2.Prezentare Caz PTI

  • View
    137

  • Download
    10

Embed Size (px)

Text of 2.Prezentare Caz PTI

Purpura trombocitopenica imunologica

I.A.,baietel, in varsta de 4 ani, internat in clinica noastra in data de 07 Decembrie 2012

Motivele internarii:-Epistaxis anterior - Echimoze la nivelul gambelor -Tegumente palide

Istoricul boliiDebutul simptomatologiei in urma cu 3 zile cu echimoze la nivelul gambelor. Pentru aceasta afectiune mama se adreseaza pe data de 06.12.2012 medicului de familie. Pacientul este diagnosticat cu stomatita aftoasa cu leziuni hemoragice si primeste tratament cu Isoprinosine si Zyrtec. In dimineata zilei de 07.12.2012 copilul devine palid si prezinta un epistaxis anterior si abundent pentru care parintii se adreseaza clinicii Med Life de unde este dirijat in SCUC Grigore Alexandrescu. Este internat in vederea efectuarii investigatiilor si tratamentului de specialitate.

AHCMama 28 ani sntoas Tata 32 ani sntos

APF- Primul copil, provenit din sarcin cu evoluie normala - Nscut normal la 38 de saptamani, natere pe cale naturala, GN = 3200 g, T= 52cm - Alimentata natural, diversificare corecta, de la 6 luni - Dezvoltare NP: corespunzatoare varstei - Vaccinare complet conform schemei MS - A urmat profilaxia rahitismului cu Vigantol 800 UI pe zi.

APPIACRS in urma cu 3 saptamani pentru care a primit tratament cu Augmentin si simptomatice.

Examenul obiectiv la internare- Greutate 17 Kg - Afebril. Stare general mediocr. Epistaxis anterior. Gingivoragii. Echimoze la nivelul gambelor..

- FR 25. Stetacustic: murmur vezicular prezent bilateral, fara raluri - AV = 100 bti pe minut, zgomote cardiace ritmice, fara sufluri supraadaugate - Abdomen suplu, mobil, nedureros spontan si la palpare - Loje renale libere - Fara semne de iritatie meningeana

Diagnostic diferential sindrom purpuric De urgenta:1. Purpura vasculara fulminans:- apare in sepsisul sever cu meningococ, pneumococ, septicemii cu bacili gram negativ - debut brutal al simptomatologiei cu alterarea rapida a starii generale, febra - sindrom purpuric: petesii, echimoze rapid extensive, lividitati - stare de soc (tahicardie, hipotensiune) - analizele de laborator evidentiaza: leucocitoza sau leucopenie uneori trombocitopenie - am exclus acest diagnostic prin absenta semnelor clinice mentionate.

2. Sindrom hemolitic uremic

- clinic: paloare, icter, eruptie petesiala, edeme, alterarea starii generale, hematurie, anurie - paraclinic: retentie azotata, proteinurie, hematurie, hemoglobinurie, acidoza metabolica, frotiu hetatii fragmentate in coaja de ou spart. - diagnostic exclus: frotiu periferic normal, fara retentie azotata, uree=31mg/dl, creatinina=0,4mg/dl, ecografie abdominala normala 3. Purpura Henoch-Schonlein - eruptie petesiala (niciodata echimotica) cu dispozitie topografica particulara pe regiunile declive, sindrom articular, sindrom abdominal, sindrom renal: manifestat prin hematurie macroscopica - tablou biologic: numar de trombocite normal, normalitatea parametrilor hemostazei -diagnostic exclus: prezenta echimozelor , absenta petesiilor, trombocitopenie

De fond1. Trombocitopenia prin insuficienta medulara prin invadarea tesutului limfopoetic de catre procese neoplazice (leucemii, limfoame) - absenta semnelor clinice specifice acestor boli (adenopatii, hepatomegalie, splenomegalie, dureri articulare) - frotiu periferic: lipsa blastilor in periferie - medulograma normala 2. Boala Fanconi (aplazie medulara constitutionala) - caracter familial (transmitere AR) - clinic: paloare, manifestari hemoragice, purpura, pete hiperpigmentate caf au lait - sindrom plurimalformativ (malformatii cardiace, renale, osoase, hipoplazia sau aplazia radiusului, policelui) -hemoleucograma: pancitopenie, hipoplazia celorlalte serii - diagnostic exclus: anamnestic (nu exista alti membrii ai familiei cu aceasta boala), clinic nu prezenta malformatii,

3.Trombocitopoeza ineficienta prin aplazie medulara determinata de substante toxice, vaccinari recente (vaccin antivaricelos, antirujeolic, antirubeolic, antihepatitic) - nu a fost expus la substante toxice, nu era vaccinat recent 4. Sdr.Wiskott-Aldrich - transmitere X lincata - hemoragii, eczema- eruptie de placi veziculare care sunt intens pruriginoase - infectii recurente, diaree cronica, trombocitopenie Diagnostic exclus: absenta manifestarilor clinice 5. Anemia May-Hegglin - transmitere AD - sindrom hemoragipar - trombocitopenie cu trombocite gigante - megakariocite hipersegmentate - am exclus acest diagnostic anamnestic, frotiu periferic normal 6. Sindrom Kasabach-Merritt - trombocitopenie de consum - hemangioame cavernoase mari

Tablou biologic

- Hemoleucograma Leucocite 17.400 (5.000-12.000/uL); Granulocite 14.900 (2.0007.000/uL); Limfocite 11% (20-40%), Granulocite 86% (50-70%); Hemoglobina 8,6 (1215 g/dL) MCV 81 (82-95 fL) MCH 28 (27-31/pg), Hematocrit 25 (35-49%); Trombocite 11.000 (150.000-400.000/uL) -Examen citologic al frotiului sanguin: Segmentate 88% (40-60%); Limfocite 10% (3850%); Monocite 2% (4-7%) Maduva este stimulata pe toate liniile din cauza trombocitopeniei - Anticorpii antitrombocitari nu sunt obligatorii pentru precizarea diagnosticului;

- Proteina C reactiva