Gabriella Chan Portfolio

  • View
    47

  • Download
    0

Embed Size (px)

Text of Gabriella Chan Portfolio

  • 4 WAITEMATA GREEN

    WAITEMATA GREEN Auckland, New ZealandMArch Year 2

    Sustainable development has made significant advances since the onset of

    environmental activism and the introduction of early, rudimentary sustainable

    options and costly eco-friendly products, yet sustainability is still mentally associated

    with the need for compromise. This research project set out aiming to help change

    the public acceptance of sustainability, reinforcing the need for a crucial paradigm

    shift to make substantive progress in sustainable development. The research seeks

    to answer the question:

    How can the public acceptance of sustainability be changed through using principles

    of hedonistic sustainability in establishing a hybrid urban farm as a dynamic public

    destination for Auckland?

    This project outlines a design response that integrates concepts derived from

    hedonistic sustainability, of biomimicry and education through entertainment,

    endeavouring to generate the concept for an exciting interactive public destination.

    By introducing the Bio Park model with the core concepts of biomimicry and

    education through entertainment, we can establish a positive relationship with

    sustainable development.

    Biomimicry inspires efficient systems and processes, as well as providing a fresh,

    inspiring way to exemplify sustainable technology.

    Elements of storytelling convey the interconnected cycles and relationships between

    the zones of food, waste, energy and water, helping to develop an understanding

    through engaging with these aspects of the site. From this combination of playful

    interaction and understanding, people will leave the Bio Park with a transformed

    perception of sustainability.

    Though this particular scheme is specific to Wynyard Point in Auckland, a similar

    model with the same premise and strategies could be explored for other cities in

    response to rapid urbanisation and the need for a sustainable revolution. The purpose

    of this model is to act as a catalyst, though ultimately acceptance and change of

    perception comes down to the individual.

    This project alone is by no means the solution to changing public acceptance of

    sustainability, but provides a foundation for instilling positive attitudes through

    public architectural intervention.

    WAITEMATA GREEN 5

  • PASSIVHAUSKINDERGARTENBeckerwitz, Germany MArch Year 1

    This Passivhaus studio project, undertaken

    during studies in Germany, was to design

    a Kindergarten for the rural town of

    Beckerwitz.

    I aimed to make a strong connection to

    nature and the agricultural aspects of

    the context for this sustainable farming

    kindergarten - vegetable gardens, bean

    plants and photovoltaic panels as solar

    shading, and water collection systems to

    establish sustainable cycles. Brick and

    timber are used to reflect local architecture,

    and OSB interior walls with both flax and

    rockwool insulation.

    For this project we were asked to attempt

    to meet German Passive House standards,

    so along with the design I completed the

    required PHPP worksheet. The final design

    came close to meeting requirements but did

    not pass the strict PHPP standards, however

    it was still an interesting learning experience

    and otherwise successful project.

    6 PASSIVHAUS KINDERGARTEN PASSIVHAUS KINDERGARTEN 7

  • PROJECT SKYWALK Prato, Italy BAS Year 3

    This project was a group design proposal for a Chinese Cultural Centre in the city of Prato, Italy - a project run in schools of architecture in Florence, China and

    New Zealand.

    Our group aimed to establish a tranquil Chinese garden in the former industrial area, as a retreat and gathering space, promoting a contemporary community

    whilst respecting Chinese and Italian values. The proposal was to connect a vibrant community via The Skywalk, an elevated path through neighbourhood, Via

    Pistoiese, linking a new community library, sporting hall, cafe, retail street, and gardens. Our focus was on the community library, the skywalk, and gardens.

    With this project we got the opportunity to travel to Prato, Italy and present our proposals to the mayor, the project directors, others involved in the developments

    of Prato, and at Florence university.

    Credit to other group members: Angus Beaton, Samuel Lawson (supervisor Tony van Raat)

    8 PROJECT SKYWALK MUSEUM PRINT 9

    MUSEUM 3D PRINT Venice Architecture Biennale, Italy MArch Year 1

    For New Zealands national exhibition at the 14th Annual Venice Architecture Biennale ,Fundamentals, directed by Rem Koolhaas, I was

    part of a small team from Unitec who were tasked with creating a 3D print of the Auckland War Memorial Museum. David Mitchell was

    the creative director of the New Zealand exhibition titled, Last, Loneliest, Loveliest, of which the model was a part of.

    The small model of the museums front facade was placed in a traditional Maori whatarangi (hand carved by Tristan Marler) - representing

    a reversal in the usual museum-taonga relationship.

    Our team modeled the museum from 2-dimensional drawings to a 3D model using programs Revit and 3D Studio Max, before printing

    with a high quality 3D printer at virtual prototyping company, Protobuild.

    Credit to other group members: Reagan Laidlaw, Mathew Philip, Jared Sims

  • 10 PAVILION FOR ARCHITECTURE TIMBER SKYSCRAPER 11

    PAVILION FOR ARCHITECTURE Wynyard Quarter, Auckland BAS Year 3

    This Pavilion for Architecture was designed to be a space for visiting designers to live and work for short periods, and hold public workshops and exhibitions. This design incorporates a large sloping green roof as an extension of the grass of the

    site, on which the public could utilise. The organic curving shape of the building was inspired by the arcing path of the sun over the site. Horizontal and vertical timber louvres are used for sun shading.

    The ground floor is an open gallery space and the second floor is private apartments. A large underground workshop lies under the gallery. To encourage interaction of the public, people can view working designers through an atrium bridged by

    the main gallery entrance, and from a wide public staircase which faces viewing windows on the exterior of the building.

    This project was displayed at Between Silos, the Architecture + Women New Zealand National exhibition, at Wynyard Quarter in 2013. This was a collaborative design project, my role involved developed design input, producing hand rendered

    drawings and creating the display model for the exhibition (represented in images above).

    Credit to other group members: Shaun Goddard, Amelia Moginie, Neil- Craig Rodrigues and James Ure.

    TIMBER SKYSCRAPER Prato, Italy MArch Year 1

    The site for this project was an old, repurposed hospital in the Tuscan city of Prato, Italy. Analysis and masterplanning of the site was conducted in a group for a technical institute: Build, Design, Manage. My focus, for the individual design, was

    a 14 storey student accommodation tower with learning cafe.

    The tower design implements the idea of creating small communities and an interactive living/working environment. Each apartment would include two floors with a shared communal living floor, double height void and balcony, then bedroom

    floor with up to 8 private student rooms. Private rooms each have views, optimum natural light and manually operated timber louvres to control heat gain and reduce glare. In the learning cafe, three stories of learning space with a central atrium

    allows students to interact and study individually, or in groups with access to a cafe and computer labs.

    Structure of the tower incorporates CLT (Cross laminated timber) and concrete foundations, with a terracotta tile ventilated facade system.

  • 12 PERSONAL PERSONAL 13

    PERSONAL PHOTOGRAPHY & SKETCHES

    Above: Study of a Dancer; Piazza San Marco, Venice; Pantheon, Rome.

    Opposite: Mountain Dwellings, Copenhagen; Lubeck, Germany; and EYE Film Institute, Amsterdam.