e katër muaj.4.Arif Çiço 14 vite ujët 1/3 e dënimit dhe do të vuajë 9 vjet e katër muaj5.Enver Kurtulu? 13 vite, ulet 1/3 e dënimit dhe do të vuajë 8 vite e 8 muaj6.Abubekir Tuncdemir 14 vite, ulet 1/3 e dënimit dhe do të vuajë 9 vjet ekatër muaj.7.Blerim Ukimeraj 12 vite, ulet 1/3 e dënimit dhe do të vuajë 8 vite8.Elmi Thaqi 12 vite, ulet 1/3 e dënimit dhe do të vuajë 8 vite.9.Orges Myftaraj 13 vite, ulet 1/3 e dënimit dhe do të vuajë 8 vite e tetë muaj.

"Furnizonin" kryeqytetin me kokainë dhekanabis,arrestohen 2 shpërndarësit

TIRANE TIRANE TIRANE TIRANE TIRANE - Policia e Shtetitka goditur dy raste tëshpërndarjes së lëndëvenarkotike në kryeqytet. Nëvijim të punës për eviden-timin dhe goditjen e veprim-tarisë së kundraligjshme tëshpërndarjes së lëndëvenarkotike, Seksioni kundërNarkotikëve arrestoi në fla-grancë shtetasin ArmandoDervishi, 21 vjeç, banues nëÇorovodë. Mësohet se tëriut, gjatë kontrollit të ush-truar në rrugën "FrederikShiroka", iu gjetën dhesekuestruan në cilësinë eprovës materiale 101 dozame lëndë të dyshuar narko-tike e llojit "Kokainë". Gjith-ashtu, në pranga ra dheFatjon Shkalla, 24 vjeç, ban-ues në Farkë. Sipas bluve,

Droga me destinacion Greqinë

Sekuestrohen 3.5 kg kokainë,prangoset 46-vjeçari nga Patosi

GJIROKASTËR GJIROKASTËR GJIROKASTËR GJIROKASTËR GJIROKASTËR - Një sasi prej 3.5 kg kokainë ështësekuestruar nga Policia Kufitare e Kakavijës. Droga ësh-të zbuluar në një makinë "Mercedes Benz" me ngjyrë tëzezë, që drejtohej nga një 46-vjeçar nga Patosi, i cili kapërfunduar në pranga. Burime zyrtare nga policia djebënë me dije se gjatë kontrolleve të vazhdueshme përgoditjen e veprimtarisë kriminale të trafiqeve tëpaligjshme u përzgjodh për kontroll të detajuar në vijëne dytë, automjeti i markës "Mercedes Benz", me targaAA216TF, me drejtues shtetasin Selim Lazaj, vjeç 46, ban-ues në Patos, Fier. Sipas bluve, gjatë kontrollit të deta-juar në bashkëpunim me shërbimet doganore, duke për-dorur edhe skanerin, u konstatua se në baterinë e au-tomjetit gjendeshin të fshehura dy pako të mbështjellame natriban, të dyshuara me lëndë narkotike të llojitkokainë. Nga peshimi i pakove rezultoi se brenda tyrekishte një sasi prej 3 kg e 545 gr kokainë, e cila u sekues-trua në cilësinë e provës materiale. Në përfundim të vep-rimeve të kryera nga specialistët për Hetimin Narko-tikëve u bë arrestimi në flagrancë i 46-vjeçarit për ve-prën penale "Trafikimi i narkotikëve". Materialet ureferuan në Prokurorinë pranë Gjykatës së Shkallës sëParë për Krimet e Rënda Tiranë.

gjatë kontrollit të ushtruarnë Farkë në banesën e këtijshtetasi, në një kavanoz iugjet dhe sekuestrua në cilës-inë e provës materiale 69 grkanabis sativa. Materialetprocedurale iu referuanProkurorisë së RrethitGjyqësor Tiranë në ngarkimtë shtetasve të lartpërmen-dur për veprën penale "Pro-dhim dhe shitje lëndëshnarkotike".

Anest Koromani

Jurgen Molla

Permbaruesi gjyqesore Genti Bushati nxjerr per shitje ne ankand pasurine :

a)Toke are e rregjistruar ne rregjistrin hipotekore me nr pasurie 144/35 ne Zonen Kadastrale3217 me nr prone volumi 2, Fq 195 , me sip totale 1937 m2 e ndodhur ne fshatin Rrashkullaj, Gruemirev , Malsi e Madhe . Cmimi per hapjen e ankandit eshte në vleren 292,874 leke .b) Truall + Ndertese e rregjistruar ne rregjistrin hipotekore me nr pasurie 153/27 ne Zonenkadastrale 3217, me nr prone Volimi 2 , Faqe 195 me sip totale 1900 m2 , nga kjo Truall 200 m2, Ndertese 50 m2 e ndodhur ne lagjen Rrashkullaj Gruemire , Malsi e Madhe . Cmimi perhapjen e ankandit eshte në vleren 199,180 lekeShitja e pasurise do te behet ( zhvillohet ) me date 05.11.2018 ora 16.16 ne Zyren e permbaruesitgjyqesore Genti Bushati me adrese Rruga Don Bosko , Perballe Gjykates se rrethit GjyqesoreShkoder. Personat e interesuar duhet te derdhin perpara fillimit te ankandit 10 % te vleres si garancine Banken BKT dega Shkoder me nr llogarie 41064051.

Njoftim për shitje me ankand

Sh "Power & Justice" (P&J) sh.p.k ne baze te nenit 567,568 te K.Pr.Civile do të zhvillojë ankandine parë për pasurinë e debitorit S Shera, dhe O. Shera. Pasuria që shitet në ankand përbëhet nga :""Dyqan" me numër pasurie 6/279, Vol. 37, Fq.64, ne Z K Nr. 8350, me sipërfaqe 35 m2, e në ZvrppTiranë. Ankandi. fillon me çmimin fillestar në masën 36.400 Euro""Dyqan", me numër pasurie 6/279, me Z. Nr. 8350, me sipërfaqe 4,8 m2, në Zvrpp TiranëAnkandi. i pasurisë " Dyqan" fillon me çmimin fillestar në masën 3.840 EuroAnkandi do të zhvillohet në datë 12.11.2018 prej orës 15:00 në selin e shoqerise Bulv"Gjergj Fishta" Kulla 1, Kati 2, Zyra nr. 5. Ofertuesit mund te paraqiten ose të kontaktojnëtel. 00355 67 20 82 543 ose e-mailit [email protected] si dheWEB www.powerjustice-al.com.

Page 10: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 201810 - SOCIALE

Flet studentja: Hapësirë e pamjaftueshme. Jemi ndeshur me arrogancën e administratorëve

"Kushtet e mjerueshme në konvikte,nuk ka as ujë e as letër higjienike"Arbjona Çibukaj: Flemë në dyshekë me susta të dala

Pamundësia për të përballuar qiratë e larta të shtëpive, i detyron shumë

studentë nga rrethet të streho-hen në konviktet e Qytetit Stu-denti. Por, kushtet vazhdojnëtë mbeten të mjerueshme përrreth 5 mijë të rinj që kanëzgjedhur si strehën e tyredhomat plot lagështirë e pahapësirë të mjaftueshme përtë jetuar. Në një intervistë për"Gazeta Shqiptare", ArbjonaÇibukaj, studente në vitin edytë e njëkohësisht aktivistee lëvizjes "Për Universitetin"tregon se kushtet higjienikelënë për të dëshiruar, pasi nëtualete nuk ka as letra higjien-ike dhe as larës duarsh. Ajo sh-ton se detyrohen të paguajnë450 mijë lekë të vjetra për njëvit për mjerimin me të cilinbashkëjetojnë çdo ditë. Çi-bukaj bën me dije se kanë or-ganizuar disa aksione sim-bolike për t'i dhënë njëzgjidhje situatës, por deri mëtani ankesat e tyre kanë rënënë vesh të shurdhët e madjeu ndeshën edhe me arro-gancën e administruesve tëkonvikteve.

Prej sa kohësh jetoni nëPrej sa kohësh jetoni nëPrej sa kohësh jetoni nëPrej sa kohësh jetoni nëPrej sa kohësh jetoni nëkkkkkonononononviktin e Qytetit Studenti?viktin e Qytetit Studenti?viktin e Qytetit Studenti?viktin e Qytetit Studenti?viktin e Qytetit Studenti?

Unë jam në vitin e dytëbachelor dhe prej dy viteshjetoj në Qytet Studenti. Arsy-et pse zgjodha të jetoja aty janëpak a shumë të njëjtat që sh-tyjnë çdo student tjetër t'i drej-tohet Qytetit Studenti, prakushtet ekonomike. Shtëpitëme qira janë të papërbal-lueshme. Duke qenë se QytetiStudenti është afër me njëpjesë të mirë të fakulteteve, kjoështë një tjetër shtysë që shu-mica zgjedhin atë vend, sepsedo të duhet të luftosh edhe përtë zgjidhur probleminfamëkeq të abonesë në tëkundërt.

Sa është pagesa për njëSa është pagesa për njëSa është pagesa për njëSa është pagesa për njëSa është pagesa për njëvit?vit?vit?vit?vit?

Pagesa vjetore është 45000lekë, por kushtet e jetesës nuke justifikojnë shumën. Njëdhomë 20 metra katrorë, e cilandahet me person tjetër pagu-het 13'500 lekë. Ne dukje tëparë, tarifa e konviktit mundtë na duket më e ulët se qirajae shtëpisë, por po të bësh njëpërllogaritje të vogël bazuar nëmetër katror rezulton se Qy-teti Studenti është më i sh-trenjtë se shtëpitë me qira.

Si paraqiten kushtet, aSi paraqiten kushtet, aSi paraqiten kushtet, aSi paraqiten kushtet, aSi paraqiten kushtet, ajanë të përshtatshme për tëjanë të përshtatshme për tëjanë të përshtatshme për tëjanë të përshtatshme për tëjanë të përshtatshme për tëjetuar?jetuar?jetuar?jetuar?jetuar?

Për kushtet e konvikteveështë folur shpesh dhe si për-fundim janë ende në gjendje

të mjerueshme. Dhoma të vog-la ku jetojnë tre persona, hapë-sira nuk është e mjaftueshmeas për të lëvizur lirshëm jo mëpër të tjerat. Përveç krevatitdhe dyshekëve me susta tëdala, nuk gjejmë asgjë tjetërnë dhomë. Çdo mjet tjetër tënevojshëm e sigurojmë ngabuxheti ynë.

Sa veta jetoni në njëSa veta jetoni në njëSa veta jetoni në njëSa veta jetoni në njëSa veta jetoni në njëdhomë dhe a ka hapësirë tëdhomë dhe a ka hapësirë tëdhomë dhe a ka hapësirë tëdhomë dhe a ka hapësirë tëdhomë dhe a ka hapësirë të

mjaftueshme?mjaftueshme?mjaftueshme?mjaftueshme?mjaftueshme?Për fatin tim të mirë e ndaj

dhomën vetëm me një vajzëtjetër, por në 80% të dhomavejetojnë nga tre persona. Siç epërmenda edhe me lart, hapë-sira lë shumë për të dëshiru-ar. Dikush do të studiojë,dikush tjetër të gatuajë,dikush do të flejë, imagjinoje-ni pak se si mund ta shtyjnëçdo ditë kështu. Për rastin e

studimit na janë përgjigjurduke na thënë se ka dhomastudimi. Këto përveç kushteveminimale që kanë, nuk kanëas kapacitet të mjaftueshëmpër të gjithë studentët. Unë as-njëherë nuk kam gjetur vendtek salla e studimit, ështëgjithnjë e tejmbushur.

A ka çdo dhomë dushin eA ka çdo dhomë dushin eA ka çdo dhomë dushin eA ka çdo dhomë dushin eA ka çdo dhomë dushin evet apo janë të përbashkëta?vet apo janë të përbashkëta?vet apo janë të përbashkëta?vet apo janë të përbashkëta?vet apo janë të përbashkëta?A ka ujë në çdo orë të ditës?A ka ujë në çdo orë të ditës?A ka ujë në çdo orë të ditës?A ka ujë në çdo orë të ditës?A ka ujë në çdo orë të ditës?

Nuk është as mit, asgojëdhënë, por dhomat nukkanë tualete personale. Kemidushe dhe tualete të përbash-këta, të cilat janë të gjendje tëmjerë. Për sa u përket dush-eve, ato janë me orar, nuk kaujë të ngrohtë 24 orë, kjo sh-kakton dhe atë radhën e gjatëqë të gjithë e kanë dëgjuar.

Si paraqiten çmimet nëSi paraqiten çmimet nëSi paraqiten çmimet nëSi paraqiten çmimet nëSi paraqiten çmimet nëmensa, a janë të përbal-mensa, a janë të përbal-mensa, a janë të përbal-mensa, a janë të përbal-mensa, a janë të përbal-lueshme për një student?lueshme për një student?lueshme për një student?lueshme për një student?lueshme për një student?

Ushqimi mbetet një tjetërproblem që kanë studentët qëvinë nga rrethet. Disapërpiqen të gatuajnë vetë, porshpeshherë gatimi në dhomëështë i pamundur, sidomos në

rastet kur në një dhomë jetojnëtre persona. Përveç erës sëushqimit që do më shumë senjë orë të largohet nga dho-ma, duhet të biesh në kom-promis edhe me vajzat e tjerase kush do të gatuajë e para.Kështu që disa studentë udrejtohen mensave, ku dihetse ato që kanë disi çmime metë lira kanë pasojat të tjera,duke qenë se cilësia e ush-qimit lë për të dëshiruar.Pastaj kur fillon dhe vë nëdiskutim cilësinë, rritet çmi-mi dhe kostot mbeten sërishtë papërballueshme për njëstudent, i cili e ka buxhetinjavor afërsisht 3000 lekë.

Po kushtet higjienike siPo kushtet higjienike siPo kushtet higjienike siPo kushtet higjienike siPo kushtet higjienike sijanë?janë?janë?janë?janë?

Kushtet higjienike lënëpër të dëshiruar, në tualetenuk ka as letra higjienike dheas larës duarsh. Për të mos tëfolur për kovat dhe fuçitë meujë, të cilat përdoren për t'uhedhur ujë WC-ve në mung-esë të shkarkuesve dhe mu-ngesës së ujit 24 orë.

A keni bërë ndonjëA keni bërë ndonjëA keni bërë ndonjëA keni bërë ndonjëA keni bërë ndonjë

kërkërkërkërkërkkkkkesë për resë për resë për resë për resë për rehaehaehaehaehabilitimin ebilitimin ebilitimin ebilitimin ebilitimin ekushteve dhe cila ështëkushteve dhe cila ështëkushteve dhe cila ështëkushteve dhe cila ështëkushteve dhe cila ështëpërgjigja që keni marrë ngapërgjigja që keni marrë ngapërgjigja që keni marrë ngapërgjigja që keni marrë ngapërgjigja që keni marrë ngainstancainstancainstancainstancainstancat përt përt përt përt përkakakakakatëse?tëse?tëse?tëse?tëse?

Vitin e kaluar lëvizja "PërUniversitetin" së bashku mestudentë që jetojnë në QytetStudenti ndërmorëm një ak-sion simbolik për të risjellë nëvëmendje kushtet emjerueshme të konvikteve.Nga ana e drejtorisë nuk patiasnjë reagim pozitiv, përveçarrogancës së administruesvetë tyre.

A do të vazhdoni të qën-A do të vazhdoni të qën-A do të vazhdoni të qën-A do të vazhdoni të qën-A do të vazhdoni të qën-drdrdrdrdroni në koni në koni në koni në koni në konononononvikt avikt avikt avikt avikt apo do tëpo do tëpo do tëpo do tëpo do tëshikoni mundësinë e një sh-shikoni mundësinë e një sh-shikoni mundësinë e një sh-shikoni mundësinë e një sh-shikoni mundësinë e një sh-tëpie me qira?tëpie me qira?tëpie me qira?tëpie me qira?tëpie me qira?

Jo, nuk do të vazhdoj të je-toj më në konvikt. Vitin tjetërdo të shoh për mundësinë enjë shtëpie me qira që ta ndajme dikë tjetër, pasi nuk e për-balloj dot e vetme as dhe njëgarsionere. Por kjo nuk ështëzgjidhje. Edhe sa kohe do tëvazhdojnë këto godina të qën-drojnë në këto kushte? Edhesa breza do të përcillen kësh-tu?

KUSHTETPër kushtet ekonvikteve ështëfolur shpesh dhesi përfundim janëende në gjendje tëmjerueshme.Dhoma të vogla kujetojnë trepersona, hapësiranuk është emjaftueshme aspër të lëvizurlirshëm jo më përtë tjerat. Përveçkrevatit dhedyshekëve mesusta të dala, nukgjejmë asgjë tjetërnë dhomë.

CMIMET EUSHQIMITUshqimi mbetet njëtjetër problem qëkanë studentët qëvinë nga rrethet. Disapërpiqen të gatuajnëvetë, por shpeshherëgatimi në dhomëështë i pamundur,sidomos në rastet kurnë një dhomë jetojnëtre persona. Përveçerës së ushqimit qëdo më shumë se njëorë të largohet ngadhoma, duhet tëbiesh në kompromisedhe me vajzat etjera se kush do tëgatuajë e para.

Voltiza Duro

Kushtet në konviktet e qytet studentit

Arbjona Çibukaj

Page 11: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 11SPECIALE

114 të rinj shqiptarë, studime në AUBG

Ish-presidenti bullgar në Tiranëpër karrierat e së ardhmes

Gramoz Ruçi: Shërben si vlerë e shtuar për vendin. Mundësi praktike për studentët

23 universitete nënshkruajnë marrëveshje bashkëpunimi me Kuvendin e ShqipërisëRektori i ‘Luarasit’: Bashkëpunimi, përfitim për universitetet

Ditën e djeshme, Kuvendi i Shqipërisëka nënshkruar mar-

rëveshjet e bashkëpunim-it me 23 universitete pub-like e private në vend sidhe me Akademinë e Sh-kencave. Kjo marrëveshjesynon që institucionet earsimit të lartë në vend, tëjenë aktorë të fuqishëm nëprocesin legjislativ dhekontrollin parlamentar.Kryetari i Kuvendit të Sh-qipërisë, Gramoz Ruçi,theksoi se përfshirja e uni-versiteteve në ligjbërjemund të shndërrohet nënjë vlerë të shtuar për ven-din dhe do të shërbejë sinjë praktikë e mirë edhepër studentët. "Kuvendi iShqipërisë do të mbështesëuniversitetet dhe qendratkërkimore që të bëhen ak-torë më të fuqishëm dhemë të ndjeshëm në jetënekonomike, shoqërore,politike dhe kulturore tëvendit, të shndërrohen nëkantiere të ekonomisë sëdijes, të kontribuojnë qërritja ekonomike "të përk-thehet" në vende pune emirëqenie për qytetarët, tëngushtojë pabarazinë dhetë konsolidoje drejtësinësociale",-tha Ruçi në fjalëne tij. Ky i fundit bëri medije se ky bashkëpunimështë i nevojshëm. "Kuven-di dhe unë personalisht pondjejmë nevojën e konsul-timit me universitetet përtë dy funksionet e degëslegjislative: ligjbërjen dhekontrollin parlamentar. Nëfakt, ky takim nuk është ipapritur, por rezultat logjiki një praktike pune që nekemi nisur. Gjatë viteve të

fundit, kemi pasur mjaftraste kur Kuvendi dhe ko-misionet parlamentarekanë ndryshuar për m-bajtjen e akteve ligjore osekanë kushtëzuar mira-timin e tyre me marrjen erekomandimeve prej ek-spertëve të botës aka-demike dhe univer-siteteve",-shtoi kreu i Ku-vendit.BASHKËPUNIMI

Rektori i universitetit"Luarasi", prof. dr EthemRuka, në fjalën e tij ushpreh se ky bashkëpunimi ndërsjellë do të sjellë për-fitime për universitetet,

por edhe për vetë Kuven-din e Shqipërisë. Ai shtoise pedagogët e "Luarasi"-tdo të jenë të gatshëm përtë marrë pjesë në debate."Bashkëpunimi midis Kuv-endit dhe universiteteve tëShqipërisë kalon në njëfazë tjetër rritjeje. Jemishumë të lumtur që jemi tëgjithë këtu për të nënshk-ruar një marrëveshje bash-këpunimi të shumanshmeme përfitim të ndërsjellëedhe për Kuvendin e Sh-qipërisë e veçanërisht përuniversitetet tona. Profe-sorët tanë të mirë tëDrejtësisë janë të gatshëm

që të marrin pjesë në komi-sione, kur ka debate. Sa mëmirë të diskutohet një ligjnë fazën paraprake, aq mëi mirë bëhet ligji, aq mëmirë zbatohet dhe aq mëshumë përfiton shoqëria",-u shpreh rektori i univer-sitetit Luarasi.DISKUTIMI MEREKTORËT

Gjatë bashkëbisedimit udiskutua mbi disa çështjethemelore, ku duhet tëpërqendrohet veprimtariaakademike e kërkimore-sh-kencore në Shqipëri.Gjithashtu, një vëmendje eveçantë iu kushtua edhe

fuqizimit të bashkëpunim-it midis universiteteve eqendrave kërkimore. Mar-rëveshjet parashikojnëshfrytëzimin e ekspertizësdhe kompetencës shken-core të universiteteve dheqendrave kërkimore të ven-dit në procesin legjislativdhe kontrollin parlamen-tar, si një vlerë e shtuardhe e mirë publike për ven-din. Marrëveshjet nxisinrritjen e fuqisë kontraktu-ale të universiteteve dheqendrave kërkimore në tre-gun e kërkimit shkencor nëShqipëri. Marrëveshjetparashikojnë, gjithashtu,

KRYETARI IKUVENDIT"Kuvendi i Shqipërisëdo të mbështesëuniversitetet dheqendrat kërkimore që tëbëhen aktorë më tëfuqishëm dhe më tëndjeshëm në jetënekonomike, shoqërore,politike dhe kulturore tëvendit, të shndërrohennë kantiere tëekonomisë së dijes, tëkontribuojnë që rritjaekonomike "tëpërkthehet" në vendepune e mirëqenie përqytetarët, të ngushtojëpabarazinë dhe tëkonsolidoje drejtësinësociale",-tha Ruçi nëfjalën e tij.

"BASHKËPUNIMI NDËRSJELLË""Jemi shumë të lumturqë jemi të gjithë këtupër të nënshkruar njëmarrëveshjebashkëpunimi tëshumanshme mepërfitim të ndërsjellë.Profesorët tanë tëmirë të Drejtësisëjanë të gatshëm që tëmarrin pjesë nëkomisione, kur kadebate. Sa më mirë tëdiskutohet një ligj nëfazën paraprake, aqmë i mirë bëhet ligji,aq më mirë zbatohetdhe aq më shumëpërfiton shoqëria",-ushpreh Ruka.

Voltiza Duro

që studentët do të kenëmundësi të bëjnë mëshumë praktika pune nëKuvendin e Shqipërisë dheuniversitetet të kenë mëshumë akses në burimetdhe veprimtaritë e Kuven-dit. Rektorët e falënderuanKryetarin e Kuvendit përkëtë mundësi të re që u kr-ijoi universiteteve e qen-drave kërkimore, Kuvendii Shqipërisë. Ata e vlerësu-an si një ngjarje të rëndë-sishme faktin që për herëtë parë universitetet sh-qiptare thirren në Kuvendme një ofertë konkretebashkëpunimi.

Të shtunën, më 3 nëntor2018, në Tiranë do or-

ganizohet një event kufolës kryesor do të jetë ish-Presidenti bullgar, RosenPlevneliev. Prej vjeshtës tëvitit 2017, zoti Plevnelievka qenë përfaqësues spe-cial i Universitetit Ameri-kan të Bullgarisë (AUBG),me bazë në Blagoevrgad.Në fjalimin e tij në Tiranë,Presidenti do të fokusohetnë karrierën e së ardhmes.Studentë potencialë dheprindërit e tyre, autoritetelokale, drejtorë të shkol-lave të mesme dhe mësuesjanë ftuar të marrin pjesë.Seksioni pyetje dhepërgjigje është, gjithashtu,pjesë e programit dheAUBG me shumë dëshirëdo u përgjigjet pyetjevenga audienca. "Në një botë

që bën përparime të mëdhanë teknologji, përfshirë për-parimin e Inteligjencës Ar-tificiale, por që, gjithashtu,përballet me çështjet glo-bale që kanë të bëjnë memjedisin dhe transformimine shoqërive në mbarë botën,universitetet duhet gjithnjë

e më shumë t'i përgjigjennevojës për liderë të rinj - memendime të reja dhe një sërëaftësish që janë globalisht tëpërshtatshme. UniversitetiAmerikan në Bullgari ështënjë vend ku ky trend ështëkthyer në prioritet", -thotëRosen Plevneliev. Aktualisht

114 studentë nga Shqipëriastudiojnë tek AUBG. Rreth304 të rinj nga Shqipëria janëpjesë e komunitetit global tëtë diplomuarve të univer-sitetit. Njëri prej tyre, OltiMitre, klasa e vitit 2011, i ciliështë diplomuar në AUBGme dy diploma, Ekonomidhe Administrim Biznesi, dotë flasë në këtë eveniment.Aktualisht ai është i punë-suar në Bankën e Sh-qipërisë. Për më shumë se dydekada, AUBG ka qenë lidernë arsimin e arteve liberaledhe një institucion i arsimittë lartë i akredituar plotë-sisht, që ofron si një diplomëtë BE-së, ashtu edhe njëdiplomë amerikane. Në fillim

të vitit të ri akademik në sh-tator, u raportua një rritjerreth 30% për regjistrimet.Nxënësit e AUBG-së përfaqë-sojnë më shumë se 40 ko-mbësi. Ata janë tërhequr në

radhë të parë nga stili i ar-simit amerikan që ofron njënumër të madh të diplo-mave për të lehtësuar suk-sesin në karrierën e tyreglobale.

PRESIDENTI BULLGAR

Në fjalimin e tij në Tiranë, Presidenti do tëfokusohet në karrierën e së ardhmes. Studentë

potencialë dhe prindërit e tyre, autoritetelokale, drejtorë të shkollave të mesme dhe

mësues janë ftuar të marrin pjesë.

“Ish-Presidenti bullgar,Rosen Plevneliev

Kreu i Kuvendit Gramoz Ruçi merektorët e universiteteve

Page 12: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 201812 - SPECIALE

Anxhela Peristeri njënga zërat më të bukurtë muzikës shqiptare,

por kur vjen puna për jetënprivate ajo ka preferuar gjith-monë ta mbajë larg vë-mendjes mediatike. Ai njihetsi një nga zërat më kritikëpër çdo personazh publik tëshow bizz-it shqiptar. E kemifjalën këtu për blogerin e njo-hur Olti Currin, i cili kahedhur dyshimet me dek-laratën e tij në emisionin"Rudina", në Tv Klan, ku kathënë se këngëtarja në festëne ditëlindjes së saj kishtendaluar fotot. "Unë kam qenënë ditëlindjen e Anxhelëspara pak kohësh dhe urdhriishte: Mos bëni asnjë foto.Ajo unaza më pëlqen shumëdhe i rri shumë mirë Anx-helës", tha Olti. Burime për"Gazeta shqiptare" bëjnë tëditur se lajmi për fejesën eAnxhelës është i vërtetë dhepo, ajo është në prag tëkurorëzimit të dashurisë,shumë shpejt këngëtarja enjohur do fejohet. Ende nukështë bëri i ditur djali, i cili ika rrëmbyer zemrën bukuro-shes megjithëse për një gjëjemi të sigurt që ajo është nëperiudhën më të bukur përtë nisur tanimë diçka serioze.Gjithë këto lajme që poqarkullojnë për të nuk kish-in si të mos merrnin reagime.Ka qenë Peristeri vetë që kapohuar se gjithçka është ekotë dhe se me të nuk kandodhur asgjë e re. Anxhelaishte e ftuar në "Rudina", kufoli lidhur me unazën qëmban në gisht. Këngëtarjatha se mban prej vitesh un-azë dhe sqaroi se ende nuk kamarrë një propozim. Ajoshprehej se ende nuk ka diç-ka konkrete për të ndarë mepublikun. "Ai lajmi ka dalëkot, sepse unë kam katër vjetme unazë në gisht dhe tek tëgjitha emisionet e tua kamqenë me unazë. Nuk ma kanëdhuruar akoma unazën efejesës fatkeqësisht. Nukkam marrë propozim deritani. Ka dalë një lajm kot,sepse po të hysh në fotot emia ndër vite janë me unazë.Fakti që unë nuk doja që tëbëheshin fotografi në festëne ditëlindjes time është senjerëzit sa herë dalin huto-hen në celular dhe nuk ekanë mendjen fare tek argëti-

Zbulohet e vërteta e lajmit që po qarkullon në media

"Nuk ka asgjë të keqe të dashurosh"

Një hap drejt fejesës!Anxhela Peristeri shumë

shpejt kurorëzon dashurinë

mi. Dhe unë doja që askush tëmos merrej me celularin, atënatë doja që të bënim qejf. Olti

që i ka thënë ato fjalë diçka di,megjithatë në momentin eparë që do të kem diçka

konkrete, unë do ta them, sepsenuk ka asgjë të keqe të dashuro-sh",-tha Peristeri. Dhe pse ajo

ka mohuar gjithçka me gjasëshumë shpejt do dali ndokundpër të thënë të vërtetën. Deri

atëherë ne urojmë që Anxhelatë shijojë ditët në krah të tëdashurit të saj.

Egla Xhemali

Page 13: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 13SPECIALE

Plas sherri mes reperave! Ja çfarë ka ndodhur mes këngëtarëve

Nga anëtarë të një grupi dhe shokë të mirë, duket se Ledri Vula dhe AgonAmiga nuk i kanë aspak marrëdhëniet mirë së bashku. Kjo shihet në

këngën më të re që ka nxjerrë reperi i njohur Agon Amiga, në një pjesë tëtekstit të së cilit, shumë fansa mendojnë se ai ka bërë një diss kundrejtLedrit."Unë s'po shoh Vulë, unë po shoh ku*vë, unë po shoh gay", shprehetAgoni dhe shumë njerëz kanë menduar se ky është një dedikim kundrejtLedri Vulës.

Enca nxjerr skenat e nxehtatë videoklipit të saj

Projekti i saj "Dua" që u publikua në mars të këtij viti dhe suksesi i kësaj këngevijon ende. Përveç këngës së bukur, interesant ishte edhe klipi në të cilin

këngëtarja shfaqej me modelin e njohur Pierluigi Fracassi, për të cilin ështëzbuluar se është gay. E mesa duket, Enca me Pierluigin nuk është puthur vetëmnë videoklip, por edhe në prapaskena. Këtë e ka zbuluar vetë këngëtarja që eka ndarë këtë moment intim në profilin e saj në "Instagram". "Sapo kuptova qënuk kam nxjerrë prapaskenat e klipit 'Dua' … dhe ja ku është njëra",-shkruankëngëtarja krahas videos së postuar në "Instagram".

Klea Huta më e nxehtë sekurrë, moderatorja postonimazhe provokueseAjo është një nga moderatoret më të ëmbla dhe një fakt të tillë e tregon

në shumicën e postimeve apo daljeve të saj. Këtë herë bukuroshja KleaHuta ka publikuar një foto artistike në rrjetin social "Instagram", ku shfaqetseksi dhe joshëse në një sfond të bardhë. Krahas fotos Klea ka shkruar:"Paqja është e bukura e jetës,"-përfundon Klea në rrjete sociale.

Armina një lepurushe e ëmbëlqë feston "Halloween"

Thuajse tëgjithë VIP-at i

kapi mania për tëfestuar Hallowee-nin. Nuk kishte sitë ndodhte ndry-she dhe me të.Armina Mevlanipadyshim nukmund të qëndron-te pa veshur njëkostum Hallowee-ni. Blogeria simpa-tike shqiptareështë veshur egjitha në të zezame një dekolte që inxjerr në pah tëgjithë gjoksin.Armina kazgjedhur të jetënjë lepurushe seksikëtë festë, duke udukur mjaft sensu-ale dhe në formë.

Page 14: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 201814 - REKLAME

Page 15: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 15SPECIALE

Në vendin tonë, sidomos njëzetë vitet efundit, është der-

dhur shumë bojë në letër, sapër problemet estrategjirave, aq edhe përçështjet e gjeopolitikës.Strategjira (brenda dhe jas-htë thonjëzave), janë print-uar shumë, aq shumë dhe aqtë shpëlara, saqë asnjëraprej tyre nuk i ka hyrë e nukdo t'i hyjë në punë këtij ven-di. E me to janë mbrojturgrada shkencore, e me tojanë pushtuar kolltukë tërëndë të pushtetit, e me tojanë vjedhur në mënyrën mëtë pa skrupullt gjithçka patitë mirë e prodhoi ky vend nëtridhjetë vitet e fundit. Pokështu, edhe për gjeopoli-tikën.

Por te gjeopolitika gjëratishin më me këmbë në tokë.E kjo falë institucionit qëpatëm dikur, AkademisëUshtarake, e cila kishtetagrin e Akademisë së Sig-urisë. Në të cilën punonindhe krijonin njerëz tëpërkushtuar, në të cilën zi-nin fill, edhe fjalitë eStrategjisë sonë Kombëtare.Pavarësisht shtrembëri-meve që pësonin ato fjali, nëzyrat e "institucioneve" tëtjera shtetërore.

U fshi me një të rënë tëlapsit bordi i profesorëve, papyetur asnjë ushtarak parapesë vitesh, a thua se merr-nin vesh nga këto punë ata,që u ulën në kolltukët e god-inës asokohe. Kuptohet, përllogari të ca dyqaneve pri-vate të Tiranës, që printojnëedhe... "mastera" e "doktor-atura" për... Sigurinë!

Ashtu siç, me të njëjtënalergji, ai staf "menaxhues",mbylli organet e shtypit ush-tarak, të cilat shtypeshinme shaptilograf, edhe nëditët më të zeza të Luftës sëII Botërore. Ashtu siç mby-llën masterat e të dy nivelevepër Sigurinë...

Stafi i ri që erdhi shtator-in e kaluar në Ministrinë eMbrojtjes pati meritën që tëzhbllokonte mbrojtjen edoktoraturave të bllokuara.Kjo, edhe falë punës së in-telektualit ushtarak nëkrye të Komandës së Doktri-nave, Prof. dr. Gjeneralbri-gade, Bajram Bega. Pasi atoishin bllokuar në çastin kurishin përfunduar temat,madje ishin depozituar tëgjitha materialet në sekre-tarinë e Akademisë, ishinpaguar edhe lekët, nëbankën përkatëse në llog-arinë e Akademisë sëMbrojtjes.

Sivjet, më në fund u reali-zua ajo "e pamundura", umbrojtën disertacionet, qëishin përgatitur prej vitesh.Doemos, që ka ndonjë "ujk",që kërkon mjegullën. Ashtusiç ka edhe ndonjë"dhelpër", që preferon va-pën... Por le të mos hum-basim "nordin", sepse për-jashtimet mbeten përjash-

time....Temat që u mbrojtën para

komisioneve pas kaq shumëkohësh, doemos që kishinprurjet e tyre, interesantedhe me vlera. Në të gjithëzhanrin e tyre.

Por vetëm për njërën prejtyre, u tha: -Ky punim duhettë jetë......LIBËR NËTAVOLINËN E SHTETIT

Dhe këtë e tha me zë tëlartë kryetari i Komisionitshtetëror, e jo shkruesi i kë-tyre radhëve...

Bëhet fjalë për emrin qëcitohet në titullin e shkrim-it, për Disertacionin e AlbertHitoaliaj, me temën "Antro-pogjeografia shqiptare dhegjeopolitika".

Në fakt, është hera e parëe punimi i parë i plotë, i njënatyre të tillë në serinë estudimeve. Thënë ndryshe,ky studim është guri i parënë këtë disiplinë, por edhenjë gur i rëndë në theme-let e shkencës së gjeopoli-tikës. Sepse bota ku duamtë shkojmë, ka më se njëshekull, të paktën institu-cionalisht, që në themel tëgjeopolitikës, ka antro-pogjeografinë, apo gjeo-grafinë njerëzore, apo njeri-un e gjeografisë. E njeriu,nuk është njësoj në të gjithëbotën, por është i ndryshëm.Ashtu siç ndryshon ambien-ti gjeografik në cilin ështëngjizur geni i tij, atje ku kaorigjinën, qoftë edhe atë tëtë parëve të tij. Është një kodqë mbartet në shekuj, njëkod që është shumë e vësh-tirë, për të mos thënë e pam-undur, të ndryshojë dot. Pa-varësisht përshtatjeve, pa-varësisht arsimimit enivelit të kulturës që ai ka.

Punimi i gazetarit tëmirënjohur Hitoaliaj nëfaqet e kësaj gazete, ështënjë esse e stërmadhe, shumëpërtej, edhe cakut tëparametrave që kërkohensot, për disertacionin nëkërkim të gradës Doktor.

Kjo ese e stërmadhe, i katë gjithë elementët brenda.Edhe pse është studim mirë-filli shkencor, aty shpalosen

aftësitë e shprehjes letraretë argumentit shkencor, siedhe guximi intelektual nëopinionet e shfaqura.

Antropogjeografia oseDhéshkronja njerëzore (Sa-miu kështu e quantegjeografinë), është degë farepak e njohur në Shqipëri.Janë pak botime lidhur megjeografinë njerëzore ngaautorë shqiptarë e të huajpër Shqipërinë. Trajtimi nëmënyrë të organizuar sipaskoncepteve që jep Ratzel nukështë realizuar, por gjëra tëvogla shfaqen të botuaraveçmas nga autorë sh-qiptarë.

Mund të përmendet sibotimi i hershëm që kalidhje me këtë fushë, ai iGaspër Gugës, i vitit 1909.

Ashtu siç meriton vë-mendje Branko Merxhani,ky mendimtar i madh në bot-imet e revistës së tij, "Për-pjekja shqiptare". Ai ka tra-jtuar edhe antropogjeo-grafinë e Ratzel-it si një dis-iplinë e re. Fatkeqësisht, ar-tikulli i tij mbeti një zë nëshkretëtirë. Ndërkohë qëekziston një varfëri trajtiminga autorë shqiptarë, tëantropogjeografisë si e tërëdhe në përputhje me pa-rimet raceliane, duhet thënëse studime që trajtojnë sh-qiptarët dhe Shqipërinë janëbërë nga të huajt.

Studimi më i kompletuarantropogjeografik, vjen ngastudiuesi dhe biologu ital-ian, Antonio Baldaçi. Veprae tij "L'Albania", përbën stu-dim antropogjeografik përShqipërinë dhe shqiptarët.Analiza e tij shtrihet ngaIliria antike, e deri tepasardhësit e ilirëve, sh-qiptarët. "L'Albania" traj-ton strukturën gjeologjiketë truallit shqiptar, natyrëne terrenit dhe format eveçanta të tij, brigjet, portet,faret, bimësinë, relievin,hidrografinë, lumenjtë, liq-enet, klimën, bimësinë. Atyai trajton antropogje-ografinë shqiptare, zhvilli-met historike shqiptare,kufijtë politikë dhe et-nografikë, minoritetet dhe

kolonitë shqiptare.Meqë synimi ishte shtrir-

ja e influencës të Italisëpërtej "mare nostrum", stu-dimet e tij për Shqipërinë,janë mirëfilli radioskopia einteresave të kohës, në syrine një studiuesi rigoroz.Hahn e Nopsca si pjesëtarëtë elitës europiane, me stu-dimet e tyre, ushqenin viz-ionin perëndimor për shtr-irjen dhe komunikimin merajonet pranë tij. Ami Boueqëndron përkrah tyre, ash-tu si edhe Edith Durham eshumë të tjerë. Këta dhe stu-diues të tjerë, janë parëvetëm si albanologë prej sh-qiptarëve, por në të vërtetëstudimet e tyre janë plotë-suese për Shkencën e Sh-tetit, natyrisht të shtetit tëtyre. Edhe pse të vërtetattona, ata i thanë me forcë.Merita e Dr. Hitoaliaj qën-dron pikërisht këtu, se ai nëstudimin e tij kërkon dhearrin të shkojë, në gjenezë,aty ku u ngjiz bërthama ekëtij kombi, trollin, megjithë ç'përmban ai. E nga420 burime që ka bibliogra-fia e tij, vetëm 50 janë sh-qiptare. Ndoshta edhe përkëto arsye, Profesori tha seky punim, duhet të jetë njëlibër në tavolinën e shtetit...KAFKA, BEKIMI DHEMALLKIMI YNË...

Kohët e fundit, Prof. Pao-lo Rognini, i departamentittë Shkencave Politike të Uni-versitetit të Pizas, botoi re-zultatet e një studimi të tijnë revistën shkencore "Bi-ological Theory".

"Po zbulojmë se kafkajonë mban pjesë të trurit qëende japin reagime antike,të cilat nuk i përshtatenepokës ku jetojmë.

Në praktikë, kemi disasjellje, mbetje nga reagimetarkaike, që do të na bëjnë tëshkatërrojmë planetin epër pasojë veten tonë, dukerealizuar kështu një ver-sion krejt të pazakontë tëevolucionit, vetëshkatër-rimin e llojit. Truri ynë ësh-të "program rudimentar", igjeneruar në fillim të his-torisë njerëzore, e që sot

nuk është i përshtatshëmpër t'iu përgjigjur informa-cioneve të një ambienti kre-jtësisht të ndryshëm.

Jemi bartës të një sjellje-je grabitqare në raport mebotën që na rrethon", thotëRognini. Nuk mund tëpresim edhe 300.000 vite.Pra, vetëm duke modifikuarkulturën tonë, do mundemitë ruajmë qenien njerë-zore", theksoi ai.

Nuk di nëse profesori inderuar ka parasysh trurine shqiptarëve, ashtu siçBaldaçi para një shekulli.Por nëse e ka fjalën për tru-rin e italianëve apo të njerë-zimit në përgjithësi, do tëthotë se ne jemi edhe mërëndë akoma.

Darvini, mbasi botoi Ve-prën e tij, deklaroi: "Sipasgjykimit tim, gabimi më imadh që kam bërë, ështëmosdhënia e rëndësisë sëduhur, ndikimit të drejtpër-drejtë të ambientit(truallit-ushqimit, klimës etj.), nëmënyrë të pavarur ngafenomeni i selektimitnatyral".

E prandaj anglezi Rusell,në vitin 1874 kur kaloi këtejnga ne, shkroi: - "Shqiptarëtnuk kanë ndonjë besim apoadhurim të theksuar. Mys-limanët shqiptarë i ndezinqirinj Shën Gjergjit dheShën Nikollës. Perëndiaështë për ta një qenie emëshirshme, e jo një natyrëeprore. Dhe perënditë mundtë jenë të shumta, e njëra poaq e mirë sa edhe tjetra. Kjoshpjegon mosfanatizmin fe-tar, një tipar i dukshëm mesy të lirë në Dalmaci dhe nëShqipëri. Kështu shpeshherë është e vështirë që tëmerret vesh nëse një banorështë i krishterë apo mysli-man".

Kurse "Hylli i Dritës" ivitit 1944, sjell përshkrimindomethënës të mbijetesës sëqenies sonë: "Shkambij tëgjallë, shkrepa të lamë, cur-ra të zdeshun, fortesa e gjith-monshme e njij fisit kresh-nik. Shkambi e lindi dhe eushqeu, e shkambi i ruejtin`gjij të vet të mbetat e tija.Iliri leu roje e vdiq roje e sh-kambit-babë; konglomeratshpirti dhe guri. E kur nëshekullin e XIX, kerkuesate mbeturinave të qytetnime-vet të perendueme banë ape-lin e popujve të vdekur:-"Jam këtu!"-ushtoi nji zaprej brigjeve t`Adriatikut; -"Këtu jam!"-përsëriti jehonaneper qandrat e jetëss`Europës së qytetnueme. Ezani qi delte shi prejPrizrenit, tingëlloi n`atëBerlinin e famshëm, kutrashgimtarë të rrejshëmdojshin me pervetsue tokatilire. Iliri nuk ka vdekë,asht gjall nder krepat emaleve, nder shpellat ebjeshkvet, nder humbnerate luginave, e pa vdekë unë,

kërkujt nuk i trashëgohete drejta e pronsis!".

Autori Hitoaliaj, dukekrahasuar ekzistencën sh-tetërore shqiptare pasrënies së perandorisë os-mane, me periudhën e pasviteve ̀ 90, arrin në konkluz-ionin se... "Shqiptarët ndër-tojnë atë, 'shtetin e lashtë'të tyre, i cili ka mbizotëru-ar gjithnjë mes shqiptarëve,në çdo rast kur ka pasur lirie mungesë administriminga perandoritë pushtuese,apo kur sistemi bie"...

...Doktor Hitoaliaj ishtei vetmi gazetar që pati Sh-typi i Forcave të Armatosu-ra në vitin jo aq të largët -2013. E pikërisht për këtëarsye, "menaxherët" eMbrojtjes e përzunë me pre-tendime idiote! Emëruannjë individ në prag pensio-ni, për të pasur pagën elartë, mblodhën edhe cahallexhinj për ditën e punës,kuptohet, të përzgjedhuredhe me kritere regjionalee religjioze. Asnjëri gazetar,ndër ta. Alberti do fitojëedhe gjyqin e shkallës sëdytë e do marrë pagat. Ash-tu siç gjeneralbrigadeVladimir Qiriazi mori këtoditë, të gjitha pagat, qyshnga 16 dhjetori i 2011-ës ekëtej, e do të vazhdojë tëmarrë pagën e plotë të gjen-eralit, derisa të mbushëmoshën e pensionit. Sepseashtu iu tek ish "menaxher-it" të asaj kohe, emri i të cil-it nuk më kujtohet. Pasigjenerali nuk kishte firmo-sur privatizimin e Klubit"Partizani", e të disa objek-teve të tjera me rëndësistrategjike... Por rrogatmerren dyfish; një ai i nd-jekuri, e një ky që është nëdetyrë.

Albert Hitoaliaj sot hije-shon me dijet e tij, Akadem-inë e Rendit, e cila mori edheSigurinë. Sektori i Sigurisënë atë Akademi u ngrit mematerialin njerëzor dhe in-telektual të Akademisë sëMbrojtjes, i cili u përzunga aty ku kishte folenë etij të kahershme. Dhe mirëu veprua që u rihap, atje,në shtet.

Në sytë e njerëzve tëshumtë që erdhën nga Ak-ademia e Rendit nëmbrojtjen e Doktoraturëssë Albertit lexohej qartëgëzimi, e pse jo, edhe kre-naria. Sepse ata kanë trevjet, që e kanë lektor nëauditorë dhe gjeneratornë botimet e tyre. Kursetek udhëheqësi i temës,P r o f . d r P a j t i m R i b a j ,k r e n a r i a i s h t e l e g j i -time.

. . . N u k d i n ë s e P r o f .Paolo Rognini ka parasy-sh trurin e shqiptarëve,ashtu siç bashkëtdhetarii t i j , Antonio Baldaccip a r a n j ë s h e k u l l i . P o rnëse e ka fjalën për tru-rin e i tal ianëve apo tënjerëzimit në përgjithësi,kjo do të thotë se ne jemiedhe më rëndë akoma...

Gjeografia njerëzore e Albert Hitoaliajt...

Dhéshkronja njerëzore eSamiut dhe gjeopolitika shqiptareNGA PANO HALLKO

Page 16: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 201816 - RAJON&BOTE

SHKURT

Alarm në Francë, 2000makina bllokohen në

rrugë

Një kaos i madh ështëshkaktuar në Francë

për shkak të motit të keq,ku rreth 2000 mjete janëbllokuar gjatë natës përg-jatë rrugës të lumit Loirapër shkak të dëborës sëmadhe që ka rënë. Shumështëpi kanë mbetur pa en-ergji elektrike. Ata që ubllokuan nga dëbora memakinat e tyre kanë prefer-uar të lënë mjetet në rrugëdhe të largohen në këmbënë zonat më të afërta. Rreth1250 mjete të rënda dhe 700vetura kanë mbetur tëbllokuara për shkak tëdëborës që ka mbushurrrugët në një kohë shumëtë shkurtër. Dëmet e sh-kaktuar nga shiu dhe dëbo-ra janë të mëdha.

E tmerrshme! Infermieripranon se ka vrarë 100

pacientë

Në ditën e parë të gjyqitkundër tij, një ish-in-

fermier gjerman ka pranu-ar se ka vrarë 100 pacientënë qytetin gjermano-veriortë Oldenburgut. Detektivëtthonë se 41-vjeçari NielsHogel u dha doza fatale il-açesh pacientëve nënkujdesin e tij, në dy spitalenë veri të vendit. Arsyejapas këtij veprimi sipas ish-te dëshira e tij për të lënëpërshtypje tek kolegëtduke "ringjallur" të njëjtëtpacientë. Ai akuzohet se kavrarë 36 pacientë në Olden-burg dhe 64 në Delmen-horst mes viteve 1999-2005.Kur u pyet në gjykatë nëseakuzat ndaj tij ishin tëvërteta, Hogel pohoi të kish-te vrarë "pak a shumë" tënjëjtin numër. Kjo e bën 41-vjeçarin vrasësin serial mëtë madh në Gjermaninë epasluftës. Hogel u arrestuanë vitin 2005, pasi u kapduke i injektuar doza tëparekomanduara një paci-enti në Delmenhorst. Nëvitin 2008, ai u dënua me 7vite burg për vrasje në ten-tativë. Në vitin 2014-2015,një tjetër gjyq e gjeti fajtorpër dy vrasje të tjera në ten-tativë, duke e dënuar medënim të përjetshëm. Pro-vat e reja tashmë e përf-shijnë ish-infermierin nëvrasjen e 100 pacientëve tëtij.

Alarm për bombë pranëgjykatës së Athinës,evakuohen banorët

Alarm për bombë pranëgjykatës së Athinës.

Ka qenë një telefonatë enjë personi që ka ngritur nëkëmbë policinë. Kjo e fun-dit ka evakuuar banorëtpranë gjykatës. Kujtojmëse pak ditë më parë nëAthinë policia u alarmuapas një pakoje të dyshimtëqë u gjet pranë një banko-mati. Pavarësisht se u dys-hua për bombë, fatmirë-sisht nuk rezultoi të ishteashtu.

Kryeministri kosovar: Bashkohuni siç e bëtë për ushtrinë e FSK

Haradinaj i drejtohet parlamentit përmarrëveshjen me Serbinë: Ju lutem veproni!

Veseli: Vizat vonohen 1 vit, është mundim të takohesh me serbët

Kufiri Kosovë-Serbi, Thaçi dheBrnabiç takohen në BjellorusiBrnabiç: Vijat e kuqe gjermane vështirësojnë marrëveshjen

Presidenti i Kosovës,Hashim Thaçi, kabiseduar ditën e

djeshme me kryeministrene Serbisë, Ana Bërnabiç, nënjë konferencë për sigurinënë Minsk të Bjellorusisë,raporton agjencia serbe elajmeve "Beta". Sipas burim-it të njëjtë, Bërnabiç tha seështë biseduar për përpa-rimin në dialogun Beograd-Prishtinë dhe se ajo kashfaqur shpresën se do tëarrihet deri në një mar-rëveshje, që do të çojë në njëstabilitet më të madh të ra-jonit. Ministri i Jashtëmbjellorus, Vladimir Makej, utha gazetarëve se Bërnabiçdhe Thaçi gjatë takimit nëMinsk, disa herë kanë për-dorur fjalët "dialog" dhe "ko-mpromis". "Edhe ky takimështë i rëndësishëm. Palëtshprehin gatishmëri për di-alog dhe dialogu, sipas qën-drimit të Bjellorusisë, ështëmënyra e vetme përzgjidhjen e të gjitha proble-meve", tha shefi i diploma-cisë bjelloruse. Ndërkaq,kryeministrja e Serbisë, AnaBrnabiç, gjatë qëndrimit tësaj në Minsk të Bjellorusisëka folur për arritjen e një

tinë-Beograd në Bruksel du-het jetë një zgjidhje e qën-drueshme për çështjen eKosovës. "Beogradi është ipërkushtuar për dialogundhe gjetjen e një kompromi-si nëpërmjet dialogut", kathënë ajo, transmeton gaze-ta "Express". Kryeministrjaserbe është shprehur se dia-logu nuk është një proces ilehtë, por e vetmja mënyrëpër stabilizimin afatgjatë tëraporteve Kosovë-Serbi. Ajoka folur edhe për qëndrimine Gjermanisë kundër idesëpër korrigjim të kufijve,duke thënë se vendosja e vi-jave të kuqe e vështirësondialogun. Në takim merrpjesë edhe Presidenti i Re-publikës së Kosovës, HashimThaçi. Ai është takuar meambasadorin gjerman,///Ëolfgang Ischinger dhe ko-

misionarin e BE-së, JohanesHahn, me të cilët ka disku-tuar për fazën finale të dia-logut Kosovë-Serbi dhe gjith-ashtu edhe për liberalizimine vizave për Kosovën. Ngaana tjetër, Kadri Veseli, kry-etari i Partisë Demokratiketë Kosovës, si dhe kryetar iKuvendit të Kosovës dek-laroi ditën e djeshme se lib-eralizimi i vizave mund tështyhet edhe për një vit. Në"Debat Plus" Veseli tha seqytetarët kosovarë duhet tëbesojnë tek BE-ja. "Jam nganjerëzit më kritik, por unë ibesoj BE-së. Kam për t'i be-suar gjithmonë, sepse me tëkemi arritur deri këtu. Edhepse mund të na kushtojëedhe një vit pa liberalizim tëvizave, me kohë do të fitojëarsyeja. Nuk ka inate, nukka hatërmbetje, futu nëproces dhe mendo për gjen-eratat e ardhshme. Nuk ësh-të qejf të takohesh meSerbinë, është mundim", thaai.

GJYKATA MERR VENDIM PËR KAMERAMANEN QË SHKELMONTE REFUGJATËTNëpër rrjetetsociale u bë viralxhirimi i njëskene ku shihejnjë kameramanehungareze, dukerrëzuar dhe dukeshkelmuarimigrantët, teksaata iknin prejpolicisë afërkufirit Hungari-Serbi, në shtatortë 2015-ës.Megjithatë,Gjykata SupremeHungareze tëmartën e kaliruar PetraLaszlon.

ANA BRNABIÇ"Beogradi është ipërkushtuar përdialogun dhe gjetjene një kompromisinëpërmjet dialogut.Qëndrimi iGjermanisë kundëridesë për korrigjimtë kufijve, 'vijave tëkuqe' e vështirësondialogun meKosovën".

VLADIMIRMAKEJ"Edhe ky takimështë i rëndësishëm.Palët shprehingatishmëri për dialogdhe dialogu, sipasqëndrimit tëBjellorusisë, ështëmënyra e vetme përzgjidhjen e të gjithaproblemeve", thashefi i diplomacisëbjelloruse.

marrëveshjeje përfun-dimtare ndërmjet Kosovësdhe Serbisë. Ajo ka thënë serezultati i dialogut Prish-

Një reagim lidhur medialogun me Serbinë e

ka pasur edhe Kryeminis-tri i Republikës së Kosovës.Ditën e djeshme RamushHaradinaj ka kërkuar qëedhe për çështjen e dia-logut me Serbinë të arriheti njëjti konsensus që u ar-rit në ditën e votimit tëpaketës së ligjeve përshndërrimin e FSK-së nëushtri të Republikës së Ko-sovës. Ai ka lutur de-putetët që nëse e gjejnënjë konsensus të tillë, tëveprojnë. Sipas Haradina-jt, patjetër do të vijë njëditë kur do të duhet të gjen-det një kompromis edhepër çështjen e dialogut. "Epara është interes ko-mbëtar që për çështje të in-teresit të përgjithshëm sh-

tetëror dimë të gjejmë gjuhëtë përbashkët. Por s'do takemi problem në çfarëdoetapë, pa e gjetur ndonjë for-mulë për çështjet e interes-it nacional. Mendoj që njëraprej temave që kemi nevojëështë çështja e dialogut meSerbinë", ka thënë Haradi-naj. Ai thotë se për çështjetë tilla dhe marrëveshjendërkombëtare nuk mundtë vendosë askush tjetërpërveç Kuvendit të Repub-likës së Kosovës. "Nuk kadilemë që Kuvendi i Kosovësështë autoriteti suprem pa tëcilin asnjë marrëveshjendërkombëtare nuk mundtë jetësohet jetësua. Vetëm

parlamenti mund të marrëvendime të tilla", ka thënëkryeministri. Haradinaj kabërë thirrje që të gjendet njëkompromis në këtë çështje.

"Do t'i lutesha parlamentitqë ta gjejmë një momenttë tillë për një situatë na-cionale, nëse ekziston.Rrugëtimi i dialogut po nakthehet si kompromis, portë mos harrojmë se theme-let e kompromisit i keminë Kushtetutën tonë nëpaketën e Ahsitarit.Vetëm zbatimi i atyre ko-mpromiseve më të her-shme është një kompro-mis për Kosovën. Paketa eAhtisarit na ka bërë këtaqë jemi. Nëse mundeni tëgjejmë një moment tëtillë, ju lutem veproni", kapërfunduar kryeministriRamush Haradinaj nëfjalën e tij para de-putetëve.

RAMUSHHARADINAJ"Do t'i luteshaparlamentit që tëgjejmë një moment tëtillë për një situatënacionale nëseekziston. Rrugëtimi idialogut po nakthehet sikompromis, por tëmos harrojmë sethemelet ekompromisit i keminë Kushtetutën tonënë paketën eAhsitarit, që na kabërë këta që jemi.Nëse mundeni tëgjejmë një moment tëtillë, ju lutem veproni",ka thënë Haradinaj.

Presidenti i KosovësHashim Thaçi

FOTOLAJM

Page 17: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 17RAJON&BOTE

Largohen prej tri dekadash, ja arsyet e braktisjes së vendlindjes nga shqiptarët

Alarm ndërkombëtar/ Shqipëria, e para nëEuropë dhe e pesta në botë për emigracion

E mbipopulluar prej muajsh, shpërngulen emigrantët nga Bosnja

Flinin rrugëve, dhjetëra autobusëtransportojnë aziatikët e afrikanët nëpër kampe

Shkollimi dhe perspektiva më e mirë ejetës. Kjo është

dëshira e shumë sh-qiptarëve, që për ta reali-zuar një gjë të tillë synojnëlargimin nga Shqipëria.

DDDDDWWWWW: : : : : Prof. King, cila ësh-të situata e emigrimit po-tencial nga Shqipëria drejtvendeve të Europës Perën-dimore, SHBA apo Kana-da? Ju keni drejtuar studi-min e sapopublikuar nëTiranë, "Trende të reja nëemigracionin potencialnga Shqipëria", të Qendrëspër Studime Ekonomikedhe Sociale, mbështeturnga Fondacioni Friedrich-Ebert. Pra, ?farë tregojnëgjetjet e këtij studimi?

Russel l King:Russel l King:Russel l King:Russel l King:Russel l King: Gjetjettregojnë që emigrimi i sh-qiptarëve vazhdon, që prejafër 30 vitesh. Por natyrae tij po ndryshon, nuk ësh-të më një dukuri për arsyeekonomike apo politike,por një dukuri që po prektë gjitha shtresat e sho-qërisë, grupmoshat, klasate ndryshme shoqërore përnga të ardhurat. Emigrimipotencial është rritur nëvitin 2018 në 52% nga 44%që ka qenë në 2007. Studi-mi tregon se tendenca mëe fundit është ajo e emi-grimit të njerëzve që kanëmbaruar universitetin, irinisë së kualifikuar nënivel të lartë, që ka dëshirëtë madhe të emigrojë. 57 %e grupmoshës 18-40 vjeçsynojnë të emigrojnë. 46%e atyre që nuk kanë emi-gruar asnjëherë synojnë tëemigrojnë. 72% e emi-grantëve të kthyer, pra eatyre që kanë qenë njëherënë emigracion, dëshirojnëtë ikin përsëri. Për shkak

të krizës financiare në Gre-qi në 2008-ën dhe Itali ,rreth 134 mijë emigrantënë këto dy vende fqinje udetyruan të kthehen nëShqipëri, sepse humbënvendet e punës. Rreth 1.4milionë vetë, pothuajsegjysma e popullsisë së tan-ishme të Shqipërisë, ka em-igruar në Europën Perën-dimore, SHBA dhe Kana-da, që nga rënia e regjimitkomunist në 1991 e deri mësot.

DDDDDWWWWW::::: Cili është raportimes emigrantëve të kthyernë Shqipëri dhe atyre qënuk kanë qenë asnjëherëemigrantë, por synojnëtani të ikin?

R u s s e l l K i n g :R u s s e l l K i n g :R u s s e l l K i n g :R u s s e l l K i n g :R u s s e l l K i n g : Ështëvështirë të dihet ky raport.Statistikat në Shqipëri për

emigracionin nuk janëshumë të qarta, nuk regjis-trohet me saktësi në bazavjetore numri i njerëzve qëikin dhe i atyre që kthe-hen. Por është e qartë se qëprej 1991 numri i sh-qiptarëve që ikin ështëshumë më i madh se num-ri i atyre që kthehen.Dëshira për të emigruarështë shumë më e madhetek ata që kanë qenë njëherë emigrantë dhe janëkthyer, sesa tek ata që nukkanë emigruar kurrë. Ten-denca është që kush kaemigruar një herë, dëshi-ron shumë të emigrojëpërsëri. Numri i përgjiths-hëm i popullsisë po bie,Shqipëria po tkurret.

DDDDDWWWWW::::: Pse dëshiron mëshumë se gjysma e popull-

sisë të ikë? Çfarë arsyeshjanë gjetur në studimin qëkeni drejtuar?

Russell King:Russell King:Russell King:Russell King:Russell King: Studimitregon se një nga arsyetkryesore pse njerëzit duantë ikin është se nuk shohintë ardhme për vete dhefëmijët e tyre në Shqipëri.Pjesa më e madhe kërkojnënjë shkollim më të mirë përfëmijët e tyre. Vendet epreferuara janë Gjermaniadhe SHBA. Arsye tjetërkryesore janë të ardhuratshumë të ulëta në Sh-qipëri, kur kosto e jetesëssa vjen e ngrihet. Ështënormale që njerëzit në Sh-qipëri të duan të ek-splorojnë mundësi për tëfituar të ardhura më tëmira. Është ky grup fak-torësh: të ardhura të ulëta,

pakënaqësi nga arsimi ilartë, perspektiva të vakë-ta pune, mungesa e perspe-ktivës për brezin e ri, qëvazhdojnë të ekzistojnëduke e bërë Shqipërinë tëzërë vendin e parë në Eu-ropë dhe të pestin në botëpër dëshirën e madhe përtë emigruar - në bazë të njëstudimi të IOM (Interna-tional Organization for Mi-gration). Që kjo situatë tëndryshojë lypsen politikazhvillimi që krijojnë mëshumë mundësi punësimidhe të ardhura të mira.

DDDDDWWWWW: : : : : Shqipërisë po i ikënrinia që ka dijet, energjinë,vrullin për ndryshim. Simund të ndalet ikja e rin-isë?

R u s s e l l K i n g :R u s s e l l K i n g :R u s s e l l K i n g :R u s s e l l K i n g :R u s s e l l K i n g : Po, edrejtë. Shqipërisë po i ikëntruri, po i ikin përvoja dhekualifikime të nivelit tëlartë. Por kjo dukuri nukpo ndodh vetëm në Sh-qipëri, por në të gjithëBallkanin Perëndimor dheEuropën Lindore. Pasojatbëhen edhe më të rëndanga kombinimi i ikjes merënien e numrit të lind-jeve. Gjithsesi, nëse zhvil-limi ekonomiko-social nëShqipëri ndodh nëdrejtimin e duhur, ai mundtë ndalojë rininë të emi-grojë. Industria e Turizmitofron mundësi për rininë,jo domosdoshmërish përata që kanë kualifikime tënivelit të lartë si doktorë,juristë etj., por për ata qëkanë kualifikime të nivelittë mesëm, po kështu mani-faktura, sektori bankar, fi-

nanciar, menaxhimi, arsimii lartë. Por duhet ngriturnjë sistem meritokracietransparence në emërime,që mungon në Shqipëri,duhen përmirësuar stan-dardet e rekrutimit në tre-gun e punës. Shqipëria kaburime për t'u zhvilluar,nëse ato përdoren si duhet.

DDDDDWWWWW::::: A e favorizon situa-ta në Europë dhe në botëdëshirën e shqiptarëve përtë emigruar, pra kaliminnga emigracioni potencialnë atë real, nga dëshira tekrealizimi i saj?

RRRRRussel King: ussel King: ussel King: ussel King: ussel King: Po, e favor-izon. Nëse shohim skenaringlobal të emigracionit,shumë vende kërkojnë em-igrantë me përvoja profesio-nale. Kanadaja, Australiaetj., kanë politika emigrimiqë tërheqin njerëzit me për-voja të nivelit të lartë nëdisa sektorë të ekonomisë.Të rinjtë dhe të rejat e Sh-qipërisë, që kanë nivel tëlartë njohurish, gjejnëpunë në këto vende. Sh-qipëria humbet rininë e sajtë kualifikuar, për të cilënajo ka investuar vite tëtëra, e cila kur ikën kon-tribuon jo për vendin e saj,por për vendet ku emigron.Kjo është rrjedhja klasikee trurit, që mund të ndal-ojë.

Prof. Russel King, nëShkollën për Studime Glo-bale, në Universitetin eSussex në Britaninë e Mad-he është Drejtor i QendrësSussex për Kërkime mbiemigracionin, e njohur nëtë gjithë botën.

Ditën e djeshme autoritetet boshnjake

kanë nisur shpërnguljene qindra emigrantëve af-rikanë e aziatikë ngaqyteza veriore e Bihaçit,e mbipopulluar prej mua-jsh prej tyre, me shpresënpër të kaluar kufirinkroat drejt vendeve tëzhvilluara europiane. Medhjetëra autobusë pombushen çdo ditë për t'idërguar emigrantët qëflenë rrugëve, në kampetë ngritura posaçërishtpër akomodimin e tyre.Autoritetet morën masapas alarmit të ngritur ngaKombet e Bashkuara përnjë tragjedi të mundshmehumanitare, prej rëniessë ndjeshme e temper-

aturave. Megjithatë,shumë prej tyre nuk duantë zhvendosen në kampe.Skena të tilla përleshjesh

me policë që i pengojë tëkalojnë kufirin meKroacinë janë bërë të za-konshme. Banorët vendës

kanë protestuar shpesh-herë, pasi ata janë shndër-ruar në shqetësim për sig-urinë e tyre. Ata janë au-torë të dhjetëra rasteve tëvjedhjeve e ngacmimeveseksuale. Autoritetet anko-hen se nuk kanë kapacitetepritjeje. Teksa BashkimiEuropian nuk u ofronzgjidhje konkrete veç fond-eve për strehimin e tyre.Prej fillimit të vitit, Bosn-ja po strehon mbi 20 mijëemigrantë nga Iraku, Irani,Siria, Pakistani, Afgani-stani, të cilët për mesrrugës ballkanike që kalonedhe nga Shqipëria syn-ojnë vendet e BashkimitEuropian.

20 MIJE EMIGRANTE

Prej fillimit të vitit, Bosnja po strehonmbi 20 mijë emigrantë nga Iraku,

Irani, Siria, Pakistani, Afganistani, tëcilët përmes rrugës ballkanike qëkalon edhe nga Shqipëria synojnë

vendet e Bashkimit Europian.

MARRË NGA "DEUTCHE

WELLE"

Page 18: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 201818 - KULTURE

KONFERENCA SHKENCORE

Përndjekja, persekutimi, tymi dhe blozae zezë e shkrirjes së serës

A i kemi njohur ne brezat mesakrificat e prindërve dhegjyshërve të tyre, me kalva-

rin e vuajtjeve për mbijetesë në njënga vendet me diktaturën më tëegër? Sigurisht që ne të gjithë keminjë bilanc, por a ka qenë ky i mjaf-tueshëm? Unë them se jo, jemi tëvonuar. Kam shfletuar qindra faqedokumentesh, ku në mënyrë rrën-qethëse pasqyrohet mizoria e atijregjimi që burgosi, pushkatoi,dëboi dhe internoi shumë familjenga vatrat e tyre. Vetëm në vitin1983 sipas disa vendimeve të Komi-sionit të Dëbim internimeve, janëdëbuar dhe internuar qindra famil-je dhe individë. /Dosja 250 dhe 251,lista e dëbim-internimeve/.

Kampet e izolimit ose kampet ehapura si Selenica dhe shume zonatë thella të Vlorës dhe të Sh-qipërisë nuk mund të krahasohenme burgjet e Spaçit dhe të Burrelitku humbën jetën dhe rininë e tyreshume nga elitat e kombit, por ish-te një jetë e vështirë nën vëzhgiminmbytës të sigurimit të shtetit. Nëçdo hap të jetës që do të bëjë do tëduhej miratimi i organizatave tëPartisë, do të duhej miratimi i op-erativit të sigurimit. Edhe për tëshkuar në spital në Vlorë do tëmerrje lejen e operativit, nukmund të takoje dhe të merrje pjesënë gëzimet dhe fatkeqësitë e tëafërmve, miqve sepse do të krijojeproblem edhe për ata. Selenica ësh-të një qytet i vogël minatorësh menjë nga minierat më të vjetra tëShqipërisë, me serën e së cilës ish-in shtruar rrugët e Europës, por36 kilometrat e saj për në Vlorënuk ishin shtruar kurrë. Qytezamblidhte punëtorë edhe nga fsha-trat përreth. Vështirësia e punësnë minierë, tymi dhe bloza e zezë eshkrirjes së serës shkatërroninmushkëritë jo vetëm të minatorëveqë nuk i kalonin të 60-tat, por tëgjithë qytetarëve. Ekonomia famil-jare ishte shumë e varfër, ende ikam para syve fëmijët e vegjëlduke trokitur tek njëri-tjetri përnjë lugë salcë apo një filxhan vaj,apo si e ndanin rrogën me njëri-tjetrin, kush e merrte i pari, dhekështu qarkullonte në gjithëlagjen deri sa vinte rroga tjetër dheshlyenin borxhet. Një varfëri që ekemi ndjerë të gjithë. Këtyre pam-jeve, ju shtuan netëve në errësirëedhe ardhjet e familjeve që kishinlënë të detyruara shtëpitë dhevatrat e pronat e tyre. Nëpër mendmë kalojnë dëshmitë e gjalla tëfamiljeve të para të ardhura nëkëtë qytet të dëbuar dhe të ndësh-kuar padrejtësisht nga regjimi,familja Murtaj, Xhaferaj një famil-je me djem të talentuar që kontrib-uuan dukshëm në jetën e qytetit sipiktorë dhe duarartë, por që nukpatën fatin që fëmijët e tyre të sh-kolloheshin me arsim të lartë. Ësh-

të një nga pengjet që mund të ketëjo vetëm prindi dhe fëmija, poredhe shokët dhe mësuesit e tyre përkëtë ndalim në arsimimin e tyre.DOSJA XHELAL NDREU

Një familje me 70 anëtare pasiCen Elezi doli në mal si kundërsh-tar i qeverisë komuniste filloi njëkalvar i vërtetë vuajtjesh, bur-gosjesh dhe internimesh për këtëfamilje. Xhelal Ndreu kishte bërëShkollën Teknike ku drejtor ishteHari Fultz dhe me shpresën sepushteti komunist do të binte dhedo të ndërtohej një shtet perëndi-mor që bashkëpunojnë me anglo-amerikanët. Të tjerë vëllezër ngafrika e arrestimeve tentojnë të ar-ratisen, por nuk munden t’u shpë-tojnë arrestimeve dhe dënimeve. Ukonfiskohet pasuria dhe fillojnëdëbim-internimet e tyre në Berat,

Tepelenë, Valias, Porto Romano,Kripore, Sevaster, Xhuherinë,Llakatund, Lubonje. Djemtë ekësaj familjeje bëjnë të gjithë sëbashku rreth 130 vjet burg. Njëfamilje që pësoi një kalvar vua-jtjesh dhe persekutimesh nëburgje, kampe dhe zona të thella.Pa asnjë të drejtë shkollimi tëlartë, edhe pse ishin nxënës të sh-këlqyer që do ndiqeshin dhepërndiqeshin në çdo hap edhe nëbankat e shkollës me denigriminsi armiq të pushtetit. Edhe sot ësh-të në kujtesë reagimi i shokëve qëe donin Cezar Ndreun, shokun etyre, ndaj mësueses kandidate Par-tie që e denigronte hapur si djali injë familjeje armike të popullit.Gjithçka bëhej në emër të popul-lit, fatkeqësisht.FAMILJA HASANAJFAMILJA HASANAJFAMILJA HASANAJFAMILJA HASANAJFAMILJA HASANAJ

Në ligjëratë të zhdrejtë po mun-dohem të jap disa nga dëshmitë etyre në hetuesi dhe në gjykimin etyre për të kuptuar më mirë çfarëpërfaqësonin dhe çfarë kërkoninkëta njerëz që u arrestuan, u bur-gosën dhe u dëbuan nga shtëpitë etyre. Xhevdet Hasani, PelivanSako Hazizi, Guro Abazi, IrfanShaska e shumë qytetarë të tjerëqë përpiqeshin të reagonin mbasrrëmbimit dhe konfiskimit tëpronës dhe varfërimit të njerëzve.Veprimtaria e tyre nënvizontezgjimin e punëtoreve ndaj trajtim-it të keq në page, gjendjes se rëndëekonomike.

Frymëzoheshin duke dëgjuar“Zërin e Amerikës”, “Radio Lon-drën”, “Radio Komiteti”, “Sh-qipëria e lirë”. U burgosën merreth 20 vjet burg secili, por edhefamiljet e tyre u dëbuan dhe per-sekutuan gjithë vitet e regjimit,tentuan të arratisen por nuk iadolën dhe vazhduan pa asnjë tëdrejtë shkollimi, traumat e të cilavei paguan deri vonë. Janë me dh-jetëra dhe qindra familje që bren-da ferrit të përgjithshëm komunistishin më të ndëshkuarat. Vetëmsepse iu dha një makinë minierefamiljareve të Selim Dalanit ish-iburgosur politik, për ta përcjellëpër t’u varrosur në vendin e tij, dotë bëheshin mbledhje Partie me orëtë tëra, ku do të ndëshkoheshinedhe njerëzit e partisë për zbutjene luftës së klasave, do të dëshmon-te një ish- komunist në atë kohë.Familje të tëra si Dibra, Aliaj, Mem-inaj, Lepenica, Premto, Sharra,Beqiri, Shaska etj., që dalloninvetëm nga origjina dhe shkollimiperëndimor do të ishin mjaft tërezervuara deri edhe në krijimit tëfamiljeve të reja të tyre, biografiado t’i ndiqte në çdo hap. Vëzhgimittë Sigurimit të Shtetit nëpërmjetoperativeve të tyre nuk i shpëton-te asnjë dhe asgjë edhe muret kish-in veshë, ishin ndrydhur edhe fëm-ijët në barkun e nënës. Ata mobili-zonin në emër të vigjilencës së Par-

tisë shumë njerëz për të ndjekurçdo veprim, çdo fjalë të këtyrenjerëzve dhe të informonin oper-ativin.

Varfëria dhe frika e arrestimitdhe dëbimeve mbizotëronte kudo,por me gjithë këtë, kam një mirën-johje për njerëzit e thjeshtë të këtijqyteti që në mënyra të ndryshmeherë heshtur dhe herë me guximdinin si të gjendeshin pranë.

Sa më shumë varfërohej vendi,aq më e egër bëhej lufta e klasavedhe thellohej ndarja. Hije që kanëlënë gjurmë edhe sot në shpirtrate të gjithë njerëzve. Pasi burgosi,pushkatoi dhe përndoqi e dëboinacionalistët, pronarët, elitën eshkolluar në Perëndim, familjet etyre, Partia-shtet do ta mprehteshpatën për bijtë e vet. Filloi luftae egër brenda Partisë, filluan bur-gosjet internimet me familjet etyre, shumë familje erdhën në këtëqytet. Familja e Pajo Islamit, famil-ja Jakova, familja Belishova,Frasheri, Dermani, Ngjela, Hoxha,Dumi, Kerenxhi, Dishnica, Mama-qi, Dermani, Kruja, Cako, Theme-li, Bedri Spahiu, Balluku e shumëe shumë të tjerë. “Gazet 69”,“Gazet 69”,“Gazet 69”,“Gazet 69”,“Gazet 69”, mak-inat e Sigurimit që vinin ditën enatën, arrestonin e sillnin të tjerë.Të gjitha këto reflektonin frikedhe ankth në gjithë qytetin. Njëpjesë e këtyre njerëzve më parë nëposte të larta shtetërore ishinpërgjegjës dhe vendimmarrës tëburgosjes dhe internimeve dhekalvarit të vuajtjeve të të perseku-tuarve antikomunistë. Një pjesëpanë dhe prekën nga afër se ën-drrat e tyre për një shtet të drejtëishin një iluzion, një pjesë edhe re-aguan. Dënimi, burgosja, dëbimidhe poshtërimi i tyre do të ishte poaq i egër nga Partia e tyre sa edhetë tjerëve antikomuniste më parë.

Ruheshin këta nga kontaktet menjerëz, ruheshin njerëzit nga kon-taktet me ta dhe rituali i paraqitjesse përditshme tek operativi i degës.

Qytetarët e kuptonin ardhjen etyre nga lëvizjet e sigurimit,bëheshin gati shtëpitë e tyre meaparaturat e përgjimit dhe në me-snatë ishin aty.

Kishte pamje nga më të ndrysh-met në qytet, frikë dhe ankth përtë nesërmen. Skërmitje dhëmbësh,mbledhje për forcimin e vigjilencëssë Partisë, kinezërira me nxënësshkollash duke kaluar para sh-tëpive të tyre duke bërtitur në kor“Parti/Enver”! Varfëria rritej çdoditë dhe njerëzit që pritnin meshpresë, antikomunistët e parë qëmerrnin zemër dhe thoshin menjëri-tjetrin se po i vjen fundi këtijregjimi, gjithçka mendonte aiqytet. Do të ishte gjest jo vetëm imirëpritur moral, por reflektimi ityre do të besohej duke u larguarnga çdo hallke dhe qelize sh-tetërore që mund të jenë, do tëbashkëpunonin për gjetjen edhe tëeshtrave të shumë viktimave tëpafajshme ku familjarët e gjeno-cidit komunist të kishin një varr

Qyteti minator i Selenicësnë Vlorë gjatë komunizmit

Nga Natasha Llanaj Perpunja

Natasha Llanaj Perpunja

Page 19: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 19KULTURE

Vepra më e re që vjen premierë këtë fundjavë titullohet “I Maskuari” dhe në

subjektin e saj trajtohet një famil-je e copëtuar nga mashtrimi, tradh-tia dhe lufta. Nga të gjitha plagët eshkaktuara nga lufta moderneguerrile, ajo që lë ndoshta plagëtmë të thella emocionale është ajo efamiljeve të shkatërruara nga be-snikëritë konfliktuale, duke zëv-endësuar dashurinë familjare dhebesimin me dyshimin dhe mosbe-simin. Tek “I Maskuari”, njëshfaqje e fuqishme nga Ilan Hat-sor, janë tre vëllezër palestinezë, qëjanë të mbërthyer në një luftë përjetë a vdekje për shkak të masht-rimit dhe tradhtisë. Ngjarja ështëe vendosur në një fshat palestineznë bregun perëndimor në vitin1990, por historia e saj mund tëketë ndodhur në të njëjtën mënyrënë një numër qytetesh gjatë 20viteve të fundit nga Belfasti derine Johanesburg, në Sarajevë, apoedhe në Bagdadin e sotëm, kudoku një forcë ushtarake ka vënëvëllanë kundër vëllait.“Maskuari”, një shfaqje e fu-qishme nga Ilan Hatsor vjen pre-miere në datat 31 tetor-1-2-3-4 nën-tor ora 19:00 salla ‘Moliere’.

Regjisori Milto Kutali tha se,“sjellim një nga veprat më të rëndë-sishme të këtyre 20 viteve të fun-dit”. Mbi 100 vënie skenike nëAmerikë e Europë. “Shfaqja ka ng-jallur interes publik dhe ka arriturtë komunikoje me skutat eqytezave të vogla në mbarë botën.Është përpjekje prej tri vitesh kurEda Derhemi e shqipëroi. Një dramee tre vëllezërve palestinezë që për-ballen me njëri-tjetrin, kur pyetdhuna e përgjigjet dhuna. Ata sh-kojnë deri në ekstrem. Ne menduamqë ky realitet përqasjeje edhe merealitetin tonë, edhe pse ne ten-tojmë të ndërtojmë një shoqëri tëhapur, e sjellim si thirrje për tëthënë se gjithçka është njeriu e çdogjë duhet bërë për njeriun”, tha ai.Regjisori Kutali e cilësoi kast tëmrekullueshëm aktorësh bash-këpunimin me Ben Derhemin, Al-fred Trebickën dhe Ismail Shino.DEKLARADEKLARADEKLARADEKLARADEKLARATTTTTAAAAATTTTT

I pyetur pse e vë shfaqjen te “Ek-sperimentali” dhe jo te “Turbina”,aktori Arben Derhemi tha se, “ar-Turbina është pallat sporti, joskenë Teatri. Më vjen keq ta pohoj,po ashtu është. Dhe të gjithë kemitë njëjtin mendim kam përshtypjen.Pastaj ka edhe një dashamirësi tënjë njeriu që ka dashamirësi përteatrin në tërës. Ne bashkëpunojmëme njerëz që e duan teatrin, jo enjerëz që i kanë shpallur luftë teat-

rit”. Megjithatë, ai pranoi se kur tadojë puna, do luajë edhe te “Turbi-na” si pjesë e trupës së Teatrit Ko-mbëtar. “Janë detyra që duhet t’ibëjë çdokush. I keni parasyshdetyrat e burrit dhe gruas në shtë-pi? Do të dal të këndoj edhe në pal-lat të sporteve herë pas here, kur tëkem punë. Kemi pas ca fusha të zezanë kohë të komunizmit. Ishin meqymyr, të zeza dhe ne luanim atyfutboll. Kush është ai që s’do të lua-jë futboll në palestër, por ne luanimfutboll edhe aty”, tha Derhemi.

Trebicka shtoi se kjo është përtejveprës. “E kam thënë vazhdimisht,që produkti teatror këtu te ne kashumë probleme të karakterit pro-fesional. Cilido mund të bëjë teatëre të dalë në skenë e të quhet aktor.Shohim vepra e lexojmë vepra dhenuk i gjejmë në skenë atë aktor eatë vepër. Ti lexon Don Zhuanin dhekur shkon aty e sheh Meremen,çuditesh. Le t’i vënë emrin idesë qëkanë, pa e shitur si Don Zhuan.Produkti ka shumë problem, se nukka institucione që bëjnë rregullimine kësaj gjëje. Kemi një virozë që këtumund të hipë çdo njeri në skenë e tëdalë kushdo. Po ngatërrohengjellët. Si të marrësh biftek të huajsi qofte skare, quhen njësoj. Nukështë ashtu, në fakt. Edhe ai festi-val që pamë, ai mbarëkombëtar. Aikishte vetëm emrin mbarëko-mbëtar, se po të hysh çfarë kishtebrenda, ka shumë probleme. por kjoështë një temë që preka kalimthi jopër ta provokuar. E kam në sensinqë kjo konferencë është përshfaqjen e po të futemi në tema tëtjera duhen seminare pa fund”.

Trebicka tha se kolegëve që kanë

PREMIERA

“I MASKUARI”Ben Derhemi: “Turbina” pallat

sporti, jo skenë Teatri

Trebicka: Po vë shfaqje kushdo,ne do shkojmë të bëjmë raki

Konferenca për shfaqjen e deklaratatpër artin e cilësinë artistike

Fatmira Nikolli

dashamirësinë për të dëgjuar, ekanë thënë, ndërsa për të tjerë, sub-jekteve që shohin vetëm veten, s’keçfarë t’u thuash. “Teatri ështëteatër. Nuk është çdo lloj gjëje qëunë e mendoj se është ashtu e thempo bëj teatër. Ajo që është shqetësimështë që mungon hierarkia e selek-sioni profesional i produktit te-atror. Nëse ne hamë fasule përditë,kur të vënë para një gjë tjetër, dothuash ç’është kjo, sill fasulet”.

Të pyetur nëse teatri është nëkrizë, Derhemi tha se “krizë ështëçështja e institucionit, jo e teatritnë krizë. Institucioni ka probleme tërënda sa u takon njerëzve të cilët edrejtojnë. Ky është problemi i krizës”.

Trebicka shtoi se, “kjo sjell kal-imin e çdo kujt në skenë. Nuk kahierarki. Në art ka hierarkivlerash. Që të jem më konkret. Kr-ijimtaria teatrore ka diktaturë

brenda, nuk ka demokraci, në kup-timin që nuk mund të hyjnë tëgjithë e ta bëjnë të gjithë. Ka hier-arki vlerash, për to le të debatojmë,le të ballafaqohemi, le të për-plasemi. Vijnë e ikin si kërpudhatpas shiut. Do vijë ndonjë ditë ndon-jë nga Instituti Bujqësor i Kamzëskëtu, e unë e Beni do shkojmë tëbëjmë raki te vreshtat, a verë. Kanjë sens vlera, nuk mund të jetëkështu. E gjithë kjo situatë vjennga situata rreth e rrotull. Mun-gojnë shumë gjëra”.

Derhemi tha se është një zinx-hir që të çon në të njëjtin vend. Tre-bicka shtoi se çdo shfaqje ështësfidë e sprovë dhe se është hulum-tuar gjatë për veprën. “Simbolika emetaforat e autorit janë universale.Janë tre vëllezër që përplasem menjëri-tjetrin. Çdo gjë që ndodh nëkëtë zonë të nxehtë të globit, si Pal-estina, ai e sjell përmes një familje-je arabe. Flitet shumë për Izraelin,ushtrinë, sigurimin, por ne nukshohim asnjë izraelit. Përmes ar-abëve vjen ai gjenocid i gjithë këty-re viteve.

Derhemi shtoi se pjesa u flet jovetëm vendeve që kanë kaluarluftë. “Publiku shqiptar do e gjejëveten aty dhe do befasohet. Çdo ditëgjatë provave kemi zbuluar gjëratë reja. Shpesh mendojmë se jemi tëdashur me njëri-tjetrin, por kur sinë vepër futen problematika, nje-riu shfaq anën e tij të tmerrshme.Është e rëndë dhe e dhimbshme sihistori, e Alfredi tha që publikuduhet të vijë me kova me vete”.

Ismail Shino tha se është vëllai ivogël në rol, që përpiqet të ruajënjërin vëlla nga akuzat e tjetrit.“Simbolika e mesazhi ynë do të thotëse pushtimi e burgu më i keq ështëai i mendjes e shkatërrimi i vleravee shkatërrimi i dashurisë vël-lazërore. Pushtimi arrin të deni-grojë shtyllat e shoqërisë, sepse sh-kon deri në asimilim të njeriut.Shpresoj dhe kam besim që punajonë do të vlerësohet”, shtoi Shino.

për të ngushëlluar familjarët etyre. Në brezin e dytë të të inter-nuarve nga radhët e Partisë,përveç refleksionit ndaj të per-sekutuarve antikomuniste, bienë sy një element tjetër, ata nukpranojnë të quhen armiq të pop-ullit, armik i partisë po, do tëshprehej Pajo Islami apo Dash-nor Mamaqi.

Në dosjen 12552/A të hetue-sisë dhe gjykimit të DashnorMamaqit, 22 dhjetor 1975, lex-ojmë: “Unë kam pasur pikëpam-je të kundërta me Partine nëdrejtim të luftës së klasave. Nukkam qenë dakord me Partinë senë socializëm, lufta e klasavenuk shuhet… Nisur nga kjopikëpamje unë gjatë gjithë ko-hës kam mbajtur qëndrime tëpajtimit e të afrimit me elementetë damkosur e armiq, duke imarr këta në mbrojtje nga godit-jet që u bëheshin……”.DOSJA PAJO ISLAMI

Pajo Islami, një nga figuratqendrore të Partisë që do të kish-te fatin e shumë dhe shumënjerëzve të tjerë që u burgosëndhe u internuan.

Në Konferencën e Tiranës aido shprehej kundër kultit të in-dividit dhe do të shprehte zhgën-jimin e tij për udhëheqjen e Par-tisë, privilegjet e familjarëve dheindiferentizmin ndaj kushtevetë vështira të punës dhe jetesëssë punëtorëve. Do të dëbohejfamilja e tij ne disa vende, Lu-bonjë, Selenicë etj. Duke shflet-uar në dosjen e tij sheh se kudoku shkonte kishte një njerimbrapa, operativi instruktontenjerëz të ndryshëm të rrethitedhe miqësor dhe shoqëror,shokë pune, shofer, që do ta ndiq-nin. “Një do të thoshte e takovapara disa kohësh tek Banka dhemë tha, qe përjashtimi yt ngaPartia nuk është i drejtë./njëdëshmitar. “Një tjetër do të in-formonte e takova tek hotel “Da-jti” dhe më tha si e kish kundër-shtuar Adil Carcanin”. Njëtjetër do ta ndiqte edhe kur dilteme familjen deri tek kodra dhedo të informonte… Një makinëe tërë njerëzish mbas një njeriu,kjo është një dëshmi për funk-sionimin e gjithë të dëbuarve dhenjerëzve të lirë në thonjëza dhejo të lirë.

Ky, ishte qyteti im, në kohëne diktaturës.

*K*K*K*K*Kumtesa në kumtesa në kumtesa në kumtesa në kumtesa në konferonferonferonferonferencënencënencënencënencën“Të mohuar nga regjimi”“Të mohuar nga regjimi”“Të mohuar nga regjimi”“Të mohuar nga regjimi”“Të mohuar nga regjimi”

Kampet e izolimitose kampet e

hapura si Selenicadhe shume zona tëthella të Vlorës dhetë Shqipërisë nuk

mund tëkrahasohen meburgjet e Spaçit

dhe të Burrelit kuhumbën jetën dhe

rininë e tyre shumenga elitat e kombit,por ishte një jetë e

vështirë nënvëzhgimin mbytës

të sigurimit tështetit.

Page 20: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 201820 - OPINION

Shqipja në diasporë,pas një shekulli

Opinioni i Ditës

Nga Andon Andoni

(vijon nga faqja 1)(vijon nga faqja 1)(vijon nga faqja 1)(vijon nga faqja 1)(vijon nga faqja 1)

... nga diaspora. Korifenjtë e sh-kollës shqip, që jetuan dhe punu-an jashtë vendit, e sollën gjuhënshqipe jo vetëm në formën e tek-steve të leximit, por edhe në me-todë, kulturë dhe përmbajtje tëbarasvlefshme me atë të vendevemë të zhvilluara perëndimore. Nëfillim përmes gazetave dhe re-vistave, pastaj edhe si tekste kën-dimi dhe historie, maksus për sh-kollat shqipe të çelura në të gjithëShqipërinë, sidomos pas shpalljessë Pavarësisë.

“Pa u druajturë, pa patur frikëse mos lajthitemi, themi se ‘kan-onizma e shoqërisë të shtypuritshkronja shqip’, themeluar nëStamboll më tridhjetë të vjeshtëssë parë 1879, ku në fund të kësajkanonizme shohim në radhua, 28emra të shoqërisë, ajo shoqëri ësh-të shkëndija që ndezi të përhapu-rit e gjuhës tonë. Ajo shoqëri ësh-të shkëndija që i vuri zjarrë pir-gut q’ish gatiturë që kaqe koh’ etëhu”1. Do shkruante Lumo Skën-do, alias, Mid’hat Frashëri tek re-vista “Dituria” që botonte ne Sel-anik në fillim të shekullit. Mundtë përmendnim edhe të njëzet etetë burra e shquar të kombit,pjesë e shoqërisë së Stambollit, qëvunë mendjen, zemrën dhe gjithç-ka të vyer, në shërbim të mësimittë gjuhës sonë. Por të nisur ngamëmëdhetarët e kudo gjendur tëdiasporës, lista është tejet e gjatëpër kornizën e një shkrimi gazete,aq më shumë që në këto radhë nukkemi synimi këtë gjë.

Ndërsa sot është krejt ekundërta. Sfida për mësimin e gju-hës dhe kulturës, historisë dhe et-nografisë, këngës dhe valles sh-qiptare, për të cilat ka nevojë ko-muniteti i shqiptarëve jashtë ven-dit, që nga vendet fqinje të Ball-kanit, nga Amerika, Evropa dhemë pak deri në Lindjen e largët,kalon si valët e ujit, nga mëmëd-heu-qendër drejt skajeve të di-asporës. Dhe në dorë këtë gjë nuk

e kanë me një shoqatë, apo disaindividë patriotë, por shteti sh-qiptar dhe organizmat në niveletmë të larta të përfaqësimit dhepërkujdesjes. Nëse kjo barrë itakonte vetëm një sektori të Min-istrisë së Arsimit, madje vite mëparë edhe vetëm një punonjësi tësaj, sot ka një dikaster të tërë siMinistria e Diasporës që po mer-ret me këtë çështje madhore ko-mbëtare duke përfshirë pikë sëpari, mësimin plotësues të shqipeskudo ku jetojnë shqiptarë.

Kështu, nëse dikur, dritë e më-simit të gjuhës dhe historisë sonëerdhi nga shqiptarët e diasporës;nga Stambolli, me Frashërllinjtë,Vasën, Jani Vreton, DervishHimën e Koto Hoxhin; nga Italia eJugut, me plejadën e arbëreshëveme De Radën në krye, nga arvani-tasit me dy Anastasët, Kullurjotindhe Piqeun; nga Bukureshti dheSofja më Naçon dhe Luarasin; ngaVjena me Gjergj Pekmezin; ngaWorcesteri dhe Bostoni me SotirPecin, Nolin, Konicën, Dakot bur-rë e grua, Çekrezin e shumë të tjerë,sot ky kapital njerëzor dhe kri-jues është me të drejtë pronë e sh-tetit shqiptar, që shkon drejt di-asporës, duke i kthyer borxhin eka hershëm. Sigurisht, që ngre dy-fek çështja sa dhe si cilësisht pombështeten shqiptarët jashtë Sh-qipërisë dhe fëmijët e tyre të lin-

dur në këto tri dekadat e fundit jas-htë atdheut, me mësimin e gjuhëssë mëmës, por që kohët e fundit për-pjekje janë ngritur në një stad mëtë lartë dhe cilësor, kjo është e prek-shme dhe e dukshme.

Nëse njëqind vite të shkuara,“Abetaret u shtypnë dhe u bënëgati të niseshin për Shqipëri. Njëcopë nga ato i ishte dërguarë edheSulltanit... Shqiptari kur ja dorë-zoi, i tha se ia kishte dërguar sidhuratë shoqëria shqiptare. Sull-tani si e pa me vërejtje abetarenduke e shfletuar e pyeti.

- A di t’i këndosh shkronjat ekësaj abetareje?

- Do t’i mësoj në mos ditça, - iupërgjigj shqiptari.

- Të shohim, - shtoi sulltani, - përnjë javë se cili do këndonjë më mirë,ti apo unë.

Shqiptarët u gëzuan nga fjalët eSulltanit, por më vonë e kuptuanse cila ishte ajo “dashuri” e madheqë tregonte ay për gjuhën tonë, sepa shkuar shumë kohë, dha ur-dhër që të mos kalojë, për të shkuarnë Shqipëri, asnjë libër shqip”2.

E sollëm këtë pasazh të së sh-kuarës, për të paralelizuar me njëdukuri të sotme kur shumë prejshkollave të mësimit plotësues,kërkojnë tekste për fëmijët sh-qiptarë. Vështirësi ka sërish, edhepse nuk ka më “Sulltanë” që t’i pen-gojë destinacionin e tyre. Përpjekje

janë bërë edhe në të shkuarën ngaMinistria e Arsimit, por cilësia,sasia dhe plotësimi i nevojave metekste të tilla ka lënë për tëdëshiruar. Organizohen çdo vitseminare me mësuesit e shkollavePlotësuese të Gjuhës Shqipe, sa nëShqipëri dhe në Kosovë dhe shumëmirë bëhet, por nga vetë pjesëmar-rësit dhe organizatorët, pohohetse ato janë jo të mjaftueshme dhejo aq efektive dhe dobiprurëse përqëllimin që mblidhen. Çdo shoqatëapo komunitet mësuesish të di-asporës deri tani përdorin tekstetë ndryshme. Shpesh të hartuaravetë. Nuk po ndalemi tek shumë-sia e problemeve që kanë mësuesite shqipes në këto shkolla, pasi atojanë të ndryshme në vende të ndry-shme, sipas politikave të minis-trive arsimore përkatëse. Kështupër shembull, mbështetja që gjejnëmësuesit e mësimit plotësues, nëSuedi, Belgjikë, Gjermani dhe An-gli është krejt e ndryshme nga ataqë jetojnë dhe punojnë me fëmijëtshqiptarë në Greqi. Shkrimi shqipdhe përhapja e dijes, në periudhëne zgjimit kombëtar, u fokusua nënnjë nacionalizëm romantik, gjë qëmendojmë se është e vetmja vijëlidhëse në këtë qasje që po traj-tojmë edhe me mendësinë e sh-qiptarëve të ditëve të sotme. Shkol-la shqipe pati nga ata mësonjëspatriotë të mërgimit, me karaktertë fortë dhe profesionistë të sh-këlqyer që nga Sotir Peci, Nego-vanët, Ballkamenët, Luarasët, Da-kot dhe deri tek Grigor Cilka, Qir-jazët. Ndërsa sot formati i më-suesve të diasporës është një më-sues emigrant, dhe ndonjëherëedhe pa arsimin e duhur të plotëprofesional, por vetëm nga dashu-ria për dijen kanë çelur shkolla përnxënësit dhe të rinjtë, pas këtyre27 viteve, kudo ku kanë mundurtë sigurojnë tri elemente kryesore,nxënësit frekuentues, mjediset dhetekstet shkollore.

Këto të fundit, tekstet, kanë

qenë dhe mbeten deri në ditët e sot-me elementi më deficitar i kësajtrinie.

Që nga abetaret e para, “Ëvetar-in” e 1844-ës dhe deri ne ditët e sot-me abetarja është parë me të drejtësi teksti i parë mësimor shqip. Ajou trajtua dhe u pozua nga njënumër i madh personalitetesh har-tues të saj që nga Naum Veqilarx-hi dhe deri tek Mimoza Gjokutaj eShezai Rokaj në ditët e sotme, përf-shirë ndërkohë edhe mësues e grupautorësh të arsimit fillor mësueseksperimentues dhe metodistë tëtalentuar. Në të shkuarën, ato ushtypën jashtë që nga Bukuresh-ti, Sofja, Selaniku, Vjena dheAmerika, dhe shërbyen brendavendit. Ndërsa sot ato hartohendhe prodhohen brenda vendit, përt’u shpërndarë në mbarë Evropëne bashkuar e më gjerë në shkollate Mësimit Plotësues të Gjuhës Sh-qipe duke pretenduar të jenë pas-qyrë e një dinjiteti të lavdërueshëmkombëtar si në përmbajtje edhe nëformë.

Abetaret e shekullit të shkuarshërbyen për shkollat njëklasëshedhe u konceptuan si të tilla. Në tokishte mësim alfabeti, shkronja,zanore, gramatikë, mësim-shkrim,edukate, fe, mësime nga mjedisifshatar, bujqësia, blegtoria,gjeografia, stinët e vitit, historiame heronjtë tanë Skënderbeun etj.

Në këtë qasje, por tashmëshumë më të plota, moderne në stildhe në cilësinë, duhet të jenë edhetekstet e reja të këndimeve për sh-kollat shqip të diasporës. Special-istët nuk mungojnë për të përgati-tur të tilla me nivel të lartë shken-cor, profesional dhe edukativ.Teknologjia për prodhimin e tyre,gjithashtu është e përsosur.

Shumë ujë ka rrjedhur dheshumë breza shqiptarësh që je-tojnë jashtë vendit kanë ndry-shuar nga e shkuara deri nëditët e sotme, por misioni i më-simit të gjuhës, kulturës, his-torisë, letërsisë muzikës dhegjeografisë sonë ka mbetur poai. Sfida ndaj tij, gjithashtu mbe-tet e njëjtë. Edhe pritshmëritë erealizimit të këtij misioni, sotjanë më të kapshme dhe më tëmëdha.

Le të shpresojmë që ky misiontë jetë në udhën e duhur, qoftëedhe sikur të jetë në fillesat e njërrugëtimi të mbarë, profesional,shkencor dhe shoqëror, tashmënën drejtimin e Ministrisë së Di-asporës.

Nga Sejfi Protopapa

Unë kam në dorë gazetën “TheHellenic Voice”, që është gazeta nëgjuhën angleze me e shpërndarëndër grekët e Amerikës. Ajo ësh-të e datës, 29 prill 2005, ditë emërkurë, volumi 5, nr. 16. Në faqene parë të kësaj gazete është ar-tikulli me titullin “Greqia mbasolimpiadës po del përballë një ng-ritjeje në njerëzit pa strehë dhe nënjerëzit e varfër”. Artikulli përm-ban një foto me këtë nënshkrim:“Një njeri pa strehim fle në një stolnë qendër të Athinës, janar, 2005.Nuk ka të dhëna zyrtare për num-rin e njerëzve pa strehim, por,duke u bazuar në numrin e atyreqë janë të strehuar në vende tëndryshme, qyteti i Athinës men-don se ka 9000 njerëz të pastrehu-ar në tërë Athinën”. Lexuesi, ndër“ta edhe unë, është i prekur mekëtë varfëri në Greqi dhe ndien njëtronditje me qeverinë greke dheshoqërinë greke, që nuk po për-ballojnë këtë situatë me të varfritdhe të pastrehuarit në kombin e

tyre. Mirëpo, si kontrast, unë pashë

në gazetën shqiptare “Shekulli”,më datë 18 prill 2005, një artikullqë përshkruante themelimin e njëshkolle fillimtare greke në Korçë,të quajtur “Omiros”, me qëllim qëfëmijët shqiptarë të mësonin të lex-onin dhe të shkruanin në gjuhëngreke. Për këtë qëllim ministrjagreke e Edukimit, Marietta Gian-nakou, si edhe zëvendësministri iPunëve të Jashtme të Greqisë,Evripidis Stilianidis, si përfaqë-sues të qeverisë greke ishinprezentë në ceremoninë për të sig-uruar shqiptarët se qeveria grekedo të financonte dhe do tëpaguante të gjitha shpenzimet enevojshme për të mbajtur këtë sh-

kollë greke në Korçë. “Si pjesëmar-rës në këtë ceremoni ishte edhedrejtuesi i Kishës Ortodokse Auto-

qefale të Shqipërisë, Kryepeshko-pi Jannullatos. Çfarë dreq lidhjeka një shkolle greke në Korçë me

Kishën Ortodokse Shqiptare?Megjithëse Peshkopi Janullatespërfaqëson një kishë shqiptare, aipaska thënë se ishte shumë ikënaqur të bekonte hapjen e kësajshkolle. Përsa i përket bekimit tëshkollës, do të ishte shumë lehtëqë këtë ceremoni ta bënte një priftlokal, ose vetë peshkopi i KishësOrtodokse të Korçës, Imzot Jani.Mirëpo peshkopi Janullatos dëshi-ron t’u thotë shqiptarëve që në tëvërtetë ai nuk çan kokën përOrthodoksinë Shqiptare. Ai po uthotë shqiptarëve se prezenca e tijnë atë ceremoni duhet t’iu mbushëmendjen shqiptarëve si një provëqë ai është i interesuar vetëm nëshpërndarjen e helenizmit në Sh-qipëri).

Shovinizmi grek shfaqet me hapjene shkollës greke në Korçë

Page 21: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 21OPINION

Keni nevojë për më shumë frymë-z im në je tën profes ionale. Duketse ju mungon dëshi ra për punë.M o s e f a j ë s o n i v e t e n , s e k j oështë n jë g jendje normale. Jepi -n i je tës suaj më shumë ngjyra.

DEMI

Nuk do të mungojnë idetë e reja dheenergjia e duhur për t’i zbatuar pro-jektet tuaja. Do të keni mbështetjene një miku të ngushtë në çështjen eparave. Sa i përket dashurisë, mundtë bëni një lidhje të re.

UJORI

BRICJAPI

SHIGJETARI

AKREPI

PESHORJA

LUANI

V I R G J E R E S H A

GAFORJA

BINJAKET

DASHI

PESHQIT

Do të jeni mjaft të angazhuar më punë,duke lënë disi pas dore familjen. Shiko-ni vetëm anët pozitive të gjërave sot,duke i lënë mënjanë keqkuptimet. Paratënuk do ju mungojnë, por edhe shpenz-imet do të jenë të shumta.

Lajme të mira mund të merrni sot nëpunë. Një rritje në detyrë do t’ju bëjëshumë të gëzuar. Energjia pozitive dotë pasqyrohet edhe në marrëdhënientuaj me miqtë, të cilët do ndihen mirë nëpraninë tuaj.

Përgjithësisht keni dëshirë të bënishaka, por nuk i prisni mirë ato kurbëhen nga të tjerët. Tregohuni mëtolerant ndaj njerëzve që ju rre-thojnë. Sa i përket dashurisë, endenuk po ecin gjërat siç duhet.

Do të merrni lajme të mira nga njëinvestim që keni kryer disa vite mëparë. Edhe pse i kishit humbur shpre-sat, aspekti planetar do jetë pozitivpër ju. Në dashuri gjërat nuk do ecinshumë mirë sot.

Do të ndjeni se gjërat nuk po sh-kojnë sipas plani t . Kjo per iudhëdo të jetë kal imtare, sepse shumëshpejt suksesi do të jetë në anëntuaj. Ditë jo shumë e konsoliduarsa u përket f inancave.

Marrëdhënia juaj me partnerin dotë ketë ulje- ngritje sot. Në momen-tin kur do të mendoni se jeni e plotë-suar, mund të shkrepin debatet .Gjithsesi, çdo diskutim ju ndihmonpër të sqaruar mosmarrëveshjet.

Nëse keni nevojë që të ndryshoni ambient,bëjeni këtë. Do të shihni se do të ndiheni mëmirë. Lajme të mira parashikohen në aspe-ktin profesional. Opinione pozitive mund tëkenë eprorët për punën tuaj.

Një raport i ri dashuror duket në sfondpër të lindurit në shenjën tuaj. Ështëme rëndësi që të lini një përshtypje tëmirë te partneri. Në punë dikush mundtë përpiqet t’ju nxjerrë pengesa.

Një fillim i ri duket shumë pranë. Kyfillim i ri mund të jetë në punë, në njëbiznes apo dashuri. Një propozimpër punë duhet ta v lerësoni meshumë kujdes, sepse mund të rezu-ltojë një dështim.

Aktualisht ndiheni i pakënaqur me re-zultatet në punë. Mos hiqni dorë, sepsesot yjet ju favorizojnë. Në aspektin edashurisë gjithashtu gjërat mund të ecinmjaft mirë për ju. Një njohje e re mundt’ju gëzojë maksimalisht.

Arabia Saudite, miliona USD përtë ndikuar në Kongresin Amerikan

Opinioni i Ditës

Zëri i Amerikës

(vijon nga faqja 1)(vijon nga faqja 1)(vijon nga faqja 1)(vijon nga faqja 1)(vijon nga faqja 1)

... fillimin e vitit 2017, në kuadërtë një operacioni të gjerë ndikimipër të zbutur qëndrimet anti-sau-dite në Kongres dhe për të nxiturinteresat e tjera saudite në Shtetete Bashkuara, thuhet në një studimtë ri,,,,, bazuar në regjistrin federalamerikan për lobizmin.

Analizimi i të dhënave nga Aktii Regjistrimit të Agjentëve të Huajpër vitin 2017 nga Qendra për Poli-tika Ndërkombëtare, gjeti se ndër-sa 25 për qind e fondeve u ishindhënë Komisioneve për VeprimPolitik (PAC - organizata privateqë grumbullojnë dhe shpenzojnëfonde për fushata elektorale), mëshumë se 1.5 milionë dollarë u për-dorën për fushata elektorale indi-viduale, me afro 400 mijë dollarë tëdhëna për 75 anëtarë të Kongresit,të cilët u kontaktuan nga lobistëtnë emër të Arabisë Saudite.

Mes ligjvënësve, Kevin McCar-thy, udhëheqësi i shumicës repub-likane në Dhomën e Përfaqësuesve,ishte përfituesi më i madh i dona-cioneve të fushatës nga lobistët nëemrin e sauditëve dhe Senatori BillNelson, ishte përfituesi kryesornga krahu i demokratëve.

Në 12 raste, anëtarë republikanëdhe demokratë, kanë marrë kon-tribute për fushatat e tyre në tënjëjtën ditë, që zyrat e tyre ishinkontaktuar nga lobistë të sau-ditëve, që në shumë raste kishinlidhje me projektligjin për të lejuarviktimat e sulmeve të 11 shtatoritnë Shtetet e Bashkuara që të hidh-nin në gjyq Arabinë Saudite.

Mes këtyre ligjvënësve janë re-publikani Bob Corker, Kryetar iKomisionit të Senatit për Mar-rëdhëniet me Jashtë; republikaniRichard Burr, që drejton Komisio-nin e Senatit për Zbulimin; demok-rati Cedric Richmond që drejtongrupin e ligjvënësve afrikano-amerikanë në Dhomën e Përfaqë-suesve.

“Në hulumtimet tona gjetëm selobistët për sauditët bënë për-pjekje të vazhdueshme në vitin2017...dhe mendja ta do, që ata pobëjnë të njëjtën gjë tani”, tha BenFreeman, që drejton Nismën përTransparencën e Ndikimit të Huajdhe njëkohësisht autor i raportit.

Kontributet për fushata elekto-rale janë të lejuara. Ligjet në Shte-tet e Bashkuara lejojnë që ameri-kanët të lobojnë në emër të qever-ive të huaja dhe të japin kontrib-ute financiare për fushatat eligjvënësve, për sa kohë që aktiv-itetet e tyre dhe donacionet finan-ciare raportohen pranë Departa-mentit të Drejtësisë.

Lydia Dennet, eksperte me Pro-jektin për Mbikëqyrjen e Qeverisë

në Uashington, thotë se ndërsaraporti të jep përshtypjen e njëshkëmbimi të drejtpërdrejt fa-voresh, mes lobistëve dheligjvënësve, ai nuk sugjeron se“ata po veprojnë si përçues të njëqeverie të huaj”.

“Shpesh këta njerëz veprojnë nëkapacitetet e tyre personale ndajështë shumë e vështirë të thuhetnëse janë veçanërisht të motivuarpolitikisht ose nëse kanë mar-rëdhënie personale me individin nëemër të të cilit dhurojnë para”,-thazonja Dennet.

Zyrtarët në ambasadën e Ara-bisë Saudite në Uashington endenuk kanë i janë përgjigjurkërkesës së Zërit të Amerikës përtë komentuar mbi këtë çështje.

Raporti në fjalë vjen ndërsa janështuar zërat që dënojnë vrasjen egazetarit Jamal Khashoggi më 2tetor në konsullatën saudite nëStamboll. Zyrtarët sauditë kanëthënë se vrasje ishte kryer nga disaagjentë që vepruan me kokë të tyre,por kritikët e akuzojnë ArabinëSaudite se po gënjen mbi rolin e sajnë vrasjen brutale.

Katër firma amerikane lobimitashmë kanë ndërprerë punën përArabinë Saudite, ndërsa një ko-mpani tjetër e ka shtuar këtë vendsi klient të saj. Në tërësi, më shumëse 20 kompani amerikane lobimi,apo të marrëdhënieve me publikunaktualisht e kanë Arabinë Sauditesi kliente. Vitin e kaluar, mbretëriasaudite shpenzoi më shumë se 27milionë dollarë në përpjekjet përlobim në Shtetet e Bashkuara.

“Nëse gjetjet në këtë raport shër-bejnë si tregues, lobistët për Ara-binë Saudite në Uashington kagjasa që janë duke kontaktuar mengulm zyrat e kongresit për të pen-guar miratimin e ligjeve që do tëndëshkonin Arabinë Saudite përveprimet e tyre dhe ndoshta ata pojapin kontribute për fushatat e tënjëjtëve ligjvënës”,-thuhet nëraport.

Sipas raportit, vitin e kaluar 29firma dhe individë u regjistruan nëbazë të Aktit për Regjistrimin eAgjentëve të Huaj, (FARA) për tëpërfaqësuar Arabinë Saudite dukelistuar më shumë se 2,500 kontaktepolitike në vend. Aktivitet, që ngakontaktimi i ligjvënësve amerikanëe deri tek lidhjet me median për tëndikuar për një frymë pozitive pro-saudite, u ndërmorën nga mëshumë se 100 individë që punoninpër këto firma, thuhet në raport.

Senati ishte institucioni më ikontaktuar, pasur nga mediat, Dho-ma e Përfaqësuesve dhe DegaEkzekutive. Zyrat e Senatit dheDhomës së Përfaqësuesve u kon-taktuan gjithsej 1,409 herë, afro triherë për çdo anëtar. Përpjekjet elobizmit në Kongres u drejtuankryesisht ndaj udhëheqësve par-tiakë dhe pjesëtarëve në komisionetë rëndësishme si Komisioni i Sen-atit për Marrëdhënie me Jashtë,thuhet në raport.

Senatori republikan LindseyGraham, i cili shërben në Komisio-nin e Senatit për Forcat e Armato-sura dhe ka dalë si kritik i vendo-sur ndaj Arabisë Saudite pasvrasjes së gazetarit Khashoggi, ish-te ndër ligjvënësit më të kontaktu-ar. Raporti thotë se zyra e tij ishtekontaktuar 36 herë. Mesdemokratëve, Chris Coons, anëtari Komisionit të Senatit për Mar-rëdhëniet me Jashtë ishte më i kon-taktuari nga lobistët. Zyra e tij ish-te kontaktuar 33 herë.

Përmes fushatës së jashtëza-konshme të lobimit dhe mar-rëdhënieve me publikun, ArabiaSaudite është përpjekur të bllokojëAktin Drejtësi Kundër Mbësh-tetësve të Terrorizmit (JASTA) dhei është kundërvënë kritikave ndajluftës që po zhvillon në Jemen,bllokadës ndaj Katarit, goditjes sëdiskutueshme ndaj korrupsionitdhe përpjekjeve për të bllokuarshitjen e raketave amerikanë përRiadin.

Raporti thekson se arsyet më tëcituara për kontaktimin e zyravetë kongresit ishin JASTA, Jemeni,Katari dhe shitja e armëve.

Është e qartë se këto dy ngjarjetregojnë se udhëheqësit grekë janëme dy mendje në kundërshtim menjëra-tjetrën. Pozita e qeverisëgreke duket sikur thotë: harroigrekët që janë të varfër dhe pa stre-him. Fundi i fundit, ata janë vetëmgrekë fatkeq dhe ndoshta grekë pavlerë. Përse të bëhet merak për taqeveria greke? Ata janë qytetarëgrekë pa meritë, të cilët nuk janëtë zote të rregullojnë jetën e tyre.Si duket, udhëheqësit grekë nukkanë dëgjuar gjë për revolucioninfrancez dhe të gjitha revolucionetqë e vazhduan atë, zhvilluar meqëllim që të bindej qeveria e venditt’i trajtonte të varfrit si qytetarëtë barabartë dhe se ata kishinnevojë për ndihmë nxitëse, kështuqë edhe ata të merrnin pjesë në zh-villimin e vendit të tyre. Për të kor-rigjuar konsekuencat e depresion-it gjatë 1930-tave në Shtetet e Bash-kuara, presidenti Rosvelt filloi pro-cesin sosiopolitik, i cili vazhdonedhe sot, që e detyron qeverinë qëtë ndihmojë të varfrit e vendit. Siparim, qeveria duhet të sigurojë qëtë gjithë qytetarët të kenë ushqimdhe strehim. Jo. Udhëheqësit grekëjanë të vendosur ta bëjnë Korçënnjë zonë greke duke përdorur çdo

mjet që mund t’u ndihmojë për atëqëllim.

Në fillim, ata menduan se tëgjithë shqiptarët ortodoksë ishingrekë. Për të mbrojtur ortodoksite Shqipërisë, grekët përkrahenardhjen e peshkopit Janullatos nëShqipëri për të drejtuar KishënOrtodokse Autoqefale të Sh-qipërisë. Njëkohësisht, ata filluantë numërojnë sa etnikë grekë ish-in në Shqipëri. Çdo herë dilnin menjë numër të vogël, disa dhjetëra-mijëra grekë, të cilët banonin nëfshatrat afër Gjirokastrës dhe Sa-randës. Në Korçë, ata nuk gjenindot shumë grekë. Grekët zbuluanse në Korçë kishte vetëm ortodok-së shqiptarë të sinqertë, të cilëtishte e qartë se nuk ishin grekë.Kështu pra, ndonjë gjeni grek sug-jeroi idenë që qeveria greke duhejtë harronte të pastrehuarit dhe tëvarfrit. Përkundrazi, ato para du-hej të shpenzoheshin në Korçë përtë ndërtuar shkolla greke, ku fëm-ijët shqiptarë do të mësonin gju-hën greke si edhe një sasi kulturegreke. Qëllimi do të ishte që mëvonë këta fëmijë vullnetarisht dotë deklaronin se ishin nënshtetasgrekë. Gomarllëk i madh ky men-dimi grek. Shqiptarët kanë mësuar

të mbijetojnë në shumë forma tëndryshme asimilimi të përdoru-ra për nënshtrimin e vendit tëtyre nga të huajt. Një shembullklasik për asimilim është imper-atoria Otomane. Ata patën suk-ses që të kthejnë një shumicë sh-qiptarësh në fenë myslimane, porkur erdhi koha, ata myslimanëu bënë armiqtë më fanatikë tëqeverisë turke. Ata u ngritën sëbashku me vëllezërit e tyre të tëkrishterë dhe luftuan për lirinëdhe pavarësinë e tyre nga nënsh-trimi i huaj.

Grekëve të sëmurë dhe shovin-istë, unë ju them: Ndaloni këtëçmendi. Hiqni dorë nga çmenditëdhe manite tuaja. Zgjohuni ngagjumi dhe shikoni rreth e rrot-ull. Evropa është duke përmirë-suar gjithmonë formën e qever-isjes. Shpejt a vonë, Shqipëria dotë anëtarësohet në komunitetinevropian. Atëherë, shqiptarëtdhe grekët, si qytetarë të bara-bartë të Evropës, mund të zgje-dhin të jetojnë ku të duan nëEvropë dhe do të jenë një herë epërgjithmonë të lirë nga çdoformë nacionalizmi të sëmurë.

* Artikulli u publikua në maj* Artikulli u publikua në maj* Artikulli u publikua në maj* Artikulli u publikua në maj* Artikulli u publikua në maj20052005200520052005

Page 22: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 201822 - SPORT

Ashtu siç pritej, Komisioni i Disiplinës nëFederatën Shqiptare

të Futbollit, ka vendosur tëdënojë Partizanin me dyndeshje pezullim, për sh-kak të parullës së shpalosurnga disa tifozë gjatëndeshjes Partizani-Skënder-beu, e cila u fitua me rezul-tatin 2-0 nga korçarët. "Njëgrek më pak, një bastard mëpak" ishte mesazhi i shkru-ar në parullë, mesazh që kr-ijoi konfuzion dhe jehonë tëmadhe nga politikanët sh-qiptarë dhe ata grekë. Medi-at helene u morën gjerë egjatë me këtë parullë përshkak të ekzekutimit të ter-roristit Kostantinos Kaçifas,autor i një sulmit me armëndaj policisë shqiptare në fs-hatin Bularat. Kryeministrii Rama apo edhe presidentiMeta dënuan mesazhin, qëmë herët ishte dënuar ngavetë klubi i kuq dhe ti-fozëria e organizuar e Parti-zanit. "KF "Partizani", përsjellje të gabuar të spekta-torëve duke hedhursendeve të forta brenda rre-

"Një grek më pak, një bastard më pak", i kushton rëndë klubit të kuq, që pritet të apelojë vendimin

Parulla anti-greke,Partizani 2 ndeshje pa tifozë

Gjoba për Skënderbeun, Tiranën dhe Flamurtarin

Jeton Selimi

thimit të fushës se lojës dhepër paraqitje të parullavefyese dhe raciste, në bazë të

nenit 66/3/a të KDS, dëno-het me zhvillimin e 2(dy)ndeshjeve pa spektatorë në

fushën përkatëse, "shkruhejnë njoftimin e publikuarditën e djeshme nga federa-

ta, e cila e kishte parala-jmëruar këtë ndëshkim njënatë më parë nëpërmjet njëqëndrimi zyrtar. Gjithsesi,Partizani pritet ta apelojëkëtë vendim, pasi nga tëgjithë, madje edhe nga vetëFSHF, rasti është cilësuar sii izoluar.Ndërkohë vendime të tjerapër klube të tjerë. Kështu,Skënderbeu, Tirana dhe Fl-amurtari janë ndëshkuarme gjobë për sjellje tëgabuar të tifozëve, gjobë ecila është e njëjtë për të triklubet, 50 mijë lekë të rinj.Nuk ka shpëtuar pa u laguras mesfushori i Flamurtarit,Idriz Batha, që dënohet menjë ndeshje pezullim përlojë të rëndë ndaj kundërsh-tarit, gjest që u përfolshumë si një vendim igabuar i gjyqtarit Hamiti, qëe la pa ndëshkuar Bathënnë takimin Flamurtari-Teu-ta.

Në prag të ndeshjes Lacio-Ajntraht Frankfurt

Frikë nga fashistët, presidenti i Ajntrahtitu kërkon tifozëve të rrinë në shtëpi

Tension dhe frikë.Gjatë ndeshjeve të

Grupit H në EuropaLeague, ka pasur prob-leme me tifozët. Tifozëte Lacios kanë rënë pree agresionit të tifozëvekundërshtarë si nëtransfertën e Frankfur-tit, ashtu edhe në atë tëMarsejës. Në Gjermani,ultrasit e Ajntrahtit ikërkonin tifozët e

Lacios deri në hyrjet e ho-televe ku ata ishin akomod-uar, apo në restorantet kuishin ulur. Edhe në Francëka pasur një ndjekje të ti-fozëve italianë kudo ku ataishin. Gjatë ndeshjes Ein-traht-Apollon Limasol,

policia gjermane ka bos-hatisur sektorin e tifozëvemiq dhe ka arrestuar treprej tyre, madje edhe njëminoren, pasi mbaninfanella me nuanca naziste.Për këto arsye, presidenti iAjntrahtit të Frankfurtit ka

bërë apel që tifozët eskuadrës së tij të mos sh-kojnë në Romë për të nd-jekur ndeshjen me Lacion,por ta shohin ata ngatelevizori. Kjo ndeshje lu-het më 13 dhjetor dhe përmomentin janë 5800 bileta

në dispozicion të tifozëvegjermanë dhe për këtëpresidenti Fisher është ishqetësuar: "Kam frikë senë Romë do të shkojnëedhe tifozë, të cilët nukdo të kenë bileta. Qëndro-ni në shtëpi dhe shikoje-ni ndeshjen në televizor.Në Romë ka gr upe ek-stremistësh, janë të ash-për dhe vështirë tëmenaxhohen", - ka thënëai.

YLLI ARGJENTINAS

Mesi lë pasdëmtimin,gati përBarcelonënLionel Mesi u kthye

në stërvitje mëherët se sa pritej meBarcelonën, ku vazh-don rikuperimin e tijnga një dëmtim nëkrah, që e mbajti jash-të fushave kundër In-terit dhe Real Madridjavën e kaluar. Ylliargjentinas parashiko-hej të qëndronte jash-të fushave për tri javë,pasi kishte thyer njëkockë në krahun edjathtë më 20 tetorgjatë ndeshjes kundërSeviljës, por mediat nëSpanjë sugjerojnë seMesi mund të jetë nëdispozicion të ekipitmë shpejt se parash-ikohej. Mesi, i cili nukështë përfshirë nëskuadër për ndeshjene Barcelonës në "Copadel Rey" kundër Kul-tural Leonesa, nuk dotë luajë as të shtunënnë La Liga kundërRajo Vahekanos.Megjithatë, Mesipritet të jetë në fushëkur Barcelona përbal-let me Interin më 9nëntor. Sipas "Calci-omercato", Mesi pobën të pamundurën qëtë rikthehet nëndeshjen e Ligës së Ka-mpionëve, por vendimii takon vetëm Valver-des, i cili me shumëgjasa do ta ruajë përndeshjen kundër Atle-tiko Madridit paspushimit për shkak të

Divorci duket i pashmangshëm në janar

Kukësi ndëshkon ArbërÇyrbjen, e çon tek ekipi BArbër Çyrbja, ish-kapiteni i Teutës, ra në sy sezo

nin e kaluar me lojën e tij dhe në merkaton e verësKukësi vendosi ta afronte në ekip, por në asnjë mo-ment futbollisti durrsak nuk ka mundur të shfaqë tënjëjtat vlera edhe me fanellën e veriorëve. Por së fun-di duket se ka lindur edhe një konflikt mes lojtaritdhe drejtuesve të Kukësit, ku këta të fundit kanë ven-dosur ta çojnë Çyrbjen te Kukësi B. Lajmi është kon-firmuar nga burime të "Vipsport.al" pranë klubit kuk-sian. Durrsaku është bindur dhe ka pranuar të stër-vitet me skuadrën e dytë të Kukësit, por mbetet tëshihet si do të rrjedhin ngjarjet, nëse lojtari do të kthe-het me skuadrën e parë, apo do të kemi një ndarje për-fundimtare të tij me Kukësin në merkaton e dimrit.Gjatë ndeshjeve të fundit Çyrbja është aktivizuar pakose aspak në formacionin e trajnerit Cungu, i cili kapreferuar Valon Ethemin në krahun e djathtë të mes-fushës. Ndoshta drejtuesit e Kukësit prisnin mëshumë nga Çyrbja dhe janë të zhgënjyer nga paraqit-ja e tij e deritanishme.

Zhvillime të reja në futboll

FIFA gati ta zgjerojë me 48skuadra botërorin e KataritXhani Infantino po

përpiqet në çdomënyrë të mundshme qëtë gjejë mbështetjen përrizgjedhjen si president iFIFA-s dhe pjesë e planittë tij është të afrojë ap-likimin e ndryshimit tëskemës për zhvillimin eBotërorit, duke rriturnumrin e pjesëmarrësvenga 32 ekipe, në 48 që nëedicionin e ardhshëm."Kemi vendosur të rritinnumrin e skuadravepjesëmarrëse, vendim qëdo të hyjë në fuqi në vitin2026. A mund të ndodhëqë në vitin 2022? Është emundur, përse jo!? Po dis-kutojmë me miqtë tanënë Katar dhe urojmë qëtë bëhet e mundur.

Gjithçka do të vendoset për-fundimisht në fillimin e vitittë ardhshëm, para fillimit tëkualifikueseve", tha ai paraasamblesë së AFC, Konfed-eratës Aziatike të futbollit.Infantino mendon se në këtëmënyrë do të ketë mbësh-tetje më të gjerë nga Aziadhe Afrika, konfederatat e tëcilave kanë më shumë votanë kongresin e FIFA-s dhenuk është rastësi që këtokontinente janë ato që përfi-tojnë më shumë nga rritja enumrit të skuadrave pjesë-marrëse në Botëror.Përkundër asaj që mund tëmendohet, rritja për Eu-

ropën do të jetë minimale,vetëm 3 vende më shumë,nga 13 të skemës aktuale në16. Ndaj shanset për Sh-qipërisë, siç mund të trum-betohet lart e poshtë, nukështë se shtohen edhe aqshumë. Në fund të fundit,duhet si në të kaluarën qëbiletën për në Botëror ku-qezinjtë ta presin duke dalënë një prej dy vendeve tëpara në grup. Duke u nisurnga vazo e katërt apo e pestëmes të cilave luhatet aktu-alisht, shanset për ta bërënjë gjë të tillë janë me tëvërtetë minimale.

Page 23: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 2018 - 23ZBAVITJE

AAAAArgëtimrgëtimrgëtimrgëtimrgëtimfilozofikfilozofikfilozofikfilozofikfilozofik

• Karakteristikat e vërteta tëinjorancës janë kotësia,krenaria dhe arroganca(Samuel Butler)

• Informacioni nuk është njohuri(Albert Einstein)

• Dikush mund të buzëqesh dhetë jetë djall (WilliamShakespeare)

• Pasioni për të mësuar… ështëmjet për mbijetesë (CarlSagan)

AAAA Argët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikFJ

ALEK

RYQI

(1)

FJAL

EKRY

QI (2

)

PËRG

JIGJ

ET E

FJA

LËKR

YQEV

E TË

NUM

RIT

TË K

ALUA

R

Plotësoni vendet bosh në mënyrë që çdo kolonë të ketë numrat nga 1-9

SUDOK Përgjigje e sudokut të numrit të kaluar

KRIPTOSKEMEPërgjigja e numrit të djeshëmKRIPTOSKEME

Fjalëkryqi (1) Fjalëkryqi (2)HORIZONTAL1. Harris aktor.3. Termocentrali i shkurtër.5. Organizata me koska.10. Një tufë bagëtish.12. Inicialet e Redford.14. Kështu thonë se bëhet ai që mërzitet.15. Scarlet e Bashkë e erën.17. Elvira aktore.19. Eshtë Panorama që ke në dorë.21. Ushtojnë nga "ola".22. Shtet aziatik.24. Eshtë ministri.25. Në radhtë të parë.26. G... për njerëzit e FBI.27. Makina Micra.31. Mund të jetë proteste.32. Pasur pa kufij.33. Gjika e Dora d'Istria.36. Të fundit në dhjetor.

Gjeni ndryshimin

Dy figurat kanë ndryshime nga njëra-tjetra

Përgjigja, ja cilat janë ndryshimet e figurave

HORIZONTAL1. Me të nxjerrin një tapë.4. Inicialet e Klee piktor.6. Qiriaqi aktor.9. Etikë pa kufij.11. Merren për shembull.14. Fund janari.15. Janë edhe ata të skuadrës.17. Ortolani kompzitor.18. Ushtrohej edhe nga bukanierët.20. Në krye të sondazheve.21. Janë të ndaluara në kthesë.23. Ente Rajonale Civile.24. Gjermania në tabela.25. Mund të jetë unik.27. Philippe që qe aktor.29. Një pjesë e pelegrinazhit.31. Gjysmë leader.32. Maten pa zë.33. Janë të përpjeta.35. Qytet anglez.

TTTTThëniehëniehëniehëniehënietë mençuratë mençuratë mençuratë mençuratë mençura

37. Kush është nuk tutet.38. Njën biletë njëmujore.39. Një zakon i keq.41. Pak imoralitet.42. Dhjetë angleze.43. Të parat në ambient.45. Mund të jenë kuzhine.48. Magritte piktor.50. Janë tipat... tipografikë.51. Tutorë pa zë.

VERTIKAL1. Umberto që shkroi Baudolino.2. Bertè këngëtare italiane.3. Fillojnë një temë.4. Një garë në hipodrom.6. Qe burri i parë.7. Një ndriçues.8. Bëjnë shirit me shi.9. I dha fillin Tezeut.

10. Vihen për të mbyllur11. Para Saint-Germain në futboll.13. Qëllon në një vend.16. Eshtë dosja e të pandehurit.17. Janë përmasat.18. Mbush në kufij.20. I bëjnë duart me ar.21. Inicialet e dalì piktor.23. Fillojnë argumentin.28. Makina Ibiza.29. Emri i Einstein.30. Ndriçojnë rrugët.31. Kim që qe aktore.32. I hedh i dorzuari.34. Inicialet e Nolte aktor.35. Ishin rapsodët e akejve.37. Fund shkurti.40. Van der portier holandez.44. Fillojnë masat46. Inicialet e Rohmer.47. Fillojnë teorikisht.49. Numër i shkurtër.

36. Louis, poet surrealist.38. Artet pa re.39. Matet pa kufij.40. Gruaja e Ben Hur.42. Liam i Schindler's list.45. Të parat në orkestër.47. Makina Ibiza.48. Renato, piktor i famshëm italian.49. Mihali këngëtare lirike.

VERTIKAL

1. Mbyllin fushata.2. Një pjesë e pikturave.3. Janë njëvjeçarë4. Një ngjyhet në tavolocë.5. Eshtë katolik ai i papës.6. Mbyllin portat.7. Opera e Mascagni-t.8. Tregohet duke bërë masakra.10. Janë aftësi prodhuese të fabrikës.

11. Një gjuajtës francez.12. Eshtë porti i Durrësit.13. Kërkojnë origjinën e fjalës të tillë.16. Pak pirografi.19. Një pjesë e aerobisë.21. U vodhi zjarrin perëndive.22. Premtojnë të bëhen asa.23. Mbeten në fund.26. Rreth pa ekstreme.28. Rendi pa zë29. Eshtë veshje tahitianësh.30. Tase e volejbollit.33. Eshtë shahu i fundit.34. Kim... Stuart aktor.35. Fritz regjisor.37. Ai i shtatë është kinemaja.39. Një pjesë e ansamblit.41. Diftong teatral.43. Të parat në stacion44. Qendër në tour46. Mbarojnë fare.

• Për ta gjetur vetveten, mendoni për vetveten (Sokrati).

-Idioti flet per ate qe do te veproj…..

Egoisti flet per ate qe ka vepruar……..

Kurse inteligjenti vepron e nuk flet…….

-Ne jete njerzit ju ngjajne fjaleve; nese nuk i vëne vendin e vet, e humbin kuptimin

-Jeta eshte si nje monedhe! Ne njeren anendodhet dhimbja dhe ne anen tjeterlumturia. Ti mund te shohesh vetem njerenane, por mos harro, edhe ana tjeter e karradhen e saj

1 2 3 4 5 6 7 8

9 10 11 12 13 14

15 16 17

18 19 20

21 22

23 24 25 26

27 28 29 30 31

32 33 34

35 36 37

38 39 40 41

42 43 44 45 46 47

48 49

1 2 3 4 5 6 7 8 9

10 11 12 13 14

15 16 17 18

19 20

21 22 23

24 25

26 27 28 29 30

31 32 33 34 35

36 37 38

39 40 41 42

43 44 45 46 47 48 49

50 51

F E R M A N I T J N A

A K S I L O V A L E

R O N E P F R E N A T

A H I P O K R I T E T D

D E M O S T E N I I K E

D I K A S T E R E T N O R

A M A L I A I Z E N E A

D E L E R A E O E

A R I E P I T E T E T

I O R M A I D M A D H I

S R I R I E L I R E N

T E R R O R I A R E N A T

L U I S S P A M A L I A

A L K T R O B E R I A

P P E R I O D I K B N A

F I N A L J A A A R N

R E P A R T E T N S I A

T E R E K S I P N

P A R E T T R U K E T I

A R I T R E A L K U P A

S I F I T I M E T

T A N D E M N E R E U R

A H O T E L E T T R A U

J U K A T E R A R M

S T A R E T I K E T A T

A R M I K S T O L I T E

L I O A R O M I N A T

L O C A B A R E T L A

A B A T E R I T E A R

T R I M E R I T E A N E

A R T U R O U I M A T T

A R S E N E A A

A D A T M E T R I C

P A K T P I R A T E R I

K U A L I T E T I E P

L E C E P I N A T A

3 P 2 U 6 S 1 I 15 2 3 5 7 3

2 4 8 4 7 8 6 9 1

6 1 3 10 9 10 4 1 11 8 5

12 3 8 11 7 4 8 13 8 5

5 4 1 3 8 11 7 16 7 13 8

10 3 8 5 8 5 1 11 8 5

5 10 6 8 1 5 5 7 18

1 8 4 3 4 8 11 1 13 10

4 1 17 12 8 10 4 6 1 9

6 5 1 9 10 5 10 2 15 10

4 2 16 8 2 15 10

4 1 17 12 8 4 18 5 8

NAS

Page 24: HISTORIA/ 5 SHQIPTARE TE VRARE NGA POLICIA APO … · jetën nga forca të sigurisë greke. Rasti i Kudret Kumes (emri i ndryshuar: Ilia Kare-li), i cili vdiq nga torturat në burg

E enjte 1 Nëntor 201824 - REKLAME