2
7/23/2019 Asam Pedas Melaka Asli http://slidepdf.com/reader/full/asam-pedas-melaka-asli 1/2 Asam Pedas Melaka Asli Sources:-Dianaajaq  Adjusted,Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction Bahan:- (Ayu gandaan suatan sebab na beruah lebih siit! " etul ian #ari $ #arang $ tenggiri (dibasuh bersih!- (Ayu guna ikan duri cuci dgn jus limau untuk menghilangkan hamis ikan)  % biji baang 'erah -(Ayu guna 8 biji) biji baang #utih -(Ayu guna 4 biji) ) c' halia -(Ayu guna 1 inci) 'angu cili ering isar -(Ayu guna 2 senduk nasi penuh) % c' belacan-(Ayu guna 2 inci) ) c' unyit hidu#-(Ayu guna 2 inci) sudu besar lada hita' % batang serai-(resipi asal dititik)-(Ayu guna 4 batang) bebera#a biji cili #adi  -(Ayu tambah) (Bahan) diisar! sudu teh halba daun esu' * bungan antan-(Ayu tak letak bunga kantan sebab tak ada stok) bendi $ terung (#otong la iut #atern orang sue++!- (Ayu guna bendi) air asa' jaa gara' * gula* #erasa 'inya Caranya : anasan 'inya++++ asuan halba+++ na'#a 'c' uning) tu then terus 'asuan bahan) yang diblend tadi+++ asa sa'#ai bahan) isar tu garing n 'asa+++ (if 'y ./, dia 'asa sa'#ai 'ereci) sa'bal tu at da#ur) dia+++ n bagi 'asa n garing #unya #asal++!- (Ayu  pun sama) Dah garing, 'asuan gula(Ayu masukkan dalam 1/2 sudu besar aje!++ aga) ye jgn la 'anis sgt+++ 'asuan daun esu' n bunga antan++'asuan ian+++ acau) set then 'asuan air asa' jaa++++banyanye asa' jaa tu bergantung esuaan u all n buat uah tu #eat e cair+++ alau cair sgt ta seda# #ula+++ 'asa' tu u all boleh aga) juga++ jgn sa'#ai 'asa' gilerrr+++ ahir, 'asuan bendi or terung+++ then #erasaan dengan gara' & #erasa+++ biar dia 'endidih then boleh tutu# a#i++++  Petua ala2 Diana + asa' #edas 'elaa ni alau leta belacan lagi ic++ alau sa#e) yg gatal hidung tu, jangan la leta+++ ang au ta tanggung+++ )+ alau na rasa eseda#an lagi++ biar 'asa aal % @ " ja' b" na 'aan+++ lagi la'a lagi seda# co0 baru sebati rasa dia tu+++ %+ lagi #eat, lagi seda#+++ "+ 'enggunaan ian fresh, lagi terasa eseda#annya++ sa'#ai boleh hiru# itu uah+++ 1+ Asa' #edas asli 'elaa ni, le#as orang dah basuh tangan alau sabun #on, bau

Asam Pedas Melaka Asli

Embed Size (px)

Citation preview

Page 1: Asam Pedas Melaka Asli

7/23/2019 Asam Pedas Melaka Asli

http://slidepdf.com/reader/full/asam-pedas-melaka-asli 1/2

Asam Pedas Melaka AsliSources:-Dianaajaq Adjusted,Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfactionBahan:- (Ayu gandaan suatan sebab na beruah lebih siit!

" etul ian #ari $ #arang $ tenggiri (dibasuh bersih!-(Ayu guna ikan duri cuci dgn juslimau untuk menghilangkan hamis ikan) 

% biji baang 'erah -(Ayu guna 8 biji) biji baang #utih -(Ayu guna 4 biji)) c' halia -(Ayu guna 1 inci) 'angu cili ering isar -(Ayu guna 2 senduk nasi penuh)% c' belacan-(Ayu guna 2 inci) ) c' unyit hidu#-(Ayu guna 2 inci) sudu besar lada hita'% batang serai-(resipi asal dititik)-(Ayu guna 4 batang)

bebera#a biji cili #adi -(Ayu tambah)(Bahan) diisar!

sudu teh halbadaun esu' * bungan antan-(Ayu tak letak bunga kantan sebab tak ada stok)bendi $ terung (#otong la iut #atern orang sue++!-(Ayu guna bendi)air asa' jaagara' * gula* #erasa'inya

Caranya :anasan 'inya++++asuan halba+++ na'#a 'c' uning) tu then terus 'asuan bahan) yangdiblend tadi+++asa sa'#ai bahan) isar tu garing n 'asa+++ (if 'y ./, dia 'asa sa'#ai'ereci) sa'bal tu at da#ur) dia+++ n bagi 'asa n garing #unya #asal++!-(Ayu pun sama)Dah garing, 'asuan gula(Ayu masukkan dalam 1/2 sudu besar aje!++ aga) ye jgnla 'anis sgt+++ 'asuan daun esu' n bunga antan++'asuan ian+++ acau) setthen 'asuan air asa' jaa++++banyanye asa' jaa tu bergantung esuaan u alln buat uah tu #eat e cair+++ alau cair sgt ta seda# #ula+++ 'asa' tu u all boleh

aga) juga++ jgn sa'#ai 'asa' gilerrr+++ ahir, 'asuan bendi or terung+++ then#erasaan dengan gara' & #erasa+++ biar dia 'endidih then boleh tutu# a#i++++ 

Petua ala2 Diana

+ asa' #edas 'elaa ni alau leta belacan lagi ic++ alau sa#e) yg gatal hidungtu, jangan la leta+++ ang au ta tanggung+++)+ alau na rasa eseda#an lagi++ biar 'asa aal % @ " ja' b" na 'aan+++ lagi

la'a lagi seda# co0 baru sebati rasa dia tu+++

%+ lagi #eat, lagi seda#+++

"+ 'enggunaan ian fresh, lagi terasa eseda#annya++ sa'#ai boleh hiru# itu

uah+++

1+ Asa' #edas asli 'elaa ni, le#as orang dah basuh tangan alau sabun #on, bau

Page 2: Asam Pedas Melaka Asli

7/23/2019 Asam Pedas Melaka Asli

http://slidepdf.com/reader/full/asam-pedas-melaka-asli 2/2